Zprávy pondělí, 15. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Praha hostí prezidenty Německa, Rakouska a Švýcarska

Čtveřice prezidentů dnes navštíví prestižní Pražský divadelní festival německého jazyka, v jehož rámci se večer v Divadle na Vinohradech uskuteční představení Maria Magdaléna v podání švýcarského divadelního souboru. Před divadelním představením pohostí prezidenty Švýcarska, Německa a Rakouska na Pražském hradě Václav Havel. Zatímco německý a rakouský prezident Johannes Rau a Thomas Klestil pobudou v Praze jen jediný den, švýcarská prezidentka Ruth Dreifussová zahájí dneškem státní návštěvu České republiky. Svá politická jednání otevře dopoledne na Pražském hradě schůzkou s prezidentem Havlem. Poté ji přijmou předsedové obou parlamentních komor Václav Klaus a Libuše Benešová a setká se i s premiérem Milošem Zemanem.

ODS, ČSSD a KDU-ČSL s Unií svobody by podle Václava Klause mohly mít po šesti ministrech

V případné vládě takzvané supervelké koalice by podle představ předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause mohla mít sociální demokracie a ODS po šesti ministrech. Dalších šest křesel v kabinetu by obsadila Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová společně s Unií svobody. Václav Klaus to v neděli řekl v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie, kde dal opět jednoznačně najevo, že se nehodlá vzdát varianty superkoalice, kterou lidovci i unionisté rozhodně odmítají.

ODS se už několik týdnů marně snaží přesvědčit představitele ČSSD, lidové strany a Unie svobody, že nejlepším řešením současné neuspokojivé situace by byla supervelká koalice, v níž by se spojily tyto čtyři demokratické strany a nahradily současnou menšinovou vládu ČSSD. Na sobotním jednání u kulatého stolu se Klausova strana dočkala jediného úspěchu, a to přitakání sociální demokracie. Lidovci a unionisté nadále vylučují, že by se na tomto podle nich nestandardním řešení chtěli podílet.

Studentští vůdci z roku 1989 jsou zklamáni morálním stavem české společnosti

Studentští vůdci z roku 1989, kteří pomáhali během takzvané sametové revoluce k vítězství nad komunistickým režimem, jsou zklamáni morálním stavem současné české společnosti. V nedělním pořadu České televize V pravé poledne se shodli, že ve společnosti se projevuje frustrace, protože neví, jak kontrolovat lidi, kteří nedodržují sliby a pravidla. Nevede se podle nich ani celospolečenský dialog, k němuž studenti před deseti lety vyzývali.

Nejhorší morální devastace nastala podle režiséra Igora Chauna tím, že Občanská demokratická strana před půldruhým rokem "instalovala" vládu České strany sociálně demokratické. Poslanec ODS Marek Benda oponoval, že naopak nyní se ukazuje, že vlády pravice byly zlaté. Chaun ho upozornil, že mluví jako předseda ODS Václav Klaus, který dopustil devastaci, aby se ukázalo, že ODS to dokáže lépe. "Opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS je kašparovina," shrnul Šimon Pánek, který se věnuje humanitární práci ve společnosti při České televizi Člověk v tísni. Monika Pajerová, která působí v diplomatických službách, soudí, že vše vyřeší nástup nové generace.

Velvyslanec USA v ČR John Shattuck se v Rokycanech zúčastnil vzpomínkového aktu

Americký velvyslanec v České republice John Shattuck se v neděli v Rokycanech zúčastnil vzpomínkového aktu, na který se sjelo na 90 amerických veteránů světových válek a bojů, aby si už podesáté připomněli padlé spolubojovníky a manifestovali za mír. Součástí oslav byl slavnostní průvod městem, kladení věnců k pamětní desce radnice a přehlídka dobové vojenské techniky.

John Shattuck se v Rokycanech setkal také se starostou města Oldřichem Kožíškem. Zajímal se o názory radnice na romskou problematiku ve městě. Starosta Kožíšek uvedl, že v Rokycanech žádná diskriminace Romů neexistuje. Nepříznivou atmosféru podle něj rozdmýchává jeden z nejaktivnějších romských činitelů Ondřej Giňa, který z Rokycan pochází a také zde žije.

Ondřej Giňa, který se v poslední době zviditelnil zejména v souvislosti se stavbou betonového plotu v ústecké Matiční ulici, odmítá nařčení z podněcování rasové nenávisti. "To, že problémy existují, potvrzuje skutečnost, že z Rokycan odešlo téměř 50 procent Romů, odhaduji z asi 800, kteří tu žijí," řekl Giňa.

Nejen starosta Kožíšek, ale i část romské komunity zastávali už v lednu názor, že v Rokycanech problém rasismu neexistoval do doby, než si skupinky Romů udělaly z této problematiky živnost. Někteří z rokycanských romských obyvatel už dříve ČTK řekli, že jde o umělý problém, vyvolaný Giňou a jeho společníky.

V jihočeském Boršově byl vysvěcen památník obětem totality

Památník obětem násilí, zla a válek vysvětil v neděli v jihočeském Boršově českobudějovický biskupský vikář Václav Dvořák. Svěcení a pietnímu aktu, kterého se zúčastnili také senátor a předseda Unie svobody Jan Ruml a lidovecký poslanec Jaromír Talíř, předcházela v boršovském kostele mše za padlé, umučené a vězněné. "Oběti za svobodu nesmí být zapomenuty, zločiny mučitelů nesmí být zamlčeny. Povinností nás, kteří jsme živí, je vědět a svědčit kvůli pravdě, která musí být vyřčena," řekl v krátkém projevu Jan Ruml.

PEN klub vypustí 176 balónků ze vězněné spisovatele a novináře

Přesně 176 balónků za stejný počet vězněných spisovatelů a novinářů vypustí členové Českého centra PEN klubu v pondělí odpoledne před Špalíčkem v dolním konci Václavského náměstí. V tento den, který určil Mezinárodní PEN klub za Den vězněných spisovatelů a novinářů, si tak chtějí připomenout své kolegy, kteří jsou vězněni za to, co řekli nebo napsali. ČTK o tom informovala předsedkyně Výboru pro vězněné spisovatele při Českém PEN klubu a spisovatelka Jana Červenková.

Sofres-Factum: Počítačový problém 2000 zajímá dvě třetiny českých občanů

Problémy, které může způsobit letopočet 2000 v počítačových systémech, zajímají podle šetření společnosti Sofres Factum téměř dvě třetiny české veřejnosti, konkrétně 64,9 procenta. Z nich se však velmi zajímá o počítačový problém jen 12 procent dotázaných. Téměř 30 procent lidí si připouští, že by jim počítačový problém způsobil potíže v zaměstnání, potíže v soukromí očekává 21,5 procenta respondentů.

Více než polovina českých občanů je podle průzkumu agentury Sofres-Factum přesvědčena, že nemocnice a lékaři budou na přelomu roku fungovat bez problémů. Názor, že zdravotnická technika kvůli přechodu dat v počítačích nepřestane fungovat, zastává 56,4 procenta dotázaných. Necelá třetina se obává problémů, a jen 4 procenta občanů mají strach z kolapsu. Podle Daniela Kardoše z ministerstva zdravotnictví se resort na datový přechod důkladně připravuje. Ministerstvo vyzvalo všechna zdravotnická zařízení, aby včas prověřila přechod na rok 2000 u počítačů i celých sítí.

Legendární komik Vlasta Burian se stal králem českého filmového úsměvu 20. století

Komik Vlasta Burian se stal na základě ankety Týdeníku Televize králem českého filmového úsměvu století. Výsledky byly v sobotu večer vyhlášeny z jeviště Hudebního divadla Karlín v Praze v přímém přenosu České televize. Na dalších medailových místech skončili Vladimír Menšík a Jiřina Bohdalová.

Uherskohradišťský folklórní soubor Kunovjan vystoupí v USA

Moravský folklór předvede od 14. do 25. listopadu na 56. světovém festivalu v USA mezi 50 národopisnými soubory uherskohradišťský Kunovjan, který se v neděli vydal do města Milwaukee ve státě Wisconsin. "Festival má název Ozvěny století a pořadatelé nás požádali, abychom do svého reprezentačního programu zařadili ukázky vystihující stoletý vývoj lidového umění v našem regionu," řekla ČTK vedoucí Kunovjanu Romana Habartová.

V Krušných horách vyjeli na hřebeny první běžkaři a snowboardisté

První desítky vyznavačů bílého sportu využily o víkendu sněhové nadílky v Krušných horách. Pro lyžování byl vhodný terén pouze na Klínovci a jeho okolí, kde leželo 25 centimetrů mokrého sněhu. V Božím Daru je sněhová pokrývka o deset centimetrů nižší. Náčelník Horské služby Rudolf Chlad v neděli ČTK řekl, že v provozu byla jen sedačková lanovka z Jáchymova na Klínovec, kde však pro sjezdové lyžování nebylo dostatek sněhu. Na svahy tak vyjeli pouze snowboardisté a běžkaři. Rudolf Chlad přesto míní, že sníh na hřebenech vydrží a za několik dnů budou v provozu i lyžařské vleky.

Na Šumavě se zatím lyžaři v této zimní sezóně neobjevili, neboť v okolí Železné Rudy a Špičáku leží pouze na vrcholcích do 15 centimetrů sněhu.

Ze sportu:

Fotbalisté České republiky v sobotu remizovaly v přátelském utkání v Eindhovenu s Nizozemskem 1:1.

Čeští hokejisté v neděli prohráli ve svém závěrečném utkání na turnaji Karjala Cup ve Finsku 1:3 s Ruskem a obsadili tak ve druhém podniku série Euro Hockey Tour třetí příčku.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Oblačno, na severovýchodě místy sněhové přeháňky, k večeru vyjasňování. Teploty -1 až +3, v tisíci metrech na horách kolem -5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.