Zprávy pondělí, 16. listopadu 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová...

A nyní podrobně:

Komunální volby

Komunálních voleb se letos zúčastnilo 45,02 procenta oprávněných voličů, zatímco v roce 1994 jich k urnám přišlo 62,3 procenta.

V komunálních volbách se nejlépe vedlo nezávislým kandidátům. Podařilo se jim získat více než 40 procent mandátů, zatímco nejúspěšnější politická strana - lidovci - získala přes 11 procent.

ODS podle neoficiálních výsledků zvítězila ve volbách do pražského městského zastupitelstva, a to ziskem jednadvaceti mandátů. Čtyřkoalice Unie pro Prahu má o pět křesel méně. Kandidáti Občanské demokratické strany byli nejúspěšnější i v dalších velkých městech.

Volby do Senátu

Ve všech 27 volebních obvodech, kde se letos konají senátní volby, se bude v pátek a v sobotu volit ještě ve druhém kole. Nejvíce šancí mají kandidáti ODS - a to ve 22 obvodech, dále kandidáti ČSSD v 15 a tzv. čtyřkoalice 'Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU) ve 14 obvodech.

Spor: vláda ČSSD - církev

Vedení sociální demokracie obvinilo kardinála Miroslava Vlka z nezodpovědného pokusu o narušení dialogu mezi státem a církvemi. Předsednictvo strany ve svém nedělním usnesení také odmítá útoky kardinála Vlka na ČSSD jako nepřípustnou politizaci postavení římskokatolické církve. Vláda a církev se dostaly do sporu poté, co kardinál Vlk naznačil, že církve nemohou v současné situaci jednat se státem o řešení vzájemných vztahů, protože vláda nevzbuzuje jejich důvěru a zpochybňuje svou dříve projevenou ochotu k serióznímu dialogu. Katolická církev se proto rozhodla nevyslat svého zástupce do plánované komise k jednáním o vztazích státu a církví. Předseda ČSSD a premiér Miloš Zeman v neděli oznámil, že k celé záležitosti by se měla zřejmě ve středu vyjádřit i samotná vláda.

Jmenování lidí do vládní komise pro řešení vztahu státu a církví pozdržela i Českobratrská církev evangelická. Předseda české Ekumenické rady církví evangelický synodní senior Pavel Smetana má dojem, že ještě nenastal předpokládaný dialog s ministerstvem kultury. Smetanovým shodným stanoviskem se zaštítil právě i kardinál Vlk, když ve čtvrtek ostře kritizoval vládu a oznámil stejné rozhodnutí nejmenovat zatím do komise zástupce katolické církve. Důvodem je, že by v ní neměli být lidé, u nichž je předem jasné, že ke konsensu s církvemi nemohou dojít.

Ministr kultury Pavel Dostál odmítá kritiku kardinála Miloslava Vlka, že sociálnědemokratická vláda nepostupuje jednotně. "Vláda i premiér ve středu jednohlasně odsouhlasili, že přeruší projednávání materiálu o vládní komisi zabývající se vztahem státu a církví," uvedl Dostál podle své mluvčí. Katolický primas Vlk hovořil ve čtvrtek o nejednotnosti vlády v souvislosti se slibem premiéra Zemana, že v komisi nezasednou lidé, kteří by nevyhovovali druhé straně.

Zástupcem ČSSD v česko-německém diskusním fóru poslanec Laštůvka

Předsednictvo ČSSD v neděli přehodnotilo stanovisko strany k účasti v koordinační radě česko-německého diskusního fóra a zvolilo poslance Vladimíra Laštůvku zástupcem ČSSD v tomto orgánu.

ČSSD a ODS k rozpočtu

Deficit v návrhu státního rozpočtu není vyšší než deficit všech veřejných rozpočtů v letošním roce. Uvedla to v nedělním diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně za ČSSD Petra Buzková. Místopředseda Poslanecké sněmovny a poslanec ODS Ivan Langer tuto kritiku odmítl a vyjádřil přesvědčení, že předkládaný návrh rozpočtu mohl být výrazně vyrovnanější. Vláda v návrhu zachovala celkovou výši příjmů rozpočtu 574,1 miliardy korun, výdajů 605,1 miliardy Kč a tedy i předpokládaného schodku 31 miliard korun.

Rabín Sidon kritizuje nedůslednost v boji proti rasismu

V souvislosti s nedávným případem pokusu o vraždu vojáka základní služby, mladého muže židovského původu, Sidon odsoudil neplnění občanských povinností na všech úrovních ve společnosti. Pro orgány státní moci podle něj začíná povinnost chránit občany ve chvíli, kdy už jsou v nemocnici, nebo na hřbitově. Podle Sidona je jen otázkou času, kdy se tolerovaný agresivní rasismus skinheadského hnutí jednoho dne obrátí po Romech i proti dalším lidem, kteří se dosud cítí být chráněni svou barvou pleti a příslušností k většinové společnosti.

Útok skinheadů v pražském metru

K napadení britského občana tmavé pleti pěti skinheady došlo kolem půlnoci z pátku na sobotu v pražském metru. Šestatřicetiletému muži nejdříve ve vlaku mladíci vyhrožovali, že ho zabijí, a poté ho ve stanici I. P. Pavlova trasy C zbili, vykopali z vlaku a nechali ležet na nástupišti. Sami pokračovali v jízdě směrem na konečnou stanici Háje. Policii se zatím útočníky nepodařilo vypátrat.

Dokumentační středisko pro lidská práva v neděli zveřejnilo zprávu, podle které zahynuli za rok od smrti súdánského studenta na pražských vysokoškolských kolejích na Jarově další dva lidé kvůli své rase. V únoru po napadení skinů utonula ve Vrchlabí šestadvacetiletá Romka Helena Biháriová a tři měsíce nato pak v Orlové-Lutyni čtyřicetiletý Rom Milan Lacko. Za uplynulý rok eviduje středisko celkem 242 rasově nebo ideologicky motivovaných případů, z nichž 185 bylo násilných. Nejvíce, 107 útoků, bylo vedeno proti Romům, v 18 případech napadli pachatelé cizince, pětkrát se terčem útoku stali lidé označení útočníky za Židy.

Přes Zilkovu aféru k bombovým atentátům a agentu StB Eulerovi

Aféra kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka, obviněného v České republice ze spolupráce s bývalou Státní bezpečností, má dopad i v oblasti vyšetřování série atentátů spáchaných výbušninami skrytými v dopisech, které otřásaly Rakouskem v polovině 90. let. Ze stop odhalených při ověřování situace kolem Zilka totiž vyplývá možnost, že "mozkem" těchto atentátů mohl být salcburský novinář Alois Euler, odsouzený před 30 lety za špionáž ve prospěch ČSSR. Napsal to v sobotu vídeňský deník Kurier. Skutečnost, že právě Zilk se stal před několika lety obětí dopisové bomby z této série a přišel při tom o tři prsty na levé ruce, může podle listu s oběma aférami nepřímým způsobem souviset.

Euler, který před dvěma roky spáchal sebevraždu, byl podle listu kontroverzní osobnost: pracoval jako novinář a agent v dobách maďarského povstání, při začátku vojenské diktatury v Řecku, a během tzv. pražského jara byl již tiskovým mluvčím tehdejšího rakouského ministra vnitra Franze Soronicse. V té době byl ale rakouskou kontrarozvědkou usvědčen jako špión pracující pro ČSSR a odsouzen k téměř třem letům vězení.

Soronics si právě kvůli vysvětlování svých postojů v Eulerově aféře před parlamentním výborem pro bezpečnost dal pořídit kopie řady tajných spisů, včetně spisu o Helmutu Zilkovi. Spisu pak před deseti dny coby "ministr v důchodu" hbitě použil na podporu Zilkovy neviny. Sama skutečnost, že bývalý ministr může mít doma v šuplíku tajné spisy kontrarozvědky a používat je podle libosti, vyvolala v Rakousku samostatnou aféru a případ vyšetřují příslušné orgány.

APA: Grulich nevyloučil trestní stíhání Václava Bendy kvůli Zilkovi

Ministr vnitra Václav Grulich nevylučuje trestní stíhání bývalého šéfa Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Václava Bendy kvůli bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi. Uvedla to rakouská agentura APA. Grulich podle ní měl říct, že pokud se ukáže, že Benda v aféře kolem obvinění Zilka ze spolupráce s tehdejší StB porušil zákon, Senát by mohl být požádán, aby Bendu zbavil imunity a vydal ho k trestnímu stíhání. Benda odmítl uvést zdroje svých informací a objevily se domněnky, že si nezákonně zajistil přístup k podkladům ÚDV. Na otázku, zda je možné, že si Benda udělal kopie tajných dokumentů, Grulich prý řekl, že se to "nedá vyloučit".

