Zprávy pondělí, 10. července 2000

Situace v Jugoslávii byla hlavním tématem jednání Václava Havla s chorvatským prezidentem Mesičem

Prezident Václav Havel se v Záhřebu sešel s chorvatským prezidentem Stipe Mesičem. Tématem jednání byla situace na Balkáně poté, co jugoslávský parlament schválil ústavní změny, které mohou vyústit ve válečný konflikt. Změny znevýhodňují při parlamentních volbách menší ze dvou jugoslávských republik - Černou Horu. Václav Havel vyjádřil víru v to, že mezinárodní společenství tentokrát zasáhne včas a zabrání konfliktu. V pondělí a v úterý se proto v chorvatském Dubrovníku sejdou prezidenti Chorvatska, Česka, Slovinska a Černé Hory, aby probrali, jak postupovat dál.

Panují vážné obavy, že srbský prezident Miloševič, který již rozpoutal čtyři balkánské války, zasáhne vojensky i v Černé Hoře, pokud se tato republika rozhodne vyhlásit nezávislost.

Situace v Jugoslávii prozatím zastínila rozhovor prezidentů o česko-chorvatských vztazích, které podle nich po letech stagnace opět nabývají na rozkvětu. Prezident Havel ocenil pokrok, jaký Chorvatsko učinilo za poslední půlrok, protože jeho demokratizace je důležitá pro celý balkánský region. Václav Havel se setkal také s krajany. V Chorvatsku žije podle pražských údajů na 16 tisíc Čechů. Působí zde 23 Českých besed, přičemž největší - čítající asi tisíc krajanů - je v Daruvaru. Tam je také například knihovna, jejíž fond obsahuje přes deset tisíc českých titulů. Celkově představují Češi 0,3 procenta obyvatelstva Chorvatska a mají i jednu poslankyni.

Prezident se vyslovil pro referendum o spuštění jaderné elektrárny Temelín

Prezident Václav Havel před odletem do Chorvatska podpořil uspořádání referenda o tom, zda spustit jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Řekl, že je zneklidněn rychlostí, s jakou začalo zavážení paliva do prvního bloku elektrárny. Má pocit, že jde o snahu vytvořit určitou situaci a znemožnit demokratickou diskusi. Elektrárenská společnost ČEZ začala přes protesty ekologických aktivistů zavážet palivo okamžitě po předchozím souhlasu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Prezident poznamenal, že on sám měl o Temelínu vždy velké pochybnosti, přesto se prý dlouhou dobu k této problematice nevyjadřoval, neboť respektoval rozhodnutí českých vlád. "Ale postupem času začaly v mé mysli převažovat spíš ty argumenty proti," uvedl Havel.

Referendum o spuštění jaderné elektrárny Temelín je po 14 letech budování už nemožné, občané se měli vyjádřit před zahájením stavby. Shodli se na tom v pořadu České televize V pravé poledne předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus, senátor a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr a bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek. Na referendu trval pouze teolog a sociolog Tomáš Halík. Klaus připomněl, že na Temelín byly vydány "neskutečné sumy peněz, ale také neskutečné pracovní výkony lidí, kteří udělali zázraky, že takovou jednu z nejsložitějších věcí vyrobili". Falbr připomněl, že byl velkým zastáncem referenda, pokud ale přijde zákon o referendu do Senátu, bude hlasovat proti. "Nelíbí se mi, že řada nevládních organizací je ovlivňována a možná vyzbrojována i penězi, k tomu, aby dělaly určité věci," komentoval Falbr iniciativy ekologů protestujících proti spuštění Temelína. Podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta přišly petice s více než 100 tisíci podpisy s požadavkem na uspořádání referenda pět minut po dvanácté.

Další protestní akci proti jaderné elektrárně Temelín připravují na pondělí ekologičtí aktivisté, kteří od 1. července obývají stanový tábor Hnutí Duha, vybudovaný asi kilometr od chladicích věží elektrárny. Státní úřad pro jadernou bezpečnost dá ekologům odpověď na jejich sdělení o nedostatcích v bezpečnostním zajištění jaderné elektrárny v pondělí.

