Zprávy pondělí, 11. října 1999

A nyní podrobněji:

Ministr zahraničí Jan Kavan se zúčastní schůzky šéfů diplomacií šesti zemí v Tallinu

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan se v pondělí zúčastní v estonském hlavním městě Tallinu schůzky šéfů diplomacií šesti zemí, které jednají s EU o přijetí do unie. Jde o první schůzku ministrů zahraničí států této skupiny kandidátů od zahájení přístupových rozhovorů před rokem. Na setkání za zavřenými dveřmi budou miniístři hovořit o chystaném helsinském summitu EU, o vývoji ve střední a východní Evropě a o vnitřních reformách unie.

Vláda rozhodne o vypovězení bezvízového styku s Ruskem a Běloruskem

Vládní kabinet v pondělí rozhodne o vypovězení bezvízového styku s Ruskem a Běloruskem. Kvůli schůzi Poslanecké sněmovny zasedne místo ve středu už v pondělí a ustaví meziresortní pracovní komisi, která má vyhodnotit předběžné nabídky k nákupu taktických nadzvukových letounů. Premiér Miloš Zeman již 28.září v Praze po rozhovoru se svým švédským protějškem Göranem Perssonem novinářům řekl, že vláda o tendru na nákup nadzvukových stíhacích letounů rozhodne do konce tohoto roku.

V Praze začíná první pracovní den Fóra 2000

Zamyšlením nad budoucností rozvojového světa začíná v pondělí první pracovní den Fóra 2000, které v neděli večer zahájil na Pražském hradě prezident Václav Havel. Debatu otevřou Václav Havel a židovský spisovatel, nositel Nobelovy ceny Elie Wiesel, v jejichž hlavách se před několika lety zrodila myšlenka pořádat každoročně setkání moudrých lidí, nyní pojmenované Fórum 2000.

Prezident ani předseda sněmovny nezměnili své názory na návrhy ústavních změn

Ani více než hodinová nedělní schůzka prezidenta Václava Havla s předsedou Poslanecké sněmovny a ODS Václavem Klausem neurovnala jejich spor ohledně ústavních změn, které připravují občanští a sociální demokraté. Prezident po schůzce upozornil na to, že by se Ústava neměla měnit ve spěchu a že by ústavní změny měl upravovat zvláštní ústavní zákon. Klaus ovšem odmítá, že by se Ústava měnila ve spěchu, protože změny připravovala společná komise ČSSD a ODS 16 měsíců. Havel už několikrát prohlásil, že se změnami z dílny ODS a ČSSD nesouhlasí a nelíbí se mu zejména omezení možnosti prezidenta vybrat osobu, kterou pověří po volbách sestavením vlády. Jediné, co se v neděli Klausovi podařilo prezidentovi vysvětlit, je to, že ústavní změny nejsou vedeny osobní záští a záměrem "zúčtovat" s Václavem Havlem.

Klaus: ODS se nespokojí jen s částečnou obměnou vlády

Občanská demokratická strana se za současné vážné politické situace nespokojí jen "s kosmetickými změnami" ve vládě, jakými v neděli její předseda Václav Klaus nazval případné obměny na ministerských křeslech. Páteční výzva ODS k jednání s ČSSD má podle Klause vyústit "k neočekávaným jednáním s neočekávanými variantami". "To, o co nám jde, není věc o kosmetických úpravách této vlády," řekl Klaus poté, co o důvodech výzvy směrem k vládnoucím sociálním demokratům informoval prezidenta Václava Havla. I on prohlásil, že považuje situaci za nedobrou. Co vlastně páteční výzva ODS znamená, nevysvětlil Klaus ani v neděli. "Jsme připraveni k hledání možná i trochu nečekaných a nestandardních jednání a tato jednání budeme v následujících dnech intenzívně vést," naznačil Klaus, k čemu je jeho strana ochotna. Ve hře tak zřejmě zůstává jak například velká koalice se sociální demokracií, tak vypovězení opoziční smlouvy, díky níž se ČSSD ujala vlády. Klaus připustil, že výzva ODS nechává otazníky.

