Zprávy pondělí, 11. prosince 2000

Evelina Himalová

EU se dohodla na minimální reformě, která umožní rozšíření

Evropská unie se v noci na pondělí na nejvyšší úrovni dohodla na reformě svých institucí a vytvořila tak základní podmínku pro budoucí východní rozšíření. Šéfové států a vlád "patnáctky" tak dostáli tak loňskému závazku, že budou připraveni od konce roku 2002 "přivítat" první nové členy - do té doby bude Smlouva z Nice ratifikována národními parlamenty. Nejvyšší představitelé "patnáctky" na to potřebovali čtyři dny intenzívního jednání včetně poslední dramatické noci. Největší bitva byla svedena o to, kolik bude kdo mít hlasů v Radě ministrů EU. Konečný výsledek se jen málo liší od posledního návrhu, který předsedající Francie předložila po půlnoci. Všechny čtyři velké země EU, včetně podstatně lidnatějšího Německa, budou mít v unii rozšířené na 27 zemí od roku 2005 po 29 hlasech v Radě ministrů. Česká republika bude mít společně s Belgií, Řeckem, Maďarskem a Portugalskem po 12 hlasech. Bojovné malé země byly odměněny dodatečnými mandáty v Evropském parlamentu - Portugalsko, Řecko a Belgie tak budou mít v EP po 22 poslancích, zatímco stejně velké Maďarsko a ČR pouze po 20, stále ještě podle ústních informací diplomatů v době, kdy text dohody nebyl k dispozici. Smlouva z Nice nyní podléhá ratifikaci v parlamentech členských států.

Podle Langra přispívá Havel ke zvyšování napětí ve společnosti

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ODS Ivan Langer soudí, že prezident Václav Havel se svými kroky a zásadními rozpory mezi činy a slovy "staví spíše do situace, kdy čím dál tím víc rozděluje už tak dostatečně rozdělenou politickou scénu a ještě více zvyšuje napětí, které existuje ve společnosti". "Je to smutné zjištění, ale, bohužel, je to realita, se kterou se asi budeme muset smířit," řekl Langer v nedělním pořadu televize Nova "Sedmička" s tím, že nezná důvody prezidentova počínání. Nevyloučil, že jde o dozvuky "nějakých dávných sporů" Václava Havla se šéfy ODS a ČSSD Václavem Klausem a Milošem Zemanem nebo se systémem politických stran a zastupitelské demokracie založené na soutěži stran. Prezidentův mluvčí Špaček označil Langrův názor, podle něhož Havel přispívá k rozdělování politické scény a zvyšování napětí ve společnosti, za velice obecný. "Pan prezident jedná v souladu se svými slovy," řekl mluvčí ČTK.

Langer a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková (ČSSD), která s ním v pořadu "Sedmička" diskutovala, se zcela neshodovali v názoru na situaci kolem jmenování nového guvernéra České národní banky (ČNB). Havel jmenoval do této funkce v listopadu Zdeňka Tůmu, jehož ale odmítá vláda. Havel odmítl názor kabinetu, podle něhož má předseda vlády právo jmenování guvernéra spolupodepisovat. Tento spor má z iniciativy vlády řešit Ústavní soud. Buzková uvedla, že "silnější" formální výklad Ústavy podává ve sporu o guvernéra ČNB Hrad. Naproti tomu Langer řekl, že prezident nerespektuje Ústavu a nepostupuje zcela v souladu se zákonem o ČNB. To ale odmítl prezidentův mluvčí Špaček, když ČTK řekl, že Havel jednal v kauze ČNB "striktně až úzkostlivě" v souladu s Ústavou. Buzková a Langer se shodli pouze v tom, jaký výsledek spor bude mít. Buzková totiž řekla, že spor má "jenom samé poražené". Langer poznamenal, že "budeme poraženi všichni".