Jak uvedl mluvčí úřadu Pavel Pittermann, "rozklad, který nám v pátek předaly ekologické iniciativy, je technicky v podstatě vyřešen; pracovali jsme na tom celou sobotu a neděli."

Rakouští Zelení se obrátili na evropského komisaře pro rozšíření Evropské unie Güntera Verheugena s písemnou žádostí o sdělení stanoviska Evropské komise k současnému vývoji v české jaderné elektrárně Temelín, oznámila agentura APA. "Cílem žádosti je vyjasnit, jakou úlohu hraje Temelín při vstupních rozhovorech Evropské unie s ČR," citovala rakouská agentura z prohlášení mluvčí rakouských Zelených a poslankyně Evropského parlamentu Mercedes Echererové. Zelení zároveň požadují od Evropské komise "prošetření už několik měsíců aktuálního podezření z cenového dumpingu při vývozu elektrické energie českou energetickou společností ČEZ".

Pro ČR je ve věci odškodnění za nucené práce v Rakousku rozhodující stanovisko rakouského parlamentu

Pro Českou republiku je ve věci odškodnění za nucené práce v Rakousku rozhodující, jak rozhodla tamní vláda a parlament. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil tak reagoval na informace rakouského týdeníku Profil, že se množí hlasy, které odškodnění odsuzují. Týdeník napsal mj. o návrhu strany Svobodných, aby o odškodnění rozhodla rakouská veřejnost v referendu. Dolní komora rakouského parlamentu přijala zákon o fondu usmíření, který odškodnění umožní, v pátek. V platnost vstoupí až poté, co budou ve fondu shromážděny všechny prostředky a až Spojené státy poskytnou právní jistotu rakouským podnikům, že na ně nebudou podány hromadné žaloby.

Evropské podnikatelské kruhy se domnívají, že by EU měla schválit brzký termín rozšíření

Představitelé evropských podnikatelských kruhů se domnívají, že je důležité, aby Evropská unie schválila brzký termín rozšíření, jinak bude sílit rozčarování nad přijímacím procesem a nemusí dojít k naplnění politických cílů. K tomuto závěru dospěla rozsáhlá studie společnosti PricewaterhouseCoopers. Mezi nejdůležitější poznatky studie patří, že jen málo z dotazovaných společností popírá hospodářský význam procesu rozšiřování unie.

V severoanglickém hrabství Cheshire se konaly oslavy 60. výročí založení Československé armády na území Velké Británie

Oslavy 60. výročí založení Československé armády na území Velké Británie se konaly v severoanglickém hrabství Cheshire. Slavnostní akt v zámeckém parku v Cholmondeley zorganizovali bývalí legionáři, kteří bojovali v druhé světové válce. Zúčastnily se ho také delegace vlád České republiky a Slovenska v čele s ministry zahraničí a obrany obou zemí. Památku padlých uctili u památníku čs. vojáků, jehož tvůrcem je významný sochař a bývalý vojín dělostřelectva František Bělský, který před několika dny zemřel.

Památník odhalil v září 1940 tehdejší ministr zahraničí Jan Masaryk. O pískovcový monument se stará Jednota Československé obce legionářské - Cholmondeley pod vedením téměř osmdesátiletého Františka Kaplana. Někomu může vzpomínkový akt připadat jako jedna z formálních oficialit. Pro Františka Kaplana je to ale událost, na niž dlouho čekal. Poslední příležitostí generace osmdesátníků rozloučit se na tomto místě důstojně s kamarády, kteří ve válce položili svůj život. Na člověka, který se narodil v Holandsku, chodil pak do francouzských škol, má za manželku Angličanku a jeho dva synové se domluví pouze anglicky, ovládá pan Kaplan svůj rodný jazyk přímo skvěle. Po přízvuku ani stopy. A to ho češtinu učili pouze doma rodiče. Pocit sounáležitosti, češství, je u Františka Kaplana tak silný, že prý udělal Čechy i ze své manželky Hilarie a obou synů.

