Zprávy pondělí, 15. ledna 1996

Vazeni posluchaci, vitejte pri poslechu vysilani Radia Praha. Uvodem prehled nejdulezitejsich zprav, ktere vam prinasi Eva Petrzilkova.

Tolik hlavni body. A nyni podrobneji:

Ministr Tigrid se vratil z Kodane

Cesky ministr kultury Pavel Tigrid se v nedeli vratil z Kodane, kde se zucastnil zahajeni kulturnich akci v ramci programu "Evropske metropole kultury". Za velmi pozoruhodny oznacil slavnostni zahajovaci vecer za pritomnosti danske kralovny a dvanacti ministru kultury zemi Evropske unie a pridruzenych zemi. Zminil se rovnez o rozhovorech s danskou ministryni kultury a pritomnymi ministry kultury, zejmena pak Ruska, Litevska a Bavorska. Krome oficialniho programu se rovnez setkal s ceskymi krajany zijicimi v Dansku.

V Budapesti jednali ministri financi CEFTA

Z budapestskeho zasedani ministru financi clenskych statu CEFTA pricestoval zpet do vlasti cesky ministr financi Ivan Kocarnik. Podle nej slo o neformalni schuzku, ktere se zucastnili vsichni ministri financi clenskych zemi. Uvedl, ze diskuse se tykala predevsim reformy verejnych financi. Ministri si vymenili nazory na jeji prubeh a zkusenosti z jednotlivych zemi. CR se svymi vysledky ze vzajemneho srovnani vysla pry nejlepe.

Ministr Vodicka ve Francii

V pondeli a utery bude jednat ve Francii ministr prace a socialnich veci Jindrich Vodicka. Jeho rozhovory se budou tykat povinnosti v oblasti socialni politiky a zamestnanosti vyplyvajicich pro Ceskou republiku ze vstupu do Organizace pro hospodarskou spolupraci a rozvoj (OECD) a ze snahy o integraci do Evropske unie. Partnery ministra Vodicky budou jeho protejsek Jacques Barrot a zastupci sekce OECD pro skolstvi, zamestnanost, praci a socialni veci. Zavita take do Narodniho shromazdeni, kde se setka s vedenim vyboru pro kulturni, rodinne a socialni otazky.

Zdravotni stav Olgy Havlove se zhorsil

Zdravotni stav manzelky ceskeho prezidenta Olgy Havlove se v prvnich lednovych dnech vyrazne zhorsil. Jak dale sdelil prezidentuv mluvci Ladislav Spacek, doslo k progresi metastaz do zivotne dulezitych organu. Stav Olgy Havlove vyzaduje trvalou nemocnicni peci.

Cesti poslanci ve Spanelsku a Portugalsku

Rozhovory se spanelskym a portugalskym ombudsmanem a s dalsimi predstaviteli budou soucasti tydenni navstevy, na kterou z Prahy do obou zemi odcestovala delegace parlamentniho vyboru peticniho, pro lidska prava a narodnosti.

Sportovni informace:

V Novem Meste na Morave bojovali lyzari o Zlatou lyzi a o body Svetoveho poharu. Z nasich je uspechem v patnacce muzu osme misto Buchty, Neumannova na desetikilometrove trati zen skoncila az sestnacta. V muzich ceska stafeta skoncila na 11-ctem miste, v zenach obsadilo nase druzstvo 9-te misto.

Tenisovy turnaj v Aucklandu vyhral cesky reprezentant Novak. Ve finalovem stretnuti porazil Stevena z Noveho Zelandu dvakrat 6:4.

Katerina Tepla ziskala bronzovou medaili ve sjezdu na mistrovstvi sveta ve sjezdovem lyzovani zrakove postizenych v rakouskem Lachu.

Cesky plosinar Dyk obsadil ve ctvrtfinale mistrovstvi sveta na ledove ploche draze v italske Madone di Campiglio druhe misto.

A jake bude v Ceske republice pocasi:

Jasno az polojasno. Nejvyssi denni teploty jeden az 5 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.