Zprávy pondělí, 16. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla je uspokojivý

Prezidentu Václavu Havlovi bylo dnes ráno dobře. Je nyní bez teplot, strávil klidnou noc a klidně dýchá, řekl koordinátor lékařského konzilia, náměstek ministryně zdravotnictví Miroslav Čerbák. Prezident byl přijat do Ústřední vojenské nemocnice s horečkami způsobenými zřejmě virovým onemocněním. Koncem příštího týdne by měl podstoupit chirurgický zákrok, kterým bude odstraněna drobná dutina vzniklá po operaci zhoubného nádoru. Dnes má lékařské konzilium vydat o zdravotním stavu prezidenta rozsáhlejší zprávu.

Premiér Tošovský konzultoval s prezidentem situaci v ODA

Premiér Josef Tošovský navštívil v nemocnici prezidenta Václava Havla, aby s ním konzultoval situaci v Občanské demokratické alianci po jejím Ústředním sněmu. Ten se zabýval odpovědností představitelů strany za sponzorské aféry. Předseda ODA a ministr životního prostředí Jiří Skalický v pátek zveřejnil tři firmy, které měly darovat ODA šest miliónů korun prostřednictvím nastrčené firmy TMC z Panenských ostrovů. Společnosti Philip Morris, PPF a Vítkovice však sponzorství popřely. Skalický téhož dne řekl, že bude o okolnostech aféry informovat Tošovského a ponechá na něm, zda je možné jeho další setrvání ve vládě.

ODS chce peníze na vrácení sporného daru získat z členských příspěvků

Občanská demokratická strana /ODS/ hodlá peníze na vrácení sporného daru podnikatele Milana Šrejbra získat z členských příspěvků a z darů svých členů a příznivců. Jedná se o částku 7,5 miliónu korun, kterou se ODS zavázala složit na povodňové konto. Stejnou cestou chce strana získat i čtyři milióny na vyšetřovací audit stranických financí. V televizním diskusním pořadu to řekl nový šéf volební kampaně ODS, senátor Václav Mencl. Kromě zmíněných 7,5 miliónu korun ODS podle Mencla žádné dluhy nemá.

Volby nemusí vyřešit patovou situaci v rozložení sil

Předčasné parlamentní volby nemusí podle exministra zahraničí a bývalého místopředsedy ODS Josefa Zieleniece zcela vyřešit současnou patovou situaci v rozložení sil. Mohou však otevřít možnost pro zformování nové koalice. Zieleniec to řekl v diskusním pořadu televize Nova, kde mu byl partnerem prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík. Zieleniec se v této souvislosti vyslovil pro diskusi o volebním systému, který by přinesl stabilnější parlament. Podle Tomáše Halíka není třeba démonizovat pravděpodobné vítězství sociální demokracie /ČSSD/ v předčasných volbách. Zieleniec k tomu dodal, že ČSSD mluví v poslední době trochu odpovědněji. Podle jeho slov však není její nástup do vlády naprosto jistý.

Lidovecký poslanec Orel nevyloučil koalici s ČSSD, ale ani jiné možnosti

Drtivá většina členů Křesťanské a demokratické unie - Čs.strany lidové (KDU-ČSL) podle poslance Jaroslava Orla soudí, že spojence mají v pravé polovině politického spektra. V pořadu Debata České televize však připustil, že volební výsledky mohou vést i k jiné kombinaci. Orel tak na dotaz moderátora zmínil diskuse uvnitř KDU-ČSL o tom, zda jít či nejít do povolební koalice se sociálními demokraty. Lidovci by však podle něj nemohli jít do žádné koalice, která by jim neumožňovala uskutečnit podstatné části jejich politického programu. Orel nevyloučil ani širokou koalici části bývalých koaličních stran a sociální demokracie.

Senátor za ODA Michael Žantovský v debatě požadoval zveřejnění finančních zdrojů kampaně republikánů proti vstupu ČR do NATO. Cestou na Ústřední sněm ODA do Klatov si Žantovský podle svých slov "všiml, že český venkov je poset billboardy republikánské strany Republikáni proti NATO". Připomněl, že parlamentní strany se dohodly, že nebudou od 1. dubna do dne voleb používat velkoplošnou reklamu. Republikáni si vzali týdenní lhůtu na rozmyšlenou, zda se k dohodě připojí.

