Zprávy pondělí, 17. července 2000

Jakub Kühnel

Premiér Zeman respektuje právo prezidenta Havla na stížnost Ústavnímu soudu

Premiér Miloš Zeman respektuje právo prezidenta Václava Havla obrátit se kvůli novele volebního zákona na Ústavní soud, stále se však domnívá, že novela v rozporu s Ústavou není. "Nevím nic o tom, že by například proporcionální systém, který Ústava předpokládá, byl ohrožen zvýšením počtu volebních obvodů," řekl šéf vládní sociální demokracie. Rozhodnutí Ústavního soudu nechtěl předjímat, z jeho slov nicméně vyplynulo, že i kdyby soudci některé části volebního zákon zrušili, nepovažoval by to Zeman za důvod k ohrožení opoziční smlouvy s Občanskou demokratickou stranou.

Ministři Kavan a Levy jednali o mírovém procesu na Blízkém východě

O nejnovějším vývoji v blízkovýchodním mírovém procesu informoval v neděli českého ministra zahraničí Jana Kavana v Jeruzalémě jeho izraelský protějšek David Levy. Oba ministři také jednali o možnostech investování izraelských společností v ČR a účasti českých firem na projektech v Izraeli. Levy ocenil úroveň izraelsko-českých vztahů a označil je za těsné, rozvinuté a přátelské. Podotkl že, "mají velký potenciál, který je třeba rozvíjet a uskutečňovat". Český ministr prohlásil, že ČR je "důsledným stoupencem mírového procesu na Blízkém východě a navzdory svým omezeným zdrojům a vzdálenosti od této oblasti dělá, co může, aby mírový proces podpořila". Připomněl účast ČR na mnohostranných jednáních, v jejichž rámci se podílí na práci dvou komisí - pro ekonomický rozvoj oblasti a vodní zdroje -, a účast ČR na rozvojových projektech na palestinských územích. Oba ministři jednali i o dvoustranných otázkách. V Kavanově přítomnosti Levy a český velvyslanec v Izraeli Daniel Kumermann podepsali dohodu o sociálním zabezpečení.

Miloš Zeman se odmítá vyjadřovat k omluvě exposlanci Wagnerovi

Předseda ČSSD Miloš Zeman se odmítá vyjádřit k otázce, zda se omluví exposlanci Jozefu Wagnerovi, jak mu uložil soud. Neřekl ani, zda zaplatí 20.000 korun pokuty, kterou mu soud uložil za to, že se dosud neomluvil. Zeman na dotaz novinářů pouze uvedl, že soudní usnesení o pokutě, které podle dnešních Lidových novin nabylo právní moci, dosud neobdržel. Zeman si podle svých slov v tisku přečetl, že mu bylo do jeho trvalého bydliště v pražské ulici Na Výtoni rozhodnutí o pokutě doručeno.

Sociální demokracie trvá na zachování solidárního systému důchodového pojištění

Sociální demokracie trvá na zachování solidárního systému důchodového pojištění, kdy mladší generace přispívá na penze důchodcům. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla po nedělním jednání předsednictva ČSSD řekl, že odmítá povinné kapitálové spoření, které prosazuje pravice. Podle něj by však mohl v budoucnu vzniknout takzvaný švédský systém, který umožní zrušit pevný věkový limit pro odchod do důchodu a po 25 letech pojištění si vybrat, kdy odejít do penze.

Podnik Zetor obnovuje výrobu

V pondělí končí v brněnském podniku Zetor technologická odstávka a ve firmě se opět začne pracovat. "Budeme se připravovat na rozjezd sériové výroby traktorů a zatím budeme dodělávat zhruba 200 strojů nasmlouvaných ještě před odstávkou," řekl odborový předák podniku Antonín Kallus. Sériová výroba traktorů má v Zetoru začít po více než roční pauze, a to díky Revitalizační agentuře a Konsolidační bance. Ta jako jeden z hlavních akcionářů Zetoru totiž odkoupila od Motokovu International jeho podíl v brněnském podniku, zaručí se za soudní vyrovnání s věřiteli a poskytne 700miliónový provozní úvěr na rozjetí výroby. Výroba by se měla uskutečnit prostřednictvím firmy Revitalizační traktor. Podle Kalluse již probíhají jednání s jednotlivými dodavateli Zetoru a pokud nenastanou komplikace, mohla by se sériová výroba rozjet již v srpnu. Jedná se také o vyrovnání dlužných mezd zaměstnancům, jejichž celková výše dosahuje zhruba 200 miliónů korun. "Jejich stoprocentní vyplacení je součástí návrhu na soudní vyrovnání, který představenstvo Zetoru podalo na Krajský obchodní soud v Brně v závěru minulého týdne," dodal Kallus.

