Zprávy pondělí, 13. září 1999

A nyní podrobněji:

ČSSD podle premiéra Miloše Zemana zcela určitě nezruší opoziční smlouvu s ODS

Sociální demokracie zcela určitě nezruší opoziční smlouvu, kterou po loňských parlamentních volbách uzavřela s Občanskou demokratickou stranou. V nedělním diskusním pořadu televize Prima to zdůraznil předseda sociálních demokratů a premiér Miloš Zeman. Smlouva podle něj přispěla ke vzniku stabilního politického prostředí v zemi a má umožnit změnu volebního systému. Možnost vypovězení smlouvy připustil například místopředseda ODS Miroslav Macek v rámci kritiky po srpnových pražských doplňovacích volbách do Senátu. Jejich jednoznačným vítězem se stal nezávislý Václav Fischer, zatímco kandidáti ČSSD a ODS neuspěli. Obě strany tak ztratily v Senátu většinu potřebnou pro prosazení ústavních změn. Macek naznačil, že opoziční smlouva by nemusela být dodržena, pokud by ČSSD oddalovala změny ve volebním systému. Další členové ODS s odkazem na výsledky vládnutí ČSSD varovali, že smlouva poškozuje ODS mezi voliči.

Premiér Zeman předpokládá, že podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu kvůli 60 údajným smlouvám ministerstva zahraničí s mediálními agenturami předloží šéf diplomacie Jan Kavan na jedno z nejbližších zasedání vlády. "Vláda má teď plnou hlavu rozpočtu a to je patrně jediný důvod, proč to dosud neprojednává," vysvětlil Zeman, který již na konci června řekl, že ministerstvo zahraničí uzavřelo smlouvy v době, kdy v jeho čele stál Josef Zieleniec (dříve ODS). Smlouvy měly zajistit exministrovu osobní prezentaci. Zeman ani Kavan o tom ale dosud žádné konkrétní důkazy nepředložili. Zieleniec jejich obvinění několikrát odmítl a požaduje od nich omluvu.

Günter Verheugen zpochybnil účast ČR v první vlně rozšiřování EU

Designovaný komisař Evropské unie pro otázky jejího rozšiřování, německý sociálnědemokratický politik Günter Verheugen naznačil v rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Der Spiegel pochybnosti o tom, zda Česká republika bude mezi zeměmi, které budou přijaty do unie při nejbližší vlně rozšiřování. Der Spiegel přinesl podobnou kritickou informaci vůči ČR již před dvěma týdny, vedoucí němečtí politikové, ani sám Verheugen při slyšení budoucích komisařů v Evropském parlamentu ji však nepotvrdili. Tentokrát Verheugen podle Spiegelu poukázal na to, že "dřívější pražská vláda nebrala jednání o vstupu do EU příliš vážně".

Vicepremiér Egon Lánský navštíví Německo

Vicepremiér Egon Lánský v pondělí pracovně navštíví Berlín a Braniborsko. České velvyslanectví v Berlíně ČTK informovalo, že během jednodenní návštěvy se Lánský setká s poradcem německého kancléře pro otázky zahraniční politiky Michaelem Steinerem, s bývalým německým prezidentem Richardem von Weizsäckerem a s ministrem pro evropské záležitosti spolkové země Braniborsko Hansem-Otto Bräutigamem. Tématem rozhovorů budou česko-německé vztahy, integrace České republiky do Evropské unie a také nadcházející návštěva spolkového kancléře Gerharda Schrödera v Praze, která je plánována na 30. září. Návštěvu Lánský uzavře účastí v diskusi na téma "Politický zvrat v Evropě - podzim ve sdělovacích prostředcích", kterou pořádá instituce Deutsche Mediathek ve spolupráci s Českým centrem v Berlíně.