Více než polovina českých domácností je na tom stejně jako loni

Ekonomickou situaci své domácnosti pokládá 56,5 procenta lidí za stejnou jako loni. Za horší ji označilo 32,8 procenta obyvatel, naopak 10,6 procenta lidí míní, že se hospodářská situace jejich domácnosti oproti loňsku zlepšila. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum.

Nadváhu má více než polovina Čechů

Nadváhu má více než polovina Čechů, častěji jí trpí muži (66 procent) než ženy (54 procent). ČTK to sdělila Marie Hrudková ze společnosti Knoll, která se příčinami a léčbou obezity zabývá. V žebříčku vybraných osmi zemí jsou na tom čeští muži nejhůř, ale blíží se jim muži v Německu, z nichž trpí nadváhou 64 procent, a v Itálii, z nichž trpí nadváhou polovina. Nejlépe jsou na tom muži v Austrálii a Nizozemsku. České ženy podle Hrudkové předstihly ženy v Německu. Nejlépe jsou na tom pak ženy v Austrálii (29 procent) a Velké Británii (30 procent).

Vinařičtí vězni hovořili se zástupci církve o komunikaci

O otázkách vzájemné komunikace a pomoci hovořili s vězni ve věznici ve Vinařicích na Kladensku pracovníci charity, církevní představitelé a studenti Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Setkání u příležitosti světového Dne vězňů se zúčastnil také pražský biskup Václav Malý, který má při České biskupské konferenci na starosti sociální otázky. Podle ředitele věznice Bohuslava Baudyše v ČR chybějí sociální programy běžné v západní Evropě, které tuto otázku řeší. Lidem po propuštění z výkonu trestu mnohdy nezbývá nic jiného, než trestnou činnost opakovat a vrátit se do věznice. Jednou z mála výjimek by měl být takzvaný Dům na půl cesty, který chtějí v Jizerských horách otevřít občanská sdružení Naděje, ADRA a jablonecká charita, uvedl Baudyš.

Na filmový festival v Karlových Varech se již akreditovalo přes 8000 lidí

Téměř 8000 lidí, tedy zhruba stejný počet, jako za celý loňský ročník, se dosud akreditovalo na jubilejním 35. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Během prvních čtyř dnů bylo 119 filmových představení beznadějně vyprodáno. Publiku se zatím nejvíce líbil americko-irský příběh irské rodiny z třicátých let režiséra Alana Parkera nazvaný Andělin popel. Film představil jeden z hlavních protagonistů, jedenadvacetiletý irský herec Michael Legge. V Karlových Varech je srovnáván s filmovou hvězdou Leonardem DiCapriem. Snad díky jeho naivní tváři nebo i v souvislosti s jeho doprovodem. Na festival totiž přijel s matkou, tedy podobně jako DiCaprio, jehož před šesti lety doprovázeli do Karlových Varů prarodiče.

Do dějiště karlovarského festivalu přijel americký herec Woody Harrelson. Představitel titulní role ve Formanově snímku Lid versus Larry Flynt je v tomto lázeňském městě už podruhé, a tak nepřekvapilo, že se s prezidentem této prestižní přehlídky Jiřím Bartoškou přivítali před Grandhotelem Pupp jako staří známí. Harrelson byl unaven a okamžitě po příjezdu šel odpočívat. Milovník marihuany, vegetarián, který obsluhy karlovarských restaurací, kam obvykle přijížděl na kole, šokoval svou vlastní zálivkou na salát, a ekologický aktivista se představí jako koproducent celovečerního střihového dokumentu o historii marihuany, k němuž namluvil komentář.

Do Karlových Varů přijel i americký producent Jan Harlan, který přes 30 let strávil po boku loni zesnulého režiséra a scenáristy Stanleyho Kubricka, mimo jiné tvůrce klasické sci-fi 2001: Vesmírná odysea. "Znal jsem ho jako svou manželku," říká a odhaduje, že spolu za tu dobu museli nejméně padesátitisíckrát telefonovat. Spojila je i rodinná přízeň - Kubrick si vzal jeho sestru. V Karlových Varech Harlan uvedl poslední Kubrickovo dílo, erotický thriller Eyes Wide Shut. "Premiéry se nedožil, ale představitelé hlavních rolí Tom Cruise a Nicole Kidmanová mu dali najevo svou spokojenost s výsledkem. Poslední týden v jeho životě tak byl opravdu šťastný," uvedl Harlan.

