Zprávy pondělí, 15. ledna 2001

Milena Štráfeldová

Čeští občané zadrženi na Kubě

Kubánské úřady od pátku zadržují poslance a místopředsedu Unie svobody Ivana Pilipa a dalšího českého občana Jana Bubeníka, kteří jsou na Kubě na soukromé cestě. Důvodem zatčení bylo údajné setkání s představiteli kubánské opozice, čímž byl podle kubánské strany "narušen pobytový režim". Během víkendu byli podle informací velvyslanectví ČR na Kubě oba zadržení vyslýcháni cizineckou policií. Ministerstvo zahraničí je ve styku jak s naším velvyslanectvím na Kubě, tak kubánským chargé d´affaires v Praze. Mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil prohlásil, že úřad považuje kubánský postup s ohledem na vzájemné vztahy za neodůvodněný a neslučitelný s principy vyznávanými v ČR a dalších demokratických zemích. Ministerstvo je připraveno dosáhnout v souladu s mezinárodními normami okamžitého propuštění českých občanů. Oficiální stanovisko ministerstva zahraničí bude kubánské straně předáno dnes.

Stavkový výbor České televizi o možnosti komunikace s nových vedením ČT

Stávkovému výboru České televize se dosud nepodařilo začít vyjednávat s vedením televize, které dosadil generální ředitel Jiří Hodač. K navázání komunikace proto chtějí stávkující využít i prostředníků. Podle právního zástupce stávkujících televizních odborářů Petra Čunderlíka by takovým prostředníkem mohla být nějaká známá osobnost, skupina expertů nebo Rada hospodářské a sociální dohody (tripartita).

Ministr kultury Pavel Dostál k televizní stávce

Ministr kultury Pavel Dostál je přesvědčen, že by stávkující zaměstnanci České televize měli od svých aktivit upustit a přejít pouze do stavu stávkové pohotovosti. Ministr Dostál to prohlásil v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima, kde diskutoval s poslankyní za ODS Kateřinou Dostálovou. Poslankyně zastává názor, že důvody pro pokračování stávky zaměstnanců ČT ve všech směrech pominuly.

Novela zákona o ČT by mohla platit do dvou týdnů

Již do dvou týdnů by mohla podle vstoupit v platnost novela zákona o České televizi. Místopředseda vládní sociální demokracie Zdeňka Škromacha ovšem doufá, že Senát nebude přijetí televizní novely zdržovat vlastními pozměňovacími návrhy. Pokud by se horní komora předlohou nezabývala, postoupila by ji rovnou prezidentovi k podpisu. Předlohu v Senátu zřejmě bezvýhradně podpoří jen Občanská demokratická strana, sociální demokracie není zcela jednotná a čtyřkoalice je zásadně proti. Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý odhadl, že novela by v případě, že ji Senát schválí, mohla platit do jednoho až dvou týdnů.

Lékaři NATO posoudí možné důsledky Balkánu pro zdraví vojáků

Náčelníci zdravotnických služeb armád členských zemí NATO se v pondělí poradí, co vědí o výskytu nemocí mezi bývalými vojáky z operací na Balkáně, a zváží, jaké důsledky tato zjištění mají jak pro léčení, tak pro budoucí prevenci. Shodnou se nepochybně, že nemají žádné důkazy o souvislosti mezi případy onkologických onemocnění a použitím munice s ochuzeným uranem. "Zatím neexistuje důkaz, že by výskyt leukémie souvisel s používáním těchto zbraní - jde o pouhé spekulace," řekl ČTK český generálmajor Leo Klein, lékařský poradce při Vrchním velitelství NATO v Evropě (SHAPE) a náčelník jeho zdravotnického oddělení.

Čeští vojáci se připravují na misi KFOR

Třídenním závěrečným cvičením vyvrcholí příští týden příprava 7. průzkumné roty mezinárodních sil KFOR, která se chystá k odjezdu do Kosova. Ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku čeká vojáky od pondělí do středy mimo jiné procvičení činnosti průzkumných skupin společně s vrtulníkem, příprava skupiny pro spolupráci s civilním obyvatelstvem (CIMIC) a nácvik zabezpečování dodávek humanitární pomoci. Jednotka by měla na Balkán odjet na konci ledna.

ODS a ČSSD o schodku státního rozpočtu

Vládní sociální demokracie nemůže podle předsedy poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimila Tlustého počítat s tím, že by ODS podpořila schodek státního rozpočtu výrazně vyšší než 35,2 miliardy korun. Tlustý to řekl v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach řekl, že bude o rozpočtu s ODS jednat.

