Zprávy pondělí, 15. května 2000

Při sledování zpravodajství české redakce Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Krátce k některým tématům:

A nyní zprávy podrobné:

Ministr obrany Vladimír Vetchý a náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý se zúčastní ministerského zasedání ZEU v Portugalsku

Ministr obrany Vladimír Vetchý a náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý se v pondělí a v úterý zúčastní zasedání ministrů obrany a zahraničních věcí Západoevropské unie v portugalském Portu. ČTK to sdělila tisková služba ministerstva obrany. Hlavním tématem zasedání, které bude posledním pod portugalským předsednictvím a před nadcházejícím předsednictvím Francie, bude transformace ZEU do Evropské unie v rámci budování společné evropské bezpečnostní a obranné politiky. Česká republika, která jedná o vstupu do Evropské unie, má v ZEU jakožto člen Severoatlantické aliance status přidruženého člena. Ve čtvrtek tlumočilo Česko členským státům Evropské unie přání, aby se mohlo co nejrychleji zapojit do vznikající společné bezpečnostní a obranné politiky EU, a to nejen na politické, ale i na vojenské a technické úrovni. ČR také potvrdila, že je k evropské vojenské kapacitě připravena přispět konkrétními jednotkami.

Vláda projedná koncepci ministerstva práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí předloží v pondělí vládě své priority a úkoly do roku 2002. Koncepce ministerstva, zveřejněná na Internetu, obsahuje například záměr dosáhnout plné zaměstnanosti definované Evropskou sociální chartou nebo modernizovat systém důchodového pojištění. Dokument obsahuje také úkoly ke zlepšení zaměstnanosti tělesně postiženým lidem. Sociální právo by mělo být zcela sladěno s Evropskou unií do roku 2003. Mezi samostatné kapitoly patří politika zaměstnanosti. Obsahuje úkoly podporující vznik nových pracovních míst. Měli by je vytvářet například malí a střední podnikatelé, kterým chce Špidlův resort pomoci finančními podporami a snížením daňového zatížení. Do roku 2001 chtějí autoři koncepce zvýšit objem financí na politiku zaměstnanosti na přibližně 1,5 procenta hrubého domácího produktu.

Výraznější ochranu zaměstnanců při nesolventnosti zaměstnavatele, s níž koncepce také počítá, částečně plní novela konkursního zákona, která je již účinná od 1. května. Kapitola sociální ochrana hovoří i o modernizaci důchodového pojištění. Průměrný starobní důchod činí v současnosti asi 59 procent průměrné čisté mzdy, uvádí koncepce. Reforma důchodového systému by měla zahrnout povinné důchodové pojištění ve výši 55 až 60 procent průměrné čisté mzdy a dobrovolné připojištění. Koncepce také chce koordinovat činnost státní správy a samosprávy vůči zdravotně postiženým prostřednictvím sociálního pracovníka, kurátora pro zdravotně postižené.

Na programu květnové schůze PS bude několik kontroverzních bodů, jejichž projednávání zřejmě budou provázet stranické polemiky a spory

Několik kontroverzních bodů, jejichž projednávání budou asi provázet stranické polemiky a spory, bude předmětem schůze Poslanecké sněmovny, která začne v úterý. Poslance čeká mimo jiné schvalování zákona o Státním fondu bydlení a dalších zákonů upravujících majetek a pravomoci krajů. Většinou se jedná o předlohy, jež dlouhodobě názorově rozdělují politiky. Zákon o fondu bydlení, jehož vytvoření patří mezi pilíře volebního programu vládní ČSSD, je už přes měsíc předmětem vyjednávání mezi sociálními demokraty a ODS.

Obtížné okamžiky zřejmě na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny čekají ministra spravedlnosti Otakara Motejla. Poslanci totiž mají rozhodnout o osudu vládní novely Ústavy, od níž se má odvíjet plánovaná reforma soudnictví, a o obsáhlé novele trestního řádu. Obě sice prošly do druhého čtení, klíčový ústavně-právní výbor však sněmovně doporučil, aby je zamítla. Poslanci mají dále schvalovat vládní návrhy zákonů o soudech a soudcích, které se asi také setkají s tvrdou kritikou.

