Zprávy pondělí, 14. prosince 1998

Lucie Bílá, Daniel Hůlka a Olympic vítězi ankety Český slavík

A nyní podrobně:

Česká strana sociálně demokratická rozebrala svůj neúspěch v listopadových volbách

Ústřední výkonný výbor České strany sociálně demokratické v neděli v Poděbradech hodnotil výsledky listopadových senátních a komunálních voleb. Doporučil svým organizacím vyloučit ty členy, kteří nejprve dobrovolně přijali kandidaturu pro komunální volby, sami pak následně odstoupili a oslabili tak šance strany uspět ve volebním klání. Z úst řady delegátů se snesla kritika na slova předsedy ČSSD Miloše Zemana, kterými odsoudil některé neúspěšné kandidáty v senátních volbách a také o osudu samotné horní komory se vedla bouřlivá diskuse.

Předseda ČSSD Miloš Zeman ve svém projevu ke členům Ústředního výkonného výboru strany už na základě hlubších analýz zopakoval svá dřívější slova o neúspěchu sociální demokracie v senátních volbách. Celkové výsledky komunálních voleb označil naopak za úspěch, protože strana zhruba ztrojnásobila počet svých zastupitelů. Miloš Zeman vidí hlavní příčiny neúspěchu ČSSD v senátních volbách především v tom, že stranické osobnosti z regionů odešly do centra a ČSSD ještě nestačila nové osobnosti připravit.

Středočeští sociální demokraté na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD se svým požadavkem na diskusi o zrušení Senátu, který vzneslo vedení jejich regionální organizace minulý týden, neuspěli. Občané by podle nich měli o horní parlamentní komoře rozhodnout v referendu.

K nejmírnějším kritikům tohoto návrhu patřil předseda ČSSD Miloš Zeman. Podle jeho soudu však je třeba horní parlamentní komoru reformovat. Připomněl, že je to rovněž názor prezidenta Václava Havla a že podobný názor má i Občanská demokratická strana. Výzva středočeské ČSSD je podle něj "plácnutím do vody", protože se dosud sociální demokracii nepodařilo prosadit zákon o referendu.

Předsednictvo ČSSD odvolalo předsedu odborné komise pro otázky církví a náboženských společností Zdeňka Kotrlého. Předseda strany Miloš Zeman při jednání Ústředního výkonného výboru řekl, že ten, kdo veřejně pronáší názory, které jsou v rozporu s politickým programem strany, nemůže zastávat politickou ani odbornou vedoucí funkci. Takové názory podle něj může pronášet jen jako prostý člen strany. Návrh podalo minulý týden politické grémium strany, které tak reagovalo na Kotrlého nedávné prohlášení, podle něhož by měla ČSSD vrátit veškeré majetky církvím. Kotrlý tehdy zároveň své stranické kolegy varoval před antiklerikalismem, který by se jim v budoucnu nemusel vyplatit.

Česká strana sociálně demokratická má od neděle také nové logo - červenou růži se zeleným listem.

Místopředseda ODS Miroslav Macek odmítá, že Libor Novák úmyslně připravil stát o daně

Aféře "Zilk" a obžalobě na bývalého výkonného místopředsedu ODS Libora Nováka kvůli krácení daní se mimo jiné věnovali místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek a předseda Unie svobody Jan Ruml v nedělním diskusním pořadu soukromé televize Nova "7 čili Sedm dní".

Místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek odmítá, že by bývalý výkonný místopředseda ODS Libor Novák obžalovaný z krácení daní úmyslně rozepsal sponzorský dar ODS od bývalého tenisty Milana Šrejbra na dva neexistující dárce proto, aby zkrátil daňovou povinnost vůči státu. Novák z titulu své funkce udělal podle Macka to, co mu bylo předloženo. Mackův partner v diskusi předseda Unie svobody a bývalý člen širšího grémia ODS Jan Ruml odmítl komentovat obžalobu s poukazem na to, že neví, z čeho státní zastupitelství při obvinění Nováka vycházelo. Připustil, že Libora Nováka znal jako vždy čestného člověka.

