Zprávy pondělí, 13. prosince 1999

A nyní podrobně:

Premiér Zeman a ministr Kavan se po návratu z Helsinek vyjádřili ke vstupu ČR do EU

Z hlediska snahy České republiky o začlenění do Evropské unie je rozhodující, že šéfové vlád členských zemí EU na summitu v Helsinkách jasně stanovili rok 2002 jako termín, kdy bude evropské společenství připraveno přijmout nové členy. Premiér Miloš Zeman to v sobotu řekl novinářům po příletu z finského hlavního města do Prahy.

Ministr zahraničí Jan Kavan, který ho na summitu doprovázel, připustil, že závěry helsinského jednání lze vykládat různými způsoby. Podle některých interpretací v tisku by byl i 1. leden 2004 příliš optimistickým, nebo spíše nereálným datem přijetí nových členů. Kavan se však odvolal na pracovní oběd šéfů vlád členských i čekatelských zemí. Na něm řada premiérů států ucházejících se o členství v EU konstatovala, že jejich země budou připraveny na přijetí již v roce 2002. Žádný z premiérů členských zemí EU jim totiž vysloveně neřekl, že to nebude možné k 1. lednu 2003, což je datum, s nímž tyto země počítají, dodal ministr.

Podle Jana Kavana má ministerstvo zahraničí připravenu informační kampaň o výhodách vstupu do EU

Ministerstvo zahraničních věcí má připravenu informační kampaň, která by měla českou veřejnost přesvědčit o výhodách vstupu do Evropské unie. Novinářům to v neděli řekl ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Podle Kavana ministerstvo zahraničních věcí již zahájilo to, čemu se říká komunikační strategie: Organizuje Evropské dny v jednotlivých městech, bude vydávat brožurky, videokazety, ale i letáčky, kde řekne jasná pro i proti.

V roce 2002 se pravděpodobně uskuteční referendum, ve kterém se ke vstupu do unie vysloví obyvatelé České republiky. Vypsání referenda o vstupu do EU má umožnit ústavní zákon, který ve čtvrtek přijala Poslanecká sněmovna. Zákon musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident Václav Havel.

Podle Grosse rozhodne o reakci ČSSD na Klausův dopis sobotní předsednictvo

O reakci sociálních demokratů na páteční dopis předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause předsedovi vlády a sociální demokracie Miloši Zemanovi rozhodne v sobotu 18. prosince předsednictvo sociální demokracie. V diskusním pořadu České televize V pravé poledne to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross. O dalším směřování ODS a ČSSD, spojených opoziční smlouvou, se podle něj rozhodne nejpozději do 14 dnů. Ministr zahraničí Jan Kavan novinářům v neděli řekl, že ho Klausův dopis překvapil. Podle něj je jasnou politickou snahou vytvářet tlak na premiéra, aby provedl personální změny ve vládě.

Klaus v dopise Zemanovi minulý týden napsal, aby si "přestal namlouvat, že jeho vláda skvěle vládne" a že menšinový kabinet ČSSD může dělat většinovou politiku. Zopakoval své středeční prohlášení, že pokládá za potřebné sestavit většinovou vládu, která by měla politicky stabilizovat zemi do parlamentních voleb v roce 2002, oživit ekonomiku a napomoci zdárné integraci České republiky do EU.