Ministr Bašta nevěří, že výzva ODS ke schůzce znamená nabídku na vznik velké koalice

Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta nevěří, že páteční výzva ODS ke společné schůzce znamená nabídku na vznik velké koalice. Bašta to řekl v pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. Podle senátora ODA Michaela Žantovského opoziční smlouva možnost vzniku velké koalice připouští. ODS se sice podle něj do vlády nechce, ale zřejmě bude muset. "Bude muset přijmout větší díl spoluodpovědnosti," řekl senátor v diskusním pořadu Novy.

Impuls 99: Změnami Ústavy staví ČSSD a ODS politiku nad právo

Občanská iniciativa Impuls 99 protestuje proti tomu, že ODS a ČSSD připravily ústavní změny bez diskuse s ostatními politickými stranami a bez jednání s odbornou i laickou veřejností. "Postup obou stran svědčí o velmi svérázném pojetí demokracie, v němž se politika staví nad právo," uvedl v prohlášení iniciativy mluvčí Impulsu Tomáš Halík. Některé z navrhovaných ústavních změn by podle Impulsu porušily dosavadní rovnováhu mezi ústavními institucemi. Ustanovení, na jehož základě by prezident musel po volbách pověřit sestavením vlády představitele nejsilnější strany, může podle iniciativy otevřít cestu k moci extremistické straně. Impuls proto vyzývá poslance a senátory, aby se při posuzování navrhovaných ústavních změn řídili vlastním svědomím, a občany, kteří s navrhovanými změnami nesouhlasí, aby svůj nesouhlas dali najevo zákonodárcům, uvedl Halík.

Tošovský: Rozhodnutí sněmovny o Matiční stavbu plotu neovlivní

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny o usnesení zastupitelů ústecké části Neštěmice o stavbě plotu v Matiční ulici nebude pro místní radnici zřejmě směrodatné. Prohlásil to v nedělním pořadu České televize V pravé poledne neštěmický starosta Pavel Tošovský. O stavbě kontroverzního plotu rozhodli neštěmičtí zastupitelé loni v květnu. Plot z betonových prefabrikovaných dílů a třemi vchody začala v úterý v Matiční ulici budovat stavební firma. Romové však stavbě bránili vlastními těly a postavenou část plotu rozebrali. Tošovský v neděli uvedl, že radnice hodlá plot dostavět. Bez bližších podrobností však dodal, že celou věc konzultuje s právníky a zvažuje další kroky. Sněmovnu o rozhodnutí požádal přednosta ústeckého okresního úřadu Leoš Nergl. Poslanci by měli na říjnové schůzi určit, zda se pozastavení stává definitivním zastavením a rozhodnutí o stavbě je neplatné, nebo zda neštěmické usnesení zůstává v platnosti.

Giňa: Romové budou kvůli Matiční možná hledat azyl v Německu

Pokud se vyhrotí situace v Matiční ulici v ústecké čtvrti Neštěmice, budou čeští Romové hledat azyl v Německu. Novinářům to v neděli řekl mluvčí Grémia romských regionálních představitelů Ondřej Giňa. "Konzultovali jsme to s Romským národním kongresem a dalšími romskými organizacemi v Německu, které jsou ochotné nám v této věci pomoci," dodal Giňa. Neštěmická radnice chce v Matiční ulici vybudovat betonový plot, který má oddělit rodinné domky od obecních domů obývaných převážně Romy. Romové se podle Gini obávají, že stavba plotu v Matiční ulici inspiruje k podobným stavbám i další města v ČR. "Máme obavu z toho, že nakonec se tady budou rozdělovat i třeba autobusy, kde budou vyhrazená místa pro bílé a pro černé," uvedl mluvčí. Krajní možností, jak Romové mohou na takovou situaci reagovat, je podle něj právě odchod ze země.

