Zprávy pondělí, 13. března 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Rozvodněné řeky kromě Labe klesají, škody asi dosáhnou miliard

Hladiny většiny rozvodněných řek s výjimkou Labe zůstávají na stejné úrovni, nebo mírně klesají. Labe v Ústí nad Labem stále zvolna stoupá a platí tam třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Podle předběžných údajů ministerstva životního prostředí napáchaly povodně na Trutnovsku, Semilsku, Mladoboleslavsku a v okresech Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou škody za zhruba 1,5 až dvě miliardy korun. Údaje z dalších okresů se teprve zjišťují. Škody se týkají hlavně státního majetku, především komunikací, mostů, majetku obcí a průmyslových podniků. Škody utrpěly například podniky Tiba ve Dvoře králové, mladoboleslavská Akuma a Škoda, ČKD Karbo v Benátkách nad Jizerou a Papírny Hostinné. Velká voda si o víkendu vyžádala život mladého vodáka. Utonul v sobotu při sjíždění rozvodněné řeky Ploučnice na gumovém člunu. Jeho tělo našli policisté dnes u obce Malá Veleň na Děčínsku. Hladiny řek na východě Čech stále klesají. Třetí povodňový stupeň nadále platí v Němčicích nad Pardubicemi a v Brandýse nad Labem. Druhý povodňový stupeň na východočeské části Labe hlásí vodohospodáři v Hradci Králové a pod Pardubicemi. Stejný stupeň má i Orlice v Týništi. Nejnižší povodňový stupeň je na Labi v úseku Hostinné - Jaroměř, na Metuji v Krčíně, Divoké Orlici v Nekoři a Kostelci, Tiché Orlici v Malé Čermné a Cidlině v Novém Bydžově. Vody by mělo nadále ubývat. Přestože se voda Labe v Jaroměři na Náchodsku již vrátila do svého koryta, část města zůstává bez tepla. Od pátku čerpají hasiči vodu ze zatopených sklepů v Železném Brodě, jehož ulice zalila ve čtvrtek rozbouřená Jizera. Hladina Jizery je již těsně pod hranicí prvního povodňového stupně. Limitu stanoveného pro nejnižší stupeň povodňové aktivity stále dosahuje také řeka Olše v Jablunkově na Frýdeckomístecku. Hladina Olše se však podobně jako u ostatních toků vrací k normálu.

Na likvidaci povodňových škod bude podle ministra Špidly rozpočet stačit

Na pokrytí škod, které v minulých dnech způsobily rozvodněné řeky, budou stačit peníze ze státního rozpočtu. Novinářům to řekl vicepremiér Vladimír Špidla. "Není to katastrofální povodeň a rozpočet je na ni připraven. V jednotlivých kapitolách peníze jsou, například na opravy silnic v kapitole ministerstva dopravy," řekl. Právě škody na silnicích a na železnici jsou podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta velmi vysoké. Usoudil tak po páteční návštěvě povodněmi postiženého Semilska. Jen tam se škody odhadují na 100 miliónů korun. Okresu přitom na opravy silnic schází 74 miliónů korun. Pokud výše celkových škod přesáhne prozatímní odhady, nevylučuje Špidla možnost vydání emisí cenných papírů. Úvahy o této možnosti však považuje za předčasné. Záplavy způsobené jarním táním sněhu, k němuž se přidaly srážky, postihly zejména severní Čechy a Moravu. Zatímco na horních tocích řek už lidé likvidují škody. V nížinách jsou hladiny stabilní, nebo hladiny kulminují.

Záplavy již způsobily klientům České pojišťovny škody za více než 300 mil. Kč

Škody za minimálně 300 miliónů korun již způsobily klientům České pojišťovny záplavy. Sdělil to mluvčí firmy Michal Urban s tím, že likvidátoři pojišťovny od pátku pracují v postižených oblastech tak, aby co nejdříve zmapovali rozsah škod a zajistili co nejrychlejší výplatu peněz. Na řadě míst pracují podle Urbana krizové štáby, které budou v činnosti nepřetržitě celý příští týden. Pojišťovna otevřela o víkendu své agentury a jednatelství ve Vrchlabí, Dvoře Králové, Trutnově Jaroměři, Semilech a Mladé Boleslavi, kde je možné vyzvednout si formuláře k hlášení pojistných událostí. "Klienti si mohou také vyzvednout šeky k výplatě pojistného plnění, popřípadě si nechat proplatit škody v hotovosti," doplnil mluvčí. Největší počet škod zatím Česká pojišťovna eviduje v severních Čechách z okolí Železného Brodu, Smržovky, Tanvaldu, Příšovic a Svijan, ve východních Čechách z okolí Vrchlabí Turnova, Náchoda, Vysokého Mýta, Hradce Králové a Pardubic a ve středních Čechách z Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Benátek nad Jizerou a Mělnicka. Menší škody jsou podle Urbana rovněž hlášeny ze západních Čech, například ze Sokolovska, a ze severní Moravy z Bruntálska, Šumperska a Olomoucka.