Tlustý: Schválení návrhu rozpočtu by zvýšilo zadlužení ČR

Schválení druhého návrhu rozpočtu, který byl předložen Poslanecké sněmovně, by znamenalo nekonečné škody pro Českou republiku. Řekl to v diskusním pořadu České televize V pravé poledne předseda rozpočtového výboru sněmovny a poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Podle něj z předloženého výhledu hospodaření vlády do roku 2002 vyplynulo, že vláda hodlá zadlužit ČR z výchozího stavu kolem 180 miliard korun státního dluhu až na úroveň 450 miliard korun. Jak dále Tlustý řekl, vláda může sestavit takový rozpočet, který by Poslaneckou sněmovnou prošel. V případě, že se vládní kabinet bude řídit připomínkami sněmovny a zapracuje je do návrhu rozpočtu, bude pak takový návrh schválen naprostou většinou poslanců, dodal.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy sociálně demokratického klubu poslanců Stanislava Grosse si ale usnesení sněmovny k rozpočtu protiřečí a de facto nabádá vládu ke snížení běžných výdajů státního rozpočtu o 20 až 30 miliard korun. Přitom najít v rozpočtu rezervu 30 miliard korun je v současné době nemožné. Gross to uvedl ve stejném diskusním pořadu.

Výzva "Děkujeme, odejděte!" dá jméno novému občanskému sdružení

Počátkem ledna bude v Praze ustaveno "Sdružení Děkujeme, odejděte!". Jeho cílem bude prosazení požadavků signatářů výzvy někdejších studentských vůdců z roku 1989 a "aktivizace občanů v rámci občanské společnosti". Shodli se na tom v sobotu v Hradci Králové účastníci celorepublikového koordinačního výboru výzvy "Děkujeme, odejděte!".

Miloš Zeman připrovnal iniciátory studentské výzvy k republikánům

Předseda vlády Miloš Zeman přirovnal iniciátory výzvy "Děkujeme, odejděte!" k republikánům Miroslava Sládka, "kteří chtěli vládu naházet do Vltavy". Po příletu z finského summitu Evropské unie tak reagoval na královéhradeckou schůzku studentských vůdců z roku 1989. Jak řekl, tito lidé se estétsky vyhýbají všední a každodenní práci.

Vláda bude v pondělí jednat o EU, prostituci i reformě justice

Novelou zákona o vojenské policii a tezemi nové právní normy o postavení církví se bude v pondělí zabývat vláda. Kabinet projedná změny v institucionálním zabezpečení vstupu ČR do Evropské unie a návrh zákona o probační a mediační službě, který je dalším krokem v reformě justice. Tato předloha má zajistit kontrolu, zda podmínečně odsouzení lidé plní omezení, která jim uložil soud. Jednání vlády nebude přítomen premiér Miloš Zeman, který v té době bude v jihovýchodní Asii.

Jako první premiér samostatné ČR navštíví Miloš Zeman Vietnam

Ve dnech 14. až 16. prosince bude pobývat ve Vietnamu na oficiální návštěvě předseda české vlády Miloš Zeman. Členy delegace budou vedle vicepremiéra a ministra financí Pavla Mertlíka a ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra i zástupci 18 českých podniků.

Kavan: Úmrtí Tudjmana potřebnou stabilitu na Balkáně neohrozí

Ministr zahraničí Jan Kavan se nedomnívá, že by úmrtí chorvatského prezidenta Franjo Tudjmana mohlo negativně ovlivnit vývoj na Balkáně. "Smrt prezidenta Tudjmana v žádném případě nevnímám jako něco, co by nutnou stabilitu na Balkáně jakýmkoli způsobem ohrozilo," řekl v neděli Kavan novinářům. Tudjman zemřel v noci na sobotu po dlouhé nemoci ve věku 77 let.

Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie se stali vítězi ankety Český slavík

Vítězi letošního ročníku ankety o nejoblíbenější interprety populární hudby Český slavík se stali zpěvačka Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie. Lucie Bílá se stala i absolutní slavicí, protože v anketě získala nejvyšší počet bodů. Karel Gott po loňské přestávce obhájil svou cenu jako opravdový matador tohoto klání, neboť opatruje dvaadvacet československých a nyní i tři zlaté České slavíky. Loni nad ním zvítězil Daniel Hůlka.

V Praze se setkali umělci - držitelé Senior Prix

Umělce - seniory pozvala v neděli k tradičnímu předvánočnímu setkání nadace Život umělce. Stalo se příležitostí k přátelským rozhovorům držitelů cen Senior Prix, které od roku 1993 převzalo 447 osobností. I když už aktivní uměleckou dráhu většinou opustili, jejich umělecké výkony dodnes žijí v srdcích pamětníků. Mezi přítomnými byli například Václav Žilka, Zita Kabátová a Vlastimil Brodský. Mezi těmi, kdo je pozdravili, byl také ministr kultury Pavel Dostál. Cenu Senior Prix udělují Herecká asociace, sdružení ARTES, svazy orchestrálních hudebníků a profesionálních zpěváků, Asociace hudebních umělců a vědců a Svaz autorů a interpretů.

Lidé si připomněli třetí adventní neděli

Dva týdny před vánočními svátky byla neděle 12. prosince pro křesťany třetí adventní nedělí, při níž se rozsvěcí na adventních věncích v kostelech i rodinách třetí ze čtyř svící. Adventem rozumějí věřící lidé již od 4. století čtyřtýdenní období očekávání příchodu Ježíše Krista, přípravu na oslavu jeho narození, tedy na Vánoce. Podle katolického biskupa Václava Malého je škoda, že lidé nemají čas slavit Vánoce, protože shánějí dárky. "Neškodilo by méně dárků. Lidé by se měli více věnovat vztahům v rodině," řekl kněz, který obviňuje komunistický režim z vymýcení duchovního rozměru těchto svátků.

Jihočeské muzeum pořádá Vánoční hospodský běh

Vánoční hospodský běh, v němž své síly změří tříčlenná smíšená družstva, připravuje na úterý 14. prosince v rámci výstavy Vzhůru do hospody Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Historik muzea Jiří Petráš ČTK sdělil, že úkolem účastníků soutěže bude oběhnout v co nejkratším čase sedm českobudějovických hospod a v každé z nich vypít jedno pivo.

Ze sportu

Oštěpař Jan Železný se stal jedním z deseti aktivních sportovců, které přijal Mezinárodní olympijský výbor za své nové členy. Podle slov trenéra Jana Pospíšila se ale Železný aktivně zapojí do olympijského dění až po olympijských hrách v Sydney. Vedle Železného budou ve výboru působit například také ukrajinský tyčkař Sergej Bubka, ruský plavec Alexander Popov, norský rychlobruslař Johann Olav Koss či italská běžkyně na lyžích Manuela di Centaová.

Čeští fotbalisté se na závěrečném turnaji mistrovství Evropy utkají v základní skupině D s Nizozemskem, Francií a Dánskem. Rozhodl o tom nedělní los v Bruselu. Prvním soupeřem našeho týmu bude 11-tého června v Amsterdamu Nizozemsko. 16-tého června nastoupí česká reprezentace proti Francouzům a jedenadvacátého proti Dánům.

Nejlepším výsledkem sobotní pětinásobné české účasti ve finále mistrovství Evropy plavců v krátkém bazénu v Lisabonu je páté místo Pechanové na polohové čtyřstovce a stejné umístění Hlaváčkové ve finále znakařské padesátky. Danielu Málkovi k lepší než šesté příčce ve finále prsařské stovky nestačil ani čas 1 minuta 57 setin sekundy, znamenající nový český rekord. V neděli česká polohová štafeta ve složení Nývltová, Dufková, Hlaváčová a Hlaváčková obsadila na mistrovství Evropy plavců v krátkém bazénu čtvrté místo v závodě na 4x50 metrů. Ve finále na 200m prsa dohmátl Daniel Málek šestý.

A ještě krátce o počasí v České republice

Přes západní Čechy se v neděli večer přehnala vichřice. Hasiči z Plzně, Karlových Varů a Klatov většinou odstraňovali stromy padlé přes silnici. Podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn.

Dnes je oblačno, přechodně až zataženo se sněhovými přeháňkami, nejvyšší denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.