Zprávy pondělí, 12. dubna 1999

Nyní podrobněji:

Vláda o pomci uprchlíkům z Kosova

Až s miliardou korun na pomoc kosovským uprchlíkům počítá česká vláda. Po nedělním večerním mimořádném zasedání vlády to oznámil její mluvčí Libor Rouček. Vicepremiéra Egona Lánského vláda pověřila, aby do středy spolu s dalšími ministry vypracoval konkrétní návrh pomoci i jejího financování. V úvahu připadá například vybudování tábora pro uprchlíky přímo v Albánii, v takovém případě zřejmě pro tisíc osob. Jinou možností je zřídit tábor na území České republiky, asi pro tisíc uprchlíků. Vláda bude muset podle ministra zahraničí Jana Kavana požádat parlament o změnu mandátu české polní nemocnice, která by se měla zúčastnit humanitární pomoci na pomoc kosovským uprchlíkům. Nový mandát by měl umožnit vyslání šesté polní nemocnice české armády tam, "kde to bude teď zapotřebí - ať to bude v Makedonii nebo v Albánii". Vyslání nemocnice by nemělo být omezeno podepsáním mírové dohody o Kosovu, dodal šéf české diplomacie. Před zasedáním vlády - během sjezdu sociální demokacie - prohlásil, že se země NATO pravděpodobně neshodnou na rozsáhlé pozemní operaci vojsk v Kosovu. Ani česká vláda není podle jeho slov pozemní operaci nakloněna.

Sjezd ČSSD podpořil politiku vlády při řešení balkánské krize

Politiku vlády při řešení balkánské krize podpořili delegáti sjezdu sociální demokracie, který skončil v neděli v Praze. Sjezd přijal usnesení na závěr bouřlivé diskuse nad dopisem jugoslávskému velvyslanci v Praze. Ten podepsalo 341 účastníků sjezdu a nazývají v něm útoky NATO na cíle v Jugoslávii agresí. Od dopisu se distancoval ministr zahraničí Jan Kavan. Uvedl, že jeho obsah je v rozporu s politikou vlády.

Předseda ČSSD Miloš Zeman proti zrušení opoziční smlouvy s ODS

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman rezolutně odmítl návrh jednoho z delegátů sjezdu strany, aby ČSSD okamžitě vypověděla povolební opoziční smlouvu s Občanskou demokratickou stranou /ODS/ a zahájila jednání s lidovci. Tento krok by podle Zemana znamenal pád sociálnědemokratické vlády a riziko vytvoření vládní koalice pravicových stran, které ve dvousetčlenné sněmovně disponují většinou 102 poslanců. Podle Zemana by případné uzavření koalice s lidovou stranou přineslo stejně jen menšinovou vládu "s tím rozdílem, že bychom nemohli v exekutivě prosazovat to, co dnes". Koalice ČSSD s KDU-ČSL by totiž byla v Poslanecké sněmovně zastoupena jen 94 zákonodárci.

Miloš Zeman odmítl rovněž kritické hlasy některých delegátů na adresu vlády. Poznamenal, že kabinet přispěl k nízké inflaci. Zároveň zopakoval, že po roce existence vlády se rozhodne, zda vymění některé ze svých ministrů. Zeman dále odmítl vyšetřovací audit hospodaření strany, který stojí nejméně čtyři milióny korun. O forenzním auditu se začalo hovořit v souvislosti s loňskou šestimiliónovou půjčkou, kterou sociální demokracie dostala před volbami od dosud neznámého věřitele.

Delegáti sjezdu zvolili statutárním místopředsedou podle očekávání ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu. Získal téměř 91 procent hlasů. Miloš Zeman v něm vidí svého nástupce v čele strany. Funkci statutárního místopředsedy, který je fakticky druhým mužem sociální demokracie, zřídila ČSSD teprve před dvěma lety. Špidla je znám jako zastánce husté sociální sítě. Několikrát prohlásil, že bude usilovat například o znovuzavedení plošného vyplácení přídavků na děti či zvýšení podpory v nezaměstnanosti i důchodů.

Novým místopředsedou pro řízení ČSSD zvolili delegáti Karla Kobese. Ve druhém kole opakované volby získal 52,2 procenta. Kobes bude zodpovídat za hospodaření, správu stranických financí a činnost aparátu sociální demokracie. Dosud vykonával funkci místopředsedy pro řízení ministr financí Ivo Svoboda, který sice byl pro opakované hlasování mezi nominovanými, kandidovat však odmítl. Dalšími místopředsedy byli opětovně zvoleni Petra Buzková, Petr Lachnit a Zdeněk Škromach.

Rada NATO schválila operační plán humanitární akce v Albánii

Rada NATO na úrovni velvyslanců schválila operační plán humanitární akce v Albánii, která si vyžádá nasazení asi 8000 vojáků. Konečné rozhodnutí bude učiněno začátkem týdne tzv. tichou procedurou, tedy pokud žádná členská země nevznese námitku. Pozorovatelé v Bruselu považují toto rozhodnutí za potvrzení dojmu, že se aliance připravuje, aniž to zatím oficiálně připouští, na eventuální budoucí "zajištění" Kosova pozemními silami.

Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta v pořadu televize Nova 7 čili sedm dní prohlásil, že případné pozemní operace v Kosovu na vytvoření humanitárního koridoru by se měli zúčastnit i čeští vojáci. Účast by se měla týkat případně i vyslání vojenského kontingentu.

Podle Jana Rumla vláda neochotně informuje o situaci v Kosovu

Předseda Unie svobody Jan Ruml kritizoval sociálnědemokratickou vládu, protože podle něj neochotně informuje o situaci v jugoslávské provincii Kosovo. Příkladem je sobotní zasedání kabinetu, na němž se o Kosovu hovořilo. O čem však ministři mluvili, už nechtěli sdělit. Podle Rumla se k lidem dostane jen torzo toho, co se vláda dozví z bruselské centrály NATO.

Sociální demokraté se zbaví daru od trestně stíhaného podnikatele

Ministr Bašta uvedl, že sociální demokraté finanční dar od trestně stíhaného podnikatele Josefa Matoulka co nejdříve buď vrátí nebo věnují na humanitární účely. Bašta to slíbil v diskusním pořadu TV Nova poté, co ČSSD k odevzdání daru na humanitární účely vyzval předseda Unie svobody Jan Ruml. Ještě ve čtvrtek se předseda ČSSD Miloš Zeman odpovědi na dotaz, jak strana naloží s Matoulkovým darem ve výši 860 000 korun, vyhnul. Někteří sociální demokraté se přitom vyjádřili, že ČSSD vracet dar v úmyslu nemá.

Čeští vojáci v Bosně ve zvýšené bojové pohotovosti

V souvislosti s leteckými útoky NATO v Jugoslávii byly proti 3. mechanizovanému praporu české armády v Bosně, který působí v rámci mírových stabilizačních sil, zaznamenány jen sporadické projevy nespokojenosti s jeho přítomností v zemi. Tiskový mluvčí praporu kapitán Jiří Jurášek uvedl, že část obyvatelstva pod vlivem posledních událostí opomíjí skutečnost, že cílem operace SFOR je vytvoření bezpečného prostředí a záruk mírového procesu v regionu. Na základně českých vojáků trvá zvýšený stupeň bojové pohotovosti, ale prapor plní všechny základní povinnosti.

Česká humanitární pomoc pro kosovské běžence

První dva kamióny s humanitární pomocí od Nadace Člověk v tísni směřují do albánského uprchlického tábora v Kukezu, kde se podle posledních informací nacházejí desetitisíce uprchlíků. Náklad v hodnotě 1,5 miliónu korun tvoří potraviny, přikrývky a zdravotnický materiál včetně léků. Potraviny mají pokrýt potřeby asi pěti až sedmi tisíc lidí na jeden týden.

Tlustý hodnotí snížení sazeb ČNB jako stále nedostatečné

Klíčové úrokové sazby jsou přes jejich neustálé snižování Českou národní bankou stále nastaveny příliš vysoko a brzdí chod ekonomiky. V pořadu televize Prima to uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Vyslovil se pro zásadní snížení daní, zlepšení zákona o konkursu a vyrovnání a pro kvalitnější práci soudů. Od loňského léta mj. snížila banka diskontní sazbu z 13 procent na šest procent.

Haider chce rozšíření EU odložit o 20 let

Předseda pravicově populistické rakouské strany Svobodných 'FPÖ) Jörg Haider hodlá uspět v červnových volbách do Evropského parlamentu s hlavním programovým bodem odložit rozšíření EU až do doby, než kandidátské země dosáhnou v oblasti příjmů 60-70 procent průměru unie. "To při dnešním tempu růstu znamená pro Slovinsko přijetí za 20 let, Češi se do unie dostanou za 25 let a Poláci za 30 let," prohlásil Haider s tím, že "pokud se Češi nebo jiní přizpůsobí rychleji, budou moci být i rychleji přijati". Předseda FPÖ svůj požadavek na faktický odklad rozšíření odůvodnil obavou o trh práce v Rakousku.

Přes dluhy na mzdách si v Kladně přejí Stehlíkův návrat do Poldi

I přes stamiliónové dluhy na nevyplacených mzdách z doby působení Vladimíra Stehlíka v Poldi si většina Kladeňáků přeje jeho návrat do hutí. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou uspořádaly regionální noviny Kladenský deník. Podpora Stehlíkova návratu překvapila předsedu Odborové rady Poldi Stanislava Tomáška. Ten v rozhovoru pro ČTK uvedl, že hlasování může být výrazem existenční nejistoty zaměstnanců poldovského závodu Železáren Hrádek, kde je nyní propouštěno 250 z 950 osob. Odborový předák však přesto nechápe "ztrátu paměti" poldováků a jejich rodin, jež byli více než rok nuceni žít na dluh. Vysvětlení vidí v posledních mediálních vystoupeních Stehlíka, který údajně zastupuje amerického zájemce o koupi oceláren.

Čeští a sudetoněmečtí křesťané hovořili o společném soužití

O prohlubování česko-německých vztahů a budoucnosti společného soužití obou národů v Evropě hovořili o víkendu čeští a sudetoněmečtí křesťané, kteří se sešli u příležitosti desátých Mariánskolázeňských rozhovorů v klášteře premonstrátů v Teplé na Karlovarsku. Předseda německé biskupské konference, mohučský biskup Karl Lehmann vyzdvihl úlohu setkání, neboť podle něj ve společnosti vzniká paušální obraz o sudetských Němcích. Ti jsou přitom ochotni o společných problémech jednat a řešit je. Má to dokázat i pozdravný dopis, který účastníkům rozhovorů zaslal bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber a český prezident Václav Havel. Na setkání diskutovalo přes sto křesťanů, kteří mají osobní zkušenosti se situací po roce 1945.

Nejkrásnějí dívkou ČR je plzeňská studentka Helena Houdová

Nejkrásnější dívkou České republiky za letošní rok se stala devatenáctiletá studentka Helena Houdová z Plzně. Přestože převážná většina letošních finalistek byly tmavovlásky, titul královny krásy si odnesla jediná blondýnka z šestice z nejužšího finále. Helena Houdová studuje antropologii a zajímá se o ekologii a ochranu zvířat. Pozlacenou korunku letošní Miss vydražil, stejně jako loni, na korunovačním plese za 310.000 korun dubajský obchodník Kádir Akkad. Výtěžek, který je určen pro Linku bezpečí - nadace Naše dítě, však bude o dalších 300.000 korun vyšší. Druhý, neúspěšný zájemce o korunku, šéf kutnohorského Tabáku, nabízenou částku totiž nadaci rovněž věnoval.

Francouzské dny v Olomouci představí desítky umělců

Francouzskému umění bude v Olomouci patřit druhá polovina dubna, kdy pod názvem Rendez-vous a Olomouc propukne na řadě míst ve městě dvoutýdenní maratón přehlídek francouzské hudby, divadla, literatury a výtvarného umění. Festival zahájí 15. dubna vernisáž děl malíře Jeana Graniera v olomouckém Vlastivědném muzeu. Lahůdkou festivalu bude podle pořadatelů vystoupení dvou francouzských hudebních skupin - mladé kapely z pařížského předměstí Debout sur le zinc a jazzové sestavy Thomy & Co. Dvoutýdenní přehlídku ukončí 30. dubna večer ples nesoucí se v duchu Paříže na počátku tohoto století.

Archeologové objevili na Zlínsku komplex pravěkého sídliště

Významný komplex pravěkých sídlišť zkoumají archeologové na staveništi silnice mezi zlínskou čtvrtí Malenovice a sousedními Kvítkovicemi. Odborníci zde odkryli asi patnáct objektů, z nichž nejstarší pochází z mladší doby kamenné '5000 let před našim letopočtem). Unikátní naleziště zlínského regionu je podle vedoucí výzkumu Jany Langové průřezem celým pravěkem. Od neolitu přes dobu bronzovou a železnou, až po sídla Slovanů z desátého století. Archeologové lokalizovali v pruhu odkryté zeminy například zásobní jámy, pozůstatky obydlí a popelnicová pole se střepy keramiky.

Lanovka na Sněžku jezdila v tomto měsíci naposledy

Poslední možnost vydat se v tomto měsíci na nejvyšší českou horu Sněžku sedačkovou lanovkou měli v neděli návštěvníci Krkonoš. Již dnes totiž začne pravidelná jarní údržba celého zařízení, která potrvá až do 1. května. Na visuté sedačkové lanovce na Sněžku byl zahájen provoz na prvním úseku v roce 1949, o rok později se jezdilo až na vrchol. Dolní stanice je ve výšce 890 metrů a horní ve výšce 1594 metrů nad mořem. Jízda trvá 25 minut. V jednom směru přepraví lanovka ročně na 120.000 pasažérů. I přes teplé jarní počasí uplynulých dní se na hřebenech Krkonoš drží kolem jednoho metru sněhu, a v nejvyšších českých horách se proto stále lyžuje.

Fotbal

22. kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky: Viktorie Žižkov - Dukla Příbram 1:1 Boby Brno - Baník Ostrava 3:0 Olomouc - Drnovice 0:1 Karviná - Opava 2:1 Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 1:2 Sparta Praha - Teplice 2:0 Jablonec - Chmel Blšany 1:0 Sparta v duelu s Teplicemi zvýšila svůj náskok v čele tabulky na deset bodů. Teplice zůstaly druhé, předstihnout je může Slavia Praha, která zápas 22. kola v Hradci Králové hraje v pondělí.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno, až zataženo, místy přeháňky. V noci se teploty pohybovaly od 3 do 7 stupňů Celsia, denní vystoupí na 6 až 13 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.