Zprávy pondělí, 16. března 1998

Zprávy 16.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy:

Nyní podrobněji

Prezident Havel promluví na začátku zasedání OSN o lidských právech

Prezident Václav Havel dnes odletěl do Ženevy na zasedání Komise OSN pro lidská práva, pořádané pět desetiletí po podepsání Všeobecné deklarace lidských práv. Na slavnostním shromáždění v ženevském Paláci národů prezident přednese hlavní úvodní projev. Má se setkat také s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem, vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou a držitelem Nobelovy ceny za mír Eliem Wieselem.

Následné referendum o vstupu do NATO je pochybné

Za poměrně pochybné považuje místopředseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) následné referendum o vstupu České republiky do Severoatlantické aliance, které by se uskutečnilo až po té, co o vstupu rozhodne parlament. Přitom právě část sociální demokracie včetně jejího předsedy Miloše Zemana ho pokládá za nutné. Lubomír Zaorálek se ale obává, že by institut referenda mohl být v takovém případě znevážen. Uvedl to v nedělním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. Novinářům později řekl, že referendum o vstupu do NATO by bylo první, které by se konalo. Proto by byla důležitá jeho příprava a atmosféra. "Bál bych se toho, že by to bylo takto atypické," řekl Lubomír Zaorálek. Referendum je pro sociální demokraty důležité, protože souvisí s politickou filozofií ČSSD jako "lidové" strany. Proto ČSSD velice stála o to, aby byl vstup do NATO ratifikován spolu s referendem, po veřejné rozpravě. Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že sociální demokraté dále v této souvislosti budou diskutovat o reálnosti tohoto kroku. Nedokáže však odpovědět na otázku, který názor na referendum v současnosti v ČSSD převládá.

Narovnání cen energií je podle ČSSD možné jen při ekonomickém růstu

K uvolnění regulovaných cen je možné přistoupit pouze za předpokladu ekonomického růstu, který zajistí odpovídající vzestup nominálních mezd, a nepřispěje tak k cenovému šoku pro většinu obyvatelstva. Uvedl to v pondělním pořadu na Nově Sedm čili sedm dní sociálnědemokratický poslanec Lubomír Zaorálek. "Od loňského června dle našich výpočtů narostly ceny elektřiny o 66 procent, plynu o 70 procent, nájemného o 88 procent a tepla o 51 procent, což považujeme za příliš velký cenový šok pro většinu lidí," vysvětlil Zaorálek s tím, že jde o demotivaci střední vrstvy obyvatelstva. Ministr financí Ivan Pilip je opačného názoru. "Přikláníme se k tomu, aby se ceny uvolňovaly rychleji, do monopolních sektorů byla vpuštěna konkurence, proběhla další privatizace a zároveň doprovodná sociální opatření. Naším cílem je odstranit monopol," řekl.

Ivana Pilip ani Lubomír Zaorálek si neumějí představit Unii svobody a ČSSD v jedné vládě

Ministr financí Ivan Pilip z Unie svobody i poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek v neděli vyloučili, že by spolu jejich strany mohly po volbách spolupracovat ve vládě. "Považuji za prakticky vyloučené, abychom seděli v jedné vládě," řekl ministr Pilip v pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. Účast obou stran v jednom kabinetu si nedovede představit ani Lubomír Zaorálek. Oba politici se ale shodli na tom, že v případě patového volebního výsledku, který neumožní sestavit většinovou vládu, by spolu unie a ČSSD měly diskutovat a hledat nějaké východisko. "Já si samozřejmě dovedu představit, že budeme hledat řešení, které i v případě patového výsledku voleb umožní nějakou stabilitu politickou," uvedl Ivan Pilip. Jinak však diskuse potvrdila velké názorové rozdíly mezi oběma stranami. Lubomír Zaorálek Unii svobody několikrát obvinil z toho, že její politika je stejná jako politika ODS, jejíž bývalí členové unii spoluzakládali.

