Zprávy pondělí, 17. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Ze zasedání Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Ve Washingtonu dnes končí jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Českou republiku na summitu bankéřů zastupuje guvernér centrální banky Josef Tošovský, ministr financí Pavel Mertlík a jeho náměstek Jan Mládek, šéf Fondu národního majetku Jiří Havel a zmocněnec pro přípravu podzimního zasedání fondu v Praze Zdeněk Hrubý. Vicepremiér Mertlík a guvernér Tošovský se dnes sejdou s rozvojovým výborem Světové banky a poté odjedou do New Yorku na zasedání Hospodářské a sociální rady OSN. Ministr Mertlík by měl ještě dnes také jednat se zástupci Mezinárodní finanční korporace (IFC) o situaci v akciové společnosti Nová huť.

Ministr Pavel Mertlík věří, že český HDP vzroste letos od dvě procenta

Český ministr financí Pavel Mertlík v neděli ve Washingtonu prohlásil, že respektuje, jak jeho úřad odhadl ekonomický růst na letošní rok, ale on sám se domnívá, že bude vyšší a bude se blížit dvěma procentům. Ministerstvo poopravilo v lednu růst HDP na letošní rok na 1,5 procenta. Mertlík uvedl, že sdílí názor světových finančních institucí ohledně možného vyššího růstu HDP.

Při projektování reformy důchodového systému se přiklání ministr Mertlík spíše k veřejnoprávním penzijním fondům před soukromými. Český ministr v neděli jednal ve Washingtonu s oddělením Světové banky pro Českou republiku, s níž rámcově dohodl otevření nového projektu, který se týká řízení a správy sociálních výdajů a má také souvislost s reformou penzijního systému. Právě do reformy penzijního systému z průběžného na fondový se prozatím v ČR nikdo pořádně nepustil, protože jde o krok, který postihne podle odborníků především dnešní generaci středního věku. Při rozběhu fondového systému bude totiž odkázána jen na státní penzi, která bude tvořit jen menší část důchodu.

Světová banka bude nadále České republice pomáhat s projekty, které se týkají bankrotů a revize sociálních výdajů státního rozpočtu, a nově otevře projekt efektivnější správy a řízení sociálních výdajů, které jsou často zneužívány. Ministr Mertlík to řekl v neděli v neděli po jednání s představiteli oddělení, které má ve Světové bance na starosti Českou republiku. Podle Pavla Mertlíka se chýlí ke konci projekt technické a konzultační pomoci ohledně bankrotů a příslušného zákonodárství a Česká republika zřejmě požádá o grant, aby v něm pokračovala praktickou fází zahrnující například školení soudců, kteří budou zákon o bankrotech uvádět do praxe. Výsledky studie také pomohou při přípravě úplně nového zákona o konkursu a vyrovnání, podotkl ministr.

Guvernér ČNB a náměstek výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu hovořili o nezávislosti centrální banky

Nezávislost centrální banky byla hlavním tématem rozhovoru, který vedl v sobotu ve Washingtonu guvernér České národní banky Josef Tošovský a náměstek výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Stanley Fischer. Josef Tošovský, který se účastní za Českou republiku jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu, uvedl, že vysokého činitele Mezinárodního měnového fondu informoval o přípravách nového zákona, který má postavení ČNB nově upravit.

Právě kvůli postavení banky má Josef Tošovský spory především s činiteli ODS. Ti se dožadují, aby ČNB skládala ze své činnosti účty. Tošovský a mnozí další tyto pokusy interpretují jako útok proti nezávislosti ústřední banky. "Rozhodně pan Fischer uvedl, že nezávislost centrální banky Mezinárodní měnový fond podporuje a vždy podporoval i v jiných zemích," řekl Tošovský a dodal, že postavením centrální banky se bude zabývat i mise Mezinárodního měnového fondu, která zanedlouho přicestuje do ČR.

Tošovský: Ministerstvo financí a ČNB se shodují ve stanovení inflačního cíle

Ministerstvo financí a Česká národní banka se shodují ve stanovení inflačního cíle na rok 2001. Guvernér ČNB Josef Tošovský to potvrdil na jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu. Podle guvernéra se obě instituce shodly ve všech důležitých otázkách, které jsou spojeny se stanovením inflačního cíle, ale práci na stejném úkolu pro rok 2002 mezi bankou a ministerstvem bude nutno lépe koordinovat. Pokud inflační cíl schválí bankovní rada, bude oznámen koncem dubna.

