Zprávy pondělí, 17. května 1999

Nyní podrobněji:

Čeští hokejisté se stali poosmé mistry světa

Hokejisté České republiky se stali poosmé mistry světa. Ve druhém finálovém zápase proti Finsku rozhodl v prodloužení o titulu gól Jana Hlaváče. Finálovému zápasu v Lillehameru přihlíželi i norský král Harald a finský prezident Martti Ahtisaari. První finálové utkání skončilo v sobotu vítězstvím České republiky 3:1. Zatím poslední výhru na světovém šampionátu a zároveň první pro samostatný stát, získali hokejisté v roce 1996 ve Vídni. Předešlé triumfy nasbíraly týmy reprezentující Československo.

Našim hokejistům pogratuloval týž den prezident republiky Václav Havel. Hokejistům zaslal dopis, ve kterém jim upřímně poblahopřál k získání zlaté medaile a poděkoval za vzornou reprezentaci země. "Zisku prvního místa si prezident váží také proto, že je to v krátké době podruhé, co čeští hokejisté přesvědčili celý svět o svém umění," řekl ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Blahopřejný telegram zaslal českým hokejistům do norského Lillehameru také předseda vlády České republiky Miloš Zeman. Novým mistrům světa v něm poblahopřál k nádhernému vítězství a poděkoval za skvělou reprezentaci naší země.

Český prezident zakončil návštěvu Polska

Krátkou zastávku v Polsku zakončil v neděli Václav Havel. Z polské metropole si český prezident odvezl cenu prestižního deníku Gazeta Wyborcza pro osobnost desetiletí. Předávání ceny se v sobotu večer odehrálo za přítomnosti polských politických špiček - prezidenta Aleksandra Kwasniewského, premiéra Jerzyho Buzka a ministra zahraničí Bronislawa Geremka. Cenu převzal Havel z rukou kolegy z disentu, vlivného polského intelektuála a šéfredaktora deníku Gazeta Wyborcza Adama Michnika.

V neděli před odletem z Varšavy jednal prezident Havel s polským předsedou vlády Jerzym Buzkem. Tématem jejich rozhovoru bylo víkendové setkání premiérů zemí visegrádské čtyřky. Za jeho hlavní přínos oba politici označili přesné pojmenování úkolů, které by země měly plnit společně.

Dobrým východiskem řešení situace na Balkáně se zdá Václavu Havlovi, stejně jako hlavám ostatních států střední Evropy a celé politické špičce v Polsku, seznam principů vytvořený skupinou G8. Český prezident to řekl v neděli ve Varšavě před odletem do Prahy, když bilancoval summit středoevropských prezidentů na Ukrajině a den strávený v polské metropoli. Prezident zároveň dodal, že vnitropolitické problémy Ruska se neodrazí na ruském postoji k řešení kosovské situace, zejména ne v rámci skupiny G8.

Václav Havel k prezidentským volbám na Slovensku

Prezident Václav Havel vyjádřil naději, že slovenskou hlavou státu se stane kandidát, se kterým bude moci dobře spolupracovat. Václav Havel tak po příletu z Polska komentoval výsledek prvního kola slovenských prezidentských voleb. Z něho postoupil kandidát vládních stran Rudolf Schuster a opoziční vůdce a bývalý premiér Vladimír Mečiar.

Ministr zahraničí Jan Kavan zahájil návštěvu Japonska

Na třídenní návštěvu Japonska přiletěl v neděli do Tokia český ministr zahraničí Jan Kavan. Politická jednání čekají šéfa naší diplomacie až v pondělí, kdy se setká mimo jiné se svým japonským protějškem Masahikem Komurou a přijme ho také premiér Keizó Obuči. Kavan, kterého provází podnikatelská delegace, se také v pondělí zúčastní setkání s představiteli japonských korporací a projedná možnosti rozšíření vzájemného obchodu a investování. Z Japonska český ministr odletí v úterý do Jižní Koreje. Dalšími zastávkami na jeho jedenáctidenní cestě po východní Asii jsou Čína a Mongolsko.