Buzková a Langer jsou skeptičtí k novému otevření Kajínkova případu

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Petra Buzková (ČSSD) a Ivan Langer (ODS) se nedomnívají, že by případné nové "otevření" případu nájemného vraha Jiřího Kajínka mohlo dospět k závěru, že Kajínek je nevinný. Buzková a Langer, kteří jsou oba právníci, to naznačili v nedělním pořadu televize Nova "Sedmička". Oba ocenili, že policie Kajínka, který koncem října utekl z věznice Mírov na Šumpersku, v pátek dopadla. Kajínek přitom i po svém zadržení zopakoval, že se cítí nevinný. Langer připomněl, že v první polovině 90. let působil na ministerstvu spravedlnosti a měl možnost nahlédnout do Kajínkova spisu. "Nahlédl jsem do něj a nemám pocit, že by v té jeho konkrétní kauze bylo něco opomenuto takovým způsobem, že by to opravňovalo k vážným pochybnostem o oprávněnosti uloženého trestu," řekl Langer, který byl v letech 1993 až 1996 tajemníkem ministra spravedlnosti Jiřího Nováka.

"Stavět Jiřího Kajínka do role nevinné oběti mně opravdu připadá poněkud podivné," řekla Buzková. Poukázala na to, že ve chvíli, kdy ho policie v pátek zatýkala, měl u sebe Kajínek ruční granát a dvě pistole. "Nevinná oběť takovéto věci u sebe obvykle nemívá," poznamenala. Soudí, že u každého "velkého případu" se v médiích a ve veřejném mínění objevují různé pochybnosti, z nichž někdy vzniknou "až legendy". Buzková také vysvětlila, že justiční systém zahrnuje opravné prostředky jako odvolání a jiné. "V případě Jiřího Kajínka v podstatě prošly veškeré možné opravné prostředky," uvedla. To potvrdil i Langer. Řekl, že v Kajínkově případě byla v minulosti podána stížnost pro porušení zákona. "Takže tam i ten mimořádný opravný prostředek využit byl." Buzková a Langer ocenili páteční policejní zásah, při němž byl Kajínek zadržen. Buzková řekla, že byl rychlý a velmi profesionální.

Kühnl: Cenám energie mohla pomoci včasnější konkurence na trhu

Předseda Unie svobody Karel Kühnl je přesvědčen, že vláda měla již dávno přistoupit k demonopolizaci energetického trhu a dovolit vstup konkurence. Pokud by tak učinila včas, konkurence na trhu by ceny energií spíše stlačovala. Řekl to v pořadu TV Prima Nedělní partie. Ministr financí Pavel Mertlík oponoval, že deregulace v plynárenství by sama o sobě nepomohla. Konkurence v elektroenergetice by podle něj ceny snížit mohla. Kühnl se domnívá, že vláda měla dávno přistoupit k demonopolizaci trhu a ke spuštění konkurence na energetickém trhu. " Jak vidíme podobné příklady ze zemí západní Evropy, kdyby to včas učinila, kdyby například nerozhodla o monopolní privatizaci elektroenergetiky a plynárenství, tak bychom dnes mohli být mnohem blíže stavu, kdy bychom hovořili o snižování cen, zejména elektrické energie a možná i plynu, i když tam bych byl opatrnější," řekl Kühnl.

Ministr financí Pavel Mertlík v diskusi uvedl, že deregulace v plynárenství by sama o sobě nepomohla, protože Česká republika veškerý plyn dováží. Mertlík však předpokládá, že nový majitel státního podniku Transgas odprodá některé části a bude zde působit více společností. "Ale pořád budeme v situaci země, která plyn dováží a spotřebovává a žádný nevyrábí. A to bude asi základní problém," podotkl Mertlík.

Mertlík očekává dobrý výsledek HDP díky domácím investicím

Růst hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí podpořily hlavně domácí investice do strojového zařízení. Rostly však i stavební investice a dál silně fungoval export. Na dotaz ČTK to řekl ministr financí Pavel Mertlík. Své očekávání růstu HDP Mertlík nekvantifikoval s tím, že očekává "dobré číslo". Také předseda Unie svobody a bývalý ministr průmyslu a obchodu má mírně optimistické očekávání růstu HDP za třetí čtvrtletí. Výsledek růstu HDP za třetí čtvrtletí však bude přesto podle jeho předpokladů nižší než v předchozích dvou čtvrtletích. Ve třetím čtvrtletí loňského roku se totiž trend poklesu národního hospodářství začal obracet a údaje za třetí čtvrtletí tak budou meziročně srovnávány s lepšími výsledky třetího čtvrtletí roku 1999 než předchozí kvartály, uvedl Kühnl. Přesto bude výsledek HDP za třetí čtvrtletí podle jeho očekávání pozitivní. Hlavním tahounem hospodářského růstu jsou podle Kühnla zcela jednoznačně investice zejména do exportních odvětví. Výsledky HDP za třetí čtvrtletí letošního roku oznámí ČSÚ ve středu. Ve druhém čtvrtletí HDP vzrostl o 1,9 procenta a na jeho růstu se nejvýrazněji podílelo zvýšení domácí poptávky, které převýšilo záporné saldo čistých vývozů.

Špidla: Pokles nezaměstnanosti by měl mít dlouhodobý charakter

Pokles nezaměstnanosti by podle Špidly měl mít dlouhodobý charakter. "Myslím si, že pokles nezaměstnanosti není náhodným sezónním zakolísáním, ale že to je základ dlouhodobějšího trendu," uvedl Špidla. K 30. listopadu letošního roku stagnovala míra registrované nezaměstnanosti na úrovni 8,5 procenta, kde skončila i v říjnu. Vývoj tak byl příznivější než v loňském listopadu, kdy míra nezaměstnanosti činila devět procent. Také ekonomičtí analytici vidí za poklesem nezaměstnanosti stejné příčiny jako Špidla. "Zejména oživení v jednotlivých sektorech české ekonomiky je jedním z faktorů zvyšující se zaměstnanosti," řekl například Jan Vejmělek z Komerční banky. Dalším jsou podle něj přímé zahraniční investice, které svým přílivem reagují nejenom na zlepšující se makroekonomickou situaci, ale i na vládní investiční pobídky.

Vetchý dá vládě v pondělí posoudit zadání tendru na stíhačky

Ministr obrany Vladimír Vetchý dá na pondělním zasedání vlády ministrům opět k posouzení zadávací dokumentaci k výběrovému řízení na nadzvukové letouny pro armádu. "V pondělí jdu s tímto materiálem do vlády," řekl Vetchý na dotaz ČTK. Vláda mu před dvěma týdny zadala dokumentaci dopracovat a odložila vypsání tendru o dva týdny, a to do pátku 15. prosince. Vetchý má západní zbrojovky oslovit společně s ministry financí, zahraničí a průmyslu a obchodu. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil v neděli na dotaz ČTK řekl, že v zadávací dokumentaci je třeba doladit právní aspekty výběrového řízení, tedy s přihlédnutím ke kterým částem zákona se tendr uskuteční. "Je to ryze odborná, nikoliv politická diskuse. Tendr v každém případě vypsán bude," prohlásil Pospíšil. Podle sobotních Lidových novin ohrožuje vypsání soutěže spor mezi Vetchým na straně jedné a šéfem diplomacie Janem Kavanem a ministrem financí Pavlem Mertlíkem na straně druhé o tom, zda má být tendr zadán jen na nové nebo obecně na nadzvukové letouny.

MO zřejmě nestáhne žaloby na důstojníky kvůli výplatám

Ministerstvo obrany (MO) zřejmě nestáhne žaloby, jimiž vymáhá po více než dvacítce důstojníků až statisícové částky, které jim úředníci chybně vyměřili do výplaty během jejich služebního pobytu v zahraničí. Ministr obrany Vladimír Vetchý to naznačil v rozhovoru pro ČTK. Ministerstvo je podle svých právníků v případě, že mu byla způsobena škoda a s důstojníky se nedohodlo na splácení, žalobu povinno podat, řekl. "Pokud bychom neřešili takové škody, na které přijdeme, bylo by to porušení zákona," prohlásil Vetchý. Ministr je případem znepokojen a od čtvrtka, kdy u soudu kvůli výplatám stanul bývalý šéf české mise v NATO Jiří Pisklák, o problému opakovaně jedná se svými spolupracovníky a náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým. "V současné době hledáme řešení, která by vedla jednak k naplnění zákona, ale také k tomu, aby celý problém byl co nejrychleji vyřešen," řekl Vetchý.

V Temelíně vrcholí druhá podetapa energetického spouštění

Druhá podetapa energetického spouštění vrcholí v prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Její mluvčí Milan Nebesář ČTK řekl, že v neděli blok v této podetapě s výkonem reaktoru do 12 procent procházel závěrečnými testy z celkového počtu 154. Výkon reaktoru činil tři procenta nominálního výkonu, teplota vody v primárním okruhu byla 283 stupně Celsia při tlaku 15,6 MPa. "V následujících dnech nás čeká vyhotovení protokolů o provedených zkouškách a také vyhodnocení celé druhé podetapy energetického spouštění. Všechny dokumenty pak předáme Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB)," uvedl Nebesář. SÚJB na základě výsledků jednotlivých testů a vlastní inspekce rozhodne, zda dá elektrárně souhlas k přechodu do další podetapy energetického spouštění. Ta bude prováděna s výkonem reaktoru do 30 procent nominálního výkonu. V této části energetického spouštění Temelín v rámci testů poprvé dodá elektřinu do rozvodné energetické sítě, vysvětlil mluvčí.

Rakouští odpůrci jaderné energie ke schůzce Zeman-Schüssel

Rakouští odpůrci atomové energetiky stupňují před blížící se další schůzkou šéfů vlád ČR a Rakouska Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela své útoky proti české jaderné elektrárně Temelín, která má být hlavním námětem jednání obou politiků. Také v neděli ve svých prohlášeních varovali vídeňskou vládu před "špatným kompromisem" a vyjadřovali názor, že česká strana se chystá rakouské vyjednávače "ukolébat" slibem přezkoušení vlivů elektrárny na životní prostředí. Mluvčí strany Zelených Eva Glawischnigová znovu upozornila na to, že "háček" je údajně v tom, že zkoušky by podle představy české strany měly probíhat za provozu reaktoru, zatímco rakouští odpůrci žádají jeho zastavení až do získání konečných výsledků. Kromě toho vyjádřila podezření, že zkoušky "neproběhnou podle mezinárodních měřítek". Do prověrek by podle ní měly být zapojeny i zahraniční nevládní organizace.

Rakouští kritikové Temelína se v neděli odvolávali na to, že získali text kompromisního návrhu, s nímž údajně pojede v úterý do Rakouska česká delegace a který obsahuje ochotu přistoupit na "mezinárodní audit bezpečnosti elektrárny a jejích vlivů na životní prostředí". Tento návrh prý však je jen "fraškou a utišující pilulkou", prohlásil vedoucí protiatomové platformy Josef Pühringer. Vedení auditu by totiž bylo v rukou českých orgánů a také mezinárodní tým expertů, kteří by audit prováděli, by byl jmenován českou vládou. Ta si dokonce vyhrazuje právo odmítnout zahraniční členy týmu, jmenované na vládní úrovni, pokud by nebyla zaručena jejich odbornost nebo objektivita, rozhořčují se rakouští odpůrci Temelína. Nelíbí se jim ani skutečnost, že audit by měl vycházet z již provedených rešerší a pouze je aktualizovat.

Zástupce běloruské opozice uctil v Praze památku obětí komunismu

S desítkou Bělorusů žijících v Praze se v neděli odpoledne na Václavském náměstí setkal představitel běloruské opozice a bývalý běloruský prezident Stanislav Šuškevič. U pomníku na Václavském náměstí uctil také památku obětí komunismu. Zahájil tak pětidenní návštěvu běloruské demokratické opozice v České republice, kterou zorganizovalo Běloruské centrum Společnosti při České televizi Člověk v tísni. Další čtyři vůdci běloruské opozice přijedou do České republiky kvůli neočekávané schůzce až v pondělí, jejich program se však nemění, informoval ČTK organizátor návštěvy Luboš Veselý. Bělorusko s autoritativním režimem prezidenta Alexandra Lukašenka je na mezinárodní scéně opakovaně na různých úrovních kritizováno za porušování lidských práv. Delegace předsedů pěti běloruských uskupení se podle Veselého setká s prezidentem Václavem Havlem, zástupci Senátu, Poslanecké sněmovny, ministerstva zahraničí a dalších institucí. Zorganizováním návštěvy chce Společnost při České televizi Člověk v tísni "upozornit české politiky a nejširší veřejnost na problematiku rozsáhlého porušování základních lidských práv v zemi, která se nachází necelý den cesty z Prahy". O situaci v Bělorusku a postavení odpůrců Lukašenkova režimu jednala v Praze letos prezidentka exilové Rady Běloruské demokratické republiky (RBDR) Ivonka Survillová. Na programu měla setkání se zástupci Hradu a ministerstva zahraničí.

Tři desítky anarchistů připomněly potlačení zářijových protestů

Tři desítky anarchistů v neděli odpoledne protestovaly v Praze proti postupu policie při potlačování zářijových demonstrací proti zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). S transparentem "Stop politickému pronásledování - Stop falešným obviněním" proběhli ulicí Politických vězňů. "Chceme navázat na tradici těchto běhů z konce osmdesátých let," uvedl organizátor akce Ondřej Slačálek. Anarchisté soudí, že i nyní jsou lidé pronásledováni za politické názory, čehož důkazem jsou obvinění v souvislosti se zářijovými protesty. "Protest není zločin" hlásal další transparent. Demonstranti vyjadřovali také nesouhlas s vyšetřováním stížností na brutální zacházení policistů s demonstranty, kteří v Praze koncem září protestovali proti zasedání světových finančníků. Inspekce ministra vnitra totiž dospěla k závěru, že policisté se žádného trestného činu nedopustili. Akce se uskutečnila v souvislosti s Dnem lidských práv, který si v neděli svět připomenul. Jednotliví běžci na sobě nesli čísla článků deklarace lidských práv a její text rozdávali kolemjdoucím. Běh sledovali také policisté v civilu. Před listopadem 1989 v ulici Politických vězňů, kde nyní sídlí Komunistická strana Čech a Moravy, pořádala Společnost za veselejší současnost běhy za propuštění politických vězňů komunismu.

V Bulharsku vyšla Antologie české poezie - Počitadlo lásky

V Bulharsku nedávno vyšla dlouho očekávaná Antologie české poezie - Počitadlo lásky, kterou sestavil a přeložil známý bulharský básník, esejista a překladatel Dimitr Stefanov. Kniha, která byla vydána za podpory Ministerstva kultury České republiky, bude bulharské veřejnosti představena 11. prosince v Českém centru v Sofii. Bulharští čtenáři se prostřednictvím knihy mohou seznámit s tvorbou 18 známých českých básníků 20. století. Najdou zde verše například Petra Bezruče, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Seiferta, Stanislava Kostky Neumanna, Františka Halase, Jiřího Žáčka a dalších.

Bulharská bohemistika je v odborných kruzích považována za jednu z nejlepších na světě. Čeština se v Bulharsku přednáší na čtyřech univerzitách, a také v jedné ze sofijských středních škol. Mezi tradiční aktivity patří prezentace bulharských překladů českých knih, zvláštních čísel novin a časopisů s českou tematikou. V Bulharsku byly již takto představeny například dětské knihy Václava Čtvrtka, Mrkvičkovy Sonety, básnická sbírka Vladimíra Křivánka Testamenty nebo kniha Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí. V prosinci nabídne České centrum bulharským čtenářům rovněž dílo Jana Rychlíka Dějiny Bulharska.