Poslanci zřejmě podpoří zmírnění křivd způsobených holocaustem

Umožnit navrácení majetku zabaveného během nacistické okupace českým Židům a židovským organizacím je cílem vládního návrhu zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem, který by poslanci měli schvalovat na květnové schůzi sněmovny. Lze předpokládat, že bude schválen, neboť poslanci různých stran vyjádřili s jeho záměrem souhlas. Židovským obcím by se měly vrátit všechny nemovitosti ve vlastnictví státu, které byly jim, židovským nadacím a spolkům odňaty od září 1938 do května 1945. Výjimku budou tvořit zemědělská půda a lesní pozemky, vymezené hranicemi národních parků či rezervací, pozemky zastavěné stavbami, které mezi odňatý majetek nepatří, či nemovitosti, které ČR nezbytně potřebuje a pro danou činnost nemůže využít jiné.

Mladí sociální demokraté diskutovali v Brně o rozšiřování EU

Zejména otázkám rozšiřování Evropské unie (EU) a problémům příhraničních regionů bylo věnováno mezinárodní setkání mladých sociálních demokratů v Brně. Třídenní akce se zúčastnily asi tři desítky mladých lidí z České republiky, Slovenska, Rakouska a Slovinska, informoval v neděli ČTK předseda brněnské organizace Mladých sociálních demokratů (MSD) Jeroným Tejc.

O vytváření evropské obranné a bezpečnostní identity a způsobech řešení krizí v Evropě diskutoval v neděli s účastníky akce ministr obrany Vladimír Vetchý. Mladí se zajímali zejména o schopnost evropských partnerů v NATO i Evropské unii zvládat krize, které mohou nastat na tomto kontinentě, řekl poté Vetchý novinářům. Tejc připomněl, že seminář se věnoval také problémům nezaměstnanosti, přičemž konstatoval, že mladí lidé bez praxe patří k hlavním rizikovým skupinám. Za vhodné proto účastníci semináře pokládají uvažovat o zavedení kvóty, která by zaměstnavatelům s více než 100 zaměstnanci určovala povinnost dát práci alespoň třem procentům lidem bez praxe. "Je nutno zvážit legislativní problémy a zajistit co nejmenší zátěž zaměstnavatelů," připustil Tejc. Podobná mezinárodní setkání mladých sociálních demokratů se podle něj konají vždy třikrát do roka střídavě v jednotlivých státech. Jejich hlavní smysl spočívá v diskusi a výměně názorů.

Kolaudace Kongresového centra pro zasedání MMF začne v pondělí

V pondělí začne kolaudace stavební části rekonstrukce a dostavby Kongresového centra Praha (KCP) pro účely zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se uskuteční v září. Ta potrvá tři týdny, maximálně měsíc a poté bude celý objekt předán naprosto připravený pro zasedání. ČTK to sdělila mluvčí Kongresového centra Praha Zuzana Máchalová. Jak dodala, v průběhu kolaudace budou pokračovat práce, které přímo nesouvisí se zasedáním MMF, jako je vybavení Kongresového sálu pro koncertní účely, tak aby splňoval parametry špičkové koncertní síně. Pokračovat budou také dokončovací práce na zastřešení terasy původní budovy.