Ministr financí Pavel Mertlík vyjádřil připravenost podpořit inflační cíl ČNB před odletem na zasedání Mezinárodního měnového fondu. Uvedl, že shoda je vyústěním mnohdy tvrdých diskusí. Úzká spolupráce probíhá podle něj hlavně mezi makroekonomickými odděleními obou institucí. Vyjádření podpory ministra financí inflačnímu cíli ČNB kvitují i analytici, kteří soudí, že to posílí důvěryhodnost stanoveného cíle a politiky centrální banky.

Proti zasedání Mezinárodního měnového fondu se v centru Prahy protestovalo

Iniciativa proti ekonomické globalizaci uspořádala v neděli v Praze nepovolenou demonstraci. Na 200 účastníků z České republiky i ze zahraničí protestovalo proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se koná ve Washingtonu. Policie zadržela několik účastníků.

Ministr Vladimír Vetchý zahájil oficiální návštěvu Švédska

Český ministr obrany Vladimír Vetchý zahájil v neděli třídenní oficiální návštěvu Švédska. Ačkoliv hlavními body jeho programu jsou pondělní prohlídka armádní letecké základny s letouny Jas-39 Gripen a úterní jednání s jeho švédským resortním protějškem Björnem von Sydowem, odmítá ministr Vetchý spojovat svou cestu s vypsáním výběrového řízení na nadzvukové letouny pro českou armádu, o kterém by měla na přelomu dubna a května rozhodnout vláda. Hlavním tématem návštěvy je podle něj česko-švédská vzájemná spolupráce. "Návštěva Švédska, během níž bude podepsána i dohoda o ochraně utajovaných skutečností, byla plánována od loňského roku," zdůraznil ministr Vetchý.

Pokud se česká vláda vysloví pro vyhlášení výběrového řízení na nadzvukové letouny západní výroby, půjde o největší zakázku v dějinách českého vojenského letectva. Kromě BAe/SAAB s letouny Jas-39 Gripen mají o ni zájem i americké společnosti McDonnell- Douglas/Boeing s letouny F/A-18 a Lockheed Martin se stroji F-16. Nezávaznou nabídku podaly loni na podzim i francouzský výrobce Dassault Aviation s letounem Mirage 2000-5 a německá DASA s Eurofighterem.

Ministr Grégr jednal v Alžírsku o dluhu 50 až 120 miliónů USD

Zahájení splácení alžírského "civilního" dluhu vůči ČR - především za výstavbu několika továren v Alžírsku - bylo tématem jednání ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a alžírského ministra průmyslu a restrukturalizace Abdela Madžída Menásry v Alžíru. Výše dluhu není dosud určena a podle různých názorů se pohybuje asi od 50 do 120 miliónů dolarů. Podle sdělení ministra Grégra přislíbil alžírský ministr, že v rámci států tyto věci pomůže řešit a bude jednání zastřešovat.

Vyjednavač Evropské komise chce v Praze diskutovat o telekomunikacích

Na pravidelnou konzultační schůzku s vedením české diplomacie přijede v pondělí do Prahy vyjednavač Evropské komise pro Českou republiku Michael Leigh. Podle pracovníků sekretariátu prvního náměstka ministra zahraničí a hlavního českého vyjednavače s Evropskou unií Pavla Teličky chce Leigh se svými partnery diskutovat o oblasti telekomunikací.

Evropská komise na konci února nepřímo pohrozila, že pokud nový český zákon o telekomunikacích nebude odpovídat závazkům, které na sebe ČR vzala v pozičním dokumentu předloženém při projednávání kapitoly "telekomunikace" s EU, mohla by být tato předběžně vrácená kapitola vrácena na pořad jednání. Od schválení zákona Poslaneckou sněmovnou na počátku března dosud EU konkrétně nereagovala, neboť čekala na anglický překlad nového zákona. Ten však Senát mezitím vrátil poslancům k opětovnému posouzení.

Dosavadní jednání o prodeji dolu Kohinoor nepřinesla úspěch

Ani sobotní jednání o prodeji dolu Koh-i-noor nepřineslo úspěch. V neděli o tom informovali mluvčí Mostecké uhelné Matěj Štětka a jednatel SHD-Peel Ladislav Pleticha. Další pracovní schůzka zástupců obou stran se uskuteční v pondělí. Pleticha uvedl, že Mostecká uhelná společnost se mu snaží vnutit svůj diktát. Její vedení podle něj využívá stávkujících horníků k tomu, aby SHD- Peel podepsala smlouvu, jak si ji představují zástupci těžařské firmy.

46 horníků stále pokračuje ve stávce pod zemí. Odmítají vyfárat, dokud vlastník - Mostecká uhelná společnost - nezaručí, že v dolu se bude dál těžit. Znamená to podpis smlouvy o prodeji dolu.

Podle politiloga Šabaty by se neměla otevírat diskuse uzavřená česko-německou deklarací

Diskuse, která byla před třemi lety uzavřena česko-německou deklarací, by se podle politologa Jaroslava Šabaty v žádném případě neměla otevírat. To ale podle něj neznamená, že se o otázce česko-německé minulosti nemá dál diskutovat. Jakýkoli pokus o revizi výsledků druhé světové války nemůže být diskusní otázkou, řekl dále Jaroslav Šabata v neděli na česko-německé konferenci v Jihlavě v reakci na vystoupení politologa Bohumila Doležala. Ten totiž v sobotu vyzval české občanské iniciativy, aby zformulovaly omluvu Čechů Němcům vyhnaným po druhé světové válce a začali sbírat peníze na jejich odškodnění. Češi by se podle Doležala měli se skvrnou ve svých dějinách vyrovnat a nehledat historické alibi ke zločinu.

S myšlenkami Bohumila Doležala nesouhlasili na konferenci ani Pavel Macháček z Kruhu občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí ani místopředseda Senátu Petr Pithart a řada dalších diskutujících. Vracet se k česko-německé minulosti odmítl i německý velvyslanec Hagen von Lambsdorff.

Bývalý místopředseda ODS Libor Novák stane před soudem

U pražského městského soudu začne v pondělí proces s bývalým výkonným místopředsedou ODS Liborem Novákem. Je obžalován z daňových úniků v souvislosti se sponzorskými dary ODS. Soudní líčení je naplánováno na devět dní a vyslechnuto má být zhruba 30 svědků - včetně předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause.

Ekologové šestnácti zemí žádají radikální omezení emisí dioxinů

Radikální omezení emisí dioxinů požadují odborníci a zástupci nevládních organizací ze šestnácti zemí světa, kteří se sešli na čtyřdenní konferenci "Evropa a odpady z pohledu občanů", která v neděli skončila v Zahrádkách u České Lípy. ČTK to sdělil Jindřich Petrlík z hnutí Děti Země. Ekologové podle něj dospěli k jednoznačnému závěru, že je nutné usilovat nejen o eliminaci dioxinů, ale i polychlorovaných bifenylů a dalších toxických látek, jež dlouho přetrvávají v přírodě a svojí toxicitou ohrožují globálně životní prostředí.

Na státních středních školách budou v pondělí přijímací zkoušky

Žáky základních škol čeká v pondělí první kolo přijímacích zkoušek na většinu státních středních škol včetně víceletých gymnázií. Letos si mohli vybrat z celkem 1814 škol, z toho 354 gymnázií, 850 středních odborných škol, 594 středních odborných učilišť a 16 konzervatoří. Z devátých tříd základních škol vyjde letos 108.797 žáků. Ústav pro informace ve vzdělávání odhaduje, že v září přejde na čtyřletá gymnázia více než 11 procent letošních deváťáků, na střední odborné školy s maturitou 41 procent dětí a zhruba stejný podíl žáků nastoupí na střední odborná učiliště bez maturity.

Felicia byla na konci března opět nejprodávanějším vozem v ČR

Nejprodávanějším automobilem v České republice byla v prvních třech měsících letošního roku stejně jako loni Škoda Felicia. Ta zároveň s 7449 prodanými kusy a téměř 40procentním tržním podílem v tuzemsku kralovala ve třídě malých vozů.

Květnou nedělí začal křesťanům velikonoční týden

Křesťanům začal v neděli velikonoční týden. V kostelích a sborech si o Květné neděli čtením z evangelia připomněli při bohoslužbách vítání Ježíše při jeho příjezdu do Jeruzaléma. Pašijový týden vrcholí památkou na ukřižování na Velký pátek večer a končí příští víkend svátečními bohoslužbami k Ježíšovu zmrtvýchvstání. Velikonoce jsou hlavním svátkem církevního roku. Pro většinu ostatních lidí v českých zemích však zůstávají svátky jara.