Temelín příští týden odstaví reaktor, který čeká plánovaná revize

Reaktor prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín bude ve středu nebo ve čtvrtek odstaven a projde plánovanou profylaktickou revizí. Ředitel elektrárny František Hezoučký ČTK řekl, že plánovanou revizi po testech na 45 procentech výkonu reaktoru, elektrárna "přesunula" na etapu po výkonu do 30 procent. "Ještě před odstavením reaktoru provedou pracovníci společnosti Škoda Energo další asi čtyřhodinovou zkoušku turbogenerátoru. Po ní bude ještě následovat další test úplné ztráty napájení vlastní spotřeby, který ještě patří do podetapy spouštění s výkonem reaktoru 30 procent," dodal Hezoučký .

ČR bude poskytovat více ekonomických informací Evropské unii

Česká republika začne poskytovat Evropské komisi podrobnější údaje o své ekonomice než dosud. Bude také vypracovávat detailní program ekonomického vývoje zpracovaný podle metodologie unie. Tyto programy jsou součástí přípravy na přijetí ČR do hospodářské a měnové unii. Komise upozornila na tento požadavek vlády 13 kandidátských zemí s tím, že pokud na ně přistoupí, posílí vlastní technickou, statistickou a institucionální kapacitu. Zároveň jim to umožní lépe programovat své reformy, jež jsou zase nezbytnou podmínkou přijetí do Evropské unie.

Program CBC Phare počítá pro ČR s roční podporou 19 miliónů eur

Roční podporu 19 miliónů eur přidělí České republice na projekty přeshraniční spolupráce Program CBC Phare v letech 2000 až 2002. Deset miliónů eur půjde každým rokem na projekty na česko-německé hranici, pět miliónů eur na česko-polské a čtyři milióny eur na česko-rakouské příhraničí. Na veletrhu GO v Brně to uvedl Jiří Horáček z odboru programů EU ministerstva pro místní rozvoj. Základním kritériem pro příděl peněz je podle něj přeshraniční dopad.

ČR předala Jugoslávii první most pro pěší a tři autobusy

Česká republika v rámci humanitárních dodávek do Jugoslávské svazové republiky předala koncem loňského roku do užívání most pro pěší v Kragujevaci a první tři autobusy Karosa do Bělehradu. "Dodávka tří autobusů je počátečním krokem, další vozidla by měla být do JSR expedována v lednu a únoru letošního roku," řekl ČTK v telefonickém hovoru z Bělehradu obchodní rada zastupitelského úřadu ČR Zbyněk Peška. Celkem má jít o deset autobusů Karosa jako dar české vlády.

Vláda loni v listopadu schválila první projekty pro Balkán. "Jde o obnovu a posouzení likvidace ekologických havárií na Balkáně, dálkový rozvod elektřiny v Bosně, obnovu silničních a železničních mostů v Jjugoslávii, dodávky uhlí do Kosova, dodávky autobusů pro Bělehrad a obnovu elektrárny Kolubara A," řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Benediktini si připomněli založení Břevnovského kláštera

Výročí posvěcení kláštera si v neděli připomněli v Praze-Břevnově benediktini. Mši tam sloužil apoštolský nuncius arcibiskup Giovanni Coppa. Po bohoslužbě se věřící z této katolické farnosti podle kanceláře kláštera setkali s velvyslancem Vatikánu v Tereziánském sále. Klášter - tehdy západně od Prahy - založil v roce 993 podle legendy druhý pražský biskup Vojtěch Slavníkovec s knížetem Boleslavem II. Benediktinské mnichy přivedl z římského Aventina pro urychlení christianizace vznikajícího českého státu.

Týden demonstrací na Václavském náměstí za svobodné volby

Od pondělí do pátku budou Pravý blok, Necenzurované noviny a Klub angažovaných nestraníků pořádat na Václavském náměstí v Praze demonstrace za svobodné volby pro všechny. Chtějí protestovat proti zákonným omezením, jako jsou volební kauce za kandidátky či limity pro vstup do zákonodárných orgánů. ČTK to řekl předseda strany Pravý blok a šéfredaktor Necenzurovaných novin Petr Cibulka. Účastníci si také připomenou 32. výročí upálení Jana Palacha.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, ojediněle slabé sněžení. Jinak polojasno až skoro jasno. Teploty minus 2 až minus 6 stupňů Celsia.