Zprávy pondělí, 09. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod jsou připraveny zprávy:

A nyní podrobněji:

Ministr Šedivý na pracovní návštěvě USA

Třídenní pracovní návštěvu Spojených států zahájil v neděli ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Spolu se svými rezortními kolegy z Maďarska a Polska bude lobbovat za přijetí těchto zemí do Severoatlantické aliance. Dnes mají ministři na programu setkání s šéfkou americké diplomacie Madeleine Albrightovou a s klíčovými představiteli Senátu. Otázku přijetí tří postkomunistických zemí do Severoatlantické aliance má začít zahraniční výbor amerického Senátu projednávat koncem února.

Místopředseda ODA k odtajnění jmen sponzorů

Podle místopředsedy ODA Miroslava Tošera by se mělo jednat o odtajnění jmen sponzorů, které aliance vydávala za firmu z Panenských ostrovů. Jméno člověka z vedení aliance, který se za ODA zaručil dvěma českým a jednomu zahraničnímu sponzorovi vystupujícím pod hlavičkou fingované společnosti anonymitu, ale podle Tošera není třeba zveřejňovat.

Vláda musí podle ministra Výborného obnovit dialog

Pro vládu Josefa Tošovského je nejdůležitější obnovit důvěru občanů v dialog, v instituce, v samotnou vládu i v informace podávané veřejnosti. Uvedl to v neděli ve Velehradě ministr a předseda legislativní rady vlády Miloslav Výborný na závěr dvoudenního mezinárodního sympozia o sociálně etickém pohledu na ekonomickou transformaci České republiky. Restriktivní opatření budou bolet, ale nelze je jen oznámit, musí být zveřejněna po dialogu, zdůraznil ministr Výborný.

Poslanci Svoboda a Tlustý jsou pro omezení poslanecké imunity

Na nutnosti omezení poslanecké imunity se v pořadu televize Nova Sedm čili 7 dní shodli ministr vnitra Cyril Svoboda a předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické aliance Vlastimil Tlustý. Cyril Svoboda je navíc přesvědčen, že si poslanci nesprávně vykládají stávající zákon, což někdy vede k jeho zneužívání. Oba politici se tak vrátili k neúspěšné snaze některých poslanců omezit imunitu zákonodárců.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý si myslí, že prezident Václav Havel neměl u příležitosti složení prezidentského slibu vyhlašovat amnestii, přinejmenším alespoň ne v takovém rozsahu. Opačného názoru, tedy pro stávající rozsah amnestie, byl jeho debatní oponent ministr vnitra Cyril Svoboda. Ten vedl, že amnestie je v pořádku a dotkla asi 1500 vězňů, přitom původně se počítalo asi s 200 lidí.

Slabou účast poslanců na slibu prezidenta Václava Havla na Pražském hradě považuje ministr vnitra Cyril Svoboda (KDU-ČSL) za projev neúcty k úřadu prezidenta republiky. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastmil Tlustý použil smířlivější tón a odůvodnil chabou účast poslanců malou schopností povznést se nad to, že volba prezidenta nedopadla podle jejich vůle. Domnívá se totiž, že slibu se nezúčastnili zvláště ti zákonodárci, kteří Václava Havla nevolili.

Vývoz ČR do zemí CEFTA stoupl

Vývoz České republiky do zemí Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA) dosáhl v loňském roce 154,3 miliardy korun, což bylo o 13,8 procenta více než v minulém srovnatelném období. Dovoz stoupl o 10,8 procenta na 121,4 miliardy korun a obchodní přebytek tak byl téměř 33 miliard korun ve prospěch České republiky. Jak informoval Český statistický úřad, hlavním exportním artiklem České republiky byly stroje a dopravní prostředky s podílem na celkovém vývozu 30,5 procenta. Následovaly tržní výrobky - polotovary a chemikálie.