Ekologové poškodili jadernou elektrárnu Temelín

Škodu 82.934 korun způsobili jaderné elektrárně Temelín účastníci tábora Hnutí Duha, kteří 6. července v časných ranních hodinách pokryli vozovky před hlavní branou elektrárny stovkami bílých nápisů "NE!". Mluvčí Temelína Milan Nebesář ČTK řekl, že tuto částku tvoří náklady specializované firmy a elektrárny na odstranění nápisů. "Nápisy na silnicích ekologičtí aktivisté narušili vodorovné dopravní značení a ohrozili tak i bezpečnost silničního provozu. Náhradu škody na nich budeme vymáhat první cestou," dodal Nebesář. Připomněl, že v této záležitosti podalo vedení elektrárny na ekology trestní oznámení. Podle předsedy Hnutí Duha Jana Beránka chtěli ekologové nápisy symbolicky upozornit na to, že více než přes 100.000 lidí podepsalo petici žádající vypsaní referenda o spuštění temelínské elektrárny. "Vyčíslení škody je podle našeho názoru značně přemrštěné; nápisy byly totiž provedeny pouze čistým vápnem. A pokud jejich smytí vodou stálo téměř 100.000 korun, nemůžeme se divit, že nás Temelín stál již tolik miliard," řekl Beránek. "Policisté, kteří se touto záležitostí zabývají, odebrali na místě vzorky materiálu přímo z nápisů. Jsem přesvědčen, že naše tvrzení se ukáže jako pravdivé," dodal. Ekologové, kteří od 1. do 14. července obývali tradiční stanový tábor Hnutí Duha poblíž Temelína, uspořádali u elektrárny demonstraci a několik happeningů. Někteří z nich se také aktivně podíleli na protestech proti Temelínu v Praze.

Parlamentní komise pro IPB začíná pracovat

Sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývá kauzou Investiční a Poštovní banky (IPB), bude nejprve shromažďovat informace o posledních událostech, tedy uvalení nucené správy a prodeji IPB Československé obchodní bance. "Ve fázi shromažďování informací se musí po horké stopě... začneme proti času, zejména se jedná o výpovědi jednotlivých osob," řekl ČTK šéf komise Miroslav Kalousek. Dodal, že až komise bude analyzovat příčiny a důsledky vývoje, bude pochopitelně postupovat od začátku.

Vězeňská služba má problém s mobilními telefony v rukou vězňů

Za velmi závažný problém, s nímž se potýká vězeňská služba, označil v rozhovoru pro ČTK její mluvčí Eduard Vacek tajné dodávání mobilních telefonů do věznic, zvláště vazebních. Mluvčí upozornil, že právě prostřednictvím mobilního telefonu totiž může být účel soudního rozhodnutí o vazbě zmařen. Podtrhl, že vyšetřování lidí ve vazbě vyžaduje při respektování presumpce neviny jejich naprostou izolaci od vnějšího světa a neovlivňování svědků. Vacek má zato, že na dopravování mobilních telefonů do vězeňských zařízení mohou mít podíl dokonce i někteří advokáti.

Prevence dětské kriminality v Brně

Prevence dětské kriminality je cílem projektu nazvaného Prokop, který vznikl na brněnské Střední policejní škole. Dosud se ho zúčastnilo asi 60 dětí ve věku 14 a 15 let, které ve dvou dnech přihlížely výcviku budoucích policistů a samy se aktivně zapojily do jejich výuky. "Dosud škola tento experiment pořádala zkušebně, po prázdninách se však pokusíme projekt rozjet ve větším měřítku," řekl ČTK zástupce ředitele školy Adolf Pospíšil. V rámci projektu se děti seznámily s fyzickou přípravou policistů a mnohé se do tréninku aktivně zapojily.