Vulkan Hrádek nad Nisou zastavuje ode dneška veškerou výrobu

S 60 % mzdou zůstane ode dneška doma nejméně 140 z více než 400 zaměstnanců největšího domácího výrobce prezervativů a pryžových rukavic Vulkan Hrádek nad Nisou. Podle generálního ředitele Petra Pecára si úsporná opatření, která mají platit do konce roku, vynutil snížený odbyt a platební neschopnost obchodních partnerů v zemích bývalého Sovětského svazu. Firma prý ale není životně ohrožena, protože se jí rýsuje získání nových zahraničních trhů. Podle Pecára restrikce nijak nesouvisí s tím. že majoritní vlastník Vulkanu - společnost Delta Broker - připravuje kvůli vlastní tíživé finanční situaci prodej 66procentního podílu ve firmě.

Český barman druhý na mezinárodní soutěži v Havaně

Český barman Václav Vojíř obsadil druhé místo v 2. ročníku soutěže Grand Prix International Havana Club, který se konal v kubánském hlavním městě. Zvítězil jeho mexický kolega, třetí byl domácí účastník. Oznámila to agentura EFE. Vítězný koktejl nesl název Delicias de la Habana, Vojíř svůj výtvor pojmenoval Almond Cigar.

V Praze byly uděleny Ceny Senior Prix 98

Devětatřiceti umělcům byla v neděli v Nostickém paláci v Praze udělena prestižní Cena Senior Prix 98. Nadace Život umělce, organizace Intergram a Herecká asociace jim tak poděkovaly za celoživotní práci v oblasti divadla, filmu, televize a rozhlasu. Mezi oceněnými byli například herci Jiří Bruder a Jiří Císler, operní pěvec Milan Karpíšek, hlasatelka Kamila Moučková, houslista Václav Snítil, sbormistr Pavel Kuhn a umělecký vedoucí libereckého Severáčku Milan Uherek, dále klavíristka Mirka Pokorná a baletka Eliška Slancová-Kůrová.

UK použije dar Mstislava Rostropoviče na Fond mobility

Finanční dar Mstislava Rostropoviče, ruského exilového hudebníka a zastánce svobody a práv umělců, použije Univerzita Karlova na takzvaný Fond mobility určený na zahraniční výuku a vzdělávání studentů a profesorů. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka se Rostropovič vzdal ve čtvrtek v Praze částky 200.000 korun, jíž byla dotována Cena Karla IV., a při ceremoniálu udělení mezinárodního ocenění předal šek rektorovi školy Karlu Malému.

V České Třebové se konala tradiční Jabkancová pouť

Jabkancovou poutí žilo o víkendu město Česká Třebová na Ústeckoorlicku. Slavnost, která se i letos, jinak poosmatřicáté, konala mj. v chalupě Spolku od svaté Kateřiny, získala jméno podle tradičního lidového pokrmu z brambor a tvarohu - jabkanců. Je ojedinělou svého druhu v republice. Kromě konzumace jabkanců připravili organizátoři pro návštěvníky kulturní program s vystoupením ochotníků a hudebních skupin. "Letos jsme využili situace a provedli i volby purkmistra a policajta," řekl jeden z organizátorů Jiří Musílek.

Ze sportu:

Volejbalisté České republiky prohráli také svůj třetí zápas ve skupině na mistrovství světa v Japonsku, když podlehli Ukrajině hladce 0:3.

V dohrávaném zápase 13. kola první fotbalové Gambrinus ligy Viktoria Žižkov porazila Hradec Králové 1:0.

Jednadvacátým kolem pokračovala hokejová extraliga. Třinec porazil Karlovy Vary 7:3, Zlín zvítězil nad Pardubicemi 3:0, Opava uspěla nad Jihlavou 3:1, Litvínov remizoval s mistrovským Vsetínem 2:2, Plzeň se podělila o body s pražskou Slavií po výsledku 3:3 a České Budějovice porazily Vítkovice 4:2. Utkání Sparta - Kladno skončilo výsledkem 3:1 pro Spartu. Na čele tabulkky je Vsetín před Třincem a Zlínem.

Předpověď počasí na pondělí:

Na území České republiky bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo mrznoucím mrholením. Očekávané teploty o až 4 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.