Zástupci menšin v České republice si vytvořili asociaci

Rozšířit účast národnostních menšin na veřejném životě v České republice je záměrem nově vytvořené Asociace národnostních sdružení. Do asociace se spojily představitelé všech národnostních menšin, které jsou zastoupeny i ve vládní Radě pro národnosti. "Účast národnostních menšin na veřejném životě je malá, i když se nedá říci, že by nebyla žádná. Není ale žádným zákonným způsobem ošetřená," řekl ČTK jeden ze zakládajících členů asociace, předseda obce Slováků v ČR Peter Lipták. Členové asociace mají v nejbližší době zájem spolupracovat na přípravě návrhu zákona o ochraně národnostních menšin. Asociace chce prostřednictvím svých mluvčích oslovovat politické strany a státní orgány a konzultovat s nimi problémy etnik žijících na území státu. Sdružení však v žádném případě nemá politické ambice, dodal Lipták. V asociaci jsou zastoupeni Slováci, Poláci, Maďaři, Ukrajinci, Romové a Němci.

Počet zahraničních návštěvníků do srpna klesl o 4,6 procenta

Počet zahraničních návštěvníků ČR za letošních prvních osm měsíců klesl o 4,6 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 1998. ČR od začátku ledna do konce srpna navštívilo 66,6 miliónu zahraničních hostů. Vyplývá to z bulletinu Českého statistického úřadu. Pokles zaznamenaly stejně jako v předchozím měsíci příjezdy cizinců ze sousedních zemí. Přicestovalo jich zhruba 51,6 miliónu, což bylo meziročně o 5,1 procenta méně. Ze států s vízovou povinností přijelo 207 tisíc osob (pokles o 19,1 procenta). Ze zemí bez vízové povinnosti přijelo 14,8 miliónu osob, což je o 2,8 procenta méně než ve stejném období 1998. Za leden až srpen uskutečnili občané ČR 26,6 miliónu výjezdů do zahraničí, což představuje pokles o 8,5 procenta.

Mínění: SPT Telecom je nejdravější a nejbohatší firma v ČR

Za nejdravější a nejbohatší firmu působící v České republice považují dotázaní v rámci průzkumu Image Sensor společnost SPT Telecom. Co do sympatií se však tento podnik ocitl až na šestém místě. Za nejvýznamnější a nejúspěšnější byla označena Škoda Auto a za firmu s nejlepšími platy a zároveň nejdravější Nova TV. Vyplývá to z výsledků průzkumu Image Sensor, které má ČTK k dispozici. Na dalších místech se s kritérii nejbohatší a nejvýznamnější umístila elektrárenská společnost ČEZ, jako nejvstřícnější a s nejlepšími platy Investiční a Poštovní banka a jako nejbohatší a s nejlepšími platy Komerční banka. Česká národní banka se dostala na jedenácté místo s charakteristikami nejbohatší společnost a nejlepší platy. V rámci jednotlivých kritérií se jako nejsympatičtější umístila společnost Škoda Auto v závěsu s Prazdrojem a Nestlé.

Příbram chce uspořádat mezinárodní kongres poutních měst

Město Příbram chce uspořádat mezinárodní kongres poutních měst. Svůj záměr oznámilo organizátorům třetího kongresu, který se uskutečnil na konci září v polském městě Czestochowa. ČTK to řekl příbramský radní Vladimír Kříž. Ve srovnání s evropskými poutními velikány příbramská Svatá Hora nehraje velkou roli, ročně ji navštíví asi 200.000 lidí. "Přesto bychom chtěli, aby se Příbram zapsala do rejstříku poutních míst, a tím do povědomí celé Evropy," sdělil Kříž. Netajil se tím, že by to přineslo prospěch i samotnému městu. Mezinárodní kongres je akcí volného svazku pěti největších evropských poutních měst: francouzských Lourdes, portugalské Fatimy, italského Loreta, polské Czestochowe a německého Altöttingu. V rámci kongresu se setkávají správci poutních míst i zástupci městských samospráv.

