Zprávy pondělí, 15. února 1999

A nyní podrobněji:

O začleňování armády do NATO bude generál Šedivý jednat v USA

Začleňování české armády do struktur Severoatlantické aliance bude hlavním tématem jednání náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého při jeho šestidenní oficiální návštěvě USA, na kterou odletěl v neděli. Jednat má s náměstkem ministra obrany Franklinem Kramerem, předsedou Sboru náčelníků štábů Henry Sheltonem, náčelníkem štábu letectva Michaelem Ryaenem a náčelníkem štábu pozemních sil Dennisem Reimerem, s nimiž chce posoudit možnost vzájemné spolupráce. Generál Šedivý rovněž navštíví několik základen americké armády. Ve státě Louisiana navštíví základnu Fort Polk, kde se čeští vojáci pravidelně účastní mnohonárodního cvičení Cooperative Nugget.

Místopředseda vlády Lánský bude jednat v ústředí NATO v Bruselu

Především na plnění minimálních vojenských požadavků NATO k datu přistoupení České republiky k této organizaci bude zaměřena pondělní pracovní návštěva místopředsedy vlády pro zahraniční a bezpečnostní politiku Egona Lánského v ústředí NATO v Bruselu a na Vrchním Velitelství spojených sil v Evropě 'SHAPE) v Monsu. Předmětem jednání budou rovněž vojenské aspekty budoucího členství ČR v alianci. Během návštěvy se Lánský setká s vrchním velitelem spojeneckých sil v Evropě 'SACEUR) generálem Wesleyem Clarkem a se zástupcem generálního tajemníka NATO pro obranné plánování a operace Anthony Craggem. ČTK o tom informoval sekretariát místopředsedy vlády.

Podle vicepremiéra Rychetského je BIS třeba zrušit nebo hluboce reorganizovat

Bezpečnostní a informační službu 'BIS) je podle vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského 'ČSSD) třeba zrušit nebo hluboce reorganizovat. Vláda uvažuje o možnosti předstoupit s řešením tohoto problému před parlament, řekl vicepremiér v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. BIS podle Rychetského spotřebuje ročně 600 až 700 miliónů korun, možná ještě víc, a léta nepřináší takřka vůbec žádné výsledky této zemi. Je "téměř zprivatizovaná, nepracuje pro vládu, ale bůh ví pro koho..., prostě ta služba je v hlubokém nepořádku," dodal. S vicepremiérem rozhodně nesouhlasil někdejší ministr vnitra, nyní předseda Unie svobody Jan Ruml. Tvrdil, že BIS byla vždycky v zahraničí hodnocena jako kvalitní služba, s níž se dobře spolupracuje. Spojenci oceňovali podle Rumla to, že BIS údajně dokázala analyzovat informace o organizovaném zločinu nebo terorismu.

Vladimír Špidla je pro doživotí bez práva amnestie místo trestu smrti

Vicepremiér Vladimír Špidla a místopředseda Unie svobody Václav Krása se v nedělním diskusním pořadu soukromé televize Prima shodli na tom, že do českého právního řádu by se neměl vrátit trest smrti. Špidla soudí, že společnost dostatečně ochrání před těžkými zločinci doživotní vězení bez možnosti amnestie. Podobný názor má také Krása. "Udělejme taková opatření,... aby takový člověk už nikdy nemohl vyjít na svobodu," vyzval poslanec. Podle něj pramení fakt, že většina občanů je pro znovuzavedení absolutního trestu, ze strachu, že propuštěný zločinec může stejný čin spáchat znovu. Výzkumy veřejného mínění pravidelně ukazují, že většina české společnosti by znovu zavedla trest smrti za nejtěžší zločiny.

Ministr Motejl má jednat s náměstkem italského ministra spravedlnosti

O programu Phare a boji proti organizovanému zločinu budou v pondělí jednat v Praze ministr spravedlnosti Otakar Motejl s italským náměstkem ministra spravedlnosti Giuseppem Ayalou. Podstatná část jednání bude věnována dvoustranným vztahům a reformě justice. Na Úřadu vlády podepíší Protokol o spolupráci mezi ministerstvy spravedlnosti obou zemí. Obsahem protokolu jsou ujednání o rozvoji spolupráce v oblasti legislativy, týkající se správy justice a fungování právních institucí a vězeňské správy. Ujednání zahrnují také vzdělávání soudců, státních zástupců a administrativního personálu i výměny zkušeností z boje s organizovaným zločinem a korupcí. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček.

Karas viní vládu, že účelově zpochybňuje církve a jejich nároky

Lidovecký poslanec Jiří Karas se domnívá, že postoje sociálnědemokratické vlády jsou vedeny snahou "zpochybnit a snížit význam křesťanských církví" a "zpochybnit církevní vlastnictví s neskrývaným záměrem zkrátit jeho vydání oprávněným vlastníkům na nejnižší možnou míru". Karas to uvádí ve své písemné interpelaci na premiéra Miloše Zemana, jejíž znění poskytl ČTK. Poslanec kabinetu vyčítá přístup k vytváření vládní komise pro řešení otázky církví. "Zástupcům katolické církve jste před několika politiky slíbil, že v komisi...nebudou osoby pro církve nepřijatelné. Právě tyto osoby ovšem ministr kultury Pavel Dostál do komise navrhl a vláda je schválila, takže zástupci církví byli nuceni svou účast odvolat," píše Karas.

Svaz pacientů odmítá úvahy o zvýšení zdravotního pojištění

Svaz pacientů České republiky 'SOP) odmítá úvahy a veřejné návrhy některých odborových organizací zdravotníků na zvýšení odvodu pojistného na zdravotní pojištění o půl až jedno procento a zavést spoluúčast pacientů při pobytu v nemocnici. Představitelé SOP jsou naopak přesvědčeni, že pojistné u kategorie zaměstnanců je enormně vysoké a že především je třeba zajistit hospodárné využití prostředků zdravotního pojištění. Uvádí se to v prohlášení, které SOP poskytl ČTK.

Slovenský ministr Kňažko vystoupil na jevišti pražské Adrie

Slovenský ministr kultury Milan Kňažko vyměnil v sobotu večer svět politiky za prkna, která znamenají svět. Po boku Milana Lasici a Mariána Labudy vystoupil v komedii o přátelství a toleranci francouzské autorky Yasminy Rezy nazvané Kumšt. Na festivalu Slovenské divadlo v Praze s ní před vyprodaným hledištěm paláce Adria hostovalo bratislavské Studio S. Inscenace v dramaturgii a režii Martina Porubjaka je hereckým koncertem všech tří protagonistů.

Premiérou Rusalky zahájilo činnost nové pražské divadlo

Premiérou muzikálové úpravy Dvořákovy Rusalky zahájilo v neděli oficiálně svoji činnost nové pražské muzikálové divadlo. Vzniklo v areálu tržnice z bývalého skladu holešovických jatek, má název Milénium, bezbariérový přístup a kapacitu 858 míst. Pro Rusalku si inscenační tým pronajal nejmodernější světelný park. Režisér Jozef Bednárik v ní využívá i propadel, výtahů a lanovek. Jedné z nich tvůrci přezdívají "babolet", neboť přiváží babu Jagu. Přípravy projektu provázela na podzim negativní stanoviska muzikologů, kteří nesouhlasili s "przněním Dvořáka" a poukazovali na údajné porušení autorských práv. To ale neprokázali. V listopadu se znesvářené strany dohodly. Rocková Rusalka je tedy podle nich dílem "svébytným a novým, v řadě pasáží využívajícím motivů původního díla Antonína Dvořáka".

Svátek zamilovaných

14. únor je už téměř celosvětově oslavován jako svátek všech zamilovaných. Původně se slavil především v anglosaských zemích, ale postupně si získával stále větší oblibu i jinde. Platí to i pro Českou republiku, kde se každoročně nejvíce květin prodá právě v době tohoto svátku. Čechů, kteří by mohli slavit svatého Valentýna, je dost, protože podle nedávného výzkumu agentury DEMA je naprostá většina občanů České republiky přesvědčena, "že láska je nejhezčí věcí na světě" a přes 84 procent lidí věří na lásku na první pohled.

Svátek zamilovaných si v neděli mohli zpříjemnit návštěvníci i v jihlavské zoologické zahradě. V pavilónu šelem se například dozvěděli, jakými způsoby řeší milostné záležitosti zástupci živočišné říše. O lásce, a nejen o ní, si mohli popovídat se zajímavými hosty a čekaly je soutěže, film a křtiny. Kromě toho návštěvníci mohli navrhnout jména pro nový "snoubenecký" pár lenochodů, prohlédnout si na sto druhů exotických zvířat či si vlastnoručně vyzdobit perníkové srdíčko.

Mimořádné "valentýnské" možnosti nechat sobě i svému partnerovi změřit hladinu cholesterolu v krvi využilo o tomto víkendu v Českých Budějovicích 375 zájemců. Cílem akce s názvem Změř si svůj cholesterol bylo propojení dvou oblastí symbolizovaných srdcem, zdravotní prevence a oslav sv. Valentýna jako svátku zamilovaných. Naměřené hodnoty cholesterolu organizátoři vyhodnotí a držitele dvou nejlepších a dvou nejhorších odmění zdravými cenami - poukázkami na rybí výrobky z produkce společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice. Konečné výsledky budou známy nejpozději ve středu.

Cestovatel Miroslav Zikmund oslavil osmdesáté narozeniny

Osmdesáté narozeniny oslavil s přáteli v neděli ve Zlíně cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund. O den dříve mu k jubileu poblahopřáli členové klubu Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. Na čtvrtek je ohlášen ministr kultury Pavel Dostál. "Denně teď dostávám spoustu dopisů a nejvíce mne mrzí, že není v lidských silách na všechny odpovědět. Proto bych chtěl alespoň ty, co mně píší, pozvat do stálé expozice ve zlínském zámku, kde jsou instalovány zajímavé předměty, dokumenty, knihy a mapy z našich cest asi po 110 zemích světa," řekl ČTK oslavenec Zikmund. Oznámil, že na samostatnou výpravu se nechystá, v dubnu se však vypraví do Afriky, kde jejich putování s Hanzelkou začínalo. Cestovatelé natočili 151 filmů a napsali 18 cestopisů ve 143 vydáních. Celkem bylo vytištěno 6,5 miliónu svazků v jedenácti jazycích, ale i těsnopisu nebo Braillově slepeckém písmu. Některé z nich vyšly také v samizdatu.

Tatrovky se poprvé účastní výstavy historických aut v Paříži

Poprvé se česká automobilka Tatra účastní mezinárodní výstavy historických automobilů "Retromobile" v Paříži, na níž jsou do 21. února soustředěna unikátní a pozoruhodná auta z celého světa. Z Technického muzea Tatry byly na výstavu do Paříže vypraveny kabriolet Tatraplán T600 a unikátní aerosaně Tatra - typ V855, které existují v jediném prototypu. Expozici doplní dřevěné makety historických vozů. Zájem ze strany Francouzů dokládá i to, že tatrováckým exponátům vyhradili prestižní místo uprostřed hlavní výstavní plochy.

Mezinárodní výstava koček

Světovou vítězku v kategorii "Nejlepší mládě od tří do šesti měsíců", kočku britského modrého plemene, mohli o víkendu vidět návštěvníci Mezinárodní výstavy ušlechtilých koček, která se konala v Kulturním domě Krakov v Praze - Bohnicích. V sobotu se mohli příchozí navíc setkat s exemplářem habešského červenohnědého plemene, jehož cena se pohybuje mezi deseti až dvaceti tisíci korunami, nebo krátkosrstou kočku teprve od letošního roku uznaného bengálského plemene. Nedělní zajímavostí byla mainská mývalí kočka, která je jedním z největších plemen vůbec. K vidění byla také v Evropě vzácná turecká angora nebo turecká van, které se v republice poprvé objevily teprve před několika lety. Návštěvníci si mohli každý den prohlédnout asi 250 koček, mezi nimi zástupkyně britského, barmského, exotického, ruského modrého nebo siamského plemene. Své ušlechtilé kočky přijeli do Prahy vystavovat také chovatelé z Dánska, Rakouska, Německa, Polska, Ruska a Slovenska.

Ze sportu:

Jakub Sucháček z Dukly Liberec potvrdil, že je nyní nejlepším českým skokanem na lyžích, a po pátečním titulu mistra republiky na velkém můstku v Liberci dokázal triumfovat i na harrachovském středním můstku K-90. Na druhém místě skončil stejně jako v Liberci jeho oddílový kolega Michal Doležal a bronz vybojoval Jakub Janda z Frenštátu, obhájce prvenství z loňského roku.

Ladislav Rygl potvrdil pozici domácí jedničky v severské kombinaci a v Harrachově zcela přesvědčivě vybojoval titul mistra České republiky v závodě jednotlivců. Druhé místo obsadil Milan Kučera, obhájce vítězství z loňského roku, bronz získal Pavel Churavý. Všichni medailisté jsou závodníky liberecké Dukly.

Velkým neúspěchem skončil pro českou juniorskou reprezentaci hokejový Turnaj pěti národů ve finském Mikkeli. V posledním utkání prohrála česká "dvacítka" se Švýcarskem 0:3 a skončila na čtvrtém místě.

Český tenista Daniel Vacek vyhrál spolu s Američanem Jeffem Tarangem na turnaji v Petrohradu čtyřhru. Nejvýše nasazený pár porazil ve finále nizozemsko-rumunskou dvojici Meno Oosting, Andrej Pavel 3:6, 6:3 a 7:5.

Český reprezentant Jan Řehula dosáhl dalšího výtečného výsledku v závodu prestižní triatlonové série "St. George Formule 1" v Austrálii. V tropických podmínkách v Southportu ve státě Queensland skončil třetí za domácími závodníky Waltonem a Atkinsonem, když porazil řadu dalších příslušníků světové špičky, a nadále si drží žlutý dres vedoucího muže, což se dosud žádnému cizinci nepodařilo.

Obce na Bruntálsku osvobozeny ze sněhového zajetí

Po dvou dnech se v neděli podařilo dostat vojákům a silničářům do všech osmi obcí okresu Bruntál, které v pátek sněhová kalamita odřízla od okolního světa. Některé silnice však zůstaly neprůjezdné. V jižních částech Bruntálska uvízlo v pátek v zajetí sněhu na 2000 lidí v osmi obcích. V sobotu, kdy nepřestávala sněhová vánice, na cestách rostly několik metrů vysoké sněhové bariéry a počty uzavřených silnic počítali cestáři na desítky, svolal přednosta okresu krizový štáb a požádal o pomoc armádu.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.