Zprávy pondělí, 14. června 1999

A nyní zprávy podrobné:

Ministra Kavana postup Rusů v Kosovu vážně neznepokojuje, věří v dohodu

Postup ruských vojáků v Kosovu, kde v sobotu překvapili NATO obsazením prištinského letiště Slatina, ministra zahraničí Jana Kavana výrazně neznepokojuje. Kavan je přesvědčen, že ruský krok nemůže ohrozit realizaci kosovské mírové dohody, neboť vidí na obou stranách "politickou vůli se rychle dohodnout". Obsazením "velmi strategického letiště" Rusové do jisté míry urychlili nutnost vojenské dohody o tom, kde budou ruské síly v rámci mírové mise KFOR umístěny a jaká bude struktura vedení. Krok 200 ruských výsadkářů je podle Kavana výsledkem toho, že v mírových dohodách a rezoluci Rady bezpečnosti OSN "nebyly samozřejmě řešeny všechny aspekty", jako například působení Ruska v KFOR.

Mlynář a Ruml k ruské invazi do Kosova

Místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář v neděli označil vstup ruských vojáků do Kosova za projev velmocenské politiky Ruska. Novinářům řekl, že doufá v dipolomatické řešení situace.

Předseda Unie svobody Jan Ruml akci označil za "součást taktiky Ruska - nejprve tanky a pak jednat -, která pochází z vidění světa z doby Sovětského svazu". "Je třeba velkého mezinárodního tlaku, aby se Rusko drželo všech uzavřených dohod a aby nepoužívalo tento postup v době, kdy konflikt v Kosovu není ještě zdaleka vyřešen," zdůraznil Ruml.

Dienstbier vyzval Bělehrad k odvolání válečného stavu

Zvláštní zpravodaj Komise Organizace spojených národů pro lidská práva v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině a v Jugoslávii Jiří Dienstbier vyzval Bělehrad k odvolání válečného stavu. Za pozitivní signál mezinárodnímu společenství označil také případnou všeobecnou amnestii pro všechny osoby odsouzené v době válečného stavu. Roli jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče nechtěl komentovat. Pro agenturu APA však řekl, že "všechen srbský lid nemá být trestán kvůli svému prezidentovi". Dienstbier rovněž oznámil brzké opětovné otevření kanceláře OSN pro lidská práva v Bělehradu a v kosovském správním středisku Prištině.

Stanovisko prezidenta Havla k vývoji v Kosovu

Podle prezidenta Václava Havla současná situace v Jugoslávii v sobě skrývá ještě spoustu vývojových zvratů a rizikových momentů, jako byl třeba právě nečekaný sobotní noční vstup ruských jednotek na území Kosova. Definitivní stabilizaci oblasti bude podle něj předcházet pestrý proces, který potrvá dlouhé týdny a měsíce. Prezidentovo stanovisko ČTK tlumočil jeho mluvčí Ladislav Špaček s tím, že Havel na to upozornil již v závěru uplynulého týdne.

Bašta a Mlynář v televizi Nova k postoji ČR ke konfliktu na Balkáně

Při balkánském konfliktu se Česká republika podle ministra bez portfeje Jaroslava Bašty zachovala správně, místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář se však domnívá, že nebyla jako člen NATO dostatečně loajální. Oba politici to uvedli v pořadi televize Nova "7, čili sedm dní". "Naše vláda v tomto případě postupovala přesně tak, jak se od loajálního člena aliance očekává," uvedl Bašta. Odmítl názory, že kabinet zpochybňova rozhodnutí o bombardování Jugoslávie vojsky NATO nebo že Česká republika nesouhlasila s dalšími akcemi. Ministr zdůraznil výši humanitární pomoci, kterou Česká republika poskytla uprchlíkům z jihosrbské provincie Kosovo.

Účast českých jednotek v mírových sborech KFOR v Kosovu považuje US za nedostatečnou

Za naprosto nedostatečnou považuje Unie svobody účast českých jednotek v síle jedné roty v mírových sborech KFOR v Kosovu. "Vyzýváme vládu, aby hledala a navrhla Parlamentu České republiky šírší a důstojnější zapojení české srmády do řešení bezpečnostních záležitostí v Jugoslávii," řekl novinářům po dvoudenním jednání republikového výboru v Českých Budějovicích, které skončilo v sobotu, předseda strany Jan Ruml. Armáda zatím počítá s tím, že v rotě se 126 vojáky, která může zabezpečovat průzkum, monitorování situace a zabezpečování doprovodů, bude působit i pyrotechnická jednotka.