Slavnosti piva v severních Čechách

Zhruba 8000 lidí přišlo o víkendu do Svijanském Újezdu na Liberecku na 11. ročník slavností piva, které jsou díky své návštěvnosti a spotřebě piva největší akcí svého druhu v České republice. "Vypilo se asi 175 hektolitrů piva, což je 350 padesátilitrových sudů," řekl jeden z pořadatelů slavností Jaroslav Bursa. Loni slavnosti piva navštívilo asi 10.000 lidí a vypilo se 428 sudů, což je 214 hektolitrů piva. Na letošní rok měl soukromý Pivovar Svijany nachystáno 500 sudů, protože organizátoři chtěli loňský rekord pokořit. "Nepovedlo se, počasí bylo proti nám, tak snad za rok," poznamenal Bursa, podle kterého ještě dvě hodiny před oficiálním začátkem pršelo. V průběhu slavností už bylo počasí příznivější, i když teploty kolem 16 stupňů k přílišné konzumaci dobře chlazeného svijanského piva nevybízely.

Žena, která přešla ilegálně do Německa, se vydávala za princeznu

Za egyptskou princeznu se vydávala šestapadesátiletá, psychicky nemocná žena z Prahy, kterou převzali čeští policisté na hraničním přechodu v Železné Rudě od svých německých kolegů. Žena přešla nelegálně hranici do Německa a žádala o předání na egyptské velvyslanectví. Sdělila to mluvčí západočeské policie Milada Suchá. Podle ní ze zadržená žena v minulosti léčila na schizofrenii v psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích. V souvislosti s jejím zdravotním stavem byla po rozhodnutí lékaře převezena do nemocnice na psychiatrické oddělení.

Autobus s chilsckými in-line hokejisty havaroval u Poděbrad

Dva autobusy se v neděli srazily na křižovatce silnic u Poděbrad. Následkem nehody bylo jedno smrtelné a dvě těžká zranění, sdělila ČTK mluvčí středočeské policie Soňa Budská. "Z autobusu převážejícího výpravu chilských sportovců jsme vyprostili mrtvého vedoucího výpravy a devět těžce či lehce zraněných. Dva lidé museli být ve vážném stavu dopraveni vrtulníky do Ústřední vojenské nemocnice v Praze - Střešovicích, další byli rozvezeni do okolních nemocnic," řekl ČTK operační důstojník nymburských hasičů Karel Šikl.

Ze sportu:

Český veslař Václav Chalupa dojel v nedělním finále závodu Světového poháru ve švýcarském Lucernu na třetím místě a stal se celkovým vítězem soutěže skifařů. Na dvoukilometrové dráze na Rotsee byl nejrychlejší Rob Waddell z Nového Zélandu před Kanaďanem Derekem Porterem. Chalupa, jediný český účastník olympijských her v Sydney, ztratil na vítězného Waddella tři a půl sekundy, ale v celkovém hodnocení Světového poháru jej předstihl o čtyři body. Český skifař vyhrál úvodní závod SP v Mnichově, ve Vídni dojel stejně jako dnes v Lucernu třetí.

Český hokejový brankář Roman Čechmánek se dohodl na roční smlouvě s klubem NHL Philadelphia Flyers, v němž by měl nahradit veterána Johna Vanbiesbroucka, který byl po minulé sezóně vyměněn do New York Islanders. Generální manažer Flyers Bob Clarke v sobotu v rozhovoru pro list Daily News uvedl, že se s vsetínským gólmanem dohodl na roční smlouvě s roční opcí, která by měla trojnásobnému mistrovi světa a olympijskému vítězi vynést téměř milión dolarů.

Čeští reprezentanti v in- line hokeji prohráli ve finálovém utkání prvního ročníku Světového poháru v Hradci Králové s Finskem 3:7 a obsadili konečné druhé místo.

