Zprávy pondělí, 12. června 2000

Zeman: ČSSD podpoří některé návrhy ODS k novele zákona o ČNB

Některé pozměňovací návrhy k vládní novele zákona o České národní bance (ČNB) z dílny ODS, kterých se kvůli omezení nezávislosti banky obávají lidovci a unionisté, sociální demokraté pravděpodobně podpoří. Novinářům to v neděli řekl šéf ČSSD Miloš Zeman. "Myslím, že ty návrhy, které nejdou proti principu nezávislosti České národní banky, ale které zvyšují účinnost kontrolních mechanismů, jsou pro nás přijatelné," řekl. V tom se však postoj ČSSD míjí se stanovisky KDU-ČSL a Unie svobody, jejichž šéfové Jan Kasal a Karel Kühnl se v neděli kvůli normě sešli se Zemanem v Kramářově vile. Kühnl po schůzce vyjádřil obavu právě z toho, zda vláda nakonec nebude připravena přistoupit na nějaké pozměňovací návrhy ODS. Šéfové lidovců a unie Zemanovi přišli nabídnout, že podpoří vládní podobu zákona. Odcházeli však rozpačití, neboť schůzka ukázala, že nezávislost banky neznamená pro obě strany úplně totéž. "Pan premiér má názor hotový v tom smyslu, že nechce oslabovat ČNB. Nejsem si jistý, jestli má úplně hotový názor o tom, co oslabuje a co neoslabuje nezávislost národní banky," řekl Kühnl.

Obavy KDU-ČSL a Unie svobody vzbuzují podle Kühnla "v zásadě všechny" pozměňovací návrhy, i když připustil, že některé jsou horší než jiné. Za nejhorší považuje návrhy, podle nichž by sněmovna mohla zprávu o měnovém vývoji kromě schválení a vzetí na vědomí i odmítnout, dále snahy podřídit obchodování s cennými papíry ČNB kontrole Komise pro cenné papíry či převést pravomoc stanovit rozpočet ČNB z bankovní rady na parlament. Nepřijatelný je pro něj i návrh, podle nějž by ČNB musela všechna důležitá rozhodnutí v měnové politice konzultovat s vládou.

V Praze se v neděli konala ideové konference ODS

Václav Klaus svým projevem zahájil v neděli druhou ideovou konferenci ODS v Národním domě na Vinohradech věnovanou činnosti stínové vlády jeho strany. V projevu uvedl, že přibližování České republiky k Evropské unii nemá žádnou rozumnou alternativu. Podle předsedy ODS však nesmí být zaměňováno s "hurá evropanstvím". "Chceme vstoupit do společenství, v němž budeme schopni jako suverénní občané hájit vlastní představy o svých životech, zvycích, zájmech i o národní prosperitě," prohlásil Klaus. Specificky českým problémem je podle něho pocit sebepodceňování a podlézání velmocem. Klaus také zdůraznil, že úkolem ODS je bránit zemi proti negativismu, rehabilitovat pohled na její nedávnou minulost i současnost a rehabilitovat politiku.

Výnosy z privatizace státního majetku se staly pro Sociální demokracii způsobem, jak financovat předvolební sliby. Předseda ODS Václav Klaus to prohlásil na ideové konferenci své strany v Praze. Sociální demokraté po svém příchodu do vlády rychle pochopili, že privatizace přinese peníze, které mohou využít k realizaci svého předvolebního programu. Zatímco pro ODS byla privatizace východiskem pro možnost rozvíjení českého soukromého podnikání, pro Sociální demokracii je cestou k naplnění státní pokladny, řekl šéf ODS. Úplné realizaci sociálnědemokratických volebních slibů podle něho zabránila opoziční smlouva a takzvaný toleranční patent.

Dvojí referendum o vstupu České republiky do Evropské unie navrhl na dnešní ideové konferenci ODS v Praze stínový ministr obrany Petr Nečas. Argumentoval tím, že je nefér vůči voličům uskutečnit téměř všechny nezbytné kroky, vedoucí ke vstupu do Unie, a až potom se jich zeptat, zda si to opravdu přejí. Zdůraznil, že už nyní je omezena legislativní pravomoc parlamentu a navíc mandát politické reprezentace z posledních voleb není příliš silný. Naopak stínový ministr zahraničí Jan Zahradil jeho nápad odmítl.