Český výbor UNICEF letos přispěje na děti 13 milióny korun

Částkou 13 miliónů korun přispěje letos na děti Český výbor Dětského fondu OSN (UNICEF). Sedm miliónů korun získal fond prodejem pohlednic, zbývající peníze vybral v benefičních akcích a sbírkách. ČTK to řekla ředitelka Českého výboru UNICEF Pavla Gombová. Do neděle 17. prosince potrvá na brněnských Vánočních trzích na Výstavišti charitativní akce "Pečení pro děti se známou osobností". V sobotu jí byla držitelka Ceny Thálie Zdena Herfortová, členka Městských divadel Brno. Podobnou akci absolvovala poprvé a proměnila se na několik hodin v "ženu za pultem". "Těší mne, že lidé ke stánku UNICEF najdou cestu a nebrání se investovat finanční částku na děti žijící v chudobě," uvedla. V České republice se UNICEF zabývá osvětovou činností, dále vzděláváním a hlavně shromažďováním finančních prostředků na pomoc strádajícím dětem celého světa. Prodává nejen pohlednice a kalendáře s vánoční tematikou, ale zabezpečuje i dobrovolnou sbírku finančních prostředků. Na zvyšování finančních fondů se podle Gombové podílí 100.000 dobrovolných spolupracovníků po celém světě.

Pardubice budou dražit sochu V.I.L.

Po deseti letech bude v pondělí v Pardubicích k vidění socha Vladimíra Iljiče Lenina, ukrytá od roku 1990 zrakům veřejnosti. Revolucionář, který léta seděl na žulovém podstavci v centru města, bude 15. ledna 2001 nabídnut ve veřejné aukci. Nyní jej radnice předvede případným dražitelům. ČTK o tom informoval pracovník tiskového odboru magistrátu Jaroslav Jonáš. Přes dva metry vysoká a dvě tuny vážící bronzová socha má podle znalce cenu 750 tisíc korun. "Dražit se začne na 470 tisících korunách, s minimálním příhozem pět tisíc," řekl Jonáš. "V případě, že se nenajde zájemce, bude možno tuto cenu snížit až na 200.000 korun," doplnil náměstek primátora Jiří Razskazov.

Zlatými Českými slavíky jsou - stejně jako loni - Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie

Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie se letos, stejně jako loni, stali vítězi ankety Český slavík. Bílá také dostala nejvyšší počet bodů a je tak absolutním vítězem tohoto ročníku. Zvítězila i v nové kategorii Cena teenagerů, stanovené podle hlasování mládeže ve věku od 13 do 19 let. Stříbrní slavíci patří Ivetě Bartošové, Danielu Hůlkovi a skupině Olympic, na třetím místě jsou Helena Vondráčková, Janek Ledecký a skupina Lunetic. Hostem ceremoniálu byl letošní slovenský "zlatý" slavík Jozef Ráž a jako zahraniční hvězda jihoamerická zpěvačka a herečka Natalia Oreiro.

Ze sportu:

Výsledky 32. kola hokejové extraligy Českého Telecomu:

Hokejisté Pardubic nedokázali už pošesté v řadě zvítězit, přesto si po nedělní remíze 3:3 v Praze na Slavii i nadále udržují vedení v tabulce. Výsledky dalších zápasů: Třinec - Sparta Praha 2:2, České Budějovice - Havířov 8:2, Vítkovice - Kladno 4:1, Zlín - Litvínov 7:1, Plzeň - Vsetín 1:5, Znojmo - Karlovy Vary 1:6.

Český oštěpař Jan Železný převzal v sobotu pozdě večer ve švédském Malmö cenu pro nejlepšího atleta evropského kontinentu za letošní rok. V anketě, kterou vyhlašuje Evropská atletická asociace, Železnému jednoznačně přiřkli prvenství odborníci i příznivci atletiky prostřednictvím internetového hlasování.

A na závěr zpráv informace o pondělním počasí v České republice

Oblačno, na severu až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na hřebenech hor sněhové. Teploty 6 až 10, na horách kolem 5, v Jeseníkách a Beskydech kolem 2 stupňů Celsia.