Zprávy pondělí, 09. října 2000

Zdeňka Kuchyňová

Rakouský kancléř Schüssel vyzval českého premiéra Zemana, aby nenechal spustit Temelín

Rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel naléhavě vyzval českého premiéra Miloše Zemana, aby nenechal spustit jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Oznámila to rakouská agentura APA. "Apeluji na premiéra Zemana, aby před vyjasněním bezpečnostních otázek nevytvářel žádné nezvratné skutečnosti. Otázky jaderné bezpečnosti nekončí na hranicích," zdůraznil rakouský kancléř. Schüssel se zmínil i o možných důsledcích spuštění Temelína pro jednání o přistoupení Česka k Evropské unii. "Uzavření energetické kapitoly není možné bez předchozího vyjasnění bezpečnostních otázek," prohlásil Schüssel. Rakouský kancléř připomněl, že jeho poslední dva dopisy o otázce Temelína, jež adresoval premiérovi Zemanovi, zůstaly nezodpovězeny. Tiskový mluvčí české vlády Libor Rouček v reakci na Schüsselovu výzvu řekl, že česká strana je přesvědčena, že jaderná elektrárna Temelín odpovídá nejpřísnějším bezpečnostním předpisům domácím i mezinárodním.

V Temelíně prováděli celou neděli závěrečnou inspekci pracovníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. První blok je podle slov náměstka Karla Böhma prakticky připraven ke spuštění. Jak uvedl v České televizi, experti našli pár drobností a budou požadovat, aby je elekrárna přes noc odstranila. Karel Böhm předpokládá, že povolení k aktivaci paliva by mohlo být vydáno během pondělí.

Odpůrci Temelína dál blokují hraniční přechod Dolní Dvořiště

Desítky rakouských odpůrců elektrárny Temelín od pondělního rána pokračují v blokádě hraničního přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště. Na místě jsou už od neděle, kdy tu přes noc bivakovali ve spacích pytlích. V protestech hodlají zřejmě vytrvat až do večera. Přejezdu hranic směrem do Čech brání také nejméně desítka traktorů a kamiónů.

Český parlament je v krátké době schopen podpořit zrušení sankcí vůči Jugoslávii

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková (ČSSD) i místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU- ČSL) soudí, že obě parlamentní komory budou schopny v krátké době podpořit návrh vlády na zrušení sankcí ČR vůči Jugoslávii. Řekli to v pořadu televize Nova 7 čili sedm dní. Ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že už připravuje návrh vládního opatření, které zrušení sankcí umožní. Poslední vývoj v Jugoslávii a převzetí prezidentského křesla kandidátem dosavadní demokratické opozice Vojislavem Koštunicou vytváří podle pátečního vyjádření ministerstva zahraničí předpoklady k plnohodnotnému zapojení Jugoslávie do regionálních i celoevropských integračních procesů, především do Paktu stability pro jihovýchodní Evropu.

Vláda projedná pravidelnou zprávu o působení českých vojáků v mírových misích

Pravidelnou půlroční zprávu o působení českých vojáků v zahraničních mírových misích v Kosovu a v Bosně a Hercegovině projedná ve středu vláda. O budoucnosti českých jednotek již jednala Bezpečnostní rada státu. Ministr obrany Vladimír Vetchý tehdy řekl, že pro armádu by bylo nejvýhodnější soustředit se pouze na jednu z obou misí. Dodal však, že chápe složitost současné situace na Balkáně.

Prezident Václav Havel pojede na návštěvu Turecka

Liberalizace vzájemného obchodu, společné členství v NATO, snaha o vstup do Evropské unie, humanitární pomoc při loňském zemětřesení či zvýšená četnost návštěv politiků - to je přibližný obraz česko-tureckých vztahů v posledních letech. Tyto tendence jede do Turecka od 10. do 12. října potvrdit na své první státní návštěvě Václav Havel. Prezident návštěvu Turecka již dvakrát odložil - loni v srpnu kvůli ničivému zemětřesení v Turecku a letos v březnu pro své onemocnění. Na jeho území však již dvakrát byl - v únoru 1994 se krátce zastavil v Ankaře během cesty do Indie a loni v listopadu se účastnil istanbulského summitu OBSE.