Vyslání českých vojáků do mírových sil mezinárodního společenství projedná PS na mimořádné schůzi

Vyslání českých vojáků do sil KFOR má projednat v úterý na mimořádné schůzi Poslanecká sněmovna. Vláda rozhodla o vyslání průzkumné roty, což vyvolalo kritiku prezidenta Václava Havla a řad opozičních,ale i sociálně demokratických politiků. Výraznější účast, například mechanizovaného praporu, v KFOR by uvítal i Kavan. Podle ministra zahraničí předpokladem pro větší účast je příslušná výzva parlamentu směrem k vládě spojená s jeho ochoto "navýšit schodkový rozpočet".

"Zvyšování deficitu je tak primitivní, že to umí každý," odmítl takový způsob krytí výraznější české účasti v KFOR předseda KDU=ČSL Jan Kasal, který se před novináři zároveň vyslovil pro vyslání většího kontingentu. "Předpokládám, že vláda svůj postoj ještě přehodnotí," řekl Kasal.

Ministr Bašta si slibuje od nového ředitele BIS nejen zkvalitnění práce civilní kontrarozvědky

Ministr Jaroslav Bašta, odpovědný ve vládě za zpravodajské služby, v neděli připustil, že v Bezpečnostní informační službě působí znesvářené frakce. Od nástupu šéfa Vojenského ochranného zpravodajství Jiřího Růžka do křesla ředitele BIS si slibuje nejen výrazné zkvalitnění práce civilní kontrarozvědky, ale také vyřešení situace uvnitř této služby. "Právě proto, že jsou tam frakce, které se projevovaly uvnitř služby, přichází tam člověk zvenčí, a k tomu profesionál," zdůraznil Bašta v nedělním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní".

Bašta kritizoval Svobodu, že jmenoval Tykače svým poradcem

Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, odpovědný vládě za akci Čisté ruce, v neděli nepřímo kritizoval ministra financí Iva Svobodu za to, že jmenoval svým poradcem bývalého představitele investiční společnosti Motoinvest Pavla Tykače. "Kdybych se měl starat o public relation pro akci Čisté ruce, tak toto bych považoval za jednu z největších kontraindikací pro pozitivní obraz této akce," řekl Bašta novinářům. Dodal však, že je plně v kompetenci každého ministra, jakého poradce si vybere. Vláda se proto jmenováním Tykače podle Bašty nemůže zabývat.

Podle ekonoma Zámečníka čeká na vstup ČR do EU řada zahraničních investorů

Váhání se vstupem do Evropské unie by mohlo ekonomiku České republiky připravit o potřebný zahraniční kapitál ve prospěch dalších čekatelů. "Tím, že se česká ekonomika začlení a stane součástí Evropské unie, má naději na podstatně větší příliv zahraničních investic," upozornil ekonom Miroslav Zámečník v nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne". Dodal, že vláda pro vstup do Evropské unie dělá zatím málo.

Českobudějovičtí hladovkáři považují vládu ČSSD za zločineckou

Transparenty, označujícími českou vládu za zločineckou, a výkřiky "lžeš", se o uplynulém víkendu v centru Českých Budějovic pokoušeli zdejší podnikatelé Stanislav Sýkora a Ivan Dolejšek narušit předvolební mítink ČSSD, na němž hovořili představitelé strany v čele s jejich předsedou a premiérem Milošem Zemanem. Oba muži drží už měsíc hladovku za ukončení náletů NATO na Jugoslávii a řešení problémů Kosova spravedlivým diplomatickým jednáním.

Hodnocení roční činnosti vlády bude premiér číst 160 minut

Hodnocení roční činnosti vlády sociální demokracie, které premiér Miloš Zeman přednese na nejbližším zasedání Poslanecké sněmovny, bude podle něj obsahovat jen fakta o konkrétních činech, které tento kabinet udělal. "Projev je připraven, má 52 stran, a budu ho číst zvolna, aby mi posluchači lépe rozuměli, asi 160 minut," řekl Zeman novinářům.