V horizontu šesti až osmi let by měla být česká armáda podle představ ODS v několika etapách profesionalizována. Tuto představu účastníkům ideové konference ODS představil stínový ministr obrany ODS a místopředseda strany Petr Nečas. Profesionální armáda by měla mít 38 tisíc vojáků a 5 tisíc civilních zaměstnanců. Nečasova koncepce počítá také s vybudováním poloprofesionálních aktivních záloh a rovněž s povinným krátkodobým kursem ostatních branců. Hlavním důvodem pro plně profesionální armádu je podle něho trvale klesající počet odvedenců na základní vojenskou službu.

Profesionální armáda by měla mít 38.000 vojáků a 5000 civilních zaměstnanců; nyní armáda disponuje 64.000 příslušníky (z toho je asi 25.000 vojáků z povolání) a zaměstnává dalších 8000 civilních pracovníků. Nečasova koncepce počítá také s vybudováním poloprofesionálních aktivních záloh a s povinným krátkodobým kursem ostatních branců. Hlavním důvodem pro plně profesionální armádu je podle Nečase trvale klesající počet odvedenců na základní vojenskou službu - loni ji absolvovala jen třetina branců a po roce 2000 se tento počet přiblíží pětině. V úvahu je třeba brát i odlišný charakter válečných operací v současném světě a zavádění složitých informačních technologií v ozbrojených silách, doplnil.

Armáda posoudí možnost odkoupení Tamar od firmy Foxconn CZ

Odborníci české armády posoudí možnost dalšího postupu v případě odkoupení jedné a půl soupravy českých pasivních radiolokátorů Tamara od společnosti s tchajwanským zázemím Foxconn CZ. ČTK o tom v neděli informoval Vladimír Palán z Generálního štábu. Výrobcem zařízení je česká společnost HTT Tesla, která se ocitla v konkursu. Foxconn Teslu koupil za 102 miliónů korun, hodlá v ní vyrábět počítačové komponenty a o speciální vojenskou techniku zájem nemá. Náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý rozhodl, že vojenští odborníci posoudí stav Tamar a jejich funkčnost. O případném odkoupení se rozhodne až na základě jejich konečného stanoviska, uvedl Palán. Nyní jsou přístroje ve střeženém areálu bývalých pardubických kasáren Na Hůrkách. Podle správce konkursní podstaty HTT Tesla Rudolfa Bučka tam byly převezeny proto, že se noví majitelé "chtěli vyvarovat jakéhokoliv podezření, že by s nimi chtěli nějakým způsobem nakládat".

Landsmanšaft kritizoval letos víc německé než české politiky

Hlavním shromážděním účastníků vyvrcholil v neděli letošní 51. sudetoněmecký sněm v Norimberku. Účastníky uvítal nový předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt a ke shromážděným promluvili odstupující mluvčí sudetských Němců Franz Neubauer, jeho nástupce Johann Böhm a bavorský premiér Edmund Stoiber. Příznačná pro všechny projevy, stejně jako pro celý letošní sraz Němců odsunutých po válce z českých zemí, byla skutečnost, že na rozdíl od minulých let byla mnohem ostřejší kritika adresována celoněmecké vládě a dalším politikům na spolkové úrovni než české politické scéně. Naprosto jednoznačně to vyjádřil Böhm, který prohlásil: "Musíme bohužel konstatovat, že máme mnohem více problémů s Berlínem než s Prahou." Stoiber opakovaně zdůrazňoval, že v česko-německých vztazích dochází v posledních deseti letech k nesčetným osobním setkáním na nižších úrovních, která přispívají k postupnému zlepšování atmosféry a znamenají "drobné krůčky vpřed". Ne všechny naděje z let 1989-90 se naplnily, ale pokrokem je například už skutečnost, že v ČR se o nárocích sudetských Němců diskutuje, že otevřené otázky minulosti nebyly ponechány jen historikům, uvedl Stoiber. V kontrastu k podle jeho slov sice stále ještě ne uspokojivému, ale pozitivnímu vývoji vztahů s ČR Stoiber tvrdě kritizoval politiku německé vlády, parlamentu i prezidenta Johannese Raua. Za skandální označil skutečnost, že kancléř Gerhard Schröder "není ochoten prosazovat oprávněné požadavky vyhnanců", že spolkový prezident, stejně jako parlament, nepodpořil požadavek na zrušení Benešových dekretů. Nový mluvčí sudetských Němců Böhm ve svém prvním vystoupení v této funkci za ústřední téma nejbližší činnosti SL označil požadavek zrušení Benešových dekretů a jeho spojování se vstupem ČR do EU. K dalším naléhavým úkolům pak zařadil využívání všech možností k pokusům o navázání přímého dialogu s českou vládou a "přesnější formulace" požadavků uplatnění práva na vlast a na majetkové odškodnění.

Velké banky získávají nové klienty na úkor Komerční banky

Většina významných bank působících na českém trhu zaznamenala od počátku roku nárůst nových klientů. Výjimkou je pouze Komerční banka, kterou opustilo několik desítek tisíc klientů. Nejvíce nových klientů přitom od počátku roku získala Investiční a Poštovní banka, vyplynulo z ankety ČTK. Komerční banka přišla za prvních pět měsíců letošního roku o 27 tisíc klientů. Zhruba 20 tisíc nových klientů má Česká spořitelna, kde se však přesná čísla špatně určují kvůli přetrvávajícím anonymním vkladním knížkám. Největší českou bankou podle počtu klientů se tak stává Investiční a Poštovní banka. Ta sice pouze za první tři měsíce roku přišla o 17 miliard vkladů, přesto od konce loňského roku do června přivítala více než 115 tisíc nových klientů a překročila tak hranici tří miliónů zákazníků. Přes 25 tisíc nových zákazníků získala podle mluvčího Jana Stolára ČSOB. Banka tak má nyní již přes 310 tisíc klientů, dalších více než 80 tisíc zákazníků má přitom banka na Slovensku. Nárůst klientů zaznamenávají také menší banky působící na českém trhu.

Na Pražském hradě začala v neděli diskuse mladých lidí o globalizaci a vzdělání

O možných důsledcích globalizace především v souvislosti se vzděláváním začalo v neděli debatovat několik desítek mladých lidí z několika kontinentů na konferenci Studentské fórum 2000 na Pražském hradě. Již třetí ročník studentského fóra navazuje na cyklus podzimních konferencí Fórum 2000. "Globalizaci jsme postaveni tváří v tvář... Je třeba se jí věnovat ve všech souvislostech, protože jako všechno má své klady i zápory. Už dnes jsme svědky protestů proti globalizaci. Aby nedošlo k něčemu horšímu, je třeba se tímto problémem zabývat," řekla ČTK slovenská publicistka a ředitelka Fondu na ochranu lidských práv Zuzana Szatmáryová, která na studentském fóru vede jeden z šesti pracovních seminářů. Podle ní by studentská debata mohla být o tom, "jak do života vysokých škol a mladých lidí" zahrnout všechny pochybnosti, ale i možná východiska a možná řešení. "Věřím, že přítomní mladí lidé dojdou k takovým závěrům a nápadům, nad nimiž by se účastníci podzimního Fóra mohli zamyslet," řekla. Problematika vzdělání v procesu globalizace bude totiž i jedním ze tří ústředních témat velké konference Fórum 2000 na Pražském hradě, kam má letos na pozvání prezidenta Václava Havla přijet i tibetský dalajláma, předsedkyně Indického národního kongresu Sonia Gándhíová či bývalý izraelský premiér Šimon Peres.

Souběžně s třídenní studentskou konferencí se v hradních zahradách koná festival etnické a světové hudby Respect. V Míčovně Pražského se v pondělí a v úterý představí 50 českých i zahraničních neziskových organizací zaměřených na oblast vzdělání a mládeže.

České firmy mohou dodávat pro solární elektrárnu ve Španělsku

České firmy se mohou stát subdodavateli speciálních materiálů a zařízení pro zajímavý projekt největší evropské solární elektrárny, která má zahájit provoz v roce 2002 ve španělské provincii Cíudad Réal. "Jde o projekt, který počítá s investicemi sedm až osm miliard ESP (zhruba 1,5 až 1,7 miliardy Kč), z nichž 35 procent bude financováno EU," řekla ČTK mluvčí agentury Czechtrade Atina Lérová. "Solární panely pokryjí celkem 30 hektarů půdy a výkon elektrárny by měl dosahovat deset megawattů," dodala.

Do Valdštejnské jízdárny si o víkendu našlo cestu přes 1000 lidí

Více než tisícovka obyvatel hlavního města si přišla během horkého víkendu prohlédnout Valdštejnskou jízdárnu, v níž se po zhruba roční rekonstrukci konal Den otevřených dveří. ČTK o tom informoval vrátný Senátu Silvestr Lukášek. Jízdárna je součástí stejnojmenného paláce, v němž sídlí Senát. Její oprava horní komoru parlamentu vyšla na 95 miliónů korun. Od 1. července bude jízdárna opět sloužit Národní galerii, která za její nájem zaplatí necelých 700.000 korun ročně. Nejzásadnější změnou v architektonickém řešení objektu bylo přemístění technického zázemí a toalet do suterénu. Vnitřní stěny jízdárny zdobí ruční, takzvaná glazurová béžová malba. Novinkou je nákladní výtah vedoucí ze suterénu přímo do hlavního výstavního sálu, jemuž dominují tři velké lustry z 50. let. Valdštejnská jízdárna už byla renovována několikrát. V roce 1920 v ní dokonce sídlila automobilová opravna firmy Laurin a Klement. Na výstavní síň byla upravena v letech 1950 až 1953.

Litomyšl navštívili potomci pobělohorských exulantů

Potomci českých pobělohorských evangelických exulantů, kteří nyní žijí v Německu, zavítali v neděli do kraje svých předků, do Litomyšle na Svitavsku. ČTK to řekl Jan Uhlíř, jehož předci také z Čech po porážce českých stavů na Bílé Hoře odešli. Osud východočeských evangelíků, kteří z vlasti odešli ve 30. letech 18. století, byl značně složitý. Před katolickým útlakem odešli do pruského Slezska, kde založili vesnici Bedřichův Hradec nazvanou podle pruského krále Fridricha II (česky Bedřicha). Obec, v níž žila i většina evangelíků z Litomyšlska, dnes leží v Polsku poblíž města Opole. Na konci druhé světové války museli potomci českých exulantů utéci před postupující sovětskou armádou. Většina se jich později usídlila v Německu, zejména v Bavorsku. Někteří se po válce vrátili i do Čech, uvedl Uhlíř. "Dnešní návštěvu lze vidět i jako banální německý zájezd. Ale mám za to, že v sobě skrývá hlubokou symboliku a silný emotivní náboj," řekl Uhlíř.

Železniční lokálka Kolín - Ledečko o víkendu oslavila 100 let

Vlak tažený parní lokomotivou projížděl o víkendu trať mezi Kolínem a Uhlířskými Janovicemi na Kutnohorsku. Projížďka dopravním prostředkem, známým už jen z historických filmů, byla součástí oslav 100. výročí železnice mezi Kolínem a Ledečkem na Kutnohorsku. "Kolik návštěvníků přišlo, nedokážu přesně odhadnout. Zájem byl ale obrovský," řekl v neděli přednosta kolínské železniční stanice Miroslav Kvasil. Obsluha parního vlaku, který na cestu mezi Kolínem a Uhlířskými Janovicemi vyjel šestkrát, si podle něj na nezájem cestujících stěžovat nemohla. První vlak na trati mezi Kolínem a Ledečkem vyjel 15. prosince 1900. O půl roku později byl zahájen provoz na celé místní dráze do Čerčan na Benešovsku včetně odbočky mezi obcemi Rataje a Kácov na Kutnohorsku.

Na festivalu v Pelhřimově vzniklo 19 světových rekordů

Na jubilejním desátém ročníku mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově bylo vytvořeno 19 světových a 56 českých rekordů. Všechny rekordy pořadatelé z agentury Dobrý den zanesli do databanky Guinnessovy knihy rekordů. ČTK to v neděli po skončení posledních klání řekl Miroslav Marek z agentury Dobrý den. Po tři dny se v české Mekce rekordů bavilo za přispění slunečného počasí na patnáct tisíc návštěvníků, z nichž přes patnáct set se zapojilo do recesistních klání. Návštěvníci byli svědky více než 90 soutěžních kláních, v nichž vystoupilo přes 70 borců a rekordmanů, kteří tentokrát přijeli ze tří zemí. Třetí soutěžní den vynikl výkon Jana Skorkovského, který překonal svůj původní záměr vytvořit 200 fotbalových rekordů. Skorkovský ukončil své vystoupení 303 rekordy, čímž vytvořil světový rekord v počtu rekordů během jediné akce. Rekordman během tří dnů strávil 20 hodin čistého času žonglováním s fotbalovým míčem, tenisovým a pingpongovým míčkem a plastikovou lahví.

Ve Starém Zubří na Vsetínsku vysvětili kapli Svatého Ducha

Do kruhu tvořeného dvanácti oblouky, což odpovídá počtu apoštolů Ježíše Krista, je postavena nová kaple Svatého Ducha, kterou v neděli ve Starém Zubří vysvětil metropolita moravský, arcibiskup olomoucký a předseda České biskupské konference Jan Graubner. Základní kámen svatostánku posvětil 21. května 1995 papež Jan Pavel II., řekl ČTK administrátor farnosti Pavel Vichlenda. Stavbu moderní kaple zahájili v obci před čtyřmi lety. "Jaká je hodnota díla nelze přesně odhadnout. Pohybuje se od osmi do dvanácti miliónů korun. Místní farníci zdarma odvedli veškeré práce, dodávali ze svého stavební materiál, a tak se náklady na stavbu pohybovaly kolem tří miliónů korun," sdělil kněz. Brněnský autor architektonického řešení kaple s neobvyklým tvarem a vnitřním členěním Marek Štěpán objekt velice citlivě zakomponoval do okolní krajiny. Podle Vichlendy je kaple ojedinělá kruhovým pojetím, řešením krovů a unikátními okny. "Jsou z onyxu, což je vlastně průsvitný kámen vytěžený v moři. Daroval nám jej krajan žijící v Itálii," sdělil Vichlenda.

Malíř Antonín Vojtek vystavuje v Adamově

Oleje, grafiky a kresby Antonína Vojtka zachycující krajinu jižní Moravy, akty a květiny si mohou návštěvníci od neděle prohlédnout ve výstavní síni v Adamově na Blanensku. Antonín Vojtek patří mezi nejznámější malíře jižní Moravy. "Má neopakovatelný rukopis a našel si zde svůj kraj, kterým je především Pálava a celé Podpálaví," řekl jeden z organizátorů výstavy Jaroslav Budiš. Krajina je pro Vojtka rodu ženského a snaží se jí porozumět citem, proniknout do tajů ženské duše především portréty a akty. "Formuje svou jižní Moravu jako tělo ženy, po kterém je schopen znovu a znovu toužit," dodal Budiš.

Vojtek, který pracuje v Podivíně na Břeclavsku, kde má svůj ateliér i soukromou galerii, absolvoval již více než 120 samostatných výstav po celé Evropě. Vojtek je také autorem autobiografických publikací Malíř jižní Moravy, Kam jdu a Já a moje modelky. Výstava v Adamově potrvá do 21. června.

Ze sportu

Čeští reprezentanti prohráli ve svém úvodním vystoupení na EURO 2000 s Nizozemskem 0:1, jediný gól dal v 89. minutě Frank De Boer z pokutového kopu. Ve vyprodaném padesátitisícovém kotli amsterdamské Areny si Nizozemci v první půli vypracovali místy až drtivou převahu, po změně stran měl naopak dlouhou dobu více ze hry český tým. V poslední minutě dostal od rozhodčího Colliny na lavičce červenou kartu Radek Látal za protesty.

Trenér Jozef Chovanec se ke spornému okamžiku, který rozhodl zápas /pokutový kop za držení Ronalda de Boera/, odmítl vyjádřit, ale z jeho projevu bylo patrné, že s penaltou nesouhlasí. "Nemluví se mi lehce, protože jsme neměli prohrát. Musíme ale zůstat nad věcí. Máme dva zápasy před sebou," řekl český kouč.

Na závěr zpráv informace o pondělním počasí v České republice

Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, na východě bouřky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha