Zprávy pondělí, 11. ledna 1999

A nyní podrobněji:

Podle Pilipa jednají Klaus a Zeman o prezidentské funkci

Bývalý ministr financí a současný poslanec za Unii svobody Ivan Pilip je přesvědčen, že předseda ODS Václav Klaus jedná se svým protějškem z ČSSD Milošem Zemanem o devítiměsíčním prodloužení podpory vlády ČSSD výměnou za prezidentskou funkci pro Klause. Pilip to v neděli uvedl v diskusním pořadu televizi Nova 7 čili Sedm dní s tím, že zmíněná dohoda by se měla týkat celkem tří podmínek - a sice podpory vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, podpory vládní novely zákona o spotřební dani a zvýšení sociálního zabezpečení. Pilipův oponent v diskusním pořadu, sociálnědemokratický ministr Jaroslav Bašta, nechtěl tyto spekulace příliš komentovat.

Představitelé Občanské demokratické strany se v rozhovorech pro ČTK proti tvrzení Ivana Pilipa ostře ohradili. Místopředseda ODS Ivan Langer označil tuto spekulaci za bláznivou konstrukci, mluvčí strany Lukáš Herold pak za nehoráznou lež. Poradce prezidenta republiky Jiří Pehe ČTK řekl, že jen ztěží může spekulace Ivana Pilipa komentovat.

Také mluvčí vlády Libor Rouček důrazně odmítl tvrzení Ivana Pilipa. O podpoře všech návrhů, o kterých Pilip mluvil, jedná podle Roučkových slov kabinet a poslanecký klub sociální demokracie nejen s ODS, ale se všemi poslaneckými kluby. Jednání mezi leadry dvou nejsilnějších stran, o jakých mluvil člen Unie svobody Pilip, se nevedou ani podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha.

Akce "čisté ruce" se zřejmě dotkne i bruntálské nemocnice

Akce "čisté ruce" se zřejmě dotkne i bruntálské nemocnice. Přímo na místě to řekl premiér Miloš Zeman. Obvinil přitom soukromé vlastníky nemocnice, že ji vytunelovali. Zmínil přitom firmu IN Brumeda, která brutnálskou nemocnici provozuje už několik let. Namísto odpovědi na opakovaný dotaz, zda má ke svému tvrzení závěry šetření policie, finančního úřadu, Nejvyššího kontrolního úřadu či jiného státního orgánu, Zeman napadl novináře z regionálního tisku, že jsou zájmově i finančně propojeni s uvedenou firmou. Sociálně demokratický starosta Bruntálu Petr Krejčí uvedl, že kontroly v nemocnici se chystají a budou součástí právního postupu radnice, která dala před několika dny vedení nemocnice výpověď z areálu. Vedení nemocnice vidí za tlakem ze strany města a státu snahu sociální demokracie zařízení opětovně zestátnit.

Podle Bašty mají být první výsledky akce "čisté ruce" koncem ledna

Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta v neděli novinářům potvrdil, že vládní analytická skupina, jejímž úkolem je analyzovat informace o hospodářské trestné činnosti, zveřejní koncem ledna první dílčí zprávu o své činnosti. Tato zpráva by podle Bašty už mohla obsahovat první výsledky protikorupční akce "čisté ruce", která patřila k hlavním tématům loňské předvolební kampaně ČSSD.

ČSSD chce řešit problémy s prací národním plánem zaměstnanosti

Podpora zaměstnávání, podnikání, podpora podniků i zaměstnanců v jejich přizpůsobování novým podmínkám na trhu práce a podpora nových pracovních příležitostí jsou hlavními pilíři národního plánu zaměstnanosti. Uvedl to místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie s tím, že vláda chce uvedený plán připravit v konsensu všech politických sil.

Podle předsedy poslaneckého klubu Unie svobody a bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Kühnla však je nezaměstnanost jen součástí širšího problému. Dosavadní uměle nízkou nezaměstnanost si podle něj předchozí vlády vykupovaly politikou, která nevytvářela dostatečný tlak na restrukturalizaci. Jediná cesta, jak nyní zvýšit zaměstnanost, je zvýšit konkurenční schopnost podniků, uvedl Kühnl v Nedělní partii.

Vláda rozhodne o revitalizaci průmyslu do konce ledna

Podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra vláda rozhodne o revitalizaci průmyslu do konce ledna. Program by přitom mělo podpořit i ministerstvo financí, které k němu mělo největší výhrady, uvedl v pořadu České televize V pravé poledne ministr. Zároveň zdůraznil, že objem státních záruk v tomto programu by neměl prohloubit státní dluh. Pokud bude tento program správně pojat, může být i ziskový, prohlásil Grégr.