Záplavy způsobily Akumě v Mladé Boleslavi mnohamiliónové škody

Mnohamiliónové škody způsobily záplavy mladoboleslavskému závodu firmy Akuma, který v noci na pátek zcela zatopila řeka Jizera. Generální ředitel Peter Gonda řekl, že škody se mohou vyšplhat až na 100 miliónů korun, přičemž dodal, že továrna byla kompletně pojištěna. Akuma je dodavatelem autobaterií pro automobilku Škoda Auto. Podnik nyní podle Gondy naléhavě potřebuje pomoc, přestože zaměstnanci nepřetržitě pracují na odstraňování následků. V továrně pomáhají vojáci, lidé za Škody Auto i jiných firem. "Uvítáme každou pomoc, potřebujeme hlavně plynové vysoušeče, elektrocentrály, kompresory a vysokozdvižné vozíky," řekl Gonda. Vzhledem k tomu, že je právě víkend, měla firma problémy se zajištěním hotovosti na nákup věcí potřebných k úklidu. "Některé firmy, když se dozvěděly, že jsme vytopeni, nám odmítly dát zboží na fakturu," postěžoval si ředitel. Ředitel naznačil, že firma nebyla o hrozící katastrofě včas informována. Za zcela nepravdivé označil zprávy některých deníků, které psaly o úniku nebezpečných látek či dokonce poleptání zaměstnanců kyselinou sírovou. Jeho slova potvrdil i jeden z členů okresní povodňové komise. Podle něj uniklo z Akumy pouze nepatrné množství ropných látek, které na Jizeře nezpůsobily žádnou ekologickou havárii. Tanky s kyselinou naštěstí vodě odolaly. Jak dlouho nebude moci Akuma vyrábět, zatím generální ředitel nedokáže odhadnout.

Katolická církev vyhlásila sbírku na pomoc postiženým záplavami

Ke sbírkám na pomoc lidem postižených záplavami vyzvali v kostelích na podnět předsedy České biskupské konference Jana Graubnera katoličtí biskupové v královéhradecké a litoměřické diecézi. Informoval o tom mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. "Katoličtí biskupové sledují s velkou pozorností utrpení všech našich spoluobčanů, kteří jsou ve východních a severních Čechách postiženi povodněmi a prostřednictvím České katolické charity se snaží především pomáhat rodinám a starým lidem," sdělil Herman. Dodal, že finanční pomoc nabídla i Německá katolická charita. V nejbližších dnech církev zveřejní konta účtů, na něž bude možné zasílat finanční prostředky i místa eventuálních dalších sbírek, uvedl Herman.

Způsob obměny vlády oslabuje podle předsedy KDU-ČSL Jana Kasala politickou kulturu v zemi

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal je přesvědčen, že způsob, kterým premiér Miloš Zeman uskutečňuje výměnu ministrů, oslabuje politickou kulturu v zemi. Kasal navíc soudí, že nejistota, v níž se nacházeli příslušní ministři před odvoláním, měla negativní vliv na chod jejich úřadů. Kasal soudí, že atmosféra na ministerstvech je personální politikou premiéra Zemana "rozkolísaná", což se musí projevit na jejich práci. Způsob obměny vlády kritizoval i místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář, který uvedl, že ministři jsou odvoláváni nedůstojným způsobem. Předseda vlády v pátek uvedl, že kabinet opustí ministři Václav Grulich, Jaromír Císař, Jaroslav Bašta a Antonín Peltrám. Premiér však neřekl, kdo je ve vládě nahradí. Bez konkrétního termínu pouze uvedl, že právě oni musejí z vlády odejít, protože v resortech, které mají na starosti, vláda zaostává za svým programovým prohlášením.

Podle velvyslanců USA i Francie se rozšíření NATO povedlo

Spojené státy i Francie považují první rozšíření Severoatlantické aliance na východ, k němuž došlo před rokem, za zdařilé. Velvyslanci obou jaderných mocností při NATO se domnívají, že přijetí České republiky, Polska a Maďarska 13. března 1999 alianci obohatilo a vytvořilo dobré předpoklady pro vstup dalších kandidátů. "Celková zkušenost s novými členy byla za první rok rozhodně pozitivní," řekl americký velvyslanec Alexander Vershbow. Také podle francouzského velvyslance Philippa Guelluye se rozšíření povedlo. "Nikdy jsem neslyšel vůči novým zemím výraznou kritiku. Dojem je do značné míry kladný. Chování a vystupování velvyslanců a ministrů těchto států je respektováno. NATO nemá dojem, že by ztratilo na kvalitě; laťka pro další rozšíření je dosti vysoko." Vershbow odhaduje na pět až deset let, než Česká republika, Polsko a Maďarsko splní závazky plynoucí z členství a týkající se reformy, restrukturalizace a modernizace ozbrojených sil. "Myslím, že případ České republiky, která má větší ekonomické potíže než třeba Polsko, vyvolává jisté obavy, zda budou zdroje trvale k dispozici. Zatím však nikdo nebije na poplach. Nebezpečí, že úsilí ochabne, samozřejmě trvá, ale dosud nebyl důvod se znepokojovat."

Miloš Zeman se jede rozloučit se severočeskými sociálními demokraty

Rozloučit se severočeskými sociálními demokraty do Ústí nad Labem, Chomutova a Podsedic se jede v pondělí předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. Ten jim chce také poděkovat za dobrou práci pro stranu. ČTK řekl, že do příštího 30. sjezdu ČSSD, na němž se již nehodlá ucházet o funkci předsedy, plánuje navštívit všech 14 krajských organizací. Miloš Zeman na loňském 29. sjezdu ČSSD oznámil, že se ucházel o funkci předsedy naposled. Současně vyjádřil přání, aby se jeho nástupcem stal nynější první místopředseda strany Vladimír Špidla.

Ministr Grégr bude jednat se zástupci ZVVZ o náhradě za Búšehr

Se zástupci společnosti ZVVZ Milevsko, které nový zákon přijatý Poslaneckou sněmovnou znemožnil dodávku součástí pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru, by se měl v pondělí sejít ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Grégr v neděli zopakoval snahu podepsat s vedením podniku dohodu o náhradě škody, která podniku přijetím zákona vznikla.

Strany venkova založí Evropskou demokratickou venkovskou unii

Evropskou demokratickou venkovskou unii, která by sdružovala strany venkova střední a východní Evropy, se rozhodli založit účastníci mezinárodní konference agrárních a venkovských politických stran, která skončila v areálu České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole. Uvádí se to v závěrečném memorandu. Evropská demokratická venkovská unie má být ustavena ještě letos v září, do té doby bude pracovat její přípravný výbor, jehož prezidentem se stal Jan Veleba. Činnost Evropské demokratické venkovské unie bude zaměřena zejména na ochranu důstojnosti venkovského obyvatelstva, zvyšování jeho sociální úrovně, zaměstnanosti a sociálních záruk, na zachování přírodního prostředí, zvýšení produkce biopotravin a podporu humánních metod hospodaření. Současně by měla pomoci připravit venkovské strany a politiky k získání vlivu v budoucím evropském parlamentu. Na dvoudenní konferenci byli kromě účastníků z České republiky zastoupeni také delegáti z Polska, Slovenska, Rumunska, Bulharska, Slovinska, Estonska a Kypru.

Trh s mlékem je třeba regulovat produkčními kvótami

Trh s mlékem v České republice je údajně rozhodně třeba regulovat pomocí produkčních kvót podobně, jako se to děje v zemích Evropské unie. Na mezinárodní konferenci agrárních a venkovských politických stran v areálu České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole to řekl první náměstek ministra zemědělství Antonín Kalina. V současné chvíli se podle jeho slov není třeba obávat nedostatečně regulace tuzemského trhu s mlékem pro letošní rok. V závěru loňského roku se podařilo nastavit parametry regulace tohoto trhu přes Státní fond tržní regulace v zemědělství tak, že skýtají záruku, že trh bude klidný, s výjimkou případu, kdy by se opakovalo zhroucení evropského a světového trhu s mlékem.

LET Kunovice nevyplatil mzdy asi 1300 lidem

Lednovou mzdu nedostalo do pátku 10. března zhruba 1300 zaměstnanců a.s. LET Kunovice. Zálohy byly vyplaceny asi jen 120 pracovníkům. Dva tisíce korun obdrželi samoživitelé s dětmi a některé individuální případy, 3000 korun dostali ve firmě zaměstnaní manželé. Podle kolektivní smlouvy měly být mzdy vyplaceny do 25. února. Řekl to předseda odborů Zdeněk Zajíček. "Opakuje se situace z minulého měsíce, kdy byly mzdy opožděny asi o 14 dnů, teď je zpoždění mírně větší. Vedení firmy nám před týdnem sdělilo, že platy zaměstnanci obdrží v pondělí 13. nebo v úterý 14. března. Od té doby se s námi nikdo nebavil, takže nakonec může být všechno jinak," dodal Zajíček. Ve firmě pracuje 1480 lidí a jejich průměrná měsíční mzda (bez managementu) byla loni kolem 11.400 korun. LET je největším českým výrobcem civilních letounů. Jeho majitelem je americká společnost Ayres Corporation, která do čela firmy po rezignaci generálního ředitele Zdeňka Pernici v červenci 1999 postavila Američana Turnera Bostwicka.

Strana zelených nechce, aby byly v Praze na Klárově garáže

Představitelé pražské organizace Strany zelených považují za nevhodné, aby byly na Klárově v Praze 1 podzemní garáže. Pod současným parčíkem tam má podle záměru představitelů prvního obvodu vzniknout 300 stání pro automobily. Zatímco zástupci Prahy 1 tvrdí, že se díky garážím zklidní doprava na Malé Straně, představitelé Strany zelených míní, že tomu bude naopak. Podzemní garáže by pod pozemkem patřícím městské části měly vzniknout asi za dva roky. Pro krátkodobé parkování má být vyčleněno 50 až 100 míst, zbytek bude určen pro předplatitele. Po vybudování garáží se mají zrušit některá pozemních státní, což by se ale nemělo dotknout rezidentů.

Akademie populární hudby ocenila Annu K., Buty a Dana Bártu

Nejlepší českou skladbou roku je podle rozhodnutí Akademie populární hudby píseň Nebe z repertoáru Anny K., která se současně stala zpěvačkou roku. Vítězné album nese název Kapradí a je z tvůrčí dílny kapely Buty, která je i skupinou roku. Další dva nominované tituly - desky skupin J.A.R. a Anny K. - překonalo album těsným rozdílem hlasů. Jako nejlepší zpěvák zvítězil opět Dan Bárta, který 79 procenty hlasů při veřejném zasedání akademiků v přímém přenosu drtivě porazil české slavíky Karla Gotta a Daniela Hůlku. Do Síně slávy české populární hudby vstoupil zpěvák Waldemar Matuška, který si pro sošku okřídleného anděla do Veletržního paláce v Praze přiletěl ze Severní Ameriky. Objevem roku vyhlásili akademici převahou 68 procent hlasů čtyřčlennou skupinu Minus 123 minut. Cenu hudebních publicistů získal festival Rock for People, který se koná v Českém Brodě. Mezi posluchači, kteří sledovali předávání cen ve Veletržním paláci, byl i předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus.

Fotbalisté Hradce prohráli v Drnovicích a jsou v lize poslední

Fotbalisté Jablonce remizovali v utkání 20. kola první Gambrinus ligy 0:0 s Brnem a v tabulce se posunuli na patnáctou pozici před Hradec Králové, který prohrál 0:1 v Drnovicích. Slavia porazila Blšany 2:1 a udržela si v čele čtyřbodový náskok před Spartou, třetí Drnovice už svým pronásledovatelům utekly o osm bodů.

Výsledky 20. kola:

FK Jablonec - Stavo Brno 0:0, FK Teplice - České Budějovice 3:0 (1:0), Slavia Praha - Chmel Blšany 2:1 (1:0), Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:1 (0:1), Petra Drnovice - Hradec Králové 1:0 (1:0), Viktoria Žižkov - Baník Ostrava 3:1 (0:1), SFC Opava - Bohemians Praha 0:0, Dukla Příbram - Sparta Praha 1:3 (0:1).

V hokejové extralize Českého telecomu bylo sehráno poslední dvaapadesáté kolo základní části. Vítkovice prohrály se Spartou 1:7, Kladno se Vsetínem 1:2, Třinec zvítězil nad Českými Budějovicemi 4:2, Plzeň porazila Pardubice 4:0, Zlín zdolal Litvínov 7:3, Znojmo podlehlo Karlovým Varům 4:7 a Slavia remizovala s Havířovem 2:2. Ve čtvrtfinále se tak utkají tyto dvojice: Sparta - Pardubice, Zlín - Litvínov, Vsetín - České Budějovice a Třinec - Plzeň.

A ještě krátce o počasí

Mělo by být polojasno, většinou beze srážek. Ráno a dopoledne místy mlhy. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.