K velikonočním svátkům patří na Moravě hodnocení vína

Rekordních 970 vzorků vína hodnotilo v neděli osmdesát vinařů ve dvaceti komisích při degustaci 225 červených a 745 bílých vzorků v Boršicích na Uherskohradišťsku. Šampiónem mezi bílými se stalo chardonay, ročník 1990, Jaroslava Vlachynského z Mařatic. Do konce s ním držela krok mladá rulanda bílá, ročník 1999, Stanislava Pištěka z Ořechova na Uherskohradišťsku. V červených vínech zaskočila hrdé vinaře domácí Marie Hlaváčková. Její zweigeltrebe z roku 1990 vyhodnotili znalci jako nejlepší.

Památkáři v pondělí vyhlásí Historické město roku 1999

Titul Historické město roku 1999 převezme v pondělí ve Španělském sále Pražského hradu starosta sídla, které vyjde jako vítěz ze soutěže o cenu programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Nominována byla historická města Jindřichův Hradec, Kutná Hora a Litomyšl. Vítězná městská památková rezervace bude podle organizátorů vyhlášena v pondělí na slavnostním zasedání k Mezinárodnímu dni památek a sídel, získá jeden milión korun. Zároveň převezme ocenění laureát státní ceny za památkovou péči.

U příležitosti dne památek otevřel Turnov tři významné stavby

Tři významné městské stavby, kostely sv. Mikuláše, sv. Františka s Assisi a Panny Marie, otevřeli v neděli v Turnově u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. Do obnovy historických památek dává Turnov ročně zhruba pět miliónů korun, a to jak z vlastního rozpočtu, tak z příspěvků státních programů.

V Praze skončilo valné shromáždění evropských divadelníků

Valné shromáždění evropské divadelní sítě skončilo v neděli v Praze. Ředitelé divadel, festivalů a souborů a zástupci divadelních ústavů, ministerstev, nadací a asociací mohli kromě pracovních jednání částečně poznat českou kulturu. Přiblížila ji přehlídka divadelních, tanečních a hudebních představení, která se uskutečnila na různých místech od Státní opery až po halu ČKD Karlín. Pražského setkání se zúčastnilo 417 hostů z téměř čtyř desítek zemí. Čtvrtina z nich byla z ČR, ostatní přijeli kromě evropských zemí i z Kanady, Jižní Afriky, Tchaj-wanu, USA a Tunisu.

Český film Návrat idiota zaznamenal úspěch na filmovém festivalu v Argentině

Na letošním 11. mezinárodním festivalu nezávislého filmu v argentinské metropoli Buenos Aires, který se konal ve dnech 6. až 15. dubna, reprezentoval českou kinematografii film Návrat idiota režiséra Saši Gedeona. Promítání filmu se setkalo s velkým úspěchem u diváků a snímek oslovil také odbornou porotu, která se mu rozhodla udělit dvě ze čtyř hlavních cen. Scénárista a režisér Saša Gedeon si tak z Argentiny odváží cenu za nejlepší scénář a dvě představitelky hlavních ženských úloh Anna Geislerová a Tatiana Vilhelmová získaly společně cenu za nejlepší herecký výkon.

Cenu diváků festivalu Jeden svět 2000 získal film Thomase Balmese

Francouzský film Evangelium podle Papuánců v režii Thomase Balmese získal cenu diváků pětidenního festivalu Jeden svět 2000, který v neděli skončil v Brně. Obdržel hlasy téměř od všech návštěvníků akce, pořádané rovněž v Praze a Olomouci a věnované dokumentům o lidských právech. Závěrečný den festivalu v Brně věnovali organizátoři situaci v Bělorusku pod diktaturou prezidenta Alexandra Lukašenka. Sobotní část akce byla zaměřena na ekologické dopady jaderné energetiky a problémy uprchlíků.

Sport

Do čela tabulky fotbalové Gambrinus ligy se vrátila Slavia - v pětadvacátém kole porazila Opavu 3:1. Drnovice vyhrály nad Příbramí 2:1, Liberec nad Teplicemi 2:0, Blšany prohrály s Jabloncem 1:2, Ostrava remizovala s Českými Budějovicemi 1:1, Olomouc zdolala Žižkov 2:0 a Bohemians hráli s Brnem 0:0.

Vítězstvím zahájil kanoista Martin Doktor letošní ročník Světového poháru. V brazilské Curitibě vyhrál bez větších problémů závod na 1 kilometr.

Čeští hokejisté zvítězili v přípravě na světový šampionát nad Švýcarskem 1:0. Jediný gól zápasu v Kreuzlingenu dal Vlasák.

Naše házenkářky nebudou startovat na mistrovství Evropy - rozhodla o tom jejich prohra v Maďarsku 20:33.

A ještě krátce o pondělním počasí:

Převážně polojasno, nejvyšší teploty 13 až 17 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.