Hospodářské a obchodní vztahy ČR, respektive Československa s Tureckem mají dlouhou tradici - datují se do let těsně po první světové válce. Mezi nejdůležitější exportní aktivity patří energetické projekty. Posledním velkým kontraktem byla loni v březnu zakázka pro Škodaexport na vývoz zařízení pro parní elektrárnu Afsin Elbistan.

Vysílací novela bude podle legislativců ve vládě do konce měsíce

Ministerstvo kultury počítá s tím, že novelu vysílacího zákona, kterou připravují jeho právníci, předloží vládě do konce října. Původní návrh komplexního vysílacího zákona ministerstvo stáhlo, neboť narazil na odpor řady soukromých provozovatelů vysílání a části Poslanecké sněmovny. Skupina poslanců se nyní chystá ve sněmovně prosadit celý nový zákon, který má být proti původnímu vládnímu návrhu podstatně liberálnější. Ministerstvo hodlá předložit pouze novelu, zaměřenou na sladění české legislativy se směrnicí Evropské unie (EU) Televize bez hranic. Ta se snaží o podporu evropské produkce. Ministr kultury Pavel Dostál uvedl, že pro něj zůstává poslanecký návrh nepřijatelný.

První nucené dražby očekávají realitní kanceláře koncem roku

Realitní kanceláře očekávají první nedobrovolné dražby podle nového zákona koncem roku. Velcí věřitelé, především banky, zřejmě budou zástavy prodávat postupně, aby výrazným přílivem nemovitostí na trh neovlivnili ceny prodávaných nemovitostí. Vyplývá to z ankety ČTK. Nucené dražby budou podle Ivo Gavlase z agentury Gavlas znamenat příliv úvěrových peněz do ekonomiky, a tím i zvýšení koupěschopné poptávky po nemovitostech, protože možnost rychlé realizace zástav obnoví důvěru bank v půjčování peněz na nemovitosti. Pozitivní vliv budou mít nucené dražby i na zájem investorů o ČR. Řada z nich totiž narážela na problém, že jim jejich banky nechtěly půjčovat právě kvůli nevymahatelnosti dluhů v ČR.

Nový zákon o veřejných dražbách vstoupil v platnost 1. května. Záhy poté však sněmovna schválila nový exekuční řád, který možnost nedobrovolné dražby zrušil. Senát však zákon sněmovně vrátil a ta napodruhé možnost nucených dražeb zachovala.

Plzeňský Prazdroj připravuje útok na pivní trh v USA

Plzeňský Prazdroj, ovládaný jihoafrickou společností SAB (South African Breweries), plánuje začátkem příštího roku rozsáhlou reklamní kampaň pro zvýšení prodeje svého prémiového produktu Pilsner Urquell na americkém trhu. Hlavními marketingovými cíli budou největší americká města New York, Washington, Philadelphia, Boston, Atlanta, Miami, Chicago, Seatle, San Francisco a Los Angeles. Pivo Pilsner Urquell je v USA podle mluvčího společnosti Jaroslava Pompa vnímáno jako originální ležák a patří do nejvyšší cenové kategorie. V letošním roce Plzeňský Prazdroj očekává, že ve Spojených státech prodá rekordní množství 80 tisíc hektolitrů piva, což bude přibližně o deset tisíc hektolitrů více než v předcházejícím roce.

