Zprávy pondělí, 09. srpna 1999

A nyní zprávy podrobné:

Buzková nevyloučila, že za růst obliby KSČM může opoziční smlouva

Místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková nevylučuje, že vzrůst preferencí KSČM může souviset mimo jiné s opoziční smlouvou mezi její stranou a ODS. Buzková v pořadu televize Prima "Nedělní partie" řekla, že skupiny příznivců ODS a ČSSD mohou být rozčarovány z toho, že kvůli opoziční smlouvě začaly obě strany mezi sebou jinak komunikovat. "Dříve rétorika obou těchto stran vůči sobě byla navzájem naprosto tvrdě opoziční," uvedla Buzková. Kandidátka ODS do doplňovacích senátních voleb Jiřina Jirásková si však myslí, že za stoupající oblibou KSČM je chybějící vymahatelnost práva.

ČNTS a Galaxie se zatím nedohodly na společném TV-vysílání

Dvoudenní intenzivní vyjednávání o spolupráci České nezávislé televizní společnosti 'ČNTS) s televizí Galaxie zatím nevedla k dohodě. Podle dobře informovaného zdroje z ČNTS se však obě strany dohodě přiblížily a další kolo jednání je plánováno na pondělí. "Nedochází k neporozumění, ale jisté je, že v pondělí se vysílat nebude," komentoval pro ČTK jednání zdroj z ČNTS, která donedávna zajišťovala pořady pro televizi Nova.

Ekologové ukončili pochod šumavskými národními parky

Výstupem na bavorský vrch Luzný, vysoký 1372 metrů, a návratem do bavorského města Finsterau v neděli skupina 30 aktivistů ukončila dvoudenní pochod národními parky ›umava a Bavorský les. jehož cílem bylo seznámit se s výsledky rozdílných koncepcí ochrany přírody v obou národních parcích. "V Finsterau jsme absolvovali tiskovou konferenci a shodli jsme se na nutnosti sjednotit management obou národních parků, protože jde o celistvé území, byť rozdělené pomyslnou čarou státní hranice," řekl ČTK Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Ekologové chtějí dosáhnout toho, aby až tři čtvrtiny plochy národních parků tvořily první zóny, ve kterých je vyloučen jakýkoli zásah člověka do přírodního vývoje. Bavorský les tento požadavek v podstatě splňuje, zatímco v Národním parku ›umava zabírají první zóny pouze 13 procent plochy.

Další dvě romské rodiny z ČR emigrovaly

Z Liberce emigrovaly další dvě romské rodiny. Z ruzyňského letiště odletěly do Anglie. Na Západě chtějí nejen nalézt práci, kterou v Liberci už 3 roky marně sháněly, ale především vyhnout se rasismu.

V Ostravě nejméně práce pro lidi se změněnou pracovní schopností

V Ostravě je dlouhodobý nedostatek pracovních míst pro lidi se změněnou pracovní schopností a počet nezaměstnaných zdravotně handicapovaných osob je ze všech okresů České republiky dlouhodobě nejvyšší. Pro 2648 zdravotně postižených uchazečů o zaměstnání byla v registru ostravského úřadu práce koncem července pouze čtyři pro ně vhodná místa. Pro ČTK to uvedl ředitel úřadu Zdeněk Prouza.

Úmrtnost v ČR klesá

Od počátku 90.let klesá v České republice úmrtnost. Loni zemřelo 109.527 lidí, což je o 19.639 méně než v roce 1990. Jednou z příčin poklesu počtu úmrtí je, že se ve věkové kategorii 70 až 80 let ocitli příslušníci slabých ročníků narozených za první světové války. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Nejčastější příčinou úmrtí byly i loni nemoci oběhové soustavy, které způsobily 55,1 procenta všech úmrtí.

Hlasů pro zachování bruntálské nemocnice přibývá

Petici pro zachování bruntálské nemocnice podepsalo už šest tisíc lidí. Nemocnice delší dobu bojuje o udržení oddělení akutní péče. Provozovatel nemocnice nemá totiž od července podepsanou smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, jejíž klienti tvoří celých 80 procent pacientů. Ta je sice ochotna smlouvu podepsat, ale s podmínkou, že zařízení zredukuje počet lůžek na odděleních akutní péče.

