Zprávy pondělí, 12. října 1998

Dobrý den a dobrý poslech vysílání Radia Praha přeje Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy:

A nyní podrobně:

Fórum 2000 začíná diskusí o politických systémech a globalizaci

Způsoby vládnutí v jednotlivých částech světa a globalizační přínos různých států jsou námětem diskusí prvního dne mezinárodní konference Fórum 2000, kterou v neděli ve Vladislavském sále Pražského hradu slavnostně zahájil prezident Václav Havel. Konference je dnes rozdělena do dvou panelových diskusí. Po úvodu prezidenta Havla budou o spolupráci jednotlivých států a střetávání jejich národních zájmů hovořit například indický politolog Ashis Nandy či publicista a bývalý poradce izraelského prezidenta Ezera Weizmana Arthur George Weidenfeld. Projev přednese bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger a poslanec Evropského parlamentu Jean-Louis Bourlanges. Účastníci Fóra se budou také zabývat rolí, kterou při postupující globalizaci světa mají postkomunistické státy a rozvojové země. Po vystoupení polské expremiérky Hanny Suchocké a indického politika Karana Singha se k tématu vyjádří například bývalý šéf australské diplomacie Gareth Evans, maďarský sociolog Miklos Sukosd nebo sociolog a politolog Krishan Kumar. První den zakončí setkání zástupců světových náboženství v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Už druhý ročník Fóra 2000 přivedl do Prahy opět osobnosti z řad ekonomů, politologů, právníků či ekologů. Summit se má konat každoročně až do roku 2001 a má být prostorem pro dialog o palčivých problémech současného světa a možnostech jejich řešení.

Hillary Clintonová přilétá do Prahy na Fórum 2000

První dáma Spojených států Hillary Clintonová přiletí dnes odpoledne do Prahy. Hlavním cílem návštěvy České republiky je účast na druhém ročníku mezinárodní konference Fórum 2000, kde choť amerického prezidenta přednese projev k tématu občanská společnost. Hillary Clintonová se po příletu setká s premiérem Milošem Zemanem a navštíví nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Soukromá schůzka s naším prezidentem a jeho chotí ji čeká vpodvečer.

V nedělních televizních pořadech se mluvilo o bankách

Generální ředitelé České spořitelny a Komerční banky Jaroslav Klapal a Jan Kollert se domnívají, že za propadem kursu akcií bank na burze v uplynulém týdnu stojí snaha snížit kupní cenu před privatizací. Česká spořitelna dokonce v této souvislosti zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. Poněkud jiného názoru je předseda Fondu národního majetku Roman Češka, který viní z poklesu cen akcií bank především špatnou situaci na světových trzích. Generální ředitelé nicméně v pořadu České televize V pravé poledne ujistili občany, že jejich vklady v těchto peněžních ústavech nejsou v žádném případě ohroženy.

Pro rychlou privatizaci bank se v pořadu soukromé televize Nova "7 čili Sedm dní" jednoznačně vyslovil předseda Unie Svobody Jan Ruml s tím, že je ale nutné pro české finanční ústavy najít seriózní a strategické partnery. Druhou možností je podle něj sanace bank ze strany státu, avšak tuto možnost Jan Ruml nepovažuje za šťastnou.

Rumlův protivník, šéf poslanců sociální demokracie Stanislav Gross, odmítal obvinění, že ČSSD zpomalila privatizaci bank. Prohlásil, že vláda naopak dodržuje stanovený harmonogram a dokonce se snaží urychlit privatizaci dle existující situace. Uvedl, že vláda nebude pomáhat bankám přímo ze státního rozpočtu, ale z jiných zdrojů, které má stát k dispozici, například z prostředků Fondu národního majetku.

Redukce dotací pro soukromé školy

Vláda chystá v krátké době změny ve výši dotací pro soukromé školy. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross to uvedl v nedělním pořadu televize Nova "7 čili sedm dní" a zároveň odmítl, že by tento krok byl veden snahou sociální demokracie postupně likvidovat soukromé školství a vytlačit je ze vzdělávacího systému. Vláda je k úvahám o redukci dotací soukromým školám nucena neuspokojivým stavem hospodářství, které po sobě zanechala minulá vláda, a snahou zachovat především základní pilíř školství státní školy, prohlásil Stanislav Gross. Tlumočil zároveň postoj ČSSD, že soukromé školy je třeba brát jako "nástavbu", neboť nákladné placené studium si může dovolit pouze "elita", a rozhodně nelze začít s redukcí státních škol, které jsou základním pilířem školství.

Jeho partner v diskusi, předseda Unie svobody Jan Ruml, má naopak dojem, že se v jednání vlády projevuje tendence určitého nepřátelství k soukromému sektoru a soukromým aktivitám nejen ve školství, ale i ve zdravotnictví. Podle něj chce ministerstvo školství omezit kapacitu a fungování soukromých škol, jež představují významnou konkurenci státnímu školství a jsou mimo jiné pro stát téměř o polovinu levnější.

Stanislav Gross a Jan Ruml se shodují v názoru na Jana Šulu

Místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross a předseda Unie svobody Jan Ruml shodně soudí, že výběr Jana Šuly do čela koordinační komise vládního Výboru pro ochranu ekonomických zájmů nebyl šťastný. Vyplynulo to u jejich diskuse v pořadu televize Nova "7 čili sedm dní". Jan Šula krátce po svém jmenování oznámil, že rezignuje a jako důvod uvedl anonymní výhrůžky adresované jemu a jeho rodině.