Vítkovice uzavřely v Bulharsku kontrakt za 180 miliónů korun

Hutní a strojírenská společnost Vítkovice uzavřela koncem září smlouvu s bulharskou firmou Kremikovtzi, Sofia na první část modernizace jejího hutního zařízení. Kontrakt ve výši 180 miliónů korun by měl být realizován koncem roku 2002. Zbyněk Kunčík z vítkovické divize uvedl, že v příštím roce chce bulharská firma vypsat výběrové řízení na generálního projektanta opravy další vysoké pece, jejíž hodnota bude minimálně 850 až 900 miliónů korun. Podle Kunčíka se tohoto řízení zúčastní také Vítkovice.

Union banka uvedla do provozu internetovou banku

Union banka počátkem října uvedla do provozu svou internetovou banku. Každý klient může získávat informace o stavu účtu a provádět bankovní operace z kteréhokoliv počítače na světě připojeného k síti Internet bez nutnosti speciálního softwaru, řekl tiskový mluvčí banky Josef Řeřicha.

Politici nechápou, proč premiér Zeman tolik kritizuje všechny novináře

Kritické výroky premiéra Miloše Zemana na adresu novinářů, které uvedl v článku pro sobotní vydání deníku Právo, jsou podle místopředsedy ODS Ivana Langera nevhodně generalizující. Považuje za chybu, že premiér automaticky příslušníky jedné profese považuje za méněcenné osoby. Pak už chybí jen krůček k tomu, aby někdo tvrdil, že také všichni politici vedou tuto zemi do záhuby, jsou leniví a své práci nerozumějí, řekl. V obou profesích lze podle něj najít lidi, kteří svou práci dělají kvalitně a kteří ne. Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) nerozumí důvodům, které k nim předsedu vlády vedou. Domnívá se, že Zemanovy výroky mimo jiné potvrzují, že opravdu chce odejít z politické scény. "Kdyby hodlal setrvat, tak by nemohl tuto válku rozněcovat dál," uvedl Pithart, podle nějž premiérova nevraživost vůči novinářům už dosahuje až posedlosti. "Kroutím nad tím hlavou... Smutně," komentovala Zemanova slova bývalá místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková, která mívala na starosti mediální politiku strany. Poslanec Václav Krása (Unie svobody) řekl, že je na politicích, aby vnutili novinářům témata, která jsou možná důležitější než jednotlivé drobné aféry.

Premiér v článku napsal, že drtivá většina českých komentátorů se nevěnuje příčinám jevů či jejich důsledkům. Podle něj zřejmě proto, že nemají znalosti, které jsou k tomu třeba. "I když se novináři vydávají za hlídací psy demokracie, nejsou v české společnosti pitbully, ale spíše degenerovanými podvraťáky, prahnoucími po senzacích a aférách, a neschopnými vzhledem ke své intelektuální nedostatečnosti proniknout do podstaty jevů," uvedl premiér. Novináře přitom ostře kritizoval v minulosti již několikrát.

Míra nezaměstnanosti v ČR v září klesla na 8,8 procenta

Míra nezaměstnanosti v České republice klesla ke konci minulého měsíce na 8,8 procenta. Je to o dvě desetiny méně než v sprnu. Úřady práce registrovaly v září přes 458 tisíc uchazečů, což je o necelých devět tisíc osob méně než přechozí měsíc.

Zářijová míra inflace zůstala na srpnové úrovni 4,1 procenta

Celková hladina spotřebitelských cen v září letošního roku zůstala na úrovni předcházejícího měsíce. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v září 2000 proti stejnému období minulého roku dosáhla 4,1 procenta.

V zemích Evropské unie i v České republice začne Týden boje proti rakovině

V zemích Evropské unie i v České republice začne od pondělí Týden boje proti rakovině. V médiích se například objeví inzeráty s radami onkologů, jak předejít vzniku rakoviny pomocí změny stravovacích návyků a životního stylu. Právě nesprávné stravovací návyky mají až třicetiprocentní podíl na zvratu normálního vývoje buňky ve zhoubné bujení.