Svaz pacientů žádá o účast na jednání o zdravotních pojišťovnách

Svaz pacientů požádal o účast na společném jednání mezi zdravotními pojišťovnami a ministerstvy zdravotnictví, práce a sociálních věcí a financí. Jejich zástupci mají jednat o zrušení rozhodnutí snížit limit částky, kterou menší zdravotní pojišťovny používají na režijní náklady. Kopii dopisu šéfům uvedených resortů v neděli ČTK poskytl místopředseda svazu Josef Mrázek. Současně podotkl, že svaz by dal přednost systému jediné zdravotní pojišťovny, který je ekonomicky a organizačně nejvýhodnější.

Na Kroměřížsku vznikne nový domov pro důchodce

Novým domovem nejméně pro 61 důchodců se má stát novorenesanční zámeček v Přílepech u Holešova na Kroměřížsku. Části objektu, který loni v listopadu převzala obec, jsou ve špatném stavu a čeká je rekonstrukce. "Přístavba a rozšíření kapacity v zámečku, kde ještě před pěti lety fungovala vyhlášená porodnice, bude stát přes 80 miliónů korun. S opravou parku dosáhne investice více než 100 miliónů korun," řekl v neděli ČTK starosta Rudolf Pšenka. S pracemi obec chce začít příští rok. Rekonstrukce by měla skončit v roce 2002.

Studenti z pěti zemí vyčistili židovský hřbitov v Miroslavi

Studenti z pěti evropských států v neděli dokončili čištění a úpravu židovského hřbitova v obci Miroslav na Znojemsku. Mezinárodní brigády, která se v Miroslavi konala od 25.července, se zúčastnilo 19 mladých lidí z Nizozemska, Německa, Polska, Slovenska a České republiky. ČTK o tom informoval jeden z organizátorů Marek Kašpar s tím, že každý brigádník prý odpracoval na hřbitově 40 hodin. "Odklízeli jsme odpadky i sutě z oprav okolních domů, likvidovali náletové křoviny a odhazovali spadlé a zasypané náhrobky," uvedl Kašpar. "Za 14 dní se podařilo hřbitov o rozloze necelého hektaru oživit, dodat mu úctu a vážnost, kterou si zasluhuje," dodal.

Na festivalu slovenského folklóru v Rožnově vystoupilo 14 souborů

Čtrnáct tanečních souborů z České republiky, Slovenska, Maďarska a Jugoslávie se představilo na prvním mezinárodním festivalu slovenského folklóru Jánošíkův dukát. Akce se o víkendu konala v rožnovském Valašském muzeu v přírodě na Vsetínsku. Předseda přehlídky Vlastimil Fabišík ČTK řekl, že pořadatele příjemně překvapil velký zájem návštěvníků.

Letošní Svátek horalů v Jablunkově navštívilo přes 17.000 lidí

Přes 17.000 lidí navštívilo dvaapadesátý ročník folklórního festivalu Svátek horalů, který se konal o víkendu v Jablunkově v okrese Frýdek-Místek. Na slavnostech se představilo 18 souborů s 380 účinkujícími z České republiky, Polska, Slovenska, Francie a Rumunska. Mluvčí přehlídky Stanislaw Gawlik ČTK řekl, že festival odstartoval v sobotu tradiční turistický pochod do Jablunkova od sedmi horských chat v Beskydech.

Nejlepší snímky z tradiční mezinárodní fotografické přehlídky "Člověk a lidé na konci druhého tisíciletí" vystaveny v Brně

Výběr z nejlepších snímků osmého ročníku mezinárodní fotografické přehlídky "Člověk a lidé na konci druhého tisíciletí", jehož tématem byla lidská činnost, práce a odpočinek, představuje výstava v Galewrii u Dobrého pastýře v Brně. "Na realizalizaci projektu se podíleli profesionálové i amatéři z nejrůznějších částí světa," řekla ČTK mluvčí Kulturního a informačního centra města Brna Monika ›imková. Centrum pořádá tuto mezinárodní přehlídku každoročně od roku 1990.