Unie svobody by mohla umožnit existenci vlády s ČSSD

Ministr financí a jeden z leadrů Unie svobody Ivan Pilip považuje za možné, že by tato strana nechala existovat vládu, na níž by se podílela Česká strana sociálně demokratická. Zdůraznil však, že se to mohlo stát "za velmi jasně definovaných podmínek". Ministr Pilip to v neděli řekl novinářům. ČSSD by v takovém případě podle něj musela ustoupit od mnoha prvků svého programu, například od dodatečného referenda o vstupu České republiky do NATO či od zastavení privatizace na deset let. Motivem takové podpory by pro unii byla snaha zajistit stabilitu země.

Vztah Havel-Zeman nemusí být podle Lubomíra Zaorálka jednoduchý

Poslanec sociální demokracie Lubomír Zaorálek nevylučuje, že vztah prezidenta Václava Havla a šéfa ČSSD Miloše Zemana jako případného budoucího premiéra nebude bezkonfliktní. "Umím si představit, že to nemusí být jednoduchý vztah, protože, jak se ukázalo teď v té nedávné přestřelce, pan předseda Zeman těžko snáší jakýkoli mentorský vztah. Pokud zazní něco, co mu zní mentorsky, tak je to něco, na co reaguje velmi tvrdě," řekl Lubomír Zaorálek v pořadu TV Nova 7 čili sedm dní. "Nedávno přestřelkou" měl poslanec Zaorálek na mysli výroky Václava Havla a Miloše Zemana, kdy prezident uvedl, že si není jist, zda příštím premiérem bude předseda ČSSD. Ten mu vzápětí připomněl, že hlavou státu byl zvolen pouze o jeden hlas a naznačil, že prezident by se měl chovat skromněji.

Sociální demokracie je podle Stanislava Grosse nepřítelem všech stran

Sociální demokracie je podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Stanislava Grosse nepřítelem pro všechny politické strany. Stanislav Gross to uvedl v neděli na regionální konferenci ČSSD v Ústí nad Labem s tím, že do jeho strany bude samozřejmě každý "ze všech pozic střílet". Sociální demokracie je tak podle něj nepřítelem komunistů a republikánů, protože když bude dělat dobře svoji práci, tak jim bude odčerpávat hlasy. "Ale jsme i nepřítelem pro Unii svobody, ODS a lidovce, protože i jim jsme schopni odčerpávat hlasy," zdůraznil Stanislav Gross. "Lidovci," řekl, "budou dělat všechno pro to, abychom byli slabí, protože vidina možné koalice se sociální demokracií je pro ně nepříjemná v okamžiku, kdy by sociální demokracie byla příliš silným partnerem. Oni také potřebují, abychom byli slabým partnerem," poznamenal Stanislav Gross.

Česká ekonomika potřebuje funkční bankovní sektor

Částku ve výši kolem 160 miliard korun, kterou byl doposud nucen uvolnit stát na podporu tuzemského bankovního sektoru, nelze jednoznačně přičíst pouze na vrub bankám a považovat ji za ztracenou. Hlavním cílem je totiž vytvoření takového bankovního systému, který bude sloužit potřebám ekonomiky a státu, vyplynulo z nedělního pořadu České televize Debata. "Myslím, že je nespravedlivé přičíst celou částku 160 miliard na vrub bankám, neboť například po roce 1989 byla suma ve výši asi 60 miliard uvolněna přes banky na ozdravění podniků," podotkl náměstek ministra financí Michal Frankl. Kritičtěji se vyslovil sociálnědemokratický poslanec Jozef Wagner, který považuje za hrubou chybu centrální banky, že povolila na českém trhu vznik asi 60 bankovních subjektů.

Sněmovna by měla mít podle Jozefa Wagnera expertní poradce pro bankovnictví

Poslanecká sněmovna by si měla vytvořit spolupracující expertní poradní orgán pro otázky bankovnictví a bankovního sektoru jako celek. Uvedl to v diskusním pořadu České televize Debata předseda sněmovního rozpočtového výboru Jozef Wagner (nezařazený). "Vina sněmovny a všech jejích orgánů je v tom, že doposud nenašla mechanismus, jak svou laickou nevědomost nahradit nějakým expertním sborem, který by si vzala na pomoc," řekl Jozef Wagner v poměrně ostré diskusi nad problémy bankovního sektoru, jeho ochrany, krachů a podpory bank. Kritizoval práci sněmovny v otázkách bankovnictví i její komise pro bankovnictví, kterou vede místopředseda sněmovny Karel Ledvinka. "Já jsem si stoprocentně jist, že tam (v komisi) nikdy nebylo 12 lidí, kteří pracovali v bankách a kteří mají patřičné znalosti, aby mohli rozhodovat," zhodnotil práci komise šéf rozpočtového výboru.

Zahraniční cesty senátorů provázejí pochybnosti

Zahraniční cesty senátorů provázejí pochybnosti. Sami senátoři kritizují jejich malou účelnost, jazykovou a odbornou vybavenost členů delegací i to, že schází systém v plánování a vyhodnocování cest. Senát ze svého rozpočtu vydal loni na zahraniční cesty zhruba 11 miliónů korun. Cesta delegace výboru přijde v průměru na 400.000 korun včetně dopravy. Návštěva předsedy Senátu stojí podle délky pobytu zhruba od 100.000 do 350.000 korun. Tato částka ale nezahrnuje výdaje za dopravu, neboť předseda Senátu létá speciálem, jehož provoz je hrazen z rozpočtu ministerstva vnitra, tedy ze státního rozpočtu.

Řecký premiér Kostas Simitis přiletěl do České republiky

Předseda řecké vlády Kostas Simitis přicestoval v neděli před polednem na čtyřdenní oficiální návštěvu České republiky, která se koná na pozvání premiéra Josefa Tošovského. Kostase Simitise na ruzyňském letišti v Praze přivítal ministr zahraničí Jaroslav Šedivý, s nímž má dnes řecký premiér jednat. Na úterý má naplánovánu návštěvu Univerzity Karlovy a přijetí u prezidenta Václava Havla.

Lékař je odhodlaný zemřít, pokud komise nezmění své rozhodnutí

Přednosta bruntálské nemocnice Alois Matušů, který ve čtvrtek zahájil protestní hladovku za zachování zdravotnického zařízení, je pevně rozhodnut obětovat svůj život, pokud výběrová komise nezmění verdikt odsuzující nemocnici k zániku. Dodal, že poté, co se rozhodl zahájit protestní hladovku, mu denně telefonují desítky obyvatel Bruntálska, kteří jeho čin podporují. "Lidé mi drží palce a věří, že se nám nakonec podaří špatné rozhodnutí výběrové komise změnit," uvedl Alois Matušů. Výběrová komise v pondělí nedoporučila pojišťovnám, aby s bruntálskou nemocnicí uzavíraly smlouvu na akutní lůžkovou péči, na což soukromá nemocnice v úterý zareagovala tím, že přestala přijímat nemocné a oznámila zaměstnancům, že mají práci do konce týdne.

Čápice Kristýna se letos vrátí do ČR pravděpodobně s předstihem

Samička čápa černého Kristýna, která nese baťůžek s dvěma vysílačkami k jejímu sledování, se vrací z afrického zimoviště a je již ve středním Španělsku. Je tedy pravděpodobné, že se letos objeví ve svém hnízdišti v Brdech dříve než v minulých letech. V roce 1997 byla touto dobou teprve u Gibraltarského průlivu a v roce 1996 byla v polovině března ještě v tropické Africe. ČTK to sdělil organizátor projektu Africká odysea Miroslav Bobek. Kristýna přezimovala ve východním Senegalu. Na zpáteční cestu se vydala v polovině února a při přeletu Sahary překonávala denně asi 300 kilometrů. Později tempo zvolnila.

Na některých svazích Jeseníků hrozí lavinové nebezpečí

První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásili horští záchranáři na některých svazích v Jeseníkách. Varují lyžaře, aby se na vlastní pěst nepouštěli mimo vyznačené turistické trasy a sjezdovky. Člen Horské služby Jeseníky Jaroslav Sembdner dnes řekl, že nejnižší stupeň lavinového nebezpečí byl o víkendu vyhlášen v okolí Malého a Velkého kotle, kde se vytvořila velmi silná vrstva prachového sněhu, která by se při otřesech mohla uvolnit. Utržení sněhové masy podle něj mohou způsobit i současné větší rozdíly teplot v noci a během dne. "Pokud budou turisté dbát na výstražné cedule upozorňující na nebezpečí, nic jim nehrozí," uvedl Jaroslav Sembdner. Dodal, že Horská služba zatím nezaznamenala pohyb sněhu ani prohřešky vášnivých lyžařů, kteří by se i přes její varování proháněli na nebezpečných místech. V Jeseníkách, kde sněhová pokrývka dosahuje až 115 centimetrů, v současnosti panují ideální podmínky k lyžování.

Ze sportu

Předposledním - 51. kolem základní části pokračovala v neděli česká hokejová extraliga. Jako první vypadl ze čtveřice kandidátů na poslední volné místo do play off Zlín, který prohrál se Vsetínem 1:5. Z trojice zbývajících stále vedou Pardubice, které výzvu na postup odmítly překvapivou prohrou v Opavě 1:3. O bod méně má Jihlava po výhře v Karlových Varech 4:2. Další bod ztrácejí České Budějovice, které podlehly Vítkovicím 1:4. Ve zbývajících zápasech porazila Slavia Kladno 6:1, Sparta prohrála v Litvínově 0:3 a Plzeň podlehla Třinci 4:6. Vsetín definitivně skončí po základní části první. Závěrečné kolo se hraje v úterý.

Po předehrávkách, ve kterých Olomouc porazila České Budějovice 1:0 a Opava Drnovice 3:0, pokračovalo v neděli 19. kolo první fotbalové ligy s těmito výsledky: Teplice - Viktoria Žižkov 0:1, Sparta - Lázně Bohdaneč 1:0, Brno - Ostrava 2:0, Plzeň - Dukla 4:3, Jablonec - Liberec 2:1, Hradec Králové - Slavia Praha 0:1. V čele tabulky je nadále Sparta před Slávií, na předposlední místo klesli České Budějovice a poslední zůstávají Lázně Bohdaneč.

Víkendová valná hromada Českého tenisového svazu (ČST) nezvolila v Praze nového prezidenta ani ve třetím kole voleb. Původně plánované třetí kolo volby totiž skončilo už deset minut po svém začátku. Výrazně k tomuto faktu přispěl expremiér Václav Klaus, který hned v úvodu pokračování jednání stáhl vlastní kandidaturu a delegátům doporučil volbu odložit. "V průběhu dalších šesti týdnů se pokuste najít vhodného kandidáta. V opačném případě teď zvolíte křečovité řešení, ze kterého nebude mít nikdo radost," varoval v krátkém proslovu Václav Klaus. Optická většina hlasujících pak s tímto návrhem souhlasila a volba prezidenta byla zrušena. Na postu prezidenta zatím nadále zůstává Jan Kodeš, i když mu vypršelo čtyřleté funkční období. Nové zasedání, jehož jediným bodem bude volba prezidenta Českého tenisového svazu se uskuteční ve středu 29. dubna opět v Praze.

V Bratislavě v neděli tragicky zahynul Dušan Pašek prezident Slovenského svazu ledního hokeje. Podle předběžných šetření policie se bývalý československý reprezentant pravděpodobně zastřelil.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou zataženo, v západní polovině Čech s občasným sněžením, v nížinách přecházejícím v déšť. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.