Týden knihoven má přiblížit jejich postavení v informačním věku

Přiblížit postavení knihoven v informační společnosti a propagovat jejich služby chtějí knihovníci během celostátního Týdne knihoven, který začíná v pondělí. Některé knihovny během něj zpřístupní nové prostory, jiné představí moderní služby. Týden knihoven otevře v pondělí v poledne happening knihovníků na Staroměstském náměstí v Praze. V České republice existuje velmi hustá síť veřejných knihoven - podle zprávy Svazu knihovníků a informačních pracovníků - více než 6000. Knihovníci se však obávají, že knihovnám v malých obcích hrozí kvůli změnám v rozpočtových pravidlech regionů v roce 2001 omezení provozu. Loni přitom podle svazu zaznamenaly veřejné knihovny zřizované obcemi zvýšený zájem uživatelů.

Úspěch v soutěži boří představu o Kladnu jako městu uhlí a železa

Obecně vžitou představu o Kladnu jako městu uhlí a železa nečekaně boří úspěch místní radnice v letošním 2. ročníku mezinárodní soutěže Město v souladu s požadavky Evropské unie 2000. Ocenění převezmou zástupci Kladna spolu s představiteli dalších deseti měst z 13 kandidátských států v pondělí v Bruselu na setkání ministrů životních prostředí přidružených zemí s komisařem EU. Soutěž byla určena městům, která se mohou prokázat významným zlepšením kvality ovzduší, pitné vody a změnami při nakládání s domovními odpady, řekl místostarosta Dan Jiránek. Nesouhlasí s názorem, že zlepšení těchto parametrů spadlo Kladnu samo do klína po krachu hutě Poldi. Fakt, že Kladno se v péči o životní prostředí prosadilo v konkurenci 118 měst, Jiránek přičítá stamiliónovým investicím do ekologie.

V Ostravě se v březnu otevře multikino pro více než 1000 diváků

Nové osmisálové multikino, které pojme více než 1000 diváků, bude otevřeno v březnu v ostravském obchodním centru Futurum. Multikino, po Brnu druhé největší v republice, bude součástí polyfunkčního centra, která se nyní skládá z hypermarketu a obchodní galerie s 60 obchody a osmi restauracemi.

V německém Suhlu proběhl Budějovický týden

V německém městě Suhl proběhl Budějovický týden. Zahrnoval mimo jiné rozhovory představitelů radnic obou partnerských měst a zástupců hospodářských organizací. Nechyběly kulturní programy a prezentace české gastronomie. Jak uvedla mluvčí českobudějovického primátora Hana Bumbová, pracovní rozhovory se týkaly především cestovního ruchu, ekologie, architektury, dopravy a kultury.

Turisté o víkendu obdivovali barvy podzimu ve křtinském arboretu

Ani nepříznivé víkendové počasí neodradilo obdivovatele přírody od návštěvy arboreta Školního lesního podniku Masarykův les ve Křtinách na Blanensku. Dvoudenní akce otevřených dveří, nazvané Stromy v barvách podzimu, využilo asi 800 lidí. Návštěvníci mohli na přibližně 20 hektarech obdivovat více než 1000 druhů exotických dřevin z celého světa a velmi vzácný, 160 let starý bukový prales. Jednou z největších pozoruhodností arboreta je sbírka 250 druhů vrb, patřící k největším v Evropě. Arboretum založil v letech 1929 až 1930 profesor brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Augustin Bayer, jehož pomník lze nalézt i při procházce Masarykovým lesem.

Na portále MSN.ATLAS.CZ začne fungovat Národní mapové centrum

Mapy 220 měst České republiky, civilní a vojenské mapy, letecké snímky a informace, které se vážou k území po stránce dopravní a turistické, poskytuje uživatelům Internetu Národní mapové centrum, které v minulém týdnu představily internetový portál MSN.ATLAS.CZ a společnost MultiMedia Computer. Národní mapové centrum se dělí se na část veřejnou, která bude přístupná od pondělí 9. října na adrese http://mapy.atlas.cz, a část neveřejnou, která bude za poplatek přístupná podnikům a státní správě. Ve veřejné části lze například nalézt vhodné spojení autem, autobusem nebo vlakem, zjistit aktuální dopravní informace, informace o turistických zajímavostech, či informace o meteorologických podmínkách ve vybrané oblasti.