Benešovy grafiky v galerii zámku Buchlovice

Grafické listy větších formátů a malá ex libris vystavuje v zámecké galerii buchlovického zámku výtvarník Karel Beneš. Rodák z Vlčnova se v dílech tématicky vrací do rodného kraje. Grafiky tak znázorňují hlavně jízdy králů, krojovanou mládež a svět cirkusu. Expozice, která potrvá do 30.září, představuje také několik aktů a portrétů dívčích tváří. Benešovy figury vypovídají podle organizátorů výstavy o pocitech lidí, mezilidských vztazích, vzpomínkách, snech i fantazii.

Metylovice oslavily 700 let své existence posvěcením praporu

Ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz vysvětil v neděli obecní prapor Metylovic v okrese Frýdek-Místek, které slaví 700.výročí založení. Mše, po níž následoval půlhodinový koncert metylovických rodáků, se zúčastnilo přes 500 lidí z obce i okolí, řekl ČTK místní farář Janusz Kiwak. Hlavní program třídenních oslav začal v pátek seskokem parašutistů. Večer bylo pro návštěvníky v místní restauraci Pod lipami připraveno posezení u cimbálu. Sobotní dopoledne patřilo dětem, odpoledne se pak v areálu místní sokolovny představily mažoretky, skupina historického šermu a kouzelník, zazněla dechová i country hudba. Bohatý a pestrý program zakončila večerní veselice. V neděli se konala pověstná Metylovická pouť.

V Kašperských Horách skončila mariánská pouť

Slavnostní mší vyvrcholila v Kašperských Horách mariánská pouť. Na té se už tradičně setkávají čeští a němečtí poutníci. Bohoslužbu, jejíž části se uskutečnily v češtině, němčině a staroslověnštině, sloužil apoštolský nuncius Giovanni Coppa společně s biskupem Antonínem Liškou a dalšími kněžími. Na hudebním a pěveckém doprovodu se podílelo na šedesát domácích i zahraničních hudebníků.

Růže od Casanovy za píseň putuje z Duchcova do nedalekého Hrobu

Růži od Casanovy si na zámku Duchcov vyzpívala Marcela Puškášová z nedalekého Hrobu. Marie Petrovská z pořádající duchcovské Společnosti na podporu české kultury Múza ČTK řekla, že vítězka druhého ročníku autorské soutěže amatérských skladatelů a zpěváků si získala porotu písničkou "Ohlédni se". Druhé a třetí místo porota pod vedením herečky Uršuly Klukové přisoudila Ladislavu Humlovi z Oseku a duchcovské dvojici Helena Telekiová a Renata Lázlová.

Zpěvačka Eva Pilarová oslaví v pondělí významné životní jubileum

Zpěvačka Eva Pilarová, která svým mnohotvárným hlasem o rozsahu tří oktáv položila začátkem šedesátých let základ k nové profesionální etapě ve vývoji české populární hudby, oslaví v pondělí šedesáté narozeniny. Narodila se 9.srpna 1939 v Brně. První sólo zpívala jako desetiletá pod dívčím jménem Bojanovská, poté byla čtyři roky členkou Lýskova dětského rozhlasového sboru. Při studiu na Janáčkově akademii múzických umění hostovala v divadle Večerní Brno a nahrávala pro brněnský Československý rozhlas. Od roku 1960 byla v angažmá v pražském divadle Semafor. Z té doby pochází také její první samostatná gramofonová nahrávka písně "Co je to láska", kterou napsal Jiří Suchý. Účinkování v Semaforu a nahrávky, z nichž nejznámější je duet "Láska nebeská" s Waldemarem Matuškou, získaly Evě Pilarové popularitu i uznání odborné kritiky. V roce 1962 přešla do divadla Rokoko a současně začala vystupovat na jazzových koncertech s orchestrem Karla Krautgartnera a v pásmu "To byl George Gershwin" s Karlem Gottem a Vlastou Průchovou. Jako jedna z prvních umělkyň z oblasti populární hudby účinkovala v Domě umělců. Po návratu do Semaforu v roce 1964 poprvé zvítězila v anketě o Zlatého slavíka. V následujících letech hostovala v Hudebním divadle Karlín a pak se osamostatnila. Spolupracovala s orchestry Karla Vlacha, Josefa Vobruby, Gustava Broma, s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu a dalšími. Úspěchy slavila na festivalech populární hudby. Koncertovala téměř ve všech státech Evropy, na Kubě, v USA a v Austrálii. Od roku 1991 je ředitelkou kulturního oddělení Československého institutu v Los Angeles. Za 1,4 miliónu prodaných zvukových nosičů získala v roce 1993 platinovou desku Supraphonu.