Unie svobody je pro snížení daní z příjmu

Pokud neprojde návrh Unie svobody na snížení daně z příjmu právnických osob, nepodpoří její poslanci vládní předlohu pro zvýšení spotřebních daních. Uvedl to unionistický poslanec Ivan Pilip. Snížením daně z příjmu podniků chce Unie především pomoci úspěšným firmám ke zvýšení investic na rozvoj a růst zaměstnanosti. Zatím však není jasné, jak budou hlasovat zákonodárci čtyřkoalice. Obě předlohy novel daňových zákonů projedná dolní komora Parlamentu na začátku tohoto týdne.

David i Rath jsou pro zvýšení zdravotního pojištění živnostníků

Podnikatelé a živnostníci by měli v budoucnu platit na zdravotní pojištění více než dosud. Shodli se na tom předseda České lékařské komory David Rath a ministr zdravotnictví Ivan David. Ten uvedl, že stále rostoucí nezaměstnanost vede k menšímu výběru peněz na zdravotní pojištění a podle odhadů může být letos vybráno až o tři miliardy korun méně oproti plánované sumě. Šéf rezortu zdravotnictví ale odmítl představu prezidenta lékařské komory Ratha, že nebudeli zvýšena míra pojistného, zhorší se péče o pacienty ve zdravotnických zařízeních.

Kühnla i Falbra zaujala stejná pasáž Havlova vyjádření k Temelínu

Pasáž o vytvoření diktatury elektrárenské společnosti ČEZ, o níž ve středu hovořil prezident Václav Havel v prohlášení k jaderné elektrárně Temelín, zaujala místopředsedu Unie svobody Karla Kühnla i šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra. Shodli se na tom v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie. "Já si nemyslím, že jsme proti komunistické vládě bojovali proto, aby byla nahrazena jakousi podivnou, skrytější, nenápadnější diktaturou firmy jedné jediné, byť tak úctyhodné, jako je ČEZ," prohlásil ve středečním projevu prezident. Falbr k tomu pouze poznamenal, že prezidentova slova jsou pravdivá a že se mu líbila. Kühnl spatřuje obdobný problém na Mostecku, kde celou oblast "daleko diktátorštějším způsobem" ovládá Mostecká uhelná společnost.

Reálné mzdy prudce rostou, a to zhruba o pět procent, zatímco produktivita práce klesá. Tento stav může českou ekonomiku dovést do horší situace, než panovala před dvěma lety. Tyto obavy vyjádřil v neděli exministr Karel Kühnl. Předseda komory odborových svazů Richard Falbr vyjádřil nespokojenost nad růstem mezd ve špatně hospodařících podnicích. Přisoudil to nezodpovědnosti odborářů a vypočítavosti manažerů, kteří chtějí využít odboráře k nátlaku na vládu, což se nyní podle Falbrových slov v řadě případů děje.

Pilip: Přirovnávat Havla ke generálnímu tajemníku KSČ je nevkusné

Prezident Václav Havel vyjádřil podle poslance Unie svobody Ivana Pilipa jen svůj názor, když se ve středu postavil proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus, jenž patří mezi zastánce dostavby, však Havla týž den napadl, že se pár hodin před rozhodujícím zasedáním snaží vládu ovlivnit. "Reakce Václava Klause byla naprosto neadekvátní," řekl Pilip v nedělním diskusním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní.

BIS nemá informace o údajném útoku na Temelín

Bezpečnostní informační služba nemá informace o tom, že by rakouští ekologičtí aktivisté připravovali teroristický útok proti jaderné elektrárně Temelín. Mluvčí BIS Jan Šubrt označil podobné zprávy za spekulace. Odmítl také tvrzení rakouského ekologického hnutí