V KCP se počínaje 18.červnem uskuteční několik kongresů, z nichž každého by se mělo zúčastnit 1200 až 1500 lidí. Slavnostní otevření je plánováno na 23.června. Začátkem července bude objekt předán ministerstvu financí pro přípravu zasedání MMF. Kromě 2,8 miliardy korun, které byly určeny na přestavbu centra, si Výroční zasedání MMF a SB vyžádá 935 miliónů korun provozních nákladů. Původně plánovaný rozpočet 600 miliónů korun bude totiž o 335 miliónů korun překročen. Navýšení rozpočtu bude financováno z větší části ze sponzorských darů. Z 600 miliónů plánovaných výdajů poskytne 350 miliónů státní rozpočet a 250 miliónů korun bude plynout z půjčky ČNB. Po skončení zasedání MMF začne ministerstvo financí předávat objekt společnosti Kongresové centrum Praha 1.října, kdy začnou dokončovací práce na koncertním vybavení kongresového sálu tak, aby se zde mohla 13.prosince uskutečnit premiéra muzikálu "Monte Cristo", který zde bude mít domovskou scénu.

Předseda PS a ODS Václav Klaus kritizoval prezidenta Václava Havla za jeho výroky na adresu odpůrců zasedání MMF

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a šéf ODS Václav Klaus v sobotu kritizoval prezidenta Václava Havla za jeho výroky na adresu odpůrců zasedání Mezinárodního měnového fondu. Havel totiž před nedávnem vyjádřil sympatie s lidmi, kteří protestují právě proti MMF. ODS považuje za nemožné, aby ústavní činitelé ČR vyjadřovali postojům extremistů podporu, řekl Klaus novinářům po jednání Výkonné rady ODS v Šilheřovicích na Opavsku.

Dodejme, že výročního zasedání MMF a Světové banky se má zúčastnit asi 18.000 oficiálních hostů. Na očekávané demonstrace proti zasedání se má podle některých zdrojů do Prahy sjet až 20.000 odpůrců globalizace. K udržení pořádku má být nasazeno až 11.000 policistů.

Praha se v roce 2001 připojí k datové síti EuroRing Praha se nejpozději v první polovině roku 2001 připojí k moderní datové síti EuroRing budované firmou KPNQwest, jež je významným evropským poskytovatelem služeb Internetu. EuroRing propojí optickými kabely téměř 50 významných evropských obchodních center ve 14 zemích. Praha se k němu připojí jako první město bývalého východního bloku, řekl v neděli ČTK ředitel KPNQwest Czechia Michael Hartman s tím, že unikátní optická infrastruktura EuroRing bude po svém dokončení v příštím roce měřit téměř 20.000 kilometrů. Bude propojena s optickou datovou sítí společnosti Qwest, která ve Spojených státech měří téměř 30.000 km. První EuroRing pokrývající Benelux a část Francie byl zprovozněn v únoru 1999. O čtyři měsíce později potom druhý připojil Velkou Británii. Třetí, z celoevropského hlediska klíčový německý EuroRing byl dokončen letos, uvedl Hartman.

KPNQwest byl založen loni v dubnu jako společný podnik EUnetu, jeho amerického strategického partnera Qwest Communications International a nizozemského telekomunikačního operátora KPN. Své služby poskytuje od loňského dubna. Společnost má 650 zaměstnanců. Pod obchodním názvem KPNQwest Czechia působí v ČR od letošního března.

V Olomouci bude diskusní fórum o vysokoškolském studiu

Veřejné diskusní fórum o možnostech a problematice vysokoškolského studia se v pondělí uskuteční na půdě Univerzity Palackého v Olomouci. Akce je součástí cyklu regionálních diskusních fór, které se konají v budoucích krajích v rámci Národního programu rozvoje vzdělávání - Výzva pro deset miliónů. Roman Zvarič z agentury ExMise ČTK řekl, že pondělní diskuse se zúčastní ředitel odboru vysokých škol ministerstva školství Josef Beneš, rektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková, ředitelka Centra pro studium vysokého školství Helena Šebková a zástupce studentů Univerzity Palackého. "Bude se hovořit o hlavních úskalích českého vysokoškolského studia, o systému zjišťování kvality vzdělávání a zavádění změn do chodu jednotlivých institucí," uvedl Zvarič. Projekt Výzva pro deset miliónů vypracovalo ministerstvo školství ve spolupráci se společností Poryv. Jeho cílem je příprava programového dokumentu ke změnám v českém vzdělávacím systému.

