Zprávy pondělí, 15. prosince 1997

Vitejte pri sledovani zpravodajske relace, kterou pripravila Evelina Himalova...

A nyni zpravy podrobne:

Zavery mimoradneho kongresu ODS

Staronovym predsedou ODS se v nedeli na mimoradnem kongresu v Podebradech stal Vaclav Klaus. Mistopredsedy ODS byli zvoleni senatorka Libuse Benesova, byvaly sef Klubu angazovanych nestraniku Bohdan Dvorak, dosavadni mistopredseda strany Miroslav Macek a primator Ceskych Budejovic Miroslav Benes. Klaus ziskal 227 z 312-ti hlasu. V historii voleb predsedy ODS je to poprve, kdy se pro Klause nevyslovilo takove mnozstvi delegatu. Pro jeho protikandidata, byvaleho ministra vnitra Jana Rumla hlasovalo 72 delegatu

Klaus po svem znovuzvoleni do cela strany vyslovil nazor, ze mimoradny kongres vyzve stranicke vedeni, aby se ucastnilo jednani o ustaveni nove vlady. Klaus vsak sam drive vybidl, aby ODS odesla do konstruktivni opozice a pripravila se na nove volby a zvitezila v nich. V prijatem usneseni na zaver kongresu, pro ktere se vyslovilo 180 delegatu, mimoradny kongres ODS naprosto uvolnil gremiu strany ruce pro jednani o ucasti nebo neucasti v nove vlade. Proti teto formulaci bylo 74 hlasu.

Vaclav Klaus take uvedl, ze je s vysledky mimoradneho kongresu ODS spokojen. "Jsem presvedcen, ze nam kongres dal pomerne jasny mandat. Jsem velmi rad, ze o nasich dalsich postupech rozhodovali delegati clenu ODS a prestala rozhodovat prizen ci neprizen novinaru nebo tech ci onech politickych konkurentu, " prohlasil Klaus v zaverecnem projevu, kterym kongres ukoncil.

Neuspesny kandidat na predsedu ODS Jan Ruml uvedl, ze se v ODS uz hovori o vytvoreni nazoroveho kridla a je jen otazkou casu, kdy se tak stane. Zduraznil, ze to nebude znamenat rozstepeni ODS, jen to, ze bude ve strane fungovat urcita skupina z rad nejvetsich kritiku jejiho soucasneho vedeni, ktera se bude snazit prosazovat sve nazory. Ruml jalo prvni Vaclavu Klausovi gratuloval ke znovuzvoleni predsedou ODS. Ma pocit, ze jejich volebni souboj na mimoradnem kongresu strany byl korektni.

Byvaly mistopredseda ODS Ivan Pilip, ktery po peti letech ve vyznamnych stranickych a vladnich funkcich opousti vsechny sve funkce, nechce slibne se vyvijejici karieru zavrsit v ustrani a hodla zustat clenem strany. Pilip se spise obava o to, zda udrzi sve spolupracovniky, aby neodchazeli z ministerstva financi do soukromeho sektoru.

Reakce na zvoleni Klause predsedou ODS

Pro sefa ODA Jiriho Skalickeho zvoleni Klause predsedou ODS nebylo nicim prekvapivym. Jak uvedl v nedelnim diskusnim poradu televize Nova "7, cili sedm dni", preje si, aby tato strana i s novym vedenim nasla cestu k tomu, ze obnovi duveryhodnost "teto zakladni slozky" pravicoveho spektra". Predseda CSSD Milos Zeman ve stejnem poradu vyjadril poteseni, ze Klausova volba se uskutecnila demokratickym zpusobem. Oba soucasne Klausovi poblahoprali k jeho znovuzvoleni. Skalicky v nedeli pro Cesky rozhlas uvedl, ze zaroven ocekava, ze by v ODS mohly prevladnout nedemokraticke tendence. Znovuzvoleni Vaclava Klause predsedou teto strany je podle nej impulzem pro sestaveni docasne vlady.

Pro predsedu KDU-CSL Josefa Luxe je dulezitejsi program, ktery zvitezil na kongresu ODS, nez osoba znovuzvoleneho predsedy strany Klause. Lux to rekl v Ceskem rozhlase s tim, ze vitezny program ODS je pro lidovce problem. Lux, ktereho poveril prezident Havel, aby vedl rozhovory o nove vlade, upozornil, ze Klausuv protikandidat Jan Ruml prosazoval, aby se objasnilo stranicke financovani. Ruml rekl, ze "onen styl konfrontace je treba nahradit zmenenou politikou - politikou urcite spoluprace". A tento program byl porazen, dodal Lux.

Milan Uhde ostre kritizoval politiku ODS

V prubehu mimoradneho kongresu ODS ostre kritizoval politiku a chovani strany Milan Uhde. Vyslovil se pro obmenu vedeni ODS a proti Vaclavu Klausovi Zduraznil, ze vedeni strany, ktere strpelo neplneni volebnich slibu a tvarilo se, ze je to standardni situace, neni zarukou zmeny. Naopak Ivan Kocarnik byl proti odchodu Vaclava Klause z vedeni ODS. Podle neho je Klaus symbolem polistopadovych zmen, symbolem ODS, a je i nejzretelnejsim obhajcem myslenek svobodne spolecnosti a trzniho hospodarstvi. Poslanec Petr Pleva durazne vyzval cleny gremia, aby na jednani rekli vse, co vedi o podivnem financovani ODS, ktere v poslednich tydnech zdiskreditovalo povest strany.

Nekteri delegati kongresu se pozastavovali nad tim, ze na toto vrcholne stranicke jednani nebyl pozvan jako host jeden ze zakladatelu strany Josef Zieleniec. Jini to pote, co byvaly ministr zahranici vystoupil jako jeden z hlavnich akteru vnitrostranickych sporu v ODS povazovali za logicke.

Havel ke znovuzvoleni Klause predsedou ODS a ke jmenovani noveho premiera

Prezident Vaclav Havel nebude podle sveho mluvciho komentovat znovuzvoleni Vaclava Klause do cela ODS. Ladislav Spacek rekl, ze prezidenta spise zajima, k jakym programovym zaverum ODS na svem vikendovem mimoradnem kongresu dospela. V pravidelnem nedelnim rozhlasovem poradu "Hovory v Lanech" Havel pripustil, ze patrne nebude moci v pondeli jmenovat predsedu budouci vlady, jak me puvodne v umyslu. I tak predpoklada, ze noveho premiera jmenuje co nejdrive, tj. v nejblizsich dnech, nejpozdeji vsak do vanoc.

Ceskeho prezidenta mrzi, ze byl jeho projev k poslancum a senatorum vykladan jako vyvrcholeni sporu s odstupujicim premierem Vaclavem Klausem. V "Hovorech v Lanech" Ceskeho rozhlasu usoudil, ze Klaus pochopil jeho bilancni a kriticky projev "asi osobneji", ale i presto v reakci na nej artikuloval vyhrady spise ideove. Jak znamo, Havel prednesl v utery 9.listopadu ke clenum parlamentu projev, v nemz ostre kritizoval nektere praktiky politickych spicek vcetne neduslednosti a opusteni transformacniho procesu.. Prestoze nejmenoval adresata sve kritiky, bylo zrejme, ze mel na mysli Klausovu vladu.

Klaus: V zajmu ODS je fungujici vlada

Staronovy predseda ODS Vaclav Klaus ma za to, ze je v zajmu jeho strany, aby fungovala "nejaka vlada". To, jak muze byt silna, teprve ukazi nasledujici hodiny a dny, rekl Klaus v pondeli rano probuzen po dvoudennim kongresovem maratonu rozhlasovou stanici Radiozurnal. "Nema smyslu, abychom zbytecne prodluzovali tuto situaci, " uvedl na dotaz, zda je v zajmu ODS, aby se vlada mohla konecne sestavovat. Podotkl, ze jako odchazejici ministersky predseda to velmi dobre vi. Klaus v nedeli vecer uvedl, ze ODS zacne jednat o ucasti nebo neucasti v nove vlade, ale nejprve se musi seznamit s variantami, ktere nabizi predseda KDU-CSL a hlavni vyjednavac o podobe pristi vlady Josef Lux. Vysledek vikendoveho kongresu ODS, kde byl do cela strany opet zvolen Vaclav Klaus, mel vnest jasno, ktera ze tri variant sestaveni vlady, jez v patek Lux prezidentovi predstavil, je realna. Klaus sam prosazuje odchod ODS do opozice.

Odezva financnich trhu na Kongres ODS bude zrejme negativni

Na financnich trzich pretrvava nervozita a nejistota, protoze vikendovy Kongres ODS nijak nevyjasnil situaci na nestabilni politicke scene a neprinesl jasne signaly o dalsim politickem vyvoji. Kongres sice uvolnil uzsimu vedeni strany ruce pro jednani o ucasti nebo neucasti v nove vlade, zatim vsak neni zcela jasne zda gremium strany o teto otazce rozhodne jiz v pondeli. Hlavni ekonom Citibank Radek Maly vsak pres vyhrady k nejasnym zaverum kongresu neocekava v nejkratsim vyhledu zadne vykyvy na financnich trzich. Znovuzvoleni Vaclava Klause predsedou ODS trhy predvidaly a proto pro ne nebylo prekvapenim. Dlouhodobeji vsak se da vzhledem k nejasnym vysledkum kongresu na trzich ocekavat nestabilita.

Snem ODA dal Skalickemu plny mandat pro jednani o vlade

Ustredni snem ODA dal na svem nedelnim zasedani predsedovi aliance Jirimu Skalickemu plny mandat pri jednani o navrzich na slozeni nove vlady a o ucasti ODA v pripadne nove vlade. Jako zavaznou podminku ucasti aliance v novem kabinetu snem oznacil obsah vladniho prohlaseni, ktery by mel byt v souladu s programem ODA. Novinarum to rekl zvoleny predseda snemu Libor Kudlacek. Snem take podle Kudlacka konstatoval, ze jakekoli pokusy o zbaveni odpovednosti koalicnich stran, nahravajici ziskani moci levice, povazuje za jednani proti zajmum zeme.

Zeman odmita moznost zavedeni vetsinoveho systemu pri volbach do PS

Predseda opozicni Ceske strany socialne demokraticke a Poslanecke snemovny Milos Zeman odmitl moznost zavedeni vetsinoveho systemu pri volbach do snemovny. Povazuje ho za americky model, ktery v kontinentalni Evrope nema tradici. Zeman rekl, ze by jeho zavedeni bylo "velice ucelovym resenim" nerozhodne politicke situace.

Koruna zpevnuje vzdor politicke nejistote a cislum o HDP

Koruna v pondeli dopoledne zpevnila navzdory trvani politicke nejistoty po nejasnem vikendovem kongresu ODS a zverejneni cisel o hrubem domacim produktu za treti ctvrtleti, ktera byla mirne pod ocekavanim. Hruby domaci produkt Ceske republiky vzrostl ve tretim ctvrtleti letosniho roku o 8 desetin procenta ve stalych cenach. Dealer Ceskoslovenske obchodni banky Petr Korous rekl CTK, ze s korunou se obchodovalo v 9:45 az na 19,580 Kc/DEM po zahajeni na 19,675 Kc/DEM.

Predstavitele Ceskeho spolku na Slovensku jednali o dvojim obcanstvi pro tam zijici ceske obcany

Snahou vyresit otazku dvojiho obcanstvi pro Cechy zijici na Slovensku a take problemy spojenymi s sirenim ceske kultury mezi krajany na Slovensku se zabyvali predstavitele Ceskeho spolku na Slovensku, kteri se sesli o vikendu v Poprade. Jak rekla CTK mistopredsedkyne spolku Helena Miskufova, vybor CSnS ve veci dvojiho obcanstvi dojednal dalsi kroky na pude zakonodarnych organu CR a vyjadril odhodlani zajistit pro sve cleny pravni pomoc pri soudnich sporech o ziskani dvojiho obcanstvi, a to az po Ustavni soud CR. Podle Miskufove CSnS mimo to zvazuje moznost obhajoby zajmu ceske narodnostni mensiny v slovenskem parlamentu, ale take v mistnich samospravach.

Konference "Bezpecnost v tretim tisicileti"

Na ministerstvu zahranicnich veci CR v Praze dnes zacina dvoudenni mezinarodni konference "Bezpecnost v tretim tisicileti", ktera se bude zabyvat otazkou propojeni tradicnich funkci ozbrojenych sil v oblasti obrany s jejich novymi funkcemi. Konferenci organizuje prazsky Ustav mezinarodnich vztahu a britska Cranfieldska univerzita.

Beneficni predstaveni v divadle Pyramida

V divadle Pyramida na prazskem Vystavisti dnes probehne prvni z beneficnich predstaveni pro deti z detskych domovu v ramci akce "Vanocni naplast na dusi". Vystoupi v nem umelci znami z muzikalu uvadenych v Praze. Akce bude pokracovat serii peti dobrocinnych predstaveni v mestech severni Moravy, ktere v lete postihly zaplavy. Vytezek z nich bude urcen moravskym detskym a kojeneckym ustavum ze zaplavenych oblasti. O prazskou akci se zajimal i prezident Vaclav Havel, ktery detem prostrednictvim umelcu posle svoji vanocni zdravici.

Prazske vanocni stromy

Na prichazejici vanocni svatky upominaji v Praze ctyri velke ozdobene vanocni stromy. Jeden stoji v klidne Valdstejnske zahrade, dva v samem centru mesta - na rusnem namesti Republiky a dominantou vanocnich trhu je ohromny smrk na Staromestskem namesti. Devitimetrovy strom na Prazskem hrade pak uz tradicne pripomina predevsim osud deti, ktere nemohou zit se svymi rodici. K predvanocni nalade metropole prispiva umelecky soubor Chorea Bohemica radou predstaveni "Vanoce s Choreou", ktera se denne konaji v Micovne Prazskeho hradu.

Ze sportu

Osmou pricku v zavode Svetoveho poharu stafet zen na ctyrikrat 5 km volnym zpusobem obsadila v italskem stredisku Val di Fiemme ctverice ceskych lyzarek Balatkova, Neumannova, Hanusova a Fortova.

Predpoved pocasi na pondeli pro Ceskou republiku

Oblacno az zatazeno, misty dest nebo dest se snehem. Teploty minus dva az sest stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.