Zieleniec by vstoupil do Unie svobody, kdyby...

Exministr zahraničí a bývalý místopředseda ODS Josef Zieleniec by vstoupil do Unie svobody, pokud by se tuto stranu podařilo očistit od některých lidí. Řekl to v neděli večer ve zpravodajské relaci televize Nova. "Musí prokázat (Unie svobody), že se do jejího čela neprosadí lidé, kteří v posledních několika měsících stihli třikrát změnit názor," uvedl Zieleniec. Neřekl však, koho tím má na mysli.

Mínění - volby

Více než polovina občanů, konkrétně 54 procent, není přesvědčena o volebním vítězství sociální demokracie v předčasných volbách a připouští, že výsledek voleb může být vyrovnaný. Naopak víru ve vítězství ČSSD vyjádřilo 31 procent dotázaných. Patnáct procent lidí si myslí, že by ve volbách mohly zvítězit pravicové strany, pokud by se sjednotily. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky dnes uveřejnila ČTK.

Němečtí inspektoři kontrolují vojenské útvary na Moravě

Kterýkoli vojenský útvar či zařízení v oblasti jihovýchodní Moravy bude moci ode dneška do čtvrtka zkontrolovat německý inspekční tým. Na základě Vídeňského dokumentu z roku 1994 si může skupina inspektorů vyžádat doklad velitele o činnosti, výzbroji a celkovém stavu jednotky, přičemž na tomto místě může setrvat 48 hodin.

Předseda Senátu Petr Pithart pokračuje v návštěvě Ruska

Předseda Senátu Petr Pithart je od soboty na pětidenní návštěvě Moskvy. V souvislosti se zvažovaným zavedením víz pro ruské občany se zřejměnevyhne dotazům ohledně české vízové politiky. Pithart před příletem do Moskvy přiznal jisté ochlazení v česko-ruských vztazích. Tento stav označil za přirozený vzhledem k událostem z roku 1968, kdy sovětská vojska obsadila Prahu. Naznačil zároveň, že chce přispět k vyřešení překážek ve vzájemných vztazích.

Zavedení eura může přispět k opětovné fixaci kursu koruny

V souvislosti se zavedením jednotné evropské měny euro v příštím roce považují někteří čeští ekonomové za pravděpodobné, že centrální banka bude muset přistoupit ke změně kursové politiky. Současný plovoucí kurs by tak v rámci stabilizace kursu koruny před vstupem do Evropské unie (EU) mohl být opět částečně zafixován. Centrální banka přistoupila k úplnému uvolnění kursu koruny po loňské květnové měnové krizi. Před tím byl kurs české měny navázán na koš dvou měn (marky a dolaru) a mohl se pohybovat pouze v rámci pásma daného plus minus 7,5 procenta od centrální parity. V rámci EU funguje nyní kursový stabilizační mechanismus, jehož členové udržují kursy svých měn v pásmu plus minus 15 procent od centrální parity. Chování v souladu s tímto mechanismem je považováno za vyhovění jednomu z pěti maastrichtských kritérií makroekonomické konvergence.

Katolická církev obnovuje sbírku Svatopetrský haléř

Katolická církev se rozhodla obnovit v českých zemích po přestávce způsobené komunistickým režimem sbírku označovanou tradičně Svatopetrský haléř. Sbírka, která se přiřadí k finančním darům zasílaným do Říma z celého světa a přerozdělovaným na pomoc potřebným, se bude každoročně opakovat. Biskupové připomínají, že papež Jan Pavel II. loni zaslal značný obnos na pomoc těm, které postihly povodně.

Beznaděj vyvolaná nezaměstnaností přiměla vesničany k pití

Beznaději a pití alkoholu propadli obyvatelé Dívčího hradu na Bruntálsku. V chudé obci se nezaměstnanost vyšplhala na 40 procent a obyvatelé čekají, zda s příchodem jara najdou alespoň práci v lese. "V obci krachuje poslední podnikatel. Pokud propustí svých devět zaměstnanců, bude polovina obce bez práce," řekla ČTK starostka Dívčího hradu Dagmar Válková. Šéf pracovního úřadu Oldřich Přikryl je přesvědčen, že stát by měl motivovat podnikatele, aby v takových oblastech zakládali firmy. Přiznal však, že pracovníci, které by tyto chudé obce mohly nabídnout, nemají kvalifikaci. Válková však uvedla, že podhorská obec by podnikateli za symbolickou cenu nabídla objekty.

Rekordní valentýnský polibek v Praze trval 12 hodin a 36 minut

Rekordu v délce polibku na svatého Valentýna dosáhli v sobotu krátce před půlnocí v Praze Vendulka Kasíková a Petr Číž. Líbali se nepřetržitě 12 hodin a 36 minut. Jejich výkon bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. Jako odměnu získali víkend v Paříži s leteckou dopravou. Světový rekord v líbání vůbec, který je rovněž zapsán v Guinnessově knize, přesahuje 17 dní. Pořadatelé pražské akce však zdůrazňují, že jejich soutěžící měli mnohem tvrdší podmínky. Neměli totiž přestávky na odpočinek a dokonce ani na tělesné potřeby. Na toaletu chodili spolu s rozhodčími, kteří sledovali nepřetržitost polibku.

Cena Karla Čapka pro spisovatele Jiřího Kratochvila

Brněnský spisovatel Jiří Kratochvil převzal v neděli v pražském Valdštejnském paláci Cenu Karla Čapka, kterou každý druhý rok uděluje nejlepším prozaikům, dramatikům a esejistům České centrum Mezinárodního PEN klubu. Sedmičlenná porota v čele s Milanem Jungmannem ji osmapadesátiletému Kratochvilovi udělila za romány Siamský příběh a Nesmrtelný příběh. Cenu českého PEN klubu za celoživotní dílo si ze slavnosti ve Valdštejském paláci, které se zúčastnil také ministr kultury Martin Stropnický, odnesl český literát žijící ve Francii Jan Vladislav.

Ze sportu:

Čeští hokejisté porazili reprezentaci Kazachstánu 8:2 a posunuli se tak na první místo tabulky skupiny C. V posledním utkání proti Rusku stačí českým hokejistům remíza, aby první místo ve skupině obhájilia zajistili se tak nejlepší výchozí pozici pro čtvrtfinále

V olympijském závodu v běhu na lyžích na 4x5 km skončilo české družstvo ve složení Jana Šaldová, Kateřina Neumannová, Kateřina Hanušová a Zuzana Kocúmová šesté.

Ve sjezdu žen, v konkurenci čtyřiceti závodnic, obsadila jediná česká sjezdařka na startu, šestnáctiletá Lucie Hrstková, 31. místo.

Bobisté Pavel Puškár a Jan Kobián si dojeli pro osmé místo. Pro české bobisty je to druhý nejlepší výsledek v olympijské historii. Jen Džmura s Polomským byli před čtyřmi lety v Lillehammeru o příčku výš. Ti však k jízdě nenastoupili kvůli neustávajícím bolestem zad pilota Džmury, který naznačil, že se po dvanácti letech chystá z ledové dráhy odejít.

K jedenáctému místu na středním můstku přidal Michal Doležal osmou příčku na "stodvacítce". Postaral se tak o výsledky, o nichž se českým skokanům na lyžích před odletem na olympijské hry ani nesnilo. Především poslední pokus za hranici 130 metrů snese po všech stránkách srovnání se světovou špičkou. Další z Čechů Jakub Sucháček skončil 15. a František Jež na 24 místě.

Počasí

Dnes příliv teplého vzduchu na území České republiky končí. Během dne se však rtuť teploměru vyšplhá ještě na 10 až 14 stupňů Celsia. V dalších dnech očekáváme zataženo, místy sněhové přeháňky a teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.