Zprávy pondělí, 08. května 2000

A nyní podrobněji:

Oslavy osvobození pokračovaly pietními akty i setkáním veteránů

Na mnoha místech České republiky pokračovaly akce k 55. výročí osvobození Československa od nacistické okupace sovětskou a americkou armádou. Při oslavách nechyběly pietní akty, setkání veteránů, rekonstrukce událostí z posledních dnů války ani zábavný program.

Jako v květnových dnech před pětapadesáti lety si například připadali lidé, kteří odpoledne zavítali do pražských Nuslí. V Táborské ulici totiž vypukla simulovaná bitva o barikádu, kterou vystavěli pražští povstalci na obranu proti německým okupantům. Akce byla součástí vzpomínkového dne nazvaného Barikáda 1945, který při příležitosti výročí Pražského povstání a konce druhé světové války uspořádala radnice Prahy 4 společně s Armádou ČR a Českým svazem bojovníků za svobodu.

Rekonstrukci setkání spojeneckých armád na demarkační čáře v Rokycanech v roce 1945 si v rámci výročí osvobození západních Čech připomněli na okraji Rokycan účastníci akce a váleční veteráni z druhé světové války. Z jedné strany bývalé demarkační linie přijela historická válečná technika americké armády a z druhé strany vojenská vozidla, kterými jezdili Rusové.

Odhalením pamětní desky na radnici, výstavou v synagoze, položením květin u památníků a při bohoslužbách si obyvatelé Velkého Meziříčí na Žďársku připomněli oběti druhé světové války. Odplatou za povstání, které ve městě vypuklo 6. května 1945, tu Němci popravili 60 mužů. Další obyvatelé padli při přestřelkách a bombardování města. Na 70 místních Židů pak bylo odvlečeno do koncentračních táborů, řekl starosta města František Bradáč.

Pět veteránů, přímých účastníků boje o Břest u Kroměříže, se sešlo na oslavách výročí osvobození této obce. "Vzpomínáme na kamarády, kteří jednu z posledních bitev druhé světové války nepřežili. Setkání vyšlo přesně na den a hodiny, kdy jsme v roce 1945 o Břest bojovali," řekl tehdejší šéflékař 4. úderného praporu 3. československé samostatné brigády, jenž Břest osvobodil, pětasedmdesátiletý Ladislav Štilich ze slovenského Bardejova. V Břestu poznal dům, v němž měl před 55 lety lazaret patnáct až dvacet metrů od první linie.

Nejdůležitějším tématem návštěvy prezidenta Havla v Německu bude rozšiřování EU

Za vyvrcholení společného úsilí obou zemí o zlepšování vzájemných vztahů označil svou nadcházející státní návštěvu Německa český prezident Václav Havel v rozhovoru pro nedělní list Welt am Sonntag. Zároveň zdůraznil, že návštěva by měla být orientována především na budoucnost a v prvé řadě na otázky, týkající se vstupu České republiky do Evropské unie. "Samozřejmě budeme s prezidentem Johannesem Rauem a kancléřem Gerhardem Schröderem jednat o různých otázkách mezinárodní politiky, ale věřím, že téma rozšiřování Evropské unie bude těmto rozhovorům dominovat," řekl Havel. Prohlásil, že sice vidí společnou evropskou budoucnost obou zemí optimisticky, je si však vědom toho, že proces rozšiřování Unie není bez problémů.

ČR chce uvolnit vztahy s organizacemi poválečných vysídlenců

Česká republika má zájem na uvolnění napjatých vztahů s organizacemi poválečných vysídlenců. Čím dříve se to podaří, tím lépe pro nás všechny, řekl v rozhovoru, který zveřejnila německá tisková agentura DPA, český velvyslanec v Německu František Černý. Před nadcházející státní návštěvou prezidenta Václava Havla v Německu Černý zdůraznil, že "pro mnoho Čechů i sudetských Němců stále ještě traumatizující zátěž minulosti by neměla stát v cestě dobrému přátelství a evropskému partnerství" obou zemí. Český velvyslanec však uvedl, že v dohledné budoucnosti neočekává žádné nové rozhodnutí parlamentu v otázce platnosti takzvaných Benešových dekretů. Poukázal na to, že tato problematika je mnohem složitější, než by se mohlo zdát na základě současné polemiky.

Cizí jednotky na českém území asi nebudou

Trvalé umístění základen americké nebo jiné armády členské země NATO na území České republiky je podle vicepremiéra Pavla Rychetského nepravděpodobné a kvůli české historii by bylo i nevhodné. S Rychetským se na tom v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima shodla i předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Oba se také shodli na tom, že Rakousko musí Čechy nuceně nasazené za druhé světové války odškodnit ve stejné míře jako podobně postižené z ostatních zemí. V odškodnění česká vláda podle Rychetského "nemůže v žádném případě ustoupit". Benešová ale usoudila, že Česká republika by k Rakousku měla přistupovat opatrně a "vážit slova".

Generál Brims u české jednotky

Základnu 43. mechanizovaného praporu Armády České republiky v Donji Ljubiji v Bosně navštívil v sobotu velitel mnohonárodnostní divize Jihozápad generálmajor Robin Brims. Jak ČTK sdělila mluvčí praporu nadporučice Jana Růžičková, seznámil se s aktuální situací v prostoru odpovědnosti českého praporu, který působí v rámci mírové mise SFOR na území Bosny a Hercegoviny. Generál Brims se zajímal především o návrat uprchlíků do oblasti. Zdůraznil nepostradatelnou úlohu mírových sil v tomto procesu, zejména při vytváření podmínek pro návrat uprchlíků a pro zajištění bezpečného a stabilního prostředí v těchto oblastech. Zúčastnil se také ukázky výcviku českých vojáků. V závěru návštěvy vyzdvihl účast českých vojáků v misi SFOR a dodal, že "čeští vojáci mohou rozumět místním lidem a mohou vnímat jejich pocity, což je velmi důležité".

Senátor Salzmann o svém obvinění v kauze KB neví, ale nevylučuje ho

Někdejší generální ředitel Komerční banky (KB) a nynější senátor Richard Salzmann uvedl, že obvinění vznesená v souvislosti se ztrátovými obchody banky s rakouskou firmou B.C.L. Trading a finanční skupinou podnikatele Františka Chvalovského se mohou týkat všech členů bývalého představenstva i dalších zaměstnanců KB. "Já jsem zatím vyšetřován nebyl, ale to nic neznamená, vyšetřován být mohu a obviněn být taky mohu. To je věcí vyšetřovatele, aby určil, koho obviní," řekl Salzmann ČTK. KB začala s firmou B.C.L. Trading obchodovat v roce 1996. U zrodu riskantní operace, která svým objemem představuje vůbec největší ztrátový obchod v ČR, stálo představenstvo vedené Salzmannem.

Protest levicových odpůrců MMF si nevyžádal policejní zásah

Za silné policejní asistence, ale bez jakýchkoli fyzických či verbálních střetů se obešlo nedělní shromáždění asi stovky mladých komunistů a radikálních socialistů, kteří pochodem Prahou chtěli vyjádřit nesouhlas s politikou Mezinárodního měnového fondu (MMF). Účastníci protestu se sešli pod žižkovským vysílačem, kde však jejich shromáždění zakázal správní odbor radnice Prahy 3. Svolavatelé akce se tedy rozhodli přesunout na území Prahy 2, která jejich protest povolila. Teprve když pochodující demonstranti překročili obvod třetí městské části, začali skandovat hesla a rozvinuli transparenty, namířené proti světovým finančním institucím a kapitalismu.

STEM: Demonstrace radikálů nemají velkou podporu veřejnosti

Jen 14 procent občanů České republiky by bylo ochotno zúčastnit se demonstrací radikálních hnutí, 68 procent lidí by se těchto akcí rozhodně neúčastnilo a zbývajících 12 procent nedokáže odpovědět na otázku, zda by se k takovéto akci připojili. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a Českou televizi, kterého se zúčastnilo 570 respondentů straších 18 let. Akcí radikálů by se zúčastnili především mladí lidé do 29 let, mezi nimiž jednoznačnou ochotu podílet se na demonstracích radikálních hnutí vyjádřilo 32 procent dotázaných. Postup policie při zásazích proti demonstrantům hodnotí kladně většina obyvatel. Konkrétně 62 procent ze všech dotázaných míní, že se policie chová správně. Policisty naopak kritizují především lidé, kteří se podobných akcí někdy zúčastnili, 68 procent z nich tvrdí, že policie správně nepostupuje.

V rozsáhlé soutěži o Evropské unii vyhráli studenti z Děčína

Tříčlenné studentské družstvo z Děčína zvítězilo v rozsáhlé vědomostní soutěži o Evropské unii (EU) Europanostra 2000. Klání, které mělo několik kol, se zúčastnily zhruba dvě tisícovky studentů. ČTK to před úterním slavnostním vyhlášením výsledků řekl ředitel odboru koordinace vztahů s EU na ministerstvu zahraničí Petr Kubernát. Úterní slavnostní vyhlášení bude jednou z řady akcí, které se v Praze uskuteční v rámci Evropského dne. Jeho součástí bude například beseda s premiérem Milošem Zemanem a některými ministry v Městské knihovně nebo projíždění Eurotramvaje Prahou. Po městě bude rozeseta zhruba dvacítka stánků s informacemi o EU.

Třetích Globe Games v Humpolci se zúčastnilo 350 studentů

Více než 350 studentů z 41 základních a středních škol se o víkendu zúčastnilo třetích českých Globe Games v Humpolci. Mezi účastníky her, které jsou součástí mezinárodního celosvětového programu, jenž sleduje stav životního prostředí Země, se letos poprvé objevila i padesátičlenná skupina norských studentů a učitelů, informovala ČTK koordinátorka akce Jana Ledvinová. Přestože se programu Globe aktivně účastní 89 zemí světa, Globe Games se zatím pravidelně konají pouze v České republice, podotkla s tím, že Humpolec se stal hostitelským městem po Valašském Meziříčí a Telči.

Dirigentské soutěže se účastní 27 kandidátů, z toho sedm z ČR

Dirigentské soutěže mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro se účastní 27 mladých umělců z celého světa. Soutěžní vystoupení prvního kola začala v Lichtenštejnském paláci a pokračují tam i v pondělí. Od úterý se v Praze současně uskuteční soutěž mladých violoncellistů. "Do 52. ročníku mezinárodní soutěže Pražského jara se v oboru dirigování přihlásilo 147 kandidátů z 36 zemí, na základě posouzení videozáznamů pak komise vybrala 35 účastníků, z nichž však několik nepřijelo," řekla ČTK tajemnice soutěže Jarmila Nedvědová. Za Českou republiku soutěží sedm dirigentů.

Salónek na zámku Hluboš připomene Charlottu Masarykovou

Památce Charlotty Garrigueové Masarykové, manželky prvního československého prezidenta, bude věnován salónek soukromého zámku Hluboš na Příbramsku. Novou expozici si návštěvníci budou moci poprvé prohlédnout 13. května. Salónek bude připomínat životní družku prvního prezidenta, která se mimo jiné významně zasloužila o popularizaci české hudby a především díla Bedřicha Smetany. Zámek Hluboš, který mimo jiné užívala armáda a učňovská škola, získali současní majitelé v restituci v roce 1993. Zámek s velkou zahradou se snaží postupně opět zpřístupnit. Loni otevřeli salónek připomínající tamní pobyt prezidenta Masaryka.

V kostele na hradě Bítov byla posvěcena gotická madona

Zrestaurovaná gotická socha Madony Bítovské byla v neděli za zvuku varhan a zpěvu asi 300 účastníků slavnostního obřadu posvěcena v kostele Nanebevzetí Panny Marie na hradě Bítov na Znojemsku. Kastelán hradu Jiří Paukert ČTK řekl, že socha, která je nejstarším náboženským předmětem v oblasti, bude trvale vystavena právě v hradním kostele. Sochu nechal podle kastelána v polovině 14. století pořídit tehdejší majitel hradu Smil z Lichtenburka, aby odčinil hřích, jehož se dopustil na jaroměřickém knězi Vojslavovi. Toho prý nechal za ostrou kritiku svých hříchů utopit v řece Dyji pod hradem Cornštejnem. Jako součást pokání nechal "na místě činu" postavit kostel sv. Trojice, v němž byla socha madony umístěna. Kostel však byl stržen při stavbě Vranovské přehrady a madona převezena na hrad, kde však byla vystavována jen jednou za rok.

Otevírání pramenů zahájilo lázeňskou sezónu v Luhačovicích

Slavnostní rituál otevírání léčebných pramenů zahájil v neděli v největších moravských lázních Luhačovice lázeňskou sezónu. Děti z místního folklórního souboru Malé Zálesí u každého z pramenů předvedly stovkám návštěvníků regule, podle nichž mají léčebnou vodu pít. "Nejznámější Vincentka je velice prospěšná, ale nesmí se míchat třeba s kyškou, protože by vám způsobila střevní potíže. Už vůbec ji nesmíte pít s alkoholem, protože ten se má pít jen v koncentrovaném stavu. A když to s alkoholem přeženete, pak byste měli pít Ottovku, ta vás z kocoviny určitě dostane," řekla ČTK umělecká vedoucí souboru Věra Haluzová. Otevírání pramenů bylo se zahájením lázeňské sezóny spojeno poprvé asi před patnácti lety a kořeny má v lidovém obyčeji jarního čištění pramenů a studánek. V Luhačovicích vyvěrá 15 pramenů a nejznámější jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka a Dr. Šťastného.