Iva Janžurová převzala v rámci mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ocenění za herecký výkon, které jí porota sedmého ročníku mezinárodního filmového festivalu v Soči udělila za roli ve filmu Ene bene. Cenu, kterou zdobí pravá perla, získala v konkurenci dalších šestnácti celovečerních snímků z produkce patnácti kinematografií, které byly na festivalu v Bulharsku v polovině června uvedeny. Film Ene bene natočila režisérka a scenáristka Alice Nellis jako svůj celovečerní debut. Na prestižním americkém festivalu v San Francisku dostal v květnu hlavní cenu "2000 SKYY Prize" a předtím zabodoval i na MFF v Bergamu. V intimní komedii o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými, a naopak kromě Janžurové hrají i její dcera Theodora Remundová.

Mariánské slavnosti přivedly na Hrádek několik stovek věřících

Několik stovek lidí se zúčastnilo poutních mariánských slavností na Hrádku u Vlašimi na Benešovsku. Na podblanické poutní místo se věřící sjíždějí pravidelně první tři neděle v červenci. Nedělní hlavní mši sloužil kardinál Miloslav Vlk. Odpoledne se setkal také s věřícími na neformální besedě. Hovořil s nimi například o církvi a jejím obrazu ve sdělovacích prostředcích nebo o nových směrech v náboženství. Nevyhnul se ani otázce použití církevním symbolů v zábavním průmyslu. Poslední hrádecká pouť bude 16. července. Hlavní mši bude sloužit mluvčí České biskupské konference, vyšehradský kanovník Daniel Herman.

Na sjezdu jehovistů bylo přestaveno nové české vydání bible

Nové české vydání bible pod názvem "Svaté Písmo - Překlad nového světa - se studijními poznámkami" bylo představeno na oblastním sjezdu náboženské společnosti Svědků Jehovových na pražském Rošického stadiónu. V českých zemích je registrováno na 16.500 členů této náboženské společnosti a dalších 35.000 sympatizantů. Na světě je 5,6 miliónu Svědků Jehovových.

Barytonista Hampson zazpívá 16. září poprvé v Praze

Americký barytonista Thomas Hampson zazpívá 16. září v Praze na Žofíně Mahlerovy a Coplandovy písně. Komorní koncert světoznámého umělce má být podle pořadatelů jednou z prestižních akcí projektu Praha - evropské město kultury roku 2000. Thomas Hampson je vyhlášeným mahlerovským pěvcem, věnuje se kritické edici jeho písní a v září 1998 jeho recitál otevřel postupně rekonstruovaný Mahlerův rodný dům v Kalištích u Humpolce.

Topolův román Sestry byl vydán v USA

Jako všechna velká epická díla vyžaduje kniha Jáchyma Topola Sestry několikerou četbu, protože je plná narážek, metafor a komplikovaného prolínání děje a mísí žánry od satiry, alegorie, bajky, mýtu až po detektivní příběh. Místy je násilnická, jindy rozjařená, pak zase burleskní, napsal deník The Washington Post k prvnímu americkému vydání Topolova románu, který poprvé vyšel v České republice v roce 1994. Kdo chce plně ocenit Topolovu pavučinu narážek a odkazů, musí dobře znát moderní českou historii - hrůzy sovětské vlády, čistky, Pražské jaro roku 1968 a jeho následky, brutalitu tajné státní policie StB a důsledky lustrací a samozřejmě ovzduší zrady, kolaborace a zastrašování, které byly v této éře tak běžné, uvedl list.

Na letošní ročník festivalu Zahrada přišlo 38.000 lidí

Na jedenáctý ročník největšího českého hudebního festivalu Zahrada, který skončil v Náměšti na Hané na Olomoucku, si přišlo během čtyř dnů poslechnout muziku různých směrů a žánrů 38.000 lidí. Na pódiích se nepřetržitě střídalo 170 interpretů a kapel. V Náměšti se objevila takřka kompletní folková špička.