EU by mohla podle ministra Kavana finančně přispět ČR na programy pro Romy

Ministr zahraničí Jan Kavan se domnívá, že by Evropská unie (EU) mohla finančně přispět ČR na řešení romské otázky. Podle jeho názoru už proto, že romská emigrace není jen vnitrostátní záležitostí ČR, ale problémem evropským. Kavan v nedělním pořadu televize Nova 7 čili sedm dní mimo jiné zmínil, že v Evropě údajně žije kolem sedmi miliónů Romů a že jejich emigraci lze povětšinou označit za ekonomickou, nikoli diskriminační. Pokud by tento problém nebyl řešen, mohl by být podle Kavana ohrožen celý proces evropské integrace. Ministr zahraničí oznámil, že chce za týden jednat s britským ministrem zahraničí a s Finskem jako předsednickou zemí EU o tom, aby unie ČR finančně pomohla v programech vzdělávání a rekvalifikace české romské komunity. Soudí, že by tím EU mohla napomoci integraci Romů do české společnosti a oddálit tím hrozbu evropskému integračnímu procesu.

Úpravy Ústavy nesměřují podle Kavana a Zahradila proti Havlovi

Ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) a jeho stínový protějšek Jan Zahradil (ODS) shodně tvrdí, že ústavní změny, připravené společnou komisí ČSSD a ODS, nejsou rozhodně namířeny proti prezidentovi Václavu Havlovi. Uvedli to v nedělním pořadu televize Nova 7 čili sedm dní. "Myslím si, že ty změny Ústavy jsou ku prospěchu věci, že zpřesňují některé věci, že odbourávají některé věci, které jsou v ústavě navíc, a že Ústava bude potom kvalitnějším dokumentem," řekl Zahradil. Odmítl současně, že by návrhy ústavních změn byly politickou odvetou vůči Havlovi, neboť budou-li přijaty, budou se týkat především nástupců Havla. S tím souhlasil i Kavan. "Toto není namířeno vůči prezidentu Havlovi, ani vůči některým jeho konkrétním krokům," prohlásil. Zdůraznil, že úpravou "nedochází k nějaké drastické změně", ani k tomu, že by nějak zvlášť byly omezeny pravomoci prezidenta. Ty, jak uvedl, zůstanou srovnatelné s postavením hlav státu v jiných evropských zemích, a úpravou dojde jen ke zpřesnění jednotlivých klauzulí Ústavy v rámci "demokratické diskuse a demokratického poznávání".

Zeman oznámil, že proti Češkovi zahájila policie trestní stíhání

Trestní stíhání bývalého předsedy Fondu národního majetku (FNM) Romana Češky zahájila podle premiéra Miloše Zemana policie. Předseda vlády, který tuto informaci údajně obdržel od ministra bez portfeje Jaroslava Bašty, to řekl bez dalších podrobností v nedělním pořadu Nedělní partie televize Prima. Bašta již v červnu nepopřel domněnky, že Češka je vyšetřován v protikorupční akci "čisté ruce". "Myslím, že v této fázi není dobré tuto informací příliš rozvádět," nechtěl upřesnit důvod Češkova stíhání Zeman ani v rozhovoru s novináři po skončení televizního pořadu. Doporučil pouze vyčkat výsledků stíhání a případného soudního procesu.

Češka tvrdí, že trestní stíhání bylo zastaveno už v květnu a že jde o téměř již rok starou záležitost týkající se privatizace Královopolských strojíren. Ta se údajně uskutečnila v souladu se zákonem a stíhání bylo zastaveno, což premiér podle Češky nehodlá vzít na vědomí. "Tady byl dán pokyn vrchního státního zástupce, aby to trestní stíhání bylo zrušeno, nicméně do dnešního dne k tomu nedošlo a důvody jsou nasnadě. Důvody podle mě nejsou věcné, důvody jsou politické," řekl Češka televizi Prima.

