Zprávy pondělí, 08. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Premiér Zeman odcestoval na čtyři dny do Francie, USA a Německa

Předseda vlády Miloš Zeman zahájil čtyřdenní cestu do zahraničí. Neděli věnoval kongresu Socialistické internacionály v Paříži, v pondělí a úterý oslaví ve Spojených státech desáté výročí konce studené války a ve středu v Berlíně se zúčastní fóra "Nový evropský mírový řád". V USA bude Zeman jednat s ministrem financí Larry Summersem, ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou a spolu se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou je přijme americký prezident Bill Clinton. V New Yorku český premiér poobědvá s představiteli amerických podnikatelských kruhů a prohlédne si český Národní dům. V Německu přijme premiéra Zemana spolkový kancléř Gerhard Schröder. Premiér rovněž promluví spolu se svými protějšky z Maďarska, Polska a Slovenska. ČTK o tom informovalo tiskové oddělení Úřadu vlády.

Günter Verheugen přijede jednat s představiteli ČR i zástupci Romů S romskými zástupci chce vedle oficiálních českých představitelů jednat v Praze tento týden člen Evropské komise Günter Verheugen, který je odpovědný za rozšiřování Evropské unie. Zástupci unie opakovaně varovali zejména v souvislosti se stavbou plotu v ústecké Matiční ulici, který město nechalo postavit na základě stížností obyvatel rodinných domků na chování lidí žijících v protilehlých obecních bytech pro neplatiče nájemného, kde bydlí zejména Romové, že by postoj českých úřadů k Romům mohl být překážkou vstupu republiky do unie. Verheugen má podle informací, které ČTK poskytlo ministerstvo zahraničí, probírat ve středu a ve čtvrtek také kritickou zprávu komise k českým přípravám na integraci do EU, a to například s premiérem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Janem Kavanem.

Romy v Matiční podpořili aktivisté z Polska a Německa Členy Grémia romských regionálních představitelů, kteří od čtvrtka nepřetržitě protestují v ústecké Matiční ulici proti tamnímu plotu, přijeli o víkendu podpořit romští aktivisté z Polska a Německa. Výkonný tajemník romského grémia Ladislav Bílý ČTK řekl, že během neděle se v Matiční ulici vystřídalo celkem šedesát až sedmdesát romských aktivistů. "Romové z Polska i z Německa nám vyslovili jednoznačnou podporu při našem protestu proti zdi a slíbili, že sem znovu přijedou kdykoli to bude potřeba," uvedl Bílý. V Matiční ulici nyní nadále setrvává kolem třiceti členů romského grémia. Na pondělí odpoledne tam chtějí svolat tiskovou konferenci, na níž budou informovat o svém dalším postupu.

ČR může údajně být kvůli ruským špiónům pro NATO nedůvěryhodná Česká republika by se mohla kvůli aktivitě ruských zpravodajských služeb na svém území stát nedůvěryhodným partnerem v NATO. Toto riziko připustil místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. Reagoval tak na informaci britského listu The Sunday Telegraph o údajné důvěrné zprávě českého kabinetu, která má označovat polovinu z 63 ruských diplomatů akreditovaných v České republice za špióny. "Riziko existuje. To, že toto teritorium je, bylo a bude teritoriem zájmu Ruska a jeho zpravodajských služeb, to je věc nade vší pochybnosti," řekl Langer. Je podle něj jasné, že tento zájem musel po českém vstupu do NATO ještě stoupnout. Vláda a především bezpečnostní složky si toto riziko podle něj musejí uvědomovat a nepodceňovat je.

Hlasování o rozpočtu zřejmě nebude souviset s podobou vlády Nové parlamentní hlasování o státním rozpočtu na rok 2000 by podle místopředsedkyně sociálních demokratů Petry Buzkové nemuselo být okamžikem, kdy se rozhodne o další podobě vlády. Oponoval jí však šéf Unie svobody Jan Ruml, podle něhož rozpočet schválí to politické seskupení, které bude buď vytvářet příští většinový kabinet, nebo nějakou vládu podporovat. "Pokud se nepodaří vytvořit většinovou vládu nebo dát podporu nějaké menšinové vládě, tak lze podle mě vytvořit vládu nestranických odborníků na určité překlenovací období, než dojde k novým volbám," řekl předseda unie. Buzková a Ruml to uvedli v diskusním pořadu televize Prima.