Fotbalisté Chmelu Blšany porazili ve třetím kole Intertoto Cupu Apollon Kalamata 5:0 a vytvořili si pozici, o níž zřejmě nemohou přijít ani na horké řecké půdě. Dvě branky vítězů dal Hogen, o nějž se údajně zajímají právě kluby z Řecka. Fotbalisté Sigmy Olomouc remizovali v Chorvatsku s celkem Slaven Belupo 1:1. Domácí klub vedl od 16. minuty zásluhou Geršaka, na 1:1 vyrovnal o devět minut později Zdráhal. Bezduchá hra plná nepřesností stačila fotbalistům šestého týmu Premier League, birminghamské Aston Villy, k zisku bodu za remízu 0:0 v prvním vzájemném duelu třetího kola Poháru Intertoto, v němž se v neděli představili v Příbrami proti domácí Marile. Odveta se hraje v sobotu v Birminghamu.

Oštěpařka Nikola Tomečková vytvořila na atletickém mistrovství České republiky v Plzni nový český rekord výkonem 63 metrů a 22 centimetrů. Své vlastní, teprve týden staré maximum, překonala o šedesát centimetrů a české tabulky pozměnila ve třetím závodě po sobě. V Plzni získala šestadvacetiletá Tomečková osmý titul za sebou. O český rekord se pokoušela i Zuzana Hlavoňová ve výšce, ale 201 centimetrů bylo třikrát nad její síly. Soutěž vyhrála výkonem 195 centimetrů.

Šestnácté místo po dvou zastávkách v boxech obsadil český automobilový jezdec Tomáš Enge v sedmém podniku mezinárodního mistrovství vozů formule 3000 na rakouském okruhu A1-Ring. Dnešní závod, v kterém Enge zajel nejrychlejší kolo, vyhrál Nicolas Minassian. Francouz tak srovnal bodově krok v čele šampionátu s Brazilcem Brunem Junquierou, který dnes vyšel naprázdno.

Vítěz prvního ročníku etapového závodu Ytong Bohemia tour Ondřej Sosenka vyhrál dnešní třetí etapu třetího ročníku a ujal se vedení v průběžné klasifikaci. Sosenka byl i přes zdržení na startu nejrychlejší v časovce na 39,4 kilometru, která se jela v Žebráku. Jezdec celku PSK Unit Expert dosáhl času 49:30 a o 28 sekund zdolal Němce Thomase Lieseho, třetí skončil Eugen Wacker z Kyrgyzstánu. Dosud vedoucí Kadlec skončil čtvrtý.

Necelých čtyřiadvacet hodin potřeboval český skokan na lyžích Jaroslav Sakala ke splnění vytčeného cíle, absolvování stovky pokusů. Bývalý mistr světa v letech na lyžích zahájil experiment na můstku K-90 ve Frenštátu pod Radhoštěm v pátek v 16:00 a stý pokus zvládl v sobotu v dešti pár minut po patnácté hodině.

Česká rodačka Martina Navrátilová, která během své kariéry vybojovala osmnáct grandslamových titulů ve dvouhře, byla v sobotu slavnostně uvedena do tenisové Síně slávy. Třiačtyřicetiletá Američanka, jež nasbírala rekordních 233 turnajových vítězství, vstoupila do Síně slávy spolu s Australanem Malem Andersonem, který jako první nenasazený muž vyhrál v roce 1957 US Open, a Američanem Robertem Kelleherem, bývalým nehrajícím kapitánem daviscupového týmu.

Hokejový útočník Roman Šimíček, mistr světa z Norska a dosud hráč finské Hämeenlinny, rozšíří početnou českou kolonu v Pittsburghu Penguins. V sobotu podepsal s klubem zámořské NHL, který povede trenér Ivan Hlinka, roční smlouvu, jež mu zaručuje nejméně půl miliónů dolarů. Osmadvacetiletého centra si Pittsburgh vybral v devátém kole letošního draftu na Hlinkovo doporučení. A na závěr krátce o počasí:

V České republice bude v pondělí převážně oblačno a zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 18 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.