Dětská opera Brundibár se v Bruselu dočkala ovací

Ovací se dočkalo v bruselském Paláci krásných umění nové nastudování dětské opery Brundibár, kterou napsal v roce 1938 pražský skladatel Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistra. Dílo proslulo tím, že ho více než padesátkrát sehrály za války děti v terezínském ghettu. Většina z tehdejších protagonistů skončila v transportech smrti. Mezinárodní projekt navázal na úspěch Brundibára v německé verzi v roce 1995, na němž se podílely také děti z ČR a z Polska. Hudební mládež chtěla nastudováním opery, jež nyní poputuje napříč Evropou, podnítit vědomí tolerance a vyvolat mezi mladými lidmi debatu o kruté minulosti, její souvislosti s přítomností.

Věřící na Olomoucku otevřou obnovenou poutní alej

Za zvuku zvonů baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku na Olomoucku otevře v pondělí odpoledne arcibiskup Jan Graubner obnovenou poutní alej. Ta je součástí zdejšího barokního krajinářského komplexu. Premonstráti ze Svatého Kopečku uvažují o tom, že poutní alej společně s bazilikou navrhnou v budoucnu do seznamu památek UNESCO.

Ivančičtí rozšířili expozici o rodákovi Vladimíru Menšíkovi

Zejména o materiály dokumentující filmovou tvorbu herce Vladimíra Menšíka rozšířilo Kulturní a informační centrum v Ivančicích na Brněnsku stálou expozici věnovanou tomuto slavnému rodákovi. Za rok si ji prohlédlo skoro 7000 návštěvníků. Menšíkova filmografie zahrnuje kolem 120 titulů. Ačkoli proslul jako představitel komediálních rolí, svůj talent prokazoval i v jiných žánrech. K nejvýraznějším patří role ve filmech Markéta Lazarová a Všichni dobří rodáci a v televizních inscenacích Ikarův pád a Tažní ptáci.

Kůň Peruán se třetím triumfem ve Velké pardubické zapsal mezi legendy

Dvanáctiletý kůň Peruán se zapsal mezi největší legendy Velké pardubické steeplechase, když v nedělním 110. ročníku jednoho z nejtěžších evropských překážkových dostihů dokázal vyhrát už potřetí v řadě. Poražený po velkém boji skončil na druhém místě Belovodsk, třetí byla Czanka. Druhý favorit Marketplace skončil čtvrtý. V sedle největšího favorita závodu Peruána seděl znovu Zdeněk Matysík. Z cenného hattricku se radovala i Lenka Horáková, která Peruána trénuje v Dostihovém centru Zámrsk, jehož majitelem je Václav Brůna.

Peruán odstartoval jako tradičně opatrně a první polovinu 6900 metrů dlouhého dostihu strávil na konci pole. Záhy skončil dostih pro Hagarda, který nezvládl start. Na obávaném Velkém Taxisově příkopu neupadl nikdo. První ztráty přinesly Malé zahrádky, kde skončil jediný zahraniční účastník Celtic Giant, z jehož sedla se vymrštil britský žokej Bruce Gibson. Závěr byl mnohem dramatičtější než před rokem. Ještě nad poslední proutěnou překážkou byl první Belovodsk, ale Peruán se mohutným finišem dostal před něj.

Matysík přiznal své obavy, že výhru už ztratí. "Měl jsem v průběhu dostihu problémy a bál se, že už je všechno pryč. Ale ten závěr byl znovu nádherný. Peruán prokázal svoje kvality a věřím, že ještě může něco dokázat," radoval se po dostihu, který byl prý nejtěžším v jeho kariéře. Jan Havlíček, který sedlal druhého Belovodska, těžce nesl prohru. Jeho kůň si oproti loňsku o jedno místo polepšil. "Belovodsk prokázal, že jeho nejlepší léta teprve přicházejí, ale já u toho možná už nebudu. Závěr mé kariéry se blíží. Snad ještě za rok to zkusím, ale do popředí se derou mladší a agresívnější jezdci," prohlásil zkušený žokej.