Policie Libora Nováka viní z toho, že připravil stát na daních o zhruba půl miliónu korun tím, že v daňovém přiznání ODS za rok 1995 rozepsal dva sponzorské dary na více dárců, než kolik jich skutečně bylo. Novák podle policie takto vykázal dar od bývalého tenisty Milana Šrejbra a od bývalé pracovnice společnosti Silas Group Jarmily Mlejnkové, manželky někdejšího fotbalisty Sparty Miroslava Mlejnka.

Aféru vzniklou kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka, který v říjnu nezískal vysoké české státní vyznamenání kvůli podezření ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností 'StB), pokládá předseda Unie svobody Jan Ruml za uzavřenou. Není si ale jist, zda se taková aféra nemůže v budoucnu opakovat. Naopak místopředseda ODS Miroslav Macek aféru "Zilk" za uzavřenou nepovažuje. Vyplynulo to z jejich diskuse v nedělním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní", ve které se shodli na tom, že by se podobným případům dalo zabránit zpřístupněním svazků z činnosti StB, a to lidem, kterých se svazky týkají. Oba také vyslovili obavy, že vůli k odtajnění těchto spisů nejspíše nelze očekávat od současného ministra vnitra Václava Grulicha.

Schůzka o ekonomice nepřinesla podle Jana Rumla žádné reálné výsledky

Kromě jakési ekonomické koalice mezi ODS a sociální demokracií nepřinesla páteční schůzka předsedy vlády Miloše Zemana, guvernéra ČNB Josefa Tošovského a předsedy ČMKOS Richarda Falbra s předsedou Sněmovny Václavem Klausem podle předsedy Unie svobody Jana Rumla žádné reálné výsledky. Místopředseda ODS Miroslav Macek ale míní, že největší hodnota schůzky je v tom, že se uskutečnila a že všichni její účastníci potvrdili, že pociťují odpovědnost za to, co se v tomto státě děje. Uvedli to v nedělním diskusním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní".

Podle vicepremiéra Pavla Rychetského je užitečné, že schůzka zahájila komunikaci

Vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský je toho názoru, že schůzka nejvyšších představitelů Poslanecké sněmovny, vlády, odborů a národní banky nemohla vyřešit problémy této země, ale vyjasnila základní východiska. Jak dále uvedl v diskusním pořadu soukromé televize Prima "Nedělní partie", je odpovědností vlády, aby předložila parlamentu taková opatření, která povedou ke změně negativního ekonomického vývoje, většinu z nich však kabinet nemůže prosadit bez Poslanecké sněmovny. "Proto je užitečné, že předseda sněmovny s vládou tuto komunikaci zahájil. A odbory jsou stejně užitečné, protože bez sociálního smíru nemáme šanci," dodal Pavel Rychetský.

Španělský premiér ocenil v Praze vzájemné kulturní vztahy

Španělský premiér José María Aznar v neděli na akademické půdě Univerzity Karlovy v Praze zdůraznil dlouhou a bohatou tradici česko-španělských kulturních styků a vyjádřil víru v jejich další upevnění "v blízké budoucnosti", kdy Česká republika vstoupí do Evropské unie. Z rukou rektora Univerzity Karlovy Karla Malého převzal jubilejní medaili k 650. výročí založení univerzity.

V rámci historicky první návštěvy španělského premiéra v České republice má dnes Aznar jednat s českými představiteli o česko-španělských vztazích a zejména o situaci v Evropské unii, jejím rozšiřování a otázkách evropské bezpečnosti.

Většina českých občanů považuje kritiku ze strany EU za oprávněnou

Za oprávněnou považují více než dvě třetiny našich občanů kritiku tempa příprav České republiky na vstup do Evropské unie, kterou Evropská komise zveřejnila počátkem listopadu. Vyplývá to z výsledků výzkumu veřejného mínění, který provedla agentura Sofres-Factum.

Evropská komise ve své zprávě kritizovala například nabývání a pozbývání státního občanství v České republice, postavení romské menšiny či restrukturalizaci průmyslových podniků. Hodnocení obšírně posuzuje ekonomický i politický integrační pokrok zemí usilujících o přijetí do Evropské unie za poslední rok, z něhož Česká republika vyšla jako stát, který leckde učinil v procesu přidružování jen malé či nulové zlepšení.

Odborová rada Poldi iniciovala změnu zákona o úpadku a vyrovnání

Úpravu zákona o úpadku a vyrovnání iniciovala Odborová rada Poldi po zkušenostech se zadržováním mezd v krachujících ocelárnách. Návrh změn projedná tripartita a poté by měl být zařazen do legislativního plánu vlády. Poldovské odbory se podle předsedy odborové rady Stanislava Tomáška inspirovaly praxí v zemích Evropské unie, kde jsou výplaty mezd při potížích podniků garantovány státem. Odborářský návrh pak předpokládá vytvoření státního garančního fondu, do nějž budou průběžně přispívat všichni zaměstnavatelé. Z něho by měly být vypláceny mzdy zaměstnanců krachujících podniků. Věřitelské pohledávky by poté nebyly vymáhány jednotlivými zaměstnanci, ale jednotně státem.

Výbuch v Praze 5 poškodil řadu výloh a stovku oken v bytech

K výbuchu nálože došlo v sobotu před půlnocí v prodejně elektrospotřebičů umístěné v obytném domě v Plzeňské ulici v Praze 5. Exploze se obešla bez zranění. Hasiči z domu evakuovali 39 obyvatel, uzavřeli ulici a ve spolupráci s policií, pyrotechniky, Záchrannou službou a plynárenskou pohotovostí likvidovali škody způsobené výbuchem. Výbuch bomby prorazil podle policie několikacentimetrovou železobetonovou podlahu do sklepa domu, poškodil vstupní dveře podniku, výlohy a v nich umístěné zboží. Tlaková vlna rozbila také asi sto oken soukromých bytů v blízkém okolí. Případ šetří policie.

Umělci-senioři se sešli u vánočního stromečku v Praze

Nadace Život umělce pozvala v neděli na tradiční předvánoční setkání do Národního domu v Praze na Vinohradech umělce-seniory. U stromečku si popovídali ti, jejichž umělecké výkony dodnes žijí v srdcích pamětníků. Vesměs jde o držitele ocenění Senior Prix, jichž herecká asociace udělila už více než 400. Mezi přítomnými byli například kapelníci Zdeněk Barták a Ferdinand Havlík, zpěváci Judita Čeřovská a Richard Adam, "limonádový Joe" Karel Fiala i "včelka Mája" Aťka Janoušková.

Lucie Bílá, Daniel Hůlka a Olympic vítězi ankety Český slavík

Lucie Bílá, Daniel Hůlka a hudební skupina Olympic jsou vítězi ankety Český slavík. Lucie Bílá v anketě stejně jako loni dostala nejvyšší počet bodů - 579.971, a tak se stala i absolutní vítězkou letošního ročníku. Stříbrní slavíci patří Iloně Csákové, poprvé v historii této ankety Karlu Gottovi a skupině Lucie. Bronzové trofeje dostali od posluchačů Bára Basiková, Janek Ledecký a skupina Buty.

Pavel Nedvěd druhým držitelem Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu ČR

Druhý ročník novinářské ankety Zlatý míč České republiky pro nejlepšího domácího fotbalistu za rok 1998 vyhrál záložník italského týmu Lazio Řím Pavel Nedvěd. Získal celkem 914 bodů, o 57 více než druhý v pořadí, útočník francouzského RC Lens Vladimír Šmicer 'celkem 857 bodů). Jako třetí se umístil Patrik Berger, středopolař anglického Liverpoolu '529).

Titul Červená karta roku patří premiérově Spartě Praha

V prvním ročníku ankety Červená karta pro nejhorší počin roku 1998 udělili fotbaloví novináři tento titul Spartě Praha. Měli k tomu dva důvody - jedním bylo nevstřícné chování hráčů vůči zástupcům médií v podzimní části ligy a druhým pak vystoupení v předvolební kampani politické strany Hnutí za demokratické Slovensko, kde hráči nastoupili s logem této strany na dresech. Anketu letos poprvé uspořádala fotbalová sekce Klubu sportovních novinářů ČR jako doplněk a protipól k loni založené tradici Zlatého míče ČR pro nejlepšího domácího fotbalistu roku.

Ze sportu:

V posledním přípravném utkání před odletem na moskevský turnaj Baltika Cup remizovali v neděli čeští hokejisté v Mladé Boleslavi s Kanadou 3:3.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo s občasným deštěm, na hřebenech hor zpočátku sněžení. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.