Výtěžek z koncertu anglického varhaníka Kasparka bude využit na charitativní účely

Na charitativní účely bude využit výtěžek z koncertu anglického varhaníka českého původu Martina Johna Kasparka, který vystoupí v pondělí v ostravské Janáčkově konzervatoři. ČTK to řekl sekretář pořádajícího ostravského Rotary Clubu Libor Friedel. Kasparek dosáhl dvojnásobného absolutoria hudby na Londýnské univerzitě a je členem Královské kolehe.

Plzeňské ulice se rozezní jazzem

Hudebním svátkem pro milovníky jazzu bude šestý ročník plzeňského letního festivalu Jazz na ulici, který začne v pondělí ve 20:00 v Divadle Čas komponovaným pořadem Art And Jazz Party. Akce bude pokračovat do pátku na čtyřech volně přístupných venkovních scénách v centru Plzně. Na festivalu se představí téměř kompletní špička české jazzové scény - Milan Svoboda, Jana Koubková, Vlasta Průchová, ASPM Jana Spáleného, Trio Emila Viklického a další. Na akci Jazz na ulici navazuje od 16.srpna festival Struny na ulici a o týden později Divadlo na ulici.

Při zatmění Slunce nelze vyloučit iracionální chování investorů

Blížící se zatmění Slunce nezrychluje jen tlukot lidských srdcí, ale jako astronomický jev může podobným způsobem přeneseně nevyzpytatelně rozhýbat kursy cenných papírů. Zdánlivě nesmyslné vazby statisticky zkoumal americký analytik Steve Puetz a objevil pozoruhodné souvislosti. Všech osm nejvýznamnějších burzovních krachů v historii včetně toho, který v roce 1929 odstartoval světovou hospodářskou krizi, totiž spadá do období šesti dnů před úplňkem až do tří dnů po úplňku, který nastal v rozmezí šesti týdnů před nebo po zatmění Slunce. Přitom pravděpodobnost je v tomto případě podle Puetze 1:127.000. "Úplněk, a zvláště úplněk blízko zatmění Slunce, se zdá být spouštěcím mechanismem, který transformuje psychiku investorů z maniakální lakoty do paranoidního stavu," dospěl k závěru Puetz. Puetz nicméně není astronomem a netvrdí, že zatmění nebo úplněk způsobují krachy. Většinou ale podobné astronomické spekulace spíše investičním odborníkům dráždí bránici.

"Jsou finanční trhy opravdu tak iracionální, aby mohly být významně ovlivněny astronomickými jevy? Nemyslím si to, i když připouštím, že za určitých okolností může i naprostá maličkost uvést do pohybu velké události. Ale finančním astrologům rozhodně nevěřím," s nadhledem reagoval Pavel Kohout z domácí finanční společnosti PPF.

Severočeši budou mít zřejmě nejlepší podmínky pro pozorování zatmění Slunce

Nejlepší podmínky pro pozorování zatmění Slunce budou mít ve středu obyvatelé severních Čech. Na severočeském nebi má být totiž 11.srpna nejméně mraků z celé České republiky, informoval ČTK šéf prognostiků ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Martin Novák. První dotyk Slunce a Měsíce uvidí na západě severních Čech obyvatelé Chomutova v 11:20, na východě kraje na Jablonecku to bude o dvě minuty později.