Světová asociace novin je proti českému tiskovému zákonu

Světová asociace novinářů odsuzuje navrhovaný český tiskový zákon jako útok na svobodu tisku a vyzývá prezidenta Václava Havla a předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu, aby navrhovaný projekt odmítli, S tím nesouhlasí místopředseda stálé parlamentní komise pro sdělovací prostředky Ivan Langer 'ODS). ČTK v neděli řekl, že k některým částem zákona má sice výhrady, ale jeho odmítnutí jako celku je nepřijatelné. Předkladatel zákona ministr kultury Pavel Dostál 'ČSSD) považuje stanovisko asociace za součást kampaně proti této předloze.

Schodek obchodu ČR s Čínou byl za tři měsíce 3,7 miliardy korun

Pasivum obchodu České republiky s Čínou se v prvním čtvrtletí prohloubilo na 3,7 miliardy korun, když ve stejném období loni to bylo necelých 3,1 miliardy Kč. Vývoz klesl meziročně o 17,3 procenta na zhruba 350 miliónů Kč, zatímco dovoz se zvýšil o 15,2 procenta na více než čtyři miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad.

Odpůrci letního času se sešli v Chrudimi a píší do Štrasburku

Zhruba dvě desítky odpůrců letního času se o víkendu sešly na druhém kongresu v Chrudimi. Nesouhlas se střídáním letního a zimního času vyjádřili účastníci ve stížnosti, kterou hodlají zaslat Evropské komisi pro lidská práva ve Štrasburku a příslušným českým vládním institucím. Kongres zorganizoval známý "veřejný odpůrce letního času" pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Střídání časů podle něj lidem ubližuje čím dál více zvláště poté, co letní čas trvá v posledních letech sedm měsíců v roce místo předchozích šesti.

"Letním časem se krátí ranní fáze spánku, což narušuje přirozený biorytmus lidí a vede k nemocem," řekl Pecka. Je přesvědčen, že letní čas způsobuje špatný psychický a morální stav, lidé žijí ve stresu, jsou unavení a trpí nevyléčitelnými chorobami. V období střídání času podle něj umírá o šest procent lidí více než jindy.

"Zrušením letního času chceme ochránit především zdraví našich dětí," řekla Peckova spolupracovnice Dáriá Žáková. Právě školáky podle jejího názoru zavádění letního času poškozuje nejvíce, neboť musejí ráno vstávat o hodinu dříve.

V Kroměříži slavili zapsání zámku a zahrad do seznamu UNESCO

Kroměřížští občané slavili o víkendu zapsání tamějšího zámku a zahrad do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V pátek byla na zámku odhalena pamětní deska k této události, v sobotu organizátoři oslav připravili ohňostroj a na Velkém náměstí v Kroměříži byl pak k vidění i televizní pořad Zámecká slavnost. Zahrady a Arcibiskupský zámek byly pro veřejnost otevřeny zdarma. UNESCO - Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu - rozhodlo o zapsání této další české památky 2.prosince v Japonsku. "Po zapsání do seznamu UNESCO zaznamenáváme zvýšený zájem turistů," potvrdila ČTK pracovnice zámku Bohumila Konupčíková.

Na místě zámku stálo v době Velké Moravy hradiště. Kolem roku 1110 se trhová obec Kroměříž stala majetkem olomouckých biskupů, kteří počátkem 16.století gotický hrad přestavěli v renesančním stylu. Za třicetileté války ho Švédové zničili a teprve za biskupa Karla Lichtenštejna-Kastelkorna '1664 až 1695) byl znovu vybudován. Dominantou stavby je 84 metrů vysoká věž. K zámku patří také unikátní Podzámecká zahrada na ploše 64 hektarů. Kroměřížská Květná zahrada je zajímavá 233 metrů dlouhou kolonádou se 44 sochami, inspirovanými řeckými bájemi a historickými postavami. Letos v ní byl otevřen tropický skleník s cizokrajnými rostlinami a živočichy.

Kroměřížský zámek se proslavil zejména v letech 1848 až 49, kdy se v něm konal ústavodárný sněm rakouských národů. Tehdy se do Kroměříže sjelo na 2000 poslanců, vládních činitelů, umělců a novinářů. Přítomni byli například Josef Mánes, František Palacký, Josef Kajetán Tyl, Karel Havlíček Borovský a další osobnosti.

Hukvaldami zněly dětské písně sborů Permoník a Ondrášek

Více než 120 zpěváků ze dvou dětských pěveckých sborů Permoník a Ondrášek se o víkendu představilo na nádvoří Hukvaldského hradu téměř pěti stům divákům. Koncerty nazvané Hradní zpívání se staly úvodem k Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Janáčkovy Hukvaldy, který bude zahájen 19.června. Sbory zazpívaly skladby českých i světových autorů.