Dostih provázela pokojná demonstrace ochránců zvířat, která skončila bez incidentů. Protest organizovalo Nezávislé sociálně ekologické hnutí (NESEHNUTÍ) a Československá anarchistická federace. Jeden z organizátorů Pavel Houdek ČTK řekl, že očekávali větší účast. Do Pardubic letos přijelo kolem 50 aktivistů, tedy zhruba o polovinu méně než loni.

Českými mistry v závodu Běchovice - Praha se stali Krutský a Drajzajtlová

Tomáš Krutský a Petra Drajzajtlová se stali českými mistry v silniční běhu. Při 104. ročníku závodu Běchovice - Praha doběhl Krutský na druhém místě za Ukrajincem Maximem Janiševským, jenž napodobil loňský triumf svého krajana Nikolaje Antoněnka. Vítěz dosáhl času 30:12 minuty, Krutský byl o šest sekund pomalejší. Úřadující mistr České republiky Pavel Faschingbauer skončil až třetí. Závodu žen na tradiční 10.013 metrů dlouhé trati vévodila obhájkyně loňského prvenství Petra Drajzajtlová, jež doběhla do cíle v čase 35:16 s takřka dvouminutovým náskokem na Janu Biolkovou.

Orientační běžec Ropek získal domácí titul v supersprintu

Rudolf Ropek z Dukly Liberec suverénně vyhrál druhý ročník mistrovství republiky orientačních běžců v supersprintu. Na tratích, které vedly historickým centrem Jihlavy, přes zoologickou zahradu a přilehlý lesopark, skončil druhý Libor Zřídkaveselý a třetí Petr Losman. V soutěži žen se o vítězce rozhodlo až těsně před cílem. Do té doby vedoucí Zuzana Macúchová z Tesly Brno si spletla poslední kontrolní jednotku s cílovou. "Až diváci mě svým řevem upozornili na to, že ještě nejsem v cíli. Soupeřkám trval finiš pět sekund, mě kvůli hloupé chybě deset," posteskla si Macúchová, která tak přišla o zlatou medaili. O pouhé tři vteřiny ji totiž překonala rychnovská Marcela Klapalová a získala mistrovský titul. Třetí skončila oddílová kolegyně Macúchové Vendula Klechová.

Cyklista Konečný dojel šestý v královské etapě závodu Herald Sun

Český cyklista Tomáš Konečný prokázal v nedělní královské etapě závodu Herald Sun v Austrálii dobré vrchařské schopnosti a na dvoutisícový vrchol Mount Hotham dojel jako šestý. Na vítězného Australana Steva Williamse ztratil jezdec profesionální stáje Wüstenrot-ZVVZ dvaačtyřicet sekund. V průběžném pořadí se Konečný vyšvihl z 23. na 9. místo.

Hokej

Dvanácté kolo extraligy ledního hokeje skončilo s těmito výsledky:

Třinec - Zlín 5:2

České Budějovice - Slavia Praha 0:0

Havířov - Kladno 4:2

Vsetín - Vítkovice 4:2

Sparta Praha - Litvínov 3:4

Karlovy Vary - Pardubice 2:4

Sobotní předehrávka: Znojmo - Plzeň 4:0

V čele tabulky je po 12. kole Sparta Praha, druhý Litvínov, třetí Vsetín. Předposlední - na 13. místě jsou Karlovy Vary a poslední Kladno.

Počasí

V pondělí bude zataženo, s občasným deštěm, v Čechách teploty 9 až 13 stupňů, na Moravě a ve Slezsku 11 až 15 stupňů Celsia.