České dny v bruselském hotelu Europa Intercontinental

V prestižním bruselském hotelu Europa Intercontinental začal o víkendu "český festival". Spočívá v podávání českých jídel a nápojů v hotelové restauraci a baru, ve výstavě obrazů Ivy Mrázkové a Pavla Bešty v hale, nehledě na českou vlajku, jež bude do konce měsíce povlávat pár kroků od budovy Rady ministrů EU.

Festival zahájil koncert Rejchova tria a také slavnostní podepisování fotbalových míčů českým reprezentantem Janem Kollerem, kanonýrem bruselského Sportingu Anderlecht, mistra belgické ligy. Míče budou mezi nejlepšími cenami v tombole, kterou festival vyvrcholí. Její vítězové pojedou na týden do pražského Intercontinentalu. Podle Jeana Baptista Pigeona, ředitele bruselského hotelu, je ČR první zemí ze střední a východní Evropy, s níž byla takováto akce připravena. "Vystřídaly se tu snad všechny státy Evropské unie, na podzim chystáme Kypr. Česká republika je však prvním reprezentantem pro nás 'nové' Evropy."

Ve Vyškově-Dědicích začala výstava Ondřeje Sekory

Dílo a život Ondřeje Sekory přibližuje výstava, která v neděli začala v Muzejním pavilonu ve Vyškově-Dědicích. Výstava byla připravená ke 100.výročí narození spisovatele a ilustrátora dětských knih, kreslíře, karikaturisty, ale i znalce přírody, milovníka sportu a autora prvních pravidel ragby v Československu. Malí i velcí obdivovatelé Ferdy Mravence, brouka Pytlíka a Berušky si tak mohou prohlédnout množství ukázek ze Sekorovy tvorby. K vidění jsou jeho knihy pro děti vydané v mnoha světových jazycích, novinové kresby a karikatury a především ilustrace s populárními postavičkami z hmyzího světa. Zejména děti přivítají hrací koutek s trojrozměrným prolézacím mraveništěm. Výstava byla nedávno instalována také v Brně, kde musela být pro velký zájem veřejnosti o dva týdny prodloužena. Se Sekorovým dílem se mohou zájemci ve Vyškově-Dědicích seznámit po celou turistickou sezónu až do 15. října.

Pražský veletrh Svět knihy se stává známou tradiční akcí Pražský veletrh Svět knihy se podle pořadatelů začíná stávat známou a tradiční akcí. První tři dny veletrhu, který v neděli v Průmyslovém paláci na Výstavišti skončil, navštívilo 20.000 zájemců a podle odhadu pořadatelů s posledním dnem jejich počet stoupl až 28.000 lidí, což je ale o něco méně než loni. "Jednoznačně se ukazuje, že koncepce veletrhu se širokou programovou nabídkou, přítomností spisovatelů a autorskou četbou, má na českém trhu smysl," řekla ČTK ředitelka veletrhu Dana Kalinová. Ocenila zvláště, že akci navštěvuje stále více agentů jednotlivých nakladatelství ze zahraničí a vzrůstá i počet národních expozic. "Takto by měl tento veletrh fungovat," podotkla ředitelka. Počet vystavovatelů, jako všude na světě, podle ní sice klesá, protože se spojují a mají kolektivní stánky, ale obsazená plocha je větší. Kalinová zároveň uvedla, že pražský veletrh se nikdy nestane akcí, kterého se bude zúčastňovat vysoký počet samostatných nakladatelství ze zahraničí. I v neděli, poslední den veletrhu, si do Průmyslového paláce našlo cestu mnoho čtenářů. V rámci doprovodných akcí se mohli setkat s autorem knihy "Minimum o počasí" Vladimírem Vondráčkem a kmotrem knihy moderátorem zpravodajství o počasí Janem Zákopčaníkem nebo spisovatelem Viktorem Fischlem. Své výroční ceny udělila také Akademie science fiction, fantasy a hororu. Cenu za dlouholetou práci pro tento literární druh získal spisovatel a vydavatel internetového deníku Neviditelný pes Ondřej Neff. Letošním čestným hostem veletrhu byl belgický region Valonsko - Brusel. Pro příští rok chystají pořadatelé projekt Babylónská věž o literárních překladech. Obsahem projektu spojeného s mezinárodní konferencí má být otázka překladů ve vztahu k jazykům, které nejsou světové.