Repertoár novojičínského Ondrášku tvoří z velké části hudba starých mistrů z období renesanční polyfonie a hudba soudobých autorů, především z děl Ilji Hurníka, Petra Ebena a dalších.jedním z posledních mezinárodních úspěchů sboru je první cena na festivalu polyfonní hudby v italském Arezzu, na sborovém festivalu Smetanova Litomyšl a první místo na mezinárodním pěveckém festivalu Llangolle v severním Walesu. K nejvýznamnějším úspěchům karvinského pěveckého sboru Permoník patří vítězství na prestižním festivalu v Llangolle.

Na Kunětickou horu se o víkendu vrátil středověk

Návrat do středověku zažilo v závěru tohoto týdne několik tisíc návštěvníků hradu Kunětická hora u Pardubic, kde pro ně organizátoři připravili slavnosti nazvané "Kunětické kralování". Hlavní atrakcí bylo nefalšované středověké tržiště, kde lidé mohli vidět řadu dnes již zapomenutých řemesel - šindeláře, přadlenu, dráteníka, brašnáře, vitrážníka, provazníka, pletařku ošatek a další. Své umění předvedli i šermíři, kejklíř, kouzelník, tanečnice a divadelníci. Mezi návštěvníky se potulovalo prase, osel a drůbež, k osvěžení se pila medovina.

"Kunětické kralování je naší největší akcí, k níž jsme se odhodlali poté, co lidé příznivě přijali menší šermířská vystoupení nebo sokolníky, řekl kastelán Miloš Jiroušek. Téměř dokonalou iluzi středověkého života na hradě vytvořili členové cechu historických řemesel Faber Vladimíra a Ivany Pěnkavových.

Hrad Kunětická hora založil začátkem 15.století husitský hejtman Diviš Bořek z Miletínka. Největší rozvoj hrad zažil za vlastnictví rodu Pernštejnů v první polovině 16.století. V období třicetileté války ho zpustošila švédská vojska.

Lidovou písničkou století se stala Kmochova "Kolíne, Kolíne"

Českou lidovou písničkou století se stala skladba Františka Kmocha "Kolíne, Kolíne". Prvenství jí přiřkli posluchači v anketě, kterou vyhlásili organizátoři letošního 37.ročníku mezinárodního festivalu dechové hudby Kmochův Kolín ve spolupráci s týdeníkem Květy. Výsledky ankety byly v neděli zveřejněny v rámci závěrečného Monstrkoncertu.

Svůj hlas zaslalo některé z oblíbených melodií přes 30.000 lidí z celé republiky. Za nejlepší lidovou písničku století označilo Kmochovu skladbu 7358 z nich. Druhá nejúspěšnější píseň Škoda lásky" získala 6911 hlasů, třetí byla "Ta naše písnička česká s 3815 hlasy. V první desítce se mimo jiné objevily skladby "Andulko šafářova", "Kdyby ty muziky nebyly", "Ach, synku, synku" a "Morava, krásná zem".

"Zájem lidí nás velice potěšil," řekl ČTK Jiří Linka z festivalového štábu a podotkl: "Přestože anketa nesledovala věkové složení hlasujících, z došlých lístků se dalo usoudit, že se jí zúčastnilo hodně lidí střední generace."Nedělní Monstrkoncert všech zúčastněných orchestrů, při němž před zaplněným kolínským Karlovým náměstím zazněly nejlepší melodie dechovkové hitparády, udělal tečku za třídenním hudebním svátkem. Letošní nepřízeň počasí tisícům posluchačů vynahradil zážitek z vystoupení hvězd české dechovky - Josefa Zímy, Milana Černohouze a Velkopopovické Kozlovky s Eduardem Hrubešem.

Držitelé cen Thálie se setkali v Praze

Držitele prestižních cen Thalie pozvala v neděli Nadace Vlasty Buriana s Hereckou asociací do pražského restaurantu Canto. Setkali se tu například operní pěvci Milada Šubrtová a Luděk Vele, herci Miroslav Horníček, Lubomír Lipský, Zita Kabátová, Alena Vránová a Eliška Balzerová či tanečník a choreograf Viktor Malcev. "Tato setkání jsou už tradiční," řekl ČTK předseda nadace Petr Holík. Připomněl minulé aktivity zaměřené na rehabilitaci umělce po válce neprávem obviněného z kolaborace s nacisty.

