Zprávy pondělí, 16. srpna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme přehledem zpráv:

A nyní podrobně:

Karel Srp, obviněný ze spolupráce s StB, požádal o lustraci

Karel Srp, kandidát sociální demokracie do Senátu, požádal o lustrační osvědčení. Oznámil to v neděli v televizi Prima, kde diskutoval s kandidátem čtyřkoalice Ivanem Medkem. Srp byl koncem července obviněn v tisku ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Toto obvinění popřel, s tím, že ho tajná služba nikdy nekontaktovala, a připomněl, že naopak sám strávil dva roky v komunistickém vězení po procesu s Jazzovou sekcí v roce 1986. Medek i Srp se shodli, že pochybnosti o tom, kdo spolupracoval či nespolupracoval s StB, by vyřešilo zveřejnění jejích svazků.

Ředitel Šumavského národního parku považuje návrh na ukončení blokády za nátlak

Návrh ekologů, kteří chtějí ustoupit od blokády kůrovcem napadených stromů v šumavském pralese Trojmezná, pokud zde bude zastaveno kácení, označil ředitel Správy národního parku Šumava Ivan Žlábek za vynucování rozhodnutí a nátlak. V pořadu České televize uvedl, že povinnost zásahu pro něho vyplývá z rozhodnutí státní správy. Podle mluvčího blokády Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha však ministerstvo životního prostředí dalo "možnost, nikoli povinnost zasáhnout".

Od začátku blokády 27. června vznikla v důsledku počínání demonstrantů škoda ve výši 100.000 korun. Ty vyplatila Správa národního parku Šumava lesnickým firmám, které kvůli demonstrantům nemohly provést smluvenou práci. Další kácení už podle ekologů nemá smysl, protože v příštím či nejpozději přespříštím týdnu kůrovec z napadených stromů vylétne.

Společnost Člověk v tísni vybírá další dobrovolníky do Kosova

Minimálně šest týdnů stráví v tranzitním centru pro uprchlíky v jugoslávské provincii Kosovo dobrovolníci, které po splnění všech podmínek vybere společnost Člověk v tísni. Zájemci musí ovládat anglický jazyk, prokázat organizační schopnosti a umět pracovat v týmu. Středisko v Peči v západní části provincie začalo fungovat už deset dní po skončení náletů NATO na Jugoslávii. Dobrovolníci nebudou za práci placeni a dostanou jen diety. K jejich práci patří starost o běžný provoz centra, zdravotnická péče i práce s dětmi; nedílnou součástí jsou i opravy a rekonstrukce domů rodin umístěných v centru.

Organizace Člověk v tísni spolupracuje na tomto projektu s partnerskou americkou nadací, dále s Úřadem vysoké komisařky OSN pro uprchlíky 'UNHCR) a dalšími mezinárodními organizacemi. Smyslem podobných zařízení není vytvořit dlouhodobá kolektivní centra, ale provizorní úkryty pro lidi, kteří po návratu z uprchlických táborů našli své domovy vypálené a zničené. Pracovníci společnosti předpokládají, že tranzitní centrum bude fungovat minimálně do konce letošního roku.

Sdružení Adra vysílá dobrovolníky do Bosny a Černé Hory

Válkou postiženému Balkánu pomáhá v těchto dnech i několik Čechů, které do oblasti vysílá humanitární organizace Adra. V černohorském uprchlickém táboře Ulcinj pracuje dvanáct českých dobrovolníků. Jak uvedla Alena Rusová, tábor poskytuje ubytování, stravu a další služby zhruba třem stovkám běženců. Po dobu letošních prázdnin se zde vystřídaly v třítýdenních cyklech tři skupiny českých dobrovolníků. Češi pracují zejména na zlepšení životních a sociálních podmínek vedle sebe žijících Srbů, Chorvatů i kosovských Albánců, z nichž mnozí pobývají v táboře bez jakékoli perspektivy už od válečného konfliktu v roce 1992. Mezi obyvateli tábora je i několik uprchlíků českého původu z Chorvatska.

Rakouská agentura APA k připravenosti ČR na vstup do EU

Ačkoli má Evropská komise zveřejnit své každoroční hodnocení přizpůsobovacího procesu kandidátských zemí teprve až na podzim, už nyní tlačí české politiky špatné svědomí. Mají totiž pocit, že ČR od posledního hodnocení, které vyznělo značně kriticky, na cestě k Bruselu příliš nepokročila, napsala rakouská agentura APA. Za hlavní problém přitom kromě pomalého přejímání legislativy unie považuje především problematiku emigrujících Romů. Nedostatky jsou podle rakouské agentury stále stejné: špatné fungování státní správy, korupce, neuspokojivá situace romské menšiny a v neposlední řadě také hospodářské problémy. "Jsme jediná ekonomika 'z šesti kandidátů první skupiny), které neroste," cituje APA náměstska ministra zahraničí Pavla Teličku. Připomíná, že menšinová vláda ČSSD nastupovala se sliby "smrště zákonů" a akcí "čisté ruce", výsledky však zůstaly za očekáváním. Přiznal to nedávno i sám premiér Miloš Zeman, když připustil, že tyto sliby vyvěraly z určité naivity.

Tři republikánští poslanci neodevzdali diplomatické pasy

Tři bývalí poslanci, kterým před rokem sněmovními volbami skončil mandát, neodevzdali své diplomatické pasy. Protože ministerstvo zahraničích věcí pasy automaticky zablokovalo, poslanci je používat nemohou, neodevzdáním dokumentů se však dopustili přestupku neoprávněného držení úřední listiny. "S odvoláním na kancléře Poslanecké sněmovny Petra Kynštetra o tom informovala Česká televize. Podle informace televize se má jednat o bývalé poslance Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa 'SPR-RSČ)."

V Hronově skončil 69. ročník divadelní přehlídky Jiráskův Hronov

Operetou Oskara Nedbala Polská krev v podání divadelníků ze Světlé nad Sázavou skončil v Hronově na Náchodsku 69. ročník festivalu amatérských divadel Jiráskův Hronov. Zhruba 40 představení vidělo během festivalového týdne přes devět tisíc diváků. Přestavilo se jim 26 amatérských souborů včetně dvou hostujících divadel z Francie a Slovenska. Organizátoři se už připravují na jubilejní 70. ročník, který by měl mít mezinárodní statut. Kromě nejlepších inscenací z ČR by se ve východních Čechách mělo v roce 2000 představit i deset souborů od Irska až po Gruzii.

Premiér Zeman koupil manželce na Chodských slavnostech srdce

Premiér Miloš Zeman navštívil v neděli s manželkou Chodské slavnosti v Domažlicích. Své ženě Ivance koupil perníkové srdce, pro dceru Kačenku veze z chodské pouti dřevěnou kočičku. K nevelké radosti své ochranky se Zeman pohyboval v ulicích Domažlic zcela volně mezi lidmi. V úvodu své návštěvy, kvůli níž přerušil dovolenou, kterou tráví na chatě na Žďársku, premiéra přivítal starosta a daroval mu čakan a chodskou keramiku. Zeman si vyslechl koncert dechové hudby, zastavil se na domažlickém hradě, kde poobědval a nevynechal ani výstup na šikmou věž.

Slováckého roku se zúčastnilo 3500 účinkujících a 75.000 diváků

Přes tři a půl tisíce účinkujících se představilo na jubilejním XV. ročníku národopisných slavností Slovácký rok v Kyjově. Bohatý program nejstaršího folkloristického festivalu v České republice, jehož první ročník se konal v roce 1921, shlédlo téměř 75.000 návštěvníků. "Rekordní účast 12.000 lidí jsme zaznamenali na náměstí v sobotu dopoledne, kdy se tu konal lidový jarmark s šedesáti jarmarečníky," řekl manažer slavností Roman Šikuta. Nedělní slavnosti zahájila dopolední Jízda králů. "Vzácným hostem byl Japonec Hideo Sekine, předseda Nadace Bohuslava Martinů v Tokiu, která se zabývá dovozem české vážné hudby a folklóru do Japonska. Sekine hovoří dobře česky, byl v Kyjově poprvé a byl nadšený. Neviděli jsme ho jinak než s kamerou a fotoaparátem u očí. Nevynechal jediný ze čtyřiadvaceti programů a stihl všech sedm zábav a šest výstav," sdělil Šikuta.

Na Napoleonský den se do Slavkova sjelo téměř 4000 lidí

Téměř 4000 lidí, zejména rodičů s dětmi, navštívilo v sobotu areál zámku ve Slavkově u Brna, kde se při příležitosti 230. výročí Napoleonova narození konal už po sedmé Napoleonský den. Velký zájem vzbudil u návštěvníků komponovaný program asi 60 členů historických klubů v dobových uniformách, znázorňujících v zámeckém parku scény z bitvy vojsk tří císařů, kdy Napoleon Bonaparte 2. prosince 1805 u tehdejšího Austerlitz na hlavu porazil vojska ruských a rakouských spojenců. Všichni si také mohli prohlédnout historické zbraně a dětem zde organizátoři nabídli projížďky parkem na koni.

Stavovské divadlo uvedlo téměř neznámou Mozartovou operu

Téměř neznámou Mozartovu operu Král pastýřů 'Il re Pastore), kterou skladatel vytvořil ve svých devatenácti letech, uvedlo v české premiéře Stavovské divadlo. Mozart operu zkomponoval na objednávku salzburského arcibiskupa pro zamýšlenou návštěvu panovníků a světová premiéra se konala v dubnu roku 1775. Děj pojednává o makedonském panovníkovi, který hledá svého nástupce mezi prostým lidem.

Na Mariánské slavnosti přijelo na Hostýn na 8000 poutníků

Na 8000 poutníků z Moravy, Čech i Slovenska přijelo na tradiční Mariánské slavnosti na Svatý Hostýn na Kroměřížsku. Převážná část se chtěla zúčastnit hlavní pontifikální mše v 10:00, kterou sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. "Bazilika, zasvěcená Panně Marii Nanebevzetí, pojme pět tisíc lidí a hlavní mše byla jako obvykle doslova přeplněna poutníky. Mnozí poutníci přijeli na Hostýn už v sobotu a přespali tam, aby se na hlavní mši do baziliky dostali. Na Mariánské slavnosti, jako ostatně na každou pouť, se Hostýn připravil a podél schodů, které vedou až k bazilice, byly otevřeny desítky stánků s občerstvením a suvenýry.

Královéhradecké nebe zaplní letos počtvrté desítky balónů

Zatím 36 horkovzdušných balónů z České republiky, Velké Británie, Slovinska a Chorvatska se přihlásilo do letošního ročníku "Čtvrtého královéhradeckého balónového nebe", který se uskuteční od 20. do 22. srpna. Je největším tuzemským podnikem pro horkovzdušné balóny. Zvláštním hostem by se vzhledem k srpnovému výročí okupace měl stát Zdeněk Bakule, který se před listopadem 1989 neúspěšně pokusil opustit socialistické Československo za pomoci vlastnoručně ušitého balónu.

Ze sportu:

Třetí kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky: Teplice - Dukla Příbram 2:0 Sparta Praha - Jablonec 3:0 České Budějovice - Opava 1:0 Boby Brno - Viktoria Žižkov 4:2 Bohemians Praha - Petra Drnovice 3:1 Baník Ostrava - Sigma Olomouc 2:2 Hradec Králové - Slavia Praha 0:1 Slovan Liberec - Chmel Blšany 1:1

V čele tabulky je s plným bodovým ziskem po páteční výhře nad Hradcem Králové Slavia Praha, druhá je Sparta Praha a třetí České Budějovice.

Český reprezentant Stanislav Ježek obsadil druhé místo v soutěži singlkanoistů ve třetím dílu seriálu Světového poháru ve vodním slalomu na umělém kanálu v Čunovu u Bratislavy. Za vítězným Francouzem Patricem Estanguetem zaostal 1,85 sekundy. Vedoucí závodník seriálu Lukáš Pollert obsadil páté místo se ztrátou 5,38 sekundy na vítěze. "Zdejší trať mi nikdy nevyhovovala. Pokaždé jedu opatrně od startu až do cíle, což je na úkor času", povzdechl si olympijský vítěz z Barcelony a stříbrný z Atlanty Pollert.

Na mezinárodním mistrovství Rakouska v sumó obsadil nejúspěšnější český rikiši Pavel Poříz druhé místo v kategorii do 115 kilogramů, o jednu příčku níž skončil jeho bratr Jaroslav. Prvenství vybojoval Borislav Bělčev z Bulharska. Pavel Poříz se prosadil také v otevřené kategorii bez rozdílu vah, v níž skončil pátý.

Na mistrovství Evropy v atletice tělesně postižených sportovců překonal český reprezentant Roman Musil ve vrhu koulí v kategorii C3 'z vrhacího křesla) svůj vlastní světový rekord a výkonem 9,37 metru se stal kontinentálním šampiónem. Stejného úspěchu a v téže disciplíně v kategorii C8 Miroslav Janeček vrhem 12,10 stanovil rovněž nový světový rekord a za sebou nechal na stupních vítězů své kolegy Romana Kolka '11,89) a Milana Suchomela '10,63).

Mezi ženami získala zlato ve vrhu koulí za 7,87 metru v kategorii C8 Andrea Farkašová, následována stříbrnou Ilonou Chládkovou '6,93). Druhé místo obsadila v kouli kategorie C7 Vladimíra Bujárková vrhem 7,38.

Na 400 metrů žen C8 si Radka Lindauerová doběhla pro stříbro v čase 68,29 sekundy, Jiřina Sejková ve stejné běžecké disciplíně v kategorii C7 za 86,81 získala bronz. Oštěpař Michal Dufek splnil osobním rekordem 29,90 limit pro paralympiádu v Sydney a v kategorii C6 obsadil čtvrté místo.

Český postižený plavec Martin Kovář vytvořil na mistrovství Evropy v německém Braunschweigu světový rekord na 50 metrů znak. V kategorii S3 mu za výkon 55,95 vteřiny patří zlatá medaile, jeho kolegové přidali ještě dvě stříbrné a dvě bronzové.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.