Restrukturalizace podniků, která přispěje ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti, je hlavní podmínkou vypořádání se s rostoucí nezaměstnaností, uvedl v televizi Prima exministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl 'US). Národní plán zaměstnanosti, který připravuje vláda, považuje jen za dodatečný krok.

Tajné služby údajně zachytily kauzu iráckého konzula až po médiích

Informaci o emigraci iráckého konzula v Praze zachytily české tajné služby pravděpodobně až poté, co se objevila v médiích. Vyplývá to z vyjádření ministra bez portfeje Jaroslava Bašty, který je ve vládě odpovědný za tajné služby. Bašta se dozvěděl o celé záležitosti z tisku, přestože ještě v pátek mluvil z ředitelem BIS. Podle arabského listu Az-Zamán vycházejícího v Londýně požádal Džábir Sálim o politický azyl v Německu či ve Velké Británii.

Bezpečnostní informační služba /BIS/ měla o situaci kolem iráckého konzula v Praze Džábira Sálima informace dříve, než se objevily v médiích. Prohlásil to mluvčí BIS Jan Šubert v reakci na vyjádření ministra bez portfeje Jaroslava Bašty, který tvrdil opak. Šubert uvedl, že BIS jako tajná služba nemůže takovéto informace zveřejňovat.

Rozdílné názory na výměnu vedení elektrárenské společnosti ČEZ

Generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek nesouhlasí s výměnou vedení elektrárenské společnosti ČEZ. Staré vedení pracovalo podle jeho názoru velice systematicky. Soudek to prohlásil v nedělním pořadu České televize V pravé poledne. Zároveň vyjádřil obavy, že by Škoda Praha mohla kvůli účasti svého ředitele Stanislava Svobody v představenstvu ČEZ-u zaniknout, poněvadž nemá v současnosti sjednány žádné zahraniční zakázky. Jak vysvětlil předseda Bankovní asociace Jiří Kunert, Škoda Praha se kvůli účasti svého šéfa v představenstvu ČEZ nemůže účastnit žádných tendrů.

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr nesouhlasí s výroky Kunerta a Soudka. Nové vedení ČEZ bude podle jeho slov prosazovat nižší zdražení elektřiny než původně navrhovalo bývalé vedení. K účasti ředitele Škody Praha Stanislava Svobody ve vedení společnosti řekl, že tím dochází k účelovému propojení spolupráce při dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Podle Grégra přitom nejde o střet zájmů.

Exministr financí Ivan Pilip nechápe kompletní výměnu vedoucích orgánů elektrárenské společnosti ČEZ, o které rozhodla sociální demokracie prostřednictvím státního podílu. V hospodaření ČEZ podle něj došlo v posledních měsících k řadě pozitivních změn a podnik vykazoval určitou kontinuitu. Pilip to uvedl v pořadu TV Nova "Sedm čili 7 dní".

Vláda o kampani proti rasismu a lidských právech

Za účasti svého zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla se dnes bude vláda mimo jiné zabývat několika materiály, které se bezprostředně týkají romské komunity. Ministři by měli urychleně odpovědět Výboru pro odstranění rasové diskriminace v Ženevě, který již od srpna čeká na informaci pražské vlády, jak se hodlá postavit k plánované výstavbě plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem-Neštěmicích. O té rozhodlo místní zastupitelstvo, aby oddělilo obyvatele od nepořádku kolem bytů pro neplatiče, obývaných především Romy.

Sněmovna má opět projednávat, zda umožnit volbu krajanům v cizině

Poslanecká sněmovna bude opět projednávat předlohu, podle níž by se parlamentních voleb mohli zúčastnit i čeští občané pobývající v zahraničí. Ti mají sice i nyní volební právo, ale pokud jej chtějí uplatnit, musí přijet do ČR. Návrh novely předpokládá, že zastupitelské úřady by pro volby vedly zvláštní seznamy voličů, tedy českých občanů, kteří mají v jejich územním obvodu trvalý pobyt. Ti by pak právě na tomto zastupitelství mohli volit. Zájemci o hlasování by podle návrhu o zápis do seznamu museli sami požádat.

Sněmovna by se měla zabývat i návrhem na zrušení podmínky státního občanství České republiky jako jednoho z předpokladů pro nárok na restituci. S touto myšlenkou přicházejí ve své předloze novely zákona o mimosoudních rehabilitacích lidovečtí poslanci Jiří Karas a Pavel Tollner. Jejich návrhem se bude sněmovna zabývat zatím jen v prvním parlamentním čtení, kdy rozhodne o tom, zda jej vůbec přikáže k projednání výborům.