Astronomé varují před podvodnými prodavači ochranných brýlí

Pracovníci brněnské hvězdárny varují zájemce o pozorování zatmění Slunce před pouličními prodejci speciálních brýlí na ochranu zraku. "Přímo před hvězdárnou jsme viděli zcela neznámé muže prodávat tyto brýle. Upozorňujeme občany, že hvězdárna nemůže ručit za jejich kvalitu, " řekl ČTK astronom Jindřich ›ilhán z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Na Tišnovsku se údajně vyskytli i prodejci, kteří se za pracovníky hvězdárny přímo vydávali.

Ze sportu:

Po neúplném druhém kole Gambrinus ligy se stoprocentní bilancí chlubí jen fotbalisté Slavie. Ti v neděli v domácím prostředí přehráli Ostravu 2:0 a patří jim první příčka v tabulce. Druhá je Dukla, která remizovala s Libercem 1:1. Stejným výsledkem skončilo také utkání Viktorie Žižkov s Českými Budějovicemi, které se dělí s Duklou o druhé místo. Olomouc remizovala s Bohemians 0:0.

Čeští basketbalisté porazili v předposledním utkání kvalifikace Mistrovství Evropy hráčů do 20 let v italském Codroipu tým Slovenska jasně 90:68 po poločase 44:29. Vítězové se ujali hned od začátku vedení a před svými soupeři si udržovali deseti- až patnáctibodový náskok. V závěru se pak Slovensku vzdálili až na konečných 22 bodů.

Sedmibojařka Michaela Hejnová vybojovala pro Českou republiku na mistrovství Evropy juniorů stříbrnou medaili a navázala tak na sobotní zlato Alenxy Rücklové, která triumfovala na trati 400 metrů překážek. Hejnová svým výkonem potvrdila druhé místo, které jí patří v letošních světových tabulkách. Za vítěznou Maren Freisenovou z Německa zaostala o 123 bodů.

Půlkařka Ludmila Formanová osvědčila před mistrovstvím světa v Seville stoupající formu a na mítinku Grand Prix v Londýně suverénně vyhrála závod na 800 metrů v čase 2:00,63 minuty. Druhá doběhla Britka Diane Modahlová. Jan Železný, který se stejně jako Formanová vrací do soutěží po zranění, obsadil mezi oštěpaři druhé místo za Rusem Sergejem Makarovem výkonem 84,43 metru.

České družstvo moderních pětibojařů ve složení Michal Sedlecký, Michal Michalík a Martin Dvořák získalo na mistrovství Evropy juniorů třetí místo. O stříbrnou medaili český tým přišel poté, co se Dvořákovi nevydařila jízda na koni. Zlato vybojoval ve finále, kam se dostaly pouze tři kompletní týmy.

Juniorští basketbalisté České republiky prohráli ve svém posledním utkání v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy s dosud neporaženým Polskem 61:70 a definitivně tak přišli o účast na šampionátu. Do dalšího kola kvalifikace postoupily ze Sokolova Polsko, Bělorusko a Litva.

Český reprezentant Aleš Dryml obsadil ve finále juniorského mistrovství světa na krátké ploché dráze v dánském Vojensu druhé místo. Dvacetiletý jezdec získal stříbro v jednom z nejdramatičtějších juniorských závodů historie, nestačil pouze na Leeho Richardssona z Velké Británie.

Miloslav Kejval vyhrál třetí ročník etapového cyklistického závodu Vysočina. V závěrečné etapě byl ve spurtu pětičlenné skupiny nejrychlejší Tomáš Sedláček.

Již svůj jedenadvacátý titul do sbírky přidal v neděli kanoista Martin Doktor na mistrovství České republiky na dvousetmetrové trati. Pětadvacetiletý reprezentant získal v Račicích celkem čtyři tituly, ještě o jeden více si ale odvezl kajakář Pavel Holubář, závodník pražského USK, jenž zlaté medaile získal na dvoj- a čtyřkajaku.

Titul mistra republiky v závodech automobilů na okruzích v divizi 1 cestovních vozů získal ještě před závěrem šampionátu Antonín Charouz. O svém prvenství rozhodl vítězstvím ve druhém závodě čtvrtého mistrovského podniku, který se konal na mosteckém autodromu.

Počasí:

V pondělí a v úterý bude příliv teplého vzduchu do České republiky vrcholit. Bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 18 až 14 stupňů, denní teploty v pondělí 26 až 30 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.