Mertlík: Termín předložení návrhu privatizace energetik se zdrží

Ministerstvo financí společně s ministerstvem průmyslu a obchodu zřejmě nesplní vládní termín pro předložení programu privatizace energetických firem. Materiál měla ministerstva předložit do konce září. "Zdá se, že se nám to nepodaří stihnout," řekl na dotaz ČTK místopředseda vlády pro hospodářskou politiku a ministr financí Pavel Mertlík. Vláda by dopracovaný dokument měla podle něj obdržet až v průběhu října. Jeho výsledkem bude privatizace celé řady stávajících energetických společností, uvedl bez podrobností Mertlík.

Analytici: Růst HDP ve 2. čtvrtletí v intervalu -2,0 až 0,7 pct.

Vývoj hrubého domácího produktu ve 2. čtvrtletí letošního roku skončí výrazně lepším výsledkem než ve čtvrtletí prvním, kdy se propadl o 4,5 procenta. Přestože odhady analytiků oslovených ČTK vycházejí z podobných předpokladů, pohybují se od dvouprocentního poklesu až po růst o 0,7 procenta. Na úterní čísla od Českého statistického úřadu čeká netrpělivě i ministerstvo financí, které plánuje upravit prognózu hospodářského růstu na rok 2000 směrem nahoru, navýšit tak příjmy v návrhu rozpočtu a povolit resortům vyšší výdaje.

Ministr Kavan za vojáky

Návštěva českých vojáků, kteří působí v mírových misích na Balkáně, je hlavním cílem dvoudenní cesty ministra zahraničí Jana Kavana do Bosny a jugoslávského Kosova, kam se vydá v pondělí. Šéf české diplomacie se setká s vojáky českého praporu mise SFOR, kteří působí v Bosně od března a na konci října by se po vystřídání měli dočkat návratu domů. Kavan navštíví i příslušníky průzkumné roty české armády, kteří dohlížejí od července na dodržování míru v Kosovu. V Bosně i v Kosovu čeští vojáci spadají pod britské velení.

Tomáš Halík diskutoval s krajany v New Yorku

Duchovní Tomáš Halík v sobotu v diskusi s krajany v New Yorku zcela nevyloučil možnost své kandidatury na prezidentský úřad po Václavu Havlovi. Připustil však, že si ji dokáže nyní představit jen velmi vzdáleně. V diskusi, v níž Čechoameričanům vysvětloval podstatu iniciativy Impuls '99 jako pokusu o oživení a upevnění občanské společnosti v České republice, prohlásil, že kandidaturu neplánuje, neusiluje o ni a dokáže si ji nyní představit jako reálnou "jen ze tří procent". "Člověk však musí být otevřen všem možnostem," dodal a poté na dotaz ČTK v New Yorku zdůraznil, že je připraven nabídnout své síly, bude-li to zapotřebí.

Tomáš Halík odmítl možnost přeměny iniciativy Impuls'99 v politickou stranu, nepopřel však, že z ní mohou vzejít jednotlivé politické osobnosti nebo "dceřinné organizace", které se do politiky mohou vypravit. Podle něj je iniciativa Impuls'99, která vznikla jako sdružení stovek osobností z různých oblastí společenského života, příliš cenná na to, aby se transformovala v politický subjekt. Poptávka po politických stranách je v České republice nasycena a ani poslední z nich, Unie svobody, která se chtěla pokusit o obrodu, politickou scénu v ČR nezměnila, řekl Halík. Signatáři výzvy jsou převážně osobnosti kulturního i veřejného života, které se zasazují o integraci ČR do evropských struktur.

Sofres-Factum: Polovina občanů neslyšela o iniciativě Impuls'99

O prohlášení iniciativy Impuls '99 neslyšelo vůbec 55 procent obyvatel ČR. Vyplynulo to ze srpnovém šetření provedeného pro ČTK agenturou Sofres-Factum, podle něhož četly text prohlášení pouze tři procenta respondentů. Téměř sedm procent tvrdí, že je o něm informováno a 36 procent dotázaných přibližně ví, o co se jedná. Z těch, kteří jsou aspoň přibližně informováni o Impulsu '99, je 49 procent přesvědčeno o potřebnosti takové iniciativy a 44 procent z nich ji považuje za zbytečnou.

Výbor Oni byli první odmítá vysílání seriálu o majoru Zemanovi

Výbor "Oni byli první" v otevřeném dopise generálnímu řediteli České televize (ČT) Jakubu Puchalskému nesouhlasí s návratem seriálu Třicet případů majora Zemana na obrazovky veřejnoprávní televize. "Opravdu se domníváte, že propaganda komunistických ideálů a uspořádání společnosti za komunismu je dnes už jen k smíchu," ptá se například ředitele Puchalského Výbor Oni byli první v dopise, který ČTK poskytl předseda rady výboru Vladimír Bystrov. Výbor shromažďuje informace o lidech, kteří emigrovali z Ruska po bolševické revoluci 1917 a usadili se v Československu, odkud ale byli na konci druhé světové války deportováni sovětskými bezpečnostními orgány zpět do Sovětského svazu, kde byli uvězněni.

Kontroverzní normalizační seriál o majoru Zemanovi má být od 16. září součástí čtvrtečních komponovaných večerů na prvním programu ČT. Vedení ČT projekt charakterizuje jako výzvu k otevřenému rozhovoru o minulosti republiky, vypovídající o historii komunistických policejních a represivních složek let 1945 až 1975 i o třicetileté minulosti Československa, poznamenaného totalitním režimem.

Policie obvinila muže hajlujícího při shromáždění skinheads

Muže, který 21. srpna při shromáždění příznivců hnutí skinheads v Praze na Náměstí Míru zvedl ruku k nacistickému pozdravu, zadržela po vyhodnocení videozáznamů a fotografií policie. Vyšetřovatel jej obvinil z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů a podal návrh, aby byl obviněný vzat do vazby. ČTK to sdělil Josef Šulcek z pražské policejní správy. Pětadvacetiletý muž z okresu Kutná Hora, jehož totožnost se kriminalistům podařilo po třech týdnech zjistit, podle Šulcka při shromáždění hajloval s vědomím, že tak činí na místě přístupném veřejnosti a za přítomnosti sdělovacích prostředků. Tím podle vyšetřovatele naplnil skutkovou podstatu trestného činu.

Svatý Kopeček u Olomouce přivítal poprvé romské poutníky

Bohoslužba prokládaná romskými duchovními písněmi zahájila c neděli v bazilice na Svatém Kopečku u Olomouce první katolickou pouť Romů na Moravě. Mši sloužil olomoucký světící biskup Josef Hrdlička spolu s faráři, kteří se romské problematice a práci s Romy věnují. Na vyhledávané poutní místo zavítala necelá tisícovka lidí z různých koutů České republiky a Slovenska, aby se setkali při modlitbě i vystoupení romských hudebních souborů. Na nápad uspořádat pouť přišli pracovníci olomoucké katolické charity, když se ve výchoslovenské obci Jarovnice, jejíž část smetla loňská povodeň, setkali s páterem Pavlem Procházkou, kterého čeští biskupové pověřili spoluprací s Romy, řekla pracovnice charity Marta Fišerová. Podle ní je důležité, že se Romové dokázali zorganizovat, dojet na pouť a předvést své muzikantské umění.

Náprstkovo muzeum vydalo vzácné nahrávky z audiotéky K. Čapka

Unikátní kolekci nahrávek mimoevropské hudby ze sbírky Karla Čapka mohou nyní vyslechnout také zájemci z řad veřejnosti. Komplet pětice CD-ROM s 95 jedinečnými nahrávkami vydalo v těchto dnech Národní muzeum - Náprstkovo muzeum v rámci projektu UNESCO "Paměť světa". Sbírku téměř 480 gramofonových desek spisovatel shromáždil ve 20. a 30. letech. Muzem ji zakoupilo v roce 1981 od rodiny herečky Olgy Scheinpflugové, která byla Čapkovou ženou. Soubor, nazvaný Mimoevropská hudba v původních nahrávkách ze sbírky Karla Čapka, obsahuje 24 skladeb z Ameriky, 17 afrických ukázek, 18 záznamů z arabsko-islámské oblasti a 36 skladeb z různých částí Asie. Z původních 915 zachráněných nahrávek mohla muzikoložka Akademie věd Zuzana Jurková na komplet zařadit jen malou část. "Stála jsem před problémem, zda vybrat záznamy zajímavé pro muzikology či pro laiky a nakonec jsem vybírala kompromisem," poznamenala Jurková. Firma, která audiotéku zpracovávala, nicméně zvukově vyčistila všechny zachovalé desky, uložila záznamy na trvalejší médium a vše digitálně přepsala na CD-ROM. Vydávaný komplet v češtině a v angličtině je určen pro přehrávač CD disků i pro počítač. Na něm je možné prohlédnout si také ukázky Čapkova rukopisu a jedinečné obaly desek. Nedělitelný komplet za 1000 korun vyšel v 500 kusech a lze jej zakoupit přímo v Náprstkově muzeu. V rámci projektu UNESCO byl zakoupen i počítač, který badatelům umožňuje poslech ve studovně muzea.

Na Pražském hradě skončily Letní shakespearovské slavnosti

Na 40.000 diváků zavítalo od poloviny června na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu na některý z dvaašedesáti večerů Letních shakespearovských slavností. Ty skončily v neděli derniérou komedie Jak se vám líbí, od jejíhož vzniku uplynulo letos 400 let. Podle producenta Alexeje Pyška dopadla tato divadelní přehlídka, nad níž převzal záštitu prezident Václav Havel, na jedničku - a to nejen proto, že pořadatelům přálo počasí. Divákům nabídla celkem pět divadelních produkcí. Kromě komedie Jak se vám líbí představení pražského Divadla ABC Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete v režii Milana Schejbala, dále Shakespearova Macbetha v režii Borise Rösnera, který se na Pražském hradě hrál při stejné příležitosti už loni, Krále Leara, s nímž v Praze hostovalo královéhradecké Klicperovo divadlo, a Veselé paničky windsorské. S nimi se na Pražském hradě na tři večery zastavilo Slovenské národní divadlo z Bratislavy.

Na Pražském podzimu zahrál houslista Kovacic, v pondělí Parková

Protagonistou třetího koncertu v rámci devátého ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim byl v neděli večer v Rudolfinu známý houslista Ernst Kovacic. Přednesl s Filharmonickým komorním orchestrem a dirigentem Vasilijem Sinajským tři Schubertovy sólové kompozice. Hostem festivalu má být v pondělí večer ve Dvořákově síni v mozartovském programu Curyšský komorní orchestr, sólistkami sopranistka Marina Vyskvorkinová a houslistka Alyssa Parková, v roce 1990 nejmladší vítězka v historii Čajkovského soutěže v Moskvě. Výjimečnou příležitostí bude v pondělí možnost slyšet části Mozartovy hudby ke scénickému provedení hrdinské hry Král Thamos, komponované roku 1799 v Salcburku a dochované jen ve fragmentech. V úterý je na programu festivalu verdiovský večer ve Státní opeře Praha, kde známé árie přednesou sopranistka Rebecca Copleyová a barytonista Damir Basyrov. Pražský podzim nabízí od 10. do 26. září celkem 17 koncertů.