Archeologické nálezy z Malenovic budou zpracovány do roku 2001

Přibližně do zimy roku 2001 potrvá zpracování zhruba devadesáti vzácných nálezů z letošního archeologického výzkumu ve Zlíně-Malenovicích. Archeologové zde v létě během záchranného průzkumu před stavbou hypermarketu našli mimo jiné hrob šňůrové kultury a hrob doby popelnicových polí, kde nalezli bronzovou jehlici. "V hlavním nalezišti jsme objevili stopy po sedmi různých kulturách. Postupně jsme odkryli známky osídlení z mladší doby kamenné. Zlínská lokalita je jednou z mála, v níž byl nalezen starší stupeň kultury s lineární keramikou," řekl ČTK archeolog Jiří Kohoutek. Spokojen je také s dalšími nálezy, například základy neolitických pecí a nádherně tvarovanými hrnci moravské kultury malované. Podle něho byla v oblasti průzkumu bohatě zastoupena starší doba bronzová, kultura věteřovská. "V jedné jámě jsme našli až osm nádob, které teď rekonstruujeme," uvedl Kohoutek. Po shrnutí výsledků vykopávek počítají pracovníci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně se souhrnnou výstavou nálezů.

Festival divadel Na hranici vyhrálo slovenské Teatro Tatro Nitra

Hlavní cenu desátého ročníku mezinárodního divadelního festivalu Na hranici v Českém Těšíně a polském Cieszyně, který se zde konal od 5. do 9. října, získalo slovenské Teatro Tatro z Nitry. ČTK o tom informovala Halina Klimszová, tajemnice Těšínského divadla, které se na organizaci festivalu podílelo spolu s občanským sdružením Člověk na hranici. Na letošní festival se přihlásilo 17 divadel a divadelních scén z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Akce se konala pod záštitou ministrů kultury zúčastněných zemí. Ti v rámci pracovního jednání festival 8. října navštívili. V Ostravě pak 9. října rozhodli o vytvoření Visegrádského fondu na financování společných projektů v kultuře, školství a vědě. Z těchto prostředků hodlá Česká republika v příštím roce přispět i na mezinárodní divadelní festival Na hranici.

Národní divadlo uvede v Japonsku inscenace tří oper

Operní soubor pražského Národního divadla odcestoval v neděli na několikatýdenní zájezd do Japonska, kde se zúčastní s inscenacemi oper Rusalka, Její pastorkyňa a Carmen široce koncipované přehlídky české kultury. Mezi sólisty budou Dagmar Pecková a Peter Dvorský. "Turné se zúčastní celkem 290 lidí," řekl ČTK šéf souboru Josef Průdek. Festival české kultury v Japonsku, nazvaný Tradice a proměny, vztahující se k desátému výročí pádu komunismu v Evropě, pojede v polovině října zahájit do Tokia manželka prezidenta Dagmar Havlová.

Ze sportu:

Fotbalisté České republiky porazili v posledním kvalifikačním utkání o postup na EURO 2000 Faerské ostrovy 2:0. Dotáhli tak svou neporazitelnost v kvalifikaci až do konce a jako první tým v historii vyhráli všech deset zápasů, jež před ně program skupiny předložil. Bez ztráty bodu prošli dosud kvalifikací jen Němci v roce 1981 a Francouzi o deset let později, ale tehdy se hrálo jen osm utkání.

Zajímavé výsledky přinesly zápasy 11.kola hokejové extraligy Českého telecomu: vsetínský obhájce titulu prohrál s nováčkem ze Znojma 3:5, Sparta podlehla Kladnu 2:4, Havířov porazil Karlovy Vary 6:3, Litvínov remizoval se Slávií Praha 3:3, České Budějovice zvítězily nad Vítkovicemi 4:2, Pardubice prohrály se Zlínem 1:4 a Moravané se tak vyhoupli do čela extraligové tabulky.

Vítězem 109. ročníku Velké pardubické steeplechase České pojišťovny se stal stejně jako před rokem svěřenec trenérky Lenky Horákové, jedenáctiletý hnědák Peruán se žokejem Zdeňkem Matysíkem. Peruán, na jehož výhru před startem byly přijímány sázky v kursu 5:1, svému majiteli vydělal 1,700.000 korun. Druhý dojel irský favorit Risk of Thunder s žokejem Kenem Whelanem, třetí místo obsadil Belovodsk, kterého jel žokej Jan Havlíček. Z původního počtu 19-ti koní se jich na start 109-tého ročníku postavilo nakonec 16, protože francouzský Arcy, německý Zenit a naše Čest neprošli veterinární prohlídkou.

A na závěr zpráv informace o pondělním počasí na území České republiky.

Polojasno až oblačno, ojediněle s deštěm. Nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.