Podle Petra Uhla by se společnost měla více zajímat o lidská práva

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl chce pomoci vybudovat občanskou společnost, která začne "brát lidská práva za svá, a nikoliv jako něco abstraktního". Česká republika, jejíž občané jsou k porušování lidských práv dost necitliví, by měla konečně začít plnit své závazky v oblasti práv žen a dětí, minorit, postižených občanů, ale i práv cizinců, řekl Petr Uhl v pořadu televize Prima Nedělní partie.

Milan Knížák a Per Uhl o "prezidentských" billboardech

Výtvarník a bývalý rektor Akademie výtvarných umění Milan Knížák by chtěl vyzvat prezidenta Václava Havla k veřejné diskusi o urážlivosti reklamního billboardu, na kterém je zelená Havlova busta s foxteriérem pod nápisem Václavka a Dášeňka. Milan Knížák, který je autorem sporné reklamy, to řekl v pořadu televize Prima Nedělní partie. Zároveň kritizoval možnost zákonem omezit způsob zobrazování veřejných činitelů. Novinář Petr Uhl v pořadu prohlásil, že nelze omezovat politickou karikaturu, nevhodné je ale satirické zobrazení politiků a státníků zneužívat k obchodním účelům. "To je nemravné a tady musí nastat postih. Myslím, že by bylo dobré založit etickou mediální komisi, která by takové případy řešila, jako je tomu v Anglii. Pokud by byl účastník s řešením nespokojen, mohl by se obrátit na soud," podotkl Petr Uhl.

Sněmovna se má znovu zabývat vydáním poslance Jiřího Payna

Poslanecká sněmovna má na své nadcházející schůzi, která začíná v úterý, znovu rozhodovat o tom, zda k trestnímu stíhání vydá poslance Jiřího Payna (ODS). Ten podle policie letos na jaře způsobil vážnou dopravní nehodu, při níž byli těžce zraněni dva lidé včetně jeho dcery. Sám Jiří Payne svoji vinu nepopírá. Se stíháním poslance kvůli této autohavárii sice sněmovna souhlasila už před červnovými volbami, ale protože Payne v nich byl opět zvolen, musela policie o jeho vydání požádat znovu.

Týden švýcarské kultury v Praze

Se současnou kulturou a lidovými zvyky Švýcarska se až do příští neděle mohou seznamovat Pražané v rámci Švýcarského týdne, který u příležitosti 150. výročí moderního švýcarského státu pořádá Švýcarské velvyslanectví v Praze a nadace Pro Helvetia. Přehlídka bude dnes zahájena dvěma koncerty. Součástí projektu je také benefiční koncert Českého noneta v Betlémské kapli. Koncert pořádá ve čtvrtek 15. října švýcarsko-český spolek "Saving Our Heritage" ve prospěch renovace gotického kostela v Libuši u Mělníka a barokního kostela v Deštné u České Lípy.

Ze sportu:

Výsledky 12. kola hokejové Staropramen extraligy: Karlovy Vary remizovaly s Pardubicemi 1:1, České Budějovice porazily Opavu 5:1, Plzeň hrála nerozhodně s Litvínovem 1:1, Slavia se Spartou 4:4 a smírně se rozešly i celky Vítkovic a Zlína po výsledku 3:3. Po neúplném dvanáctém kole, ve kterém musely být odloženy zápasy Vsetína s Třincem a Jihlavy s Kladnem z důvodu virózy hráčů domácích týmů, jsou i nadále v čele extraligy hokejisté Vsetína. Na druhou příčku se posunul po remíze ve Vítkovicích celek Zlína, který má lepší skóre, než v pořadí třetí Třinec.

Stoosmá Velká pardubická dopadla zcela neočekávaně. Jako první doběhl kůň Peruán s jezdcem Matysíkem z Dostihového centra Zámrsk. Největší favorité dostihu včetně Cipíska v sedle s Josefem Váňou či Vronského s žokejem Kašným, skončili vesměs na Popkovickém skoku. Názory na hromadný pád se ale po dostihu značně lišily. Část odborníků tvrdila, že ho zavinila pobíhající Čest, která jako jediná na Taxisu ztratila svého jezdce. Většina žokejů ale byla přesvědčena, že šlo o chybu amatéra Peprného jedoucího na Sumakovi.

Před vchodem do závodiště v Pardubicích protestovala s transparentem "Velká pardubická steeplechase-uštvání k smrti" asi desítka ochránců zvířat proti konání dostihu. "Chceme upozornit na nebezpečnost Taxisova příkopu a na délku dostihu, která je pro koně neobvyklá", řekl ČTK Michael Kousal z organizace Svoboda zvířat. Poslední velký protest proti Velké pardubické se odehrál v roce 1992, kdy demonstrace hnutí na ochranu zvířat vyvrcholila hromadným vběhnutím aktivistů těchto hnutí na dráhu mezi běžící koně. Proti demonstrantům tehdy velmi tvrdě zakročila policie. Členové hnutí však dosáhli částečně svého cíle - Taxisův příkop a některé další překážky byly upraveny tak, aby se staly pro koně schůdnějšími.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.