Skeptický postoj zaujala Petra Buzková k možnosti zakázat v současnosti například Komunistickou stranu Čech a Moravy. Bývalý disident Jan Ruml se však kloní k názoru, že u stran s komunistickou ideologií by se mělo prozkoumat, zda mají právo na existenci.

ČSÚ: Meziroční inflace v říjnu 1,4 procenta

Spotřebitelské ceny zůstaly v říjnu na stejné úrovni jako v měsíci září. Oproti stejnému období v loňském roce vzrostly spotřebitelské ceny o 1,4 procenta.

Čechoameričan kritizuje shovívavost ke komunistům v ČR

Za největší vadu polistopadového vývoje v České republice považují četní představitelé českého exilu shovívavost k vysokým představitelům komunistické strany, která zatáhla zemi do desetiletí trvajícího marasmu. "Česká republika se nevypořádala v očekávané míře s komunistickou minulostí a nedošlo k potrestání exponentů komunistického režimu, kteří jsou zodpovědni za nejhorší zlo," řekl ČTK do New Yorku předseda Rady vzájemnosti Čechů a Slováků Mojmír Povolný. Podle něho je však zapotřebí konstatovat, že deset let po listopadovém převratu je v ČR parlamentní demokracie a volné tržní hospodářství. Navzdory současným problémům má také společnost základní mravní kompas, který se opírá o lidská a občanská práva. Nelze také podceňovat změny v chování lidí, kteří jsou otevřenější a slušnější, řekl Mojmír Povolný.

Teolog Lochman vyzval k napravování stínů minulosti K napravování stínů minulosti vyzval v nedělním kázání v největším pražském evangelickém kostele U Salvátora exilový český teolog Jan Milič Lochman, někdejší rektor Basilejské univerzity. "Není v životě tlusté čáry, kterou bychom mohli přeskočit bez uznání vlastního selhání," prohlásil kazatel, jehož návraty do vlasti jsou od roku 1990 středem pozornosti evangelických věřících. Také v neděli byl chrám zaplněn. Stínem minulosti je podle Lochmana nejen například poválečný odsud Němců či mnohá selhání v totalitní době, ale i selhání v životní cestě každého člověka. "Křesťané mají být solí země, pateticky řečeno svědomím národa," připomněl Lochman. Poukazovat na nutnost napravovat stíny minulosti patří podle něj k poslání církve.

Smíření církví

K aktu smíření se v neděli sešli v Praze na Bílé hoře čeští křesťané katolické a evangelické tradice. "Dáváme znamení zemi, že cesta k jednotě je možná," prohlásil kardinál Miloslav Vlk. V areálu katolického kostela postaveného na místě vítězství katolických císařských vojáků byly pietně uloženy ostatky 44 lidí z těch, kteří v bitvě 8. listopadu 1620 patrně bojovali na straně protestantských českých stavů. Traumata událostí po bělohorské bitvě podle předsedy Ekumenické rady církví Pavla Smetany hluboce ovlivnila české země, český národ duchovně utrpěl vnitřní rozpolceností obyvatelstva, které jen formálně přijalo během následné násilné rekatolizace římskokatolické náboženství. Luterský slezský biskup Vladislav Volný při shromáždění jako znamení procesu smiřování s katolíky vyznal za evangelíky lítost za všechna historická provinění, zejména proti řeholním řádům.

Na Staroměstském náměstí lidé mohli zažít "VŘSR live" Výstřelem z děla Aurory, což byl pro tuto příležitost patřičně upravený armádní nákladní vůz, začala v neděli na Staroměstském náměstí v Praze happeningová akce "VŘSR live" aneb "Velká řevnivá sláva returnistů". Akce se konala při příležitosti desátého výročí svržení totalitního režimu v České republice a přesně 82 let po Velké říjnové socialistické revoluci v Rusku. "Cílem té akce je trošičku hnout těmi lidmi, kteří tvrdí, že všechno je špatně, ale když se pak na ně podíváte, tak nic neudělají proto, aby to bylo lepší," řekl ČTK prezident pořádající společnosti Aurora Petr Hnátek. Právě k rozehnání "zatuchliny a blbé nálady", která se v Čechách deset let po sametové revoluci rozšířila, chtěli organizátoři svou akcí přispět.

Lékařská komora požaduje zásadní novelu zákona o zdravotním pojištění Zásadní novelu zákona o zdravotním pojištění požaduje ve svém usnesení 9. sjezd České lékařské komory, který skončil v neděli v Hradci Králové. Prodloužení platnosti dosavadního zákona lékaři odmítli. Návrh zákona o veřejném zdravotnictví projedná sněmovna v úterý. Neprojde-li návrh zákona sněmovnou, hrozí, že se systém zdravotního pojištění ocitne v právním vakuu. Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Zdeněk Škromach ve svém vystoupení na sjezdu uvedl, že zásadní změny v zákoně vzhledem ke krátkému času na jeho projednání nepůjde provést. Zároveň varoval, že pokud zákon nebude přijat, nebude od 1. ledna 2000 povinnost platit zdravotní pojištění.

V ČR není doceněno zavádění alternativních zdrojů energie Se situací v zavádění alternativních zdrojů energie v České republice je nespokojen ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. "Nedocenili jsme technologii výroby energie například z biomasy nebo z malých vodních elektráren. Problém malých elektráren je v nízkých výkupních cenách a naopak vysokých při prodeji z monopolního výrobce - Českých energetických závodů," řekl ČTK na IV. Evropském kongresu obnovy venkova, který začal v neděli ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Ministr proto uvítal konání kongresu, jehož tématem je energie na vesnici, hledání nových možností v oblasti vytápění a předávání zkušeností se zaváděním alternativních a ekologických zdrojů energie. Kongres pořádá Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice se sídlem ve Vídni.

Zdravotní stav lesů v Evropě ovlivňuje zejména znečištěné ovzduší Pokud se v Evropě velmi rychle nezredukuje zatížení ovzduší imisemi, dále se výrazně zhorší stav lesů a například smrk bude mít čím dál horší podmínky pro život. ČTK to po skončení mezinárodního semináře o ochraně přírody a péči o les v národních parcích střední Evropy řekl Hans Bibelriether, člen výboru mezinárodní organizace Europarc, sdružující na 400 evropských chráněných území. Seminář se uskutečnil v Srní na Klatovsku.

Začal festival Techfilm

Již 37. ročník mezinárodního filmového festivalu o vědě, technice a umění Techfilm začal v Hradci Králové. Na festivalu se představí 115 snímků z 16 zemí celého světa. Českou republiku reprezentuje 54 filmů. Techfilm, jehož motto letos zní "Festival - inspirace pro budoucnost", skončí 11. listopadu. Program doplní semináře o vztahu filmu a architektury nebo o moderních médiích ve vzdělávaní.

Berlínská Volksbühne zahájila divadelní festival německého jazyka Divadelně nejúspěšnější hra Jeana Paula Sartra "Špinavé ruce" v podání berlínské Volksbühne zahájila v neděli večer na scéně Státní opery 4. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Režisér této inscenace Frank Castorf v tomto textu z roku 1948 nalezl momenty, v nichž se zrcadlí problémy současné Evropy. Reagoval především na události z Bosny, když využil citátů čelných představitelů bosenských Srbů. I nové zkušenosti z Kosova daly jeho dílu další rozměr. Berlínští divadelníci tak zahájili prestižní přehlídku, která až do 19. listopadu nabídne pražskému publiku nejlepší inscenace předních scén z Německa, Rakouska a Švýcarska. Nad přehlídkou převzali záštitu prezidenti zúčastněných zemí, včetně Václava Havla. Ještě před nedělním večerem byly vstupenky na celý festival beznadějně vyprodány.

Schillerův prsten pro českou německy píšící autorku Nově zřízené literární ocenění - Schillerův prsten - spolu s finanční odměnou ve výši 60.000 marek převzala v neděli ve Výmaru u příležitosti 240. výročí narození slavného německého básníka česká německy píšící autorka Lenka Reinerová. Oznámila to agentura DPA. Cenu zřídila Schillerova nadace. Dnes 83letá spisovatelka je podle nadace poslední německy píšící autorkou na pražské literární scéně a je vyznamenávána za "vynikající zásluhy o německý jazyk a literaturu". Lenka Reinerová se narodila v Žatci ve smíšené česko-německé rodině a jako Židovka musela v roce 1939 opustit Prahu a uprchnout před nacistickým pronásledováním do exilu. Postupně působila ve Francii, Maroku a Mexiku.

Věž brněnské Nové radnice skrývala pamětní listinu z 18. století Pamětní listina z roku 1727 byla v těchto dnech nalezena při opravě věže brněnské Nové radnice. Listina pochází z doby, kdy věž postavil známý brněnský architekt Mořic Grimm. Ten je i autorem barokních úprav celého areálu. Ředitel Archivu města Brna František Novák ČTK řekl, že dokument se dochoval v dobrém stavu. Listina byla zašita v koženém pouzdře a uložena v zaletované cínové tubě. Dokument obsahuje soupis zemských úředníků a krátkou zprávu o zřízení zemského domu, který "září jako maják pro všechny, hledající spravedlnost a právo". První stranu listiny zdobí patrně portrét císaře Karla VI.

Ze sportu:

Nedělní zápasy 20. kola extraligy ledního hokeje skončily s těmito výsledky: Karlovy Vary - Pardubice 4:0, Slavia Praha - Zlín 1:2, Vsetín - Litvínov 4:3, Znojmo - České Budějovice 2:2, Plzeň - Vítkovice 5:2 a v dohrávce 7. kola Sparta Praha - Havířov 2:1. V sobotu Kladno zdolalo Třinec 7:5. V tabulce vede Zlín o bod před Plzni, třetí je obhájce titulu ze Vsetína. Poslední Havířov ztrácí na předposlední Pardubice tři body.

Výsledky nedělních zápasů 13. kola první fotbalové ligy: Ostrava - Příbram 2:0, Hradec Králové - Bohemians 1:2, Liberec - Brno 0:1, Blšany - České Budějovice 3:2, Drnovice - Jablonec 3:0 a Viktoria Žižkov - Opava 3:2. Kolo bude dohráno v pondělí zápasem Olomouce s Teplicemi a slavným, již 135. derby pražských "S", tedy Slavie a Sparty.

Trenér fotbalové reprezentace Jozef Chovanec bude v pondělí asi nucen sáhnout v nominaci na sobotní zápas v Nizozemsku ke změně. Liverpoolský útočník Vladimír Šmicer si totiž v sobotním utkání Premier league proti Derby County ošklivě poranil stehenní sval a podle první diagnózy bude nejméně měsíc mimo hru.

Čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek měl pozitivní krevní test při dopinkové kontrole, které se podrobil v neděli před prvním závodem Světového poháru ve švýcarském Safenwilu. Laboratorní rozbor ukázal, že Šimůnkův hematokryt překročuje povolenou padesátiprocentní hranici, což automaticky znamená zákaz startu. Sedmatřicetiletý cyklokrosař nesmí minimálně čtrnáct dnů závodit. Po uplynutí této lhůty může absolvovat v sídle Mezinárodní cyklistické unie (UCI) v Lausanne další zkoušku. V samotném závodě pak třetí místo obsadil další český cyklokrosař Jiří Pospíšil.

Triumfem mladých českých cyklokrosařů skončil první závod Světového poháru juniorů ve švýcarském Safenwillu. Čeští závodníci obsadili zásluhou Davida Káška a Vladimíra Kyziváta první a druhé místo. Spolu s nimi stál na stupních vítězů Pavel Linet, kterého však později rozhodčí diskvalifikovali za to, že projel depem, aniž by měnil kolo.

Česká tenistka Květoslava Hrdličková nestačila ve finále turnaje v Lipsku na nasazenou dvojku, Francouzku Nathalie Tauziatovou, které podlehla 1:6 a 3:6.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, ojediněle se srážkami, na horách smíšenými až sněhovými. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.