Romové budou žádat vlády o odškodnění obětí holocaustu

Okamžitou finanční pomoc pro Romy, kteří byli během druhé světové války vězněni v koncentračních táborech, požadovali účastníci nedělního zasedání prezídia Mezinárodní romské unie v Kolíně. Představitelé romských iniciativ se se žádostí o finanční pomoc obrátí na vlády svých zemí, řekl ČTK místopředseda Romské občanské iniciativy a člen prezídia IRU Ivan Veselý.

Míra inflace za rok 1998 byla 10,7 procenta

Míra inflace za rok 1998 byla 10,7 procenta. Tzv. čistá inflace zaznamenala v prosinci proti listopadu pokles o 0,3 procenta, v porovnání s prosincem 1997 činila 1,7 procenta. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně. Cenový vývoj v prosinci byl podobně jako v minulých měsících ovlivněn poklesem cen ve skupině potraviny, nápoje, tabák a doprava. Nejvíce v prosinci vzrostly proti listopadu ceny ve skupině volný čas 'o 0,9 procenta), a to především vlivem nárůstu cen tuzemské zimní rekreace o 5,3 procenta. V ostatních hlavních výdajových skupinách byly meziměsíční cenové pohyby minimální.

Tržby v průmyslu klesly v listopadu meziročně o 3,6 procenta

O 3,6 procenta ve stálých cenách klesly v listopadu 1998 v meziročním srovnání tržby z průmyslové činnosti, za prvních jedenáct měsíců však zaznamenaly meziroční růst o 1,4 procenta.

Celková stavební výroba v České republice v listopadu 1998 proti listopadu 1997 reálně klesla o 6,7 procenta, za leden až listopad v meziročním srovnání klesla o 6,4 procenta.

Příjmy z turistiky v zemích EU dosáhly loni 143 miliard ECU

Přibližně 143 miliard ECU činily loni příjmy z turistiky v zemích Evropské unie. Dovolenou zde strávilo přes 350 miliónů turistů, z toho více než 15 miliónů z jiných kontinentů. Přes 50 procent návštěvníků se rozhoduje pro kulturní památky. Uvádí to tisková zpráva BVV k mezinárodnímu veletrhu GO'99, který v neděli skončil v Brně.

Dvanáctiletý opavský klavírista křtil svou první desku

Svoji první kompaktní desku nazvanou "Klavírní recitál Lukáš Vondráček" pokřtil v neděli při koncertu v opavském Slezském divadle dvanáctiletý klavírista Lukáš Vondráček, přezdívaný podle svého velkého vzoru Amadeus. Kompaktní deska obsahuje skladby Mozarta, Beethovena, Liszta a Suka. Nadaný chlapec hraje na klavír od dvou let, poprvé veřejně vystoupil jako čtyřletý. Vystupoval jako sólista například se Státní filharmonií Brno a Janáčkovou filharmonií Ostrava. V osmi letech poprvé natáčel pro Českou televizi a Český rozhlas.

Sport

Štafeta českých běžkyň na lyžích ve složení Kocúmová, Rajdlová, Neumannová a Hanušová doběhla na 4-té příčce v závodě Světového poháru na 4 krát 5 kilometrů.

Čeští sportovní střelci David Kostelecký a David Valtr vyhráli závod New Year Open, který se uskutečnil ve West Palm Beach na Floridě. Borci Komety Brno absolvují v USA soustředění v rámci přípravy na olympijské hry 2000 v Sydney. Juniorský mistr světa a vicemistr Evropy Kostelecký vyhrál soutěž v trapu výkonem 189 terčů, jeho oddílový kolega dominoval na skeetu nástřelem 192.

33. kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky: Opava - IPB Pojišťovna Pardubice 1:3, ZPS Barum Zlín - Velvana Kladno 2:1, Keramika Plzeň - Slovnaft Vsetín 3:3, Becherovka Karlovy Vary - Vítkovice 3:5, České Budějovice - Slavia Praha 1:2, Chemopetrol Litvínov - Dukla Jihlava 6:2, Sparta Praha - Železárny Třinec 4:2. V čele tabulky se udržel i přes remízu v Plzni mistr ze Vsetína. Druhý je Barum Zlín, třetí Železárny Třinec.

Počasí

Na území ČR je dnes převážně zataženo s občasným sněžením. Nejvyšší teploty -2 až +2 stupně Celsia, v tisíci metrech kolem -4, na Šumavě -1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.