Nejméně deset tisíc brýlí putovalo z Moravy do nejchudších zemí

Zhruba 10.000 starších brýlí, obrub a skel putovalo za pět let od osmašedesátiletého Bohumíra Riedla z Kunovic přes Znojmo do Rakouska a odtud do chudých zemí. Tam je rozdělují misijní stanice. Riedl před lety reagoval na výzvu Charity ve Znojmě a začal shromažďovat nejdříve brýle od známých a svých žáků z šesti okresů. "Sběratel" vysvětlil, že sám nosí brýle, a tak dobře ví, jak je bez nich člověk v některých okamžicích handicapován.

Češky obsadily v soutěži Miss Blond 2000 první dvě místa

V mezinárodní soutěži Miss Blond 2000, která se konala v korutanské metropoli Klagenfurtu, se mezi kandidátkami z deseti zemí prosadily na první dvě místa Češky. Vítězkou soutěže blondýnek se podle agentury APA stala 17letá Jana Příhodová, na druhém místě skončila její krajanka Gabriela Adamcová (25). Třetí místo si vybojovala 23letá Švýcarka Myriam Saurerová.

Mládě nosorožce bílého se vydá na svou první procházku

Jedenáctidenní mládě severního nosorožce bílého se v pondělí vydá na svou první procházku po výběhu ve Východočeské zoo ve Dvoře Králové nad Labem. První krůčky mladé samičky mimo kóji mohou uživatelé Internetu sledovat v 10:00 také na adrese www.rozhlas.cz/mlade. Zatím není rozhodnuto, jak se bude mládě jmenovat - návrhy je možné zadávat na uvedené internetové stránce. Kmotrem mláděte se má stát generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Severní nosorožec bílý je pokládán za nejohroženějšího velkého savce na světě. Ve volné přírodě, v národním parku Garamba v Konžské demokratické republice, jich dnes žije zhruba pětadvacet, v zajetí asi deset. Zoo ve Dvoře Králové má skupinu sedmi bílých nosorožců.

Krátce ze sportu:

Radek Záruba s Pavlem Holubářem na deblkajaku vybojovali na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v Poznani stříbrné medaile na trati 500 metrů. Kanoista Martin Doktor nezopakoval sobotní triumf a po prvenství na dvojnásobné trati zůstal tentokrát těsně pod stupni vítězů.

Kvarteto Petr Procházka, Jan Břečka, Karel Kožíšek a Petr Fuksa získalo na mistrovství Evropy rychlostních kanoistů titul na trati 200 metrů. Česká posádka porazila o 212 tisícin sekundy Maďarsko, třetí skončili Ukrajinci. Závody na sprinterské trati přinesly českým barvám kompletní sbírku medailí. Ještě před triumfem se čtyřkanoí si pro stříbro dojeli v deblu Procházka s Břečkou, před nimi završil své vystoupení na ME bronzem Martin Doktor.

Havířovský karatista Jan Tuček vybojoval zlatou medaili na akademickém mistrovství světa organizace WKF, které v sobotu skončilo v japonském Kjótu. Český reprezentant zvítězil v kumite v hmotnostní kategorii do 80 kilogramů. Česká výprava získala na šampionátu vedle Tučkova prvenství ještě tři čtvrtá místa. Těsně pod stupni vítězů skončili Josef Belica v kumite nad 80 kilogramů a mužské týmy v kata i v kumite. Plzeňská karatistka Petra Nová obsadila ve cvičení kata šesté místo.

Bronzovou tečku za vystoupením české výpravy na mistrovství Evropy v plavání v Helsinkách napsala Ilona Hlaváčková. Plavkyně pražských Bohemians dohmátla ve finále 50 metrů znak na třetím místě a časem 29,18 sekundy vylepšila svůj letošní český rekord o devět setin. Zároveň se třiadvacetiletá svěřenkyně trenéra Milana Moravce zařadila na čtvrté místo historických evropských tabulek.

A jaké je počasí?

Oblačno, teploty se pohybují od 16 do 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.