Orchestr Glenna Millera vrcholem žofínských Slavností swingu

Vystoupení orchestru Glenna Millera bylo vrcholem sobotních Slavností swingu na pražském Žofíně, které navštívilo více než 700 lidí. Významným hostem večera byl mimo jiné i Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Soubor Glenn Miller Orchestra přijel z Holandska do Prahy pouze na sobotní vystoupení. Orchestr patří k několika málo hudebním tělesům na světě, které mají licenci na provozování swingové hudby pod značkou této světově proslulé kapely. Americký soubor Glenn Miller Orchestra poznamenal zejména v poválečných letech big bandy po celém světě a dodnes navazuje na legendu svého zakladatele, který tragicky zahynul při leteckém neštěstí v roce 1944. Melody Makers se zabývají autentickou interpretací populární swingové hudby 30. až 40. let a stylizace jejich koncertů sleduje ve všech detailech typické dobové způsoby.

Na Hrádku u Nechanic vítal turisty hrabě a jeho služebnictvo

Neobvyklý zážitek připravil o tomto víkendu pro své návštěvníky státní zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku. Krásy zámku jim ukazovali kostýmovaní průvodci představující rodinu bývalého majitele panství Jana Nepomuka Harracha. Při akci nazvané "Panstvo odjíždí" se o turisty postarala před odjezdem na zimu do Vídně hraběcí rodina i s kuchařkou, knihovníkem, komorníkem, vychovatelem a služebnými. Zájemci se mohli svézt i hraběcím kočárem. Atraktivní zámek Hrádek u Nechanic byl postaven v polovině 19. století ve stylu romantické windsorské gotiky. Největší obdiv návštěvníků vzbuzuje především zámecký zlatý a rytířský sál, rodinná kaple a soukromá apartmá hraběte a hraběnky.

Ze sportu:

Výsledky nedělních utkání 6. kola první fotbalové ligy: Žižkov - Hradec Králové 2:1, Olomouc - Blšany 0:1, Drnovice - Liberec 1:1 a Opava - Ostrava 2:3. V tabulce vedou Pražané - Slavia, Sparta a Bohemians, čtvrté jsou Drnovice. Poslední příčka stále patří Hradci Králové.

A ještě výsledky druhého kola extraligy ledního hokeje: Vsetín - Vítkovice 5:2, Havířov - Zlín 0:1, Litvínov - Pardubice 6:0, Plzeň - České Budějovice 6:1, Karlovy Vary - Kladno 3:3, Znojmo - Slavia Praha 1:3 a Sparta - Třinec 2:4. Po dvou odehraných kolech základní části extraligy mají plný počet bodů hokejisté pražské Slavie, Zlína, Třince a Plzně, které díky nejlepšímu skóre patří první místo v tabulce. Bez bodu jsou oba nováčci ze Znojma a Havířova, který dokonce ještě nedal ani jednu branku. Překvapivě mají však nulu na svém bodovém kontě také semifinalista posledního ročníku Sparta a České Budějovice. Třetí kolo hokejové extraligy je na programu v úterý.

Ziskem tří zlatých a jedné bronzové medaile se stali čeští vodní slalomáři nejúspěšnější výpravou mistrovství světa v olympijském areálu v Seu d'Urgell. Tituly pro Českou republiku vybojovali kajakářka Štěpánka Hilgertová, deblkanoisté Marek Jiras s Tomášem Máderem a jejich přičiněním také hlídka 3xC2. O bronzovou medaili se postaral tým kajakářů. Česká výprava jako jediná získala dva tituly v individuálních disciplínách.

Čeští volejbalisté prohráli ve svém posledním utkání na mistrovství Evropy ve Vídni s Jugoslávií 0:3 po setech 17:25, 19:25, 23:25 a obsadili čtvrté místo. Čeští volejbalisté tak po nečekaném postupu ze skupiny nedokázali navázat na poslední medailový úspěch na ME, jímž bylo stříbro z roku 1985.

Česká tenistka Daniela Bedáňová vyhrála na grandslamovém turnaji US Open v New Yorku juniorskou čtyřhru. Nejvýše nasazený pár, který Bedáňová vytvořila s Irodou Tuljaganovovou z Uzbekistánu, porazil ve finále ruskou dvojici Galina Fokinová, Lina Krasnorucká 6:3 a 6:4.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Jasno nebo skoro jasno. Teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.