Dívka přepadená v Británii byla převezena do české nemocnice

Česká studentka brutálně přepadená v Británii byla převezena do jedné z moravských nemocnic. Zdravotní stav devatenáctileté dívky se podle její maminky rychle zlepšuje a už komunikuje velmi krátkými výrazy. Na vlastní napadení si však stále nevzpomíná. Dívka byla přepadena poslední lednovou neděli ve vlaku na zpáteční cestě z města Hastings do Londýna. Pachatel se ji pokusil uškrtit a potom ji zanechal v hlubokém bezvědomí, ze kterého se probrala až po několika dnech. Policisté nyní prověřují výpovědi dalších svědků, kteří v osudný den cestovali s českou dívkou vlakem.

Britský dramatik Tom Stoppard na návštěvě ČR

Britský dramatik Tom Stoppard se v sobotu zúčastnil české premiéry své hry Arkádie v pražském Divadle Komedie. Zábavnou formou se v ní snaží konfrontovat dvě časové roviny - 18. století a současnost. Tom Stoppard se narodil ve Zlíně, ale příchod nacistů vyhnal jeho rodiče z vlasti. Během své návštěvy v Praze se také setkal s prezidentem Václavem Havlem.

Nejpopulárnější osobností televizní obrazovky je Lucie Bílá

Nejpopulárnější osobností televizní obrazovky se podle ankety Týtý stala zpěvačka Lucie Bílá. V hlasování čtenářů Týdeníku Televize se největší přízni dále těší Martin Dejdar, Miroslav Donutil, Jiřina Bohdalová, Karel Gott, moderátoři Martin Severa, Radek John, Pavel Poulíček a hlasatelka Saskia Burešová. Jako nejlepší pořad roku byl diváky oceněn cyklus Neváhej a toč z produkce České televize. Laureátem televizní Dvorany slávy je Karel Pech.

Film "Knoflíkáři" oceněn na MFF v Rotterdamu

Povídkový snímek režiséra Petra Zelenky Knoflíkáři získal v neděli plaketu rotterdamského tygra, jednu ze tří hlavních cen mezinárodního filmového festivalu, dotovanou částkou 10 tisíc dolarů. Českým zástupcem v soutěži byl mezi čtrnáctkou nejlepších i filmový debut Pavla Marka Mrtvej brouk.

Vyhlášen Kuchař roku 1997

Titul letošního třetího ročníku Kuchař roku 1997 v kategorii seniorů získal Václav Šmerda z Prahy s vlastní specialitou z telecího masa s fazolovou omáčkou. V kategorii juniorů do 23 let chutnal nejlépe porotě pokrm, který připravil a titul Kuchař roku '97 získal Petr Prošek z Prahy. Úkolem soutěžících bylo připravit hlavní jídlo s předkrmem nebo moučník dle vlastního výběru a receptu, na jehož přípravu měli čtyři hodiny. Další ročník o titul Kuchař roku bude až za dva roky, protože ho vystřídá soutěž o titul Cukrář roku.

Ze sportu:

Ve 40. kole první hokejové ligy Třebíč porazila Znojmo 4:1, Přerov prohrál s Chomutovem 2:4, Kometa Brno zdolala Prostějov 5:1, Olomouc Kralupy 3:0, Jindřichův Hradec Havlíčkův Brod 5:1, Beroun přehrál Písek 4:2, Liberec zvítězil v Havířově 2:1 a postoupil do čela tabulky.

V přípravě na jarní část ligy remizovali fotbalisté pražské Slavie v Německu s druholigovým Frthem 1:1. Zimní turnaj v Liberci vyhráli fotbalisté Bohemians, kteří zvítězili v závěrečném utkání nad Mladou Boleslaví 2:0.

Česká skibobistka Francová vyhrála v německém Missenu obří slalom Světového poháru. V mužích skončil Hlaváč druhý, ale v celkovém hodnocení postoupil do čela Světového poháru.

Krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes převážně oblačno až zataženo, místy se sněžením. Teploty se pohybují mezi plus 3 až plus 7 stupni Celsia. Jihozápadní vítr 3 až 7 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.