Medvídek mýval našel nový domov

Novým domovem medvídka mývala, který koncem týdne přicestoval jako "černý pasažér" v kontejneru z Kanady, se stane podkrušnohorský zoopark v Chomutově. Zoopark, kde shodou okolností právě dokončují mývalí výběh, byl vybrán z téměř 50 zájemců o přidělení nalezeného zvířete. Po příjezdu do Chomutova čeká medvídka osmadvacetidenní pobyt v karanténě. Mývala objevili celníci ve čtvrtek v kontejneru dovezeném z Kanady. Medvídek byl ukryt v nákladu potravy pro zvířata, kam se zřejmě dostal v době nakládání. Podle odborníků přežil měsíční cestu v zaplombovaném kontejneru jen díky tomu, že v nákladu bylo i pivo. Plechovky mýval během cesty roztrhal a jejich obsah vypil.

Ze sportu:

Čeští hokejisté utrpěli na mistrovství světa v Petrohradu první porážku. Obhájci titulu podlehli ve svém druhém vystoupení v osmifinálové skupině F celku Finska 4:6. Češi vedli 2:0, 3:2 a v poslední třetině ještě 4:3, Finové však pokaždé dokázali srovnat a v poslední desetiminutovce otočili skóre třemi góly na konečných 6:4. Český tým i přes porážku nadále vede tabulku skupiny F, v níž se v pondělí utká se Slovenskem.

Výsledky 28. kola první fotbalové ligy: Jablonec - Drnovice 1:0, Teplice - Olomouc 2:1, Sparta Praha - Slavia Praha 5:1, České Budějovice - Blšany 2:2, Brno - Liberec 3:0, Bohemians Praha - Hradec Králové 1:0, Opava - Viktoria Žižkov 0:1 a Dukla Příbram - Ostrava 2:0. Pražská Sparta se už dvě kola před koncem ligy stala mistrem. Druhá je definitivně Slavia a třetí Drnovice. Sestupem je nejvíce ohrožen poslední Hradec Králové.

Český reprezentant v karate Aleš Brůna získal na mistrovství Evropy v Istanbulu bronzovou medaili. V soutěži kumite v kategorii do 60 kilogramů předčili lounského karatistu pouze vítězný Francouz Cécil Boulesnane a domácí Hakan Yagli.

Německý cyklista Danilo Hondo z týmu Telekom vyhrál nedělní dopolední třetí etapu Závodu míru, která vedla z Wernigerode do Halle a měřila 130 kilometrů. Za jedenácti uprchlíky dojela do cíle s tříapůlminutovou ztrátou další skupina, v níž byla i česká šestice Ondřej Fadrný, Michal Průša, Tomáš Konečný, René Andrle, Miloslav Kejval a Ondřej Sosenka. Nejlepší z českých cyklistů byl stejně jako v sobotní etapě Fadrný, jenž dojel patnáctý.

Odpolední čtvrtou etapu, časovku na 37,2 kilometru z Halle do Lipska, vyhrál Němec Steffen Wesemann z týmu Telekom. Se ztrátou 51 sekund skončil druhý Lotyš Raivis Bělohvoščiks, třetí Piotr Wadecki z Polska zaostal za vítězem o minutu a devět vteřin. Nejlepší z českých jezdců byl na osmém místě Lubor Tesař z celku PSK Unit Expert, který byl o dvě minuty a 35 sekund pomalejší než Wesemann.

Český kanoista Martin Doktor vyhrál v závodě Světového poháru v belgickém Mechelenu další dva závody. Po sobotním vítězství na 1000 metrů triumfoval i na tratích 500 a 200 metrů. Deblkanoisté Petr Procházka a Jan Břečka k tomu přidali ještě druhé místo na 200 metrů, třetí místo na 500 metrů a čtvrté místo na 1000 metrů, což české výpravě vyneslo vítězství v Poháru národů.

Lesní požáry řádí

Trvající sucho i lidská neopatrnost přispívá podle hasičů k lesním požárům, které v posledních dnech vypukly na řadě míst České republiky. Operační důstojník Ředitelství hasičského záchranného sboru Jaroslav Šikula ČTK řekl, že lesních požárů je sice více než obvykle, zatím ale jejich počet nepřerostl únosnou míru. Jen během neděle hořel les na nejméně sedmi místech. Velkým nepřítelem hasičů se při lesních požárech stává vítr, který dokáže malé ohnisko rozšířit na několikanásobně větší plochu. Šikula poznamenal, že takové požáry pak vyžadují nasazení velkého počtu hasičských jednotek. Oheň často pomáhají lokalizovat i speciální vrtulníky; pokud však nehoří koruny stromů, ale lesní porost a kořeny stromů, je pomoc ze vzduchu neúčinná.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.