Zprávy pondělí, 12. července 1999

A nyní podrobně:

Podle politologa Václava Bělohradského je opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD dočasné řešení

Jako prozatímní, ne však dlouhodobé, řešení politické situace v České republice vnímá politolog Václav Bělohradský po roce existence opoziční smlouvu mezi vládnoucí sociální demokracií a Občanskou demokratickou stranou. V nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne" se Bělohradský shodl s komentátorem Bohumilem Doležalem v tom, že opoziční smlouva uzavírá prostor pro růst menších politických stran. Vzniku fungující vládní koalice podle nich chybí na politické scéně dostatečná komunikace.

Šéfové obou stran předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus 'ODS) a premiér Miloš Zeman 'ČSSD) soudí, že šance na sestavení koaliční vlády jsou ještě menší než před rokem v době podpisu opoziční smlouvy. Opoziční smlouva je proto podle nich jedinou zárukou politické stability.

Miloš Zeman v pořadu České televize dále obhajoval činnost vlády. Mimo jiné uvedl některá její rozhodnutí, například počátek privatizace bank, zastavení deregulace cen, valorizace důchodů a navržení zákona o zrychlených odpisech. Václav Klaus ale na otázku, zda menšinový kabinet dobře vládne, řekl, že "určitě ne". Nezná ale způsob, jakým se "dobrat k jiné situaci." Podle Klause by průlom nepřinesly ani předčasné volby.

Účastníci debatního pořadu hovořili také o změnách volebního zákona. Václav Bělohradský soudí, že pro přijetí většinového systému, jak o tom uvažuje ODS a ČSSD, je nutný všeobecný souhlas ve společnosti a také vůle menších parlamentních stran.

Návrh na změnu Ústavy zasahuje také pravomoce prezidenta

Na základě opoziční smlouvy vypracovali podle místopředsedkyně ODS Libuše Benešové občanští demokraté a sociální demokraté kromě jiného návrh na změny Ústavy, týkající se postavení prezidenta. Tyto změny se netýkají věcného, ale procedurálního rozsahu prezidentových pravomocí, řekla v neděli v diskusním pořadu televize Prima Libuše Benešová. Podle místopředsedy ČSSD a ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly se ukázala povolební opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS dobrým řešením. Cíle do ní vložené byly splněny. Špidla přiznal, že smlouva měla i určité zápory, ale zároveň odsoudil její záporné hodnocení Poslaneckou sněmovnou.

Ke komunistům přebíhají zklamaní voliči sociální demokracie

Zklamaní voliči sociální demokracie přebíhají ke komunistům. Uvádějí to agentury na výzkum veřejného mínění. Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman však odmítá, že by za tím stála neschopnost kabinetu splnit dané sliby. Šéf Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus zase zastává názor, že sociální demokracie uloupila pár levicově smýšlejících lidí komunistům a ti se zklamaně vracejí zpátky. Politický komentátor Bohumil Doležal dává rostoucí preference komunistů do přímé souvislosti s nynější politickou situací. Podle něj by bylo řešením, kdyby se politický systém otevřel.

Poslanci zrychlili i proto, že se do hry vložil Václav Klaus

Neobvyklé tempo nasadili čeští poslanci při projednávání zákonů. Ze 120 bodů, které měli projednat na schůzi Poslanecké sněmovny, už zbývá jen deset. Předseda sněmovny Václav Klaus v neděli naznačil, že rychlejší tempo není jen kvůli tomu, že poslanci pospíchají na prázdniny, ale že se o něj sám zasloužil. "Já myslím, že jsem se tentokráte vnutil do hry. Udělal jsem několik jednání s různými politickými představiteli a pokoušel jsem se, aby to jednání bylo daleko racionálnější a myslím, že se to trošku projevilo. Proto taky jsme daleko dál, než všichni očekávali," řekl novinářům Václav Klaus. Právě aby zrychlili svou práci, rozhodli se poslanci projednávat návrhy zákonů až do 21:00. Obvykle přitom schůze končí v 19:00, do pozdějších hodin se protáhne jen zřídka. I díky dvěma hodinám navíc schůze, která začala 29. června, skončí nejspíš už v úterý.

Přípravy české průzkumné roty na plnění úkolů v Kosovu finišují

Velitelé jednotlivých skupin průzkumných odřadů české průzkumné roty v Kosovu v sobotu prozkoumali svěřený úsek kosovsko-srbské hranice. Od pondělního rána by pak měli se svými průzkumnými skupinami monitorovat dění na hranici, a zahájit tak fakticky činnost českých průzkumníků v mezinárodní misi KFOR. Ve svěřeném úseku kosovsko-srbských hranic hrozí podle zástupce velitele roty Milana Kovandy především oboustranné pronikání gerilových skupin a ojedinělé snahy narušit dvoustranné vztahy. Tábor českých průzkumníků je umístěn ve vesnici Sibovac asi čtyři kilometry od severokosovského Podujeva. Právě tam sídlí bojová skupina britské armády, pod jejíž velení český kontingent spadá.

Budování vojenské základny českých průzkumníků zbrzdil v sobotu příval deště. Celý prostor tábora, který je rozježděn od terénních automobilů a těžké techniky, se ocitl asi pod pěti centimetry bahna a vody. To ovšem průzkumníkům nezabránilo ve vztyčení české vlajky uprostřed tábora.

Čeští lékaři v Albánii provedli zatím nejtěžší operaci

Pravděpodobně nejtěžší operaci své mise na Balkáně provedli lékaři z české vojenské polní nemocnice v albánském Kavaje. V pátek po půlnoci operovali kosovského mladíka, který měl po střelných a řezných ranách těžce poraněný kotník, koleno, rameno a odtrženou část čelisti. Vojenská polní nemocnice působí v Albánii již několik měsíců. Během této doby provedli lékaři několik tisíc ošetření kosovských uprchlíků a desítky lékařských zákroků u vojáků spojeneckých vojsk. V současné době se uvažuje o tom, že by nemocnice působící v misi AFOR byla převelena do Kosova pod jednotné velení mezinárodní mise KFOR.

V jižních Čechách vyvrcholili přípravy česko-britského cvičení

Příletem tří letounů C-130 Hercules britského královského letectva, které v neděli odpoledne přepravily na letiště v Plané u Českých Budějovic 200 vojáků 4. záložního průzkumného výsadkového pluku z britského města Pudsey, vyvrcholily přípravy mezinárodního cvičení Horizont '99. Jeho dějištěm bude od pondělí až do 24. července vojenský výcvikový prostor Boletice na Českokrumlovsku. Partnery Britů bude 300 vojáků 4. brigády rychlého nasazení z Havlíčkova Brodu. "Cílem prvního týdne cvičení je příprava britských vojáků na seskoky na českých padácích VTP-80 na území České republiky z českých letadel a vrtulníků. V druhém týdnu absolvují naši vojáci obdobnou přípravu s britskými padáky i technikou," řekl ČTK náčelník skupiny styčných důstojníků 4. brigády rychlého nasazení Jaromír Jančura. Kromě výsadkové přípravy je na programu i střelecká taktická a speciální tělesná příprava. Výcvik vojáků obou armád vyvrcholí od 20. července třídenním závěrečným cvičením Wild Cat, které zahájí hromadný seskok 260 výsadkářů do vojenského výcvikového prostoru Boletice.

Míra nezaměstnanosti v ČR v červnu vzrostla na 8,4 procenta

Míra nezaměstnanosti v České republice činila k 30. červnu 8,4 procenta a proti květnu vzrostla o 0,3 procenta. Úřady práce koncem června evidovaly 435.005 uchazečů o zaměstnání. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Meziměsíční inflace v červnu 0,2 procenta, meziroční 2,2 procenta

Index spotřebitelských cen v červnu vzrostl oproti květnu o 0,2 procenta. Míra inflace za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila v červnu 5,5 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v červnu 1999 proti červnu 1998 dosáhla 2,2 procenta. Údaje dnes poskytl Český statistický úřad.

V Troubkách si lidé připomněli oběti předloňských povodní

Katastrofální následky předloňských ničivých povodní si v neděli připomněli obyvatelé Troubek na Přerovsku, kde rozbouřený vodní živel připravil o život devět lidí a srovnal se zemí stovky stavení. Desítky vesničanů se dopoledne sešly u pomníku obětem záplav a u kamenné desky se jmény zesnulých položily věnec, zapálily svíčky a vzpomínaly na osudnou červencovou noc. Zkázu, kterou přinesla do poklidné moravské vsi ničivá povodňová vlna, dosud připomínají ojedinělé trosky staveb zarůstající plevelem. Statici ještě i v letošním roce rozhodli o zbourání dvou před dvěma roky zatopených stavení. Troubky se však od povodní změnily k nepoznání. V ulicích září fasády nově postavených domů a hluk stavebních strojů pomalu utichá. V obci vyrostlo na 200 zbrusu nových domků. Zatímco před povodněmi byly v Troubkách jen dva obecní byty, od velké vody se jich postavilo více než devět desítek.

Křišťálový globus MFF Karlovy Vary putuje do Izraele

Křišťálový globus, hlavní cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, putuje do Izraele. Trofej dotovanou částkou 20 tisíc dolarů získal režisér Arik Kaplun za svůj debut Janini přátelé. Zvláštní cenu poroty a cenu diváků získal švédsko-dánský snímek Lukase Moodyssona Láska je láska. Ocenění za režii patří ruskému filmaři Alexanderu Rogožkinovi, tvůrci filmu Hraniční přechod. Zvláštní uznání mezinárodní poroty si v konkurenci dalších 16 celovečerních hraných filmů vydobyl za herecké mistrovství a režii český snímek Pelíšky režiséra Jana Hřebejka. Dále byli odměněni Evlyn Kaplunová za herecký výkon ve filmu Janini přátelé a německý herec Hilmar Thate, který hrál ve snímku Andrease Kleinerta Cesty do noci. Ceny byly předány v sobotu večer ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal za přítomnosti prezidenta Václava Havla a jeho manželky. Ta předala jednu z cen - stejný úkol však měli i další oficiální hosté. Diváci ve zcela zaplněném sále, kde na čestných místech usedli například ruský režisér Nikita Michalkov a americký herec Woody Harrelson, aplaudovali legendárnímu šestasedmdesátiletému italskému filmaři Franku Zeffirellimu. Tvůrce známých adaptací Shakespearových děl a moderní inscenátor klasických oper totiž převzal cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Filmy na karlovarském festivalu ocenila také ekumenická porota

Už pošesté pracovala na právě skončeném Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech ekumenická porota, reprezentující hlavní křesťanská vyznání světa. Zástupci ze Švýcarska, Německa a České republiky udělili hlavní cenu jihoafrickému snímku režiséra Gavina Hooda Rozumný člověk, v němž kladně hodnotili zdařilé pochopení odlišných náboženských, kulturních a etnických kořenů. Zvláštními cenami odměnili izraelský film Janini přátelé 'za citlivé a přesvědčivé ztvárnění tématu přistěhovalectví, začlenění se a soužití lidského jedince v nové společnosti) a britský snímek režiséra Jasmina Dizdara Skvělí lidé. U něj porota ocenila jedinečné vyjádření toho, jak relativně se mohou jevit současné problémy západního světa ve srovnání s válečným utrpením.

Ekumenická jury byla poprvé ustavena v roce 1973 na MFF v Locarnu. V Karlových Varech byla jednou z pěti nestatutárních jury.

Festivalový rekord nepadl - i tak přišlo do kin na 118.000 diváků

Očekávaný rekord v návštěvnosti Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech sice nepřinesl, ale i tak přišlo během devíti dnů do projekčních sálů asi 118.000 diváků. "Návštěvnost byla zhruba stejná, jako v minulém ročníku," řekla v neděli zpravodaji ČTK programová ředitelka festivalu Eva Zaoralová. Celkem bylo uvedeno 247 krátkých i celovečerních snímků na 350 představeních.

Karlovarský festival bude mít v roce 2000 nové logo a cenu

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech bude v roce 2000 o dva dny prodloužen, bude mít novou hlavní cenu a nové logo. Prezident festivalu Jiří Bartoška to v neděli řekl novinářům. Podle něj může rok 2000 rozhodit počítače - v žádném případě však ne organizátory 35. ročníku festivalu, který bude zahájen 5. července roku 2000.

V Nelahozevsi zahájí činnost Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka

Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka jako obecně prospěšná společnost zaměřená na propojení domácích i světových aktivit týkajících se nejslavnějšího českého skladatele zahájí v pondělí slavnostně činnost. V umělcově rodišti Nelahozevsi na Mělnicku se při té příležitosti uskuteční večer na zámku v rámci tradičního hudebního festivalu Dvořákova Nelahozeves koncert Sukova komorního orchestru a houslisty a dirigenta Josefa Suka, jeho pravnuka. "Naším cílem je rekonstrukce Dvořákova rodného domu do roku 2004, na kterou hledáme zejména zahraniční sponzorské finance, dále postavení skladatelovy sochy před pražským Rudolfinem v příštím roce a setkávání lidí zajímajících se o Dvořáka," řekl ČTK Milan Svoboda ze Společnosti pro českou hudbu o vznikající obecně prospěšné společnosti. Mezi prvními čestnými členy Mezinárodní společnosti Antonína Dvořáka by měli být Josef Suk a světově proslulá americká sopranistka Renée Flemingová s českými kořeny. Výtěžek z jejího písňového recitálu, chystaného do Rudolfina na 31. července, má být věnován na obnovu Dvořákova domu a muzejní expozice v Nelahozevsi.

Folklórní festival Praha'99 se v hlavním městě koná už po desáté

Šest folklórních souborů z Moravy, Slezska a Slovenska představí od pondělka už po desáté v Praze hudební a taneční bohatství ze středoevropského regionu. První představení Folklórního festivalu - Praha'99 diváci uvidí v pondělí na tradičním místě v divadelním sále Městské knihovny na Mariánském náměstí. ČTK o tom v neděli informoval výkonný ředitel festivalu Petr Šafařík. Na festivalu postupně vystoupí například folklórní soubor Šmykňa z Ostravy, Karpaty z Bratislavy či Dúbrava z Prešova. Šest souborů se bude střídat ve čtrnáctidenních cyklech až do posledního dne festivalu 3. října. V krojích z různých regionů se denně představí 40 až 50 účinkujících.

Ivančické muzeum vystavuje fotografie slavného malíře Muchy

Sedmdesát fotografií slavného malíře Alfonse Muchy vystavuje v těchto dnech muzeum v Ivančicích. I když umělce proslavily jeho obrazy, také rád fotografoval. Snímky zachycují modelky, s nimiž pracoval v Paříži, New Yorku a na Zbirobu. Výstava je už pátou v pořadí, kterou muzeum v uplynulých letech věnovalo tomuto rodákovi. "Nezapomínáme na něj. Dokládá to i velké nasazení našeho města, aby byla na Muchově pařížském ateliéru odhalena jeho pamětní deska," řekl ČTK starosta Ivančic Roman Sládek. Doplnil, že deska bude odhalena už 16. července. Výstava, která potrvá do 3. října, se koná při příležitosti 60. výročí úmrtí Alfonse Muchy.

Ze sportu:

Celkem osm medailí získala na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v chorvatském Záhřebu výprava českých reprezentantů. Největší podíl na sbírce má tradičně dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, který v neděli ke své sobotní stříbrné medaili na kilometru přidal stejný úspěch také na poloviční trati a v nejkratším sprintu na 200 metrů. Nejcennější kov - zlatou medaili - vybojovala na stejné trati čtyřkanoe ve složení Petr Fuksa, Petr Netušil, Viktor Jiráský a Jan Machač. Další čtyři cenné kovy pro Českou republiku mají bronzovou hodnotu. Pro druhý cenný kov si dojela na trati 500 metrů čtyřkanoe ve složení Fuksa, Netušil, Jiráský a Machač, na dvoustovce pak stejný úspěch přidali nadějný singlkanoista Pavel Hottmar, deblkanoe ve složení Petr Procházka a Jan Břečka a také trochu nečekaně čtyřkajak žen v sestavě Šárka Borkovcová, Kateřina Hluchá, Barbora Futerová a Milena Pergnerová. Úspěšná česká výprava obsadila v Poháru národů ziskem 92 bodů páté místo a v medailové bilanci šestou pozici.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Oblačno, na většině území přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.