Pražské jaro: SOP představila operu-muzikál Isaaka Steinera Dorian Gray Třetím dnem v neděli pokračoval mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Posluchačům nabídl například premiéru opery-muzikálu Dorian Gray současného izraelského skladatele Isaaca Steinera. Večerní představení ve Státní opeře Praha dirigoval sám autor.

Pianista Ohlsson se cítí jako Mozart: Pražané mu rozumějí Nespočet vystoupení již měl v Praze, ale i s českými orchestry a dirigenty při jejich zahraničních turné, americký klavírista Garrick Ohlsson. V pondělí zahraje sólově v Rudolfinu na festivalu Pražské jaro. "Cítím se jako Mozart, který říkal 'moji Pražané mi rozumějí'," zažertoval umělec na nedělní tiskové konferenci. "Hudební svět mě zná jako chopinovského experta, ale zdaleka se nezaměřuji pouze na tohoto skladatele," řekl Ohlsoon na dotaz ČTK, zda se ztotožňuje s názorem, že jeho doménou je Chopinova hudba. Opravil i obraz, který v Praze má: není pravda, jak řekl, že by se vyhýbal soudobé hudbě. Hraje ji však především doma v Americe. Jako mladý vyhrál Ohlsson Chopinovu soutěž ve Varšavě a mnoho se jeho tvorbě věnoval. "Nyní, uprostřed života, jsem se na něj zaměřil znovu. Vzhledem k mému uměleckému vývoji je to legitimní," uvedl dvaapadesátiletý interpret. Nedávno natočil na 12 CD celé Chopinovo sólové klavírní dílo.

Ohlsson hrál v Praze poprvé v roce 1973. "Toto město je pro mne umělecky velice důležité," prohlásil. Za cenné považuje i své zážitky z odlišně žijícího někdejšího socialistického východního bloku, které mnozí jeho západní vrstevníci a kolegové neměli. "Hudba je zázrak. A zázrak nemůžete přinutit, aby se stal," poznamenal dnes pianista. V Praze se však na jeho umělecké dráze výjimečné zážitky odehrávaly často.

Čeští hokejisté se v Petrohradu stali podeváté mistry světa

Hokejisté České republiky porazili ve finále mistrovství světa v Petrohradu reprezentaci Slovenska 5:3 a získali třetí titul od rozdělení federace a celkově devátý v historii. Více prvenství, celkem třiadvacet, už mají na svém kontě pouze Rusko, nástupnický stát po rozpadu Sovětského svazu, a Kanaďané. Vyslanci z kolébky hokeje triumfovali na MS jedenadvacetkrát. Češi současně obhájili loňské prvenství z norského Lillehammeru. Získat zlaté medaile na dvou po sobě jdoucích světových šampionátech se naposledy podařilo reprezentaci Švédska v letech 1991 a 1992. Vítězům vyšel začátek zápasu a jeho tři branky v první třetině vstřelili Michal Sýkora, Tomáš Vlasák a Martin Procházka. Náskok snížil až ve 28. minutě při vyloučení Františka Kučery slovenský obránce Martin Štrbák, ale důležitý čtvrtý gól vstřelil v poslední třetině svým premiérovým zásahem na MS vsetínský útočník Jan Tomajko. Zápas zdramatizovali dvěma brankami v 56. minutě Miroslav Hlinka a v 58.minutě Miroslav Šatan, avšak v závěrečném slovenském náporu z rychlého protiútoku v předposlední minutě skóroval Robert Reichel a stanovil konečné skóre.

Předpověď počasí na pondělí pro Českou republiku:

Skoro jasno nebo jasno, teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.