Nadace vznikla v roce 1997. Od té doby odhalila paměrní desku na Burianově vile v Dejvicích, umístila bustu v divadle, kde dlouhá léta hrál , a které vedl - dnešním Divadle Komedie, a přilehlý průcho přejmenovala na Pasáž Vlasty Buriana. "Úkolem zůstává převezení jeho ostatků na vyšehradský hřbitov," řekl Holík a dodal, že jedním z cílů je i ustavení ceny nesoucí jméno krále komiků.

Martina Navrátilová otevřela výstavu svých fotografií

Výstavu svých fotografií afrických zvířat, které pořídila při cestách do Keni, slavnostně otevřela v pražském paláci Adria americká tenistka českého původu Martina Navrátilová. Výstava, nazvaná "Vzpomínky na Afriku", bude otevřena do 12.září. Navrátilová by výstavou a svými aktivitami na podporu revitalizace pražské Stromovky chtěla přispět k ochraně přírody a rozšíření zájmu o ni. "O přírodu se dobře nestaráme, za komunismu hodně utrpěla, proto jí chci pomáhat," řekla při otevření expozice. Netají se tím, že fotografuje pro radost a je amatérkou.

Ze sportu:

Česká reprezentantka Alena Peterková neobhájila titul mistryně Evropy v duatlonu, nicméně na šampionátu v rakouském Blumau vybojovala stříbro. O nejcennější kov ji připravila mistryně světa Irma Heerenová z Nizozemska, která byla na trati 10 kilometrů běh, 40 kilometrů kolo a 5 kilometrů běh o necelou minutu rychlejší. Bronzovou medaili získala Švýcarka Dolorita Fuchsová.

Česká plavkyně Hana Černá obsadila druhé místo na mezinárodním mítinku v Monaku v polohovém závodě na 400 metrů, Časem 4:49,23 minuty zaostala za vítěznou Kanaďankou Joanne Malarovou o 5,52 sekundy.

České volejbalistky porazily v závěrečném zápase kvalifikace o postup na zářijové mistrovství Evropy v Itálii reprezentaci Lotyšska 3:1. Ve skupině A2 obsadily se třemi výhrami konečnou pátou příčku. Na šampionát postoupily Polky, Rumunky, Chorvatky a ze čtvrtého místa i Nizozemky.

Oba tituly se podařilo obhájit české výpravě na mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku. Potřetí v řadě vybojovali zlaté medaile na šampionátu ve francouzském Toursu Radka Hanáková s Davidem Hufem v soutěži párů a stejně jako loni v Kyjevě skončilo na nejvyšším stupni i družstvo mužů ve složení Vladimír Valouch, David Holzer a Jakub Strakoš. Další medaile přidali do české sbírky Strakoš za druhé místo v soutěži mužů a třetí Tomáš Krmíček, Bronz získal také pár Lenka Mašková a Martin Dušek.

Čeští basketbalisté prohráli první ze tří vzájemných přípravných utkání s Polskem v Opavě 74:77 po poločase 34:36. Před mistrovstvím Evropy ve Francii, které začíná 21.června, sehrají se stejným soupeřem ještě dvě střetnutí - v pondělí v Novém Jičíně a v úterý v Ostravě.

Mistrem republiky v šachu se stal Marek Vikáč, jenž v poslední partii remizoval s Eduardem Medunou a vedle zisku titulu splnil i normu pro mezinárodního velmistra. To se podařilo i druhému Petru Veličkovi, jenž na závěr porazil Michala Konopku a nasbíral osm bodů jako vítěz. Výsledky 11.kola: Talla - Juřek 0,5:0,5, Vokáč - Meduna 0,5:0,5, Sobek - Hába 0,5:0,5, Jansa - Štoček 0:1, Konopka - Velička 0:1, Votava - Freisler 0:1. Konečné pořadí, o němž rozhodlo pomocné hodnocení systému Sonnen-Born: l. Vokáč 8 bodů 'SB 41,0), 2. Velička 8 '40,25), 3. Meduna 6,5, 4. Talla, 5. Hába, 6. Freisler všichni 6, 7.Štoček, 8. Votava oba 5,5, 9. Konopka, 10. Jansa oba 4,5, 11. Juřek 3,5, 12. Sobek 2.

Předpověď počasí pro Českou republiku na pondělí: