Zprávy pondělí, 13. listopadu 2000

Eva Petržílková

V České republice proběhly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu

Voliči v České republice v neděli poprvé rozhodovali o složení prvních krajských zastupitelstev. Po volbách má 13 regionálních parlamentů obsadit 675 poslanců. Ve 27 obvodech se dále rozhodovalo i o nových senátorech namísto těch, kterým vypršel čtyřletý mandát. Zatímco doplnění horní parlamentní komory je standardní záležitostí, vznik krajských zastupitelstev je v právním systému České republiky úplně novým prvkem. Do kompetence krajů přejdou po Novém roce například záležitosti školství, zdravotnictví, sociální péče či územního plánování.

Český statistický úřad oznámil v pondělí dopoledne výsledky voleb ve všech senátních obvodech. První kolo přineslo zklamání vládnoucím sociálním demokratům a radost čtyřkoalici, ODS a komunistům. Zatímco ČSSD bude po druhém kole moci počítat s pěti senátory, do druhého kola postoupí 19 kandidátů čtyřkoalice, tedy seskupení KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU. Bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece, který kandidoval rovněž za čtyřkoalici, voliči v Praze 4 už v prvním kole zvolili senátorem. Poměrně nečekaného úspěchu dosáhla KSČM, její barvy bude v druhém kole voleb hájit osm kandidátů. Úspěšná byla i ODS, do druhého kola voliči vyslali 18 jejích kandidátů. Spolu s ČSSD tak mají teoretickou šanci dosáhnout opět ústavní většiny v Senátu s 22 hlasů. Do druhého kola postupují také dva nezávislí kandidáti.

Sociální demokracie propadla také ve volbách do krajských zastupitelstev. Viditelným výsledkem krajských voleb v celostátním součtu je výrazný - bezmála padesátiprocentní - úspěch pravicových stran, tedy ODS a čtyřkoalice, a více než pětinová podpora komunistů. Těsně před konečným sečtením hlasů v krajských volbách si mohla ČSSD na svůj účet připsat zhruba patnáctiprocentní podporu voličů. Naproti tomu ODS uspěla u bezmála 24 procent voličů, čtyřkoalice získala o procento méně a komunisté přes 21 procent. Ostatním stranám a koalicím dalo svůj hlas dohromady 17 až 18 procent voličů.

Po celý den volby provázela nízká účast voličů. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal po vhození hlasovacího lístku do urny ve Žďáru nad Sázavou ČTK řekl, že je nízkou účastí voličů a nezájmem občanů o politiku deprimován. Na vině jsou podle něj politici, ale i novináři, kteří dohromady nedokázali lidem vysvětlit význam nových krajů.

Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus je přesvědčen, že jeho strana dostane ve volbách do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu nejvíc hlasů. Řekl to novinářům bezprostředně poté, co spolu s manželkou Lívií v osmém pražském obvodě odvolili v prvním kole senátních voleb.

V Mikulově na Břeclavsku, kde má už přes čtvrt století trvalé bydliště a také vinohrad, se v neděli zúčastnil voleb předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Ten od nových krajských zastupitelstev očekává, že se konečně vezmou mnohé věci z rukou pražských úředníků a budou si o nich lidé rozhodovat přímo v krajích.

Nová krajská zastupitelstva budou začínat od samého počátku, a budou proto muset vyřešit řadu kompetenčních, finančních i organizačních otázek. Upozornil na to předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler v rozhovoru pro ČTK krátce poté, co vyšel z jedné z brněnských volebních místností.

Arcibiskup Karel Otčenášek vyzval politiky, usilující ve volbách o křesla v krajských zastupitelstvech, k pokoře a toleranci. "Pokora je podmínkou vzájemné úcty i vlastní sebereflexe, umožňující korekci případných chyb," řekl arcibiskup při odchodu z volební místnosti.

Předsedové ODS a KSČM se tématu voleb v televizní diskusi vyhnuli

V nedělní diskusi v pořadu televize Nova Sedmička se předsedové ODS a KSČM Václav Klaus a Miroslav Grebeníček vyhnuli tématu voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Záměr televize odvysílat diskusi politiků v den voleb vzbudil pochybnosti některých členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a politiků, zda nemůže jít o ovlivňování voličů.

Politici hovořili například o hodnotící zprávě Evropské komise o pokroku kandidátských zemí v přibližování Evropské unii, aktuálních problémech zdravotnictví či prezidentských volbách ve Spojených státech. Klaus se tématu českých voleb dotkl pouze okrajově v reakci na nedávný výrok komisaře Evropské unie Güntera Verheugena. Ten prohlásil, že za umístění Česka do třetí skupiny kandidátů na vstup do EU z hlediska plnění ekonomických kritérií lze vinit průmyslovou politiku Klausovy vlády. Předseda ODS toto prohlášení označil za vměšování do předvolební kampaně v Česku.

Brusel je překvapen hněvivou reakcí Prahy na hodnotící zprávu o pokroku ČR

Evropská komise i analytici v Bruselu jsou překvapeni, jak negativně reagovali čeští politikové i sdělovací prostředky na letošní hodnotící zprávu o pokroku ČR. I když připouštějí, že komise psychologicky neodhadla dopad žebříčku, který sestavila podle plnění ekonomických kritérií, považují české odpovědi za emotivní a nespravedlivé. Nejvíce se autorů zprávy dotýkají obvinění, že nebyli ve svém hodnocení objektivní. Opakují, že postupovali jako vždy naprosto nestranně a bez sebemenšího politického vměšování, "nasadili" stejná metodologická měřítka na všech 13 kandidátů a to, co jim vyšlo, je obrázek, jaký zveřejňovali dosud rok co rok, aniž se kdo výrazněji bouřil. Argumentují také tím, že se závěry souhlasili analytici Světové banky, Mezinárodního měnového fondu, OECD a podobně.

Luc Bernard, expert EK a profesor na Katolické univerzitě v Lovani uvedl, že komise neříká nic jiného, než k čemu dospěli v poslední zprávě experti Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Jak dodal, obě instituce ostatně těsně spolupracují. "Dokud český finanční systém nebude takový, jako maďarský nebo polský, nemůže komise říci, že je v ČR z hlediska tržní ekonomiky hotovo. Země se krom toho teprve probírá z dosti surové recese - nelze skočit z pětky na jedničku za jediný rok," řekl Bernard.

Ze strategie EK vyplývá návrat k původní koncepci rozšíření EU

Návrh strategie dalšího postupu před rozšířením EU schválený ve středu Evropskou komisí může představovat návrat k původní koncepci, s níž komise počítala ve svém dokumentu Agenda 2000 v roce 1997. Podle ní by do unie mělo vstoupit v první vlně pět zemí střední a východní Evropy - ČR, Estonsko, Maďarsko, Polsko a Slovinsko. Tyto země dostaly letos vesměs příznivé posudky. Při hodnocení jejich ekonomických výkonů komise řekla, že jsou schopny "v krátké době" ustát konkurenční tlaky v EU. Podle generálního ředitele Eneka Landabura není vyloučeno, že napřesrok EK usoudí, že už splňují bezezbytku všechna ekonomická kritéria. Na tomto optimismu nic nemění mírný odstup ČR a Slovinska, pouze "považovaných"" za fungující tržní ekonomiky, od Polska, Maďarska a Estonska, které jimi už "jsou".

Prezident Havel se vrátil z dovolené

Z dvoutýdenní dovolené v Portugalsku přiletěl prezident Václav Havel. Ten si svůj návrat naplánoval tak, aby mohl sledovat průběh nedělních voleb do krajů a do třetiny Senátu. Sám se ale ani jedněch jako volič nezúčastnil: do pražského krajského zastupitelstva se ještě nevolilo a v Praze 6, kde má trvalé bydliště, se letos senátní volby nekonaly.

Bezprostředně po příletu se prezident na letišti nechal informovat o situaci v rakouských Alpách, kde v sobotu při požáru pozemní lanové dráhy nedaleko Salcburku zahynulo asi 170 lidí. Václav Havel poslal rakouskému prezidentovi Thomasu Klestilovi soustrastný telegram, v němž vyjádřil jménem svým i jménem občanů České republiky hlubokou soustrast všem pozůstalým.

Hned od pondělí bude mít prezident podle informací jeho kanceláře nabitý pracovní program. Začátkem týdne se bude věnovat řeckému prezidentu Konstantinosovi Stefanopulosovi, který přijede do Česka na státní návštěvu. Na středu má prezident naplánovanou cestu na Liberecko.

Na seznamu pohřešovaných v Rakousku je jedna česká občanka

Po sobotním tragickém požáru pozemní lanové dráhy v rakouských Alpách je na seznamu pohřešovaných lidí také jedna občanka České republiky. ČTK to v neděli potvrdil pracovník českého velvyslanectví ve Vídni Tomáš Podivínský. Zda je skutečně mezi oběťmi nehody, potvrdí až analýza DNA v příštích dnech.

Diplomaté uctili památku bojovníků padlých pod britskou vlajkou

Věnce k pomníku bojovníků, kteří padli ve válečných konfliktech pod vlajkou Commonwealthu, položili v neděli na pražském Vojenském hřbitově na Olšanech při příležitosti Dne příměří Britského společenství národů zástupci velvyslanectví v ČR a další reprezentanti státních a společenských organizací. Pietní akt, kterému přihlíželo několik desítek lidí včetně válečných veteránů, uzavřely britská a česká státní hymna.

Britské společenství národů (Commonwealth) vzniklo v roce 1947 a znamená volné sdružení Velké Británie a nezávislých zemí, které pojí společná minulost součásti bývalého britského impéria a jediný formální závazek, že uznávají britského panovníka za hlavu a symbol společenství. Společenství svým členům poskytuje různé hospodářské výhody a celní preference.

V JETE skončily zkoušky první podetapy energetického spouštění

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín už ukončili všechny testy naplánované pro první podetapu energetického spouštění reaktoru. Jeho výkon se nyní pohybuje do pěti procent nominálních parametrů. Pro přechod do další podetapy energetického spouštění, kdy bude výkon reaktoru do 12 procent, musí elektrárna získat povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Energetické spouštění zahrnuje celkem devět podetap. Po dosažení 45 procent výkonu reaktoru čeká blok odstávka. Po ní bude zvyšování výkonu pokračovat až do 100 procent nominálních parametrů.

Deset závodníků se v Brně utkalo o silový titul Borec 2000

Vítězem prvního ročníku exhibice silových soutěží Borec 2000 se v brněnské hale Rondo stal Josef Bártl z Prahy. Vedle keramického symbolu, stylizovaného zápasníka Gustava Frištenského se šerpou, získal i finanční odměnu 30.000 korun. V šesti disciplínách, mezi něž např. patřil převoz čtyř hostesek na speciálním kovovém trakaři na vzdálenost 60 metrů, se utkalo celkem deset borců.

Pět desítek umělců převzalo v Praze cenu Senior Prix 2000

Více než pět desítek předních českých herců, operních a baletních sólistů, zpěváků, skladatelů a orchestrálních hudebníků převzalo v neděli v Praze cenu Senior Prix 2000. Nadace Život umělce jim tak poděkovala za celoživotní práci v divadle, filmu, televizi a rozhlase. Mezi oceněnými byli například herci Blanka Bohdanová, Petr Haničinec, Svatopluk Matyáš a Ilja Racek, kaskadér Jaroslav Tomsa, tanečník a choreograf Luboš Ogoun, dirigent Kamil Hála, operní pěvkyně Zdena Kareninová a violoncellista Josef Chuchro.

Na festivalu v Cottbusu byly oceněny tři české filmy

Tři celovečerní snímky, které vznikly se spoluúčasti České televize, byly oceněny na jubilejním 10. ročníku festivalu východoevropských filmů v německém městě Cottbus. Z tohoto soutěžního klání si odvezl cenu na podporu začínajících režisérů celovečerní debut Alice Nellis nazvaný "Ene Bene". Cenu filmových kritiků FIPRESCI získal snímek režiséra Jana Hřebejka "Musíme si pomáhat" a zvláštní ocenění udělila porota kategorie filmů pro děti a mládež "Pramenu života" režiséra a producenta Milana Cieslara.

Americký kytarista Rudy Linka vyučoval svůj jazzový styl

Americkou jazzovou hudbu vyučoval v neděli na závěr mezinárodního setkání kytaristů ve Zlíně světoznámý jazzman Rudy Linka z USA. Ten zajímavým způsobem přiblížil jazzové improvizace v různých stylech hudby. Součástí dvoudenního festivalu, který nemá podle pořadatelů v Evropě obdoby, byla mezinárodní soutěž amatérských kytaristů. Zúčastnilo se jí 25 hudebníků z Čech a Slovenska.

Sport

Hokejisté České republiky prohráli v sobotu s Finskem na turnaji Karjala cup 1:2 a v neděli pak s Ruskem také 1:2. Skončili tak na posledním, čtvrtém místě.

Výsledky 14. kola fotbalové Gambrinus ligy: Sparta - Teplice 2:1, Drnovice - Č. Budějovice 2:0, Synot - Jablonec 1:1, Plzeň - Žižkov 0:0, Bohemians - Brno 2:0, Ostrava - Olomouc 1:1 a Blšany - Slavia 2:1.

František Černík, místopředseda Českého svazu ledního hokeje, byl jmenován generálním manažerem reprezentace pro olympijské hry v Salt Lake City 2002. Černík je společně se současným trenérem národního týmu Josefem Augustou také zodpovědný za výběr první osmičky hokejistů působících v NHL, které svaz musí nahlásit nejpozději čtrnáct dní před koncem základní části letošního ročníku zámořské soutěže.

Krátce o pondělním počasí

Oblačno až polojasno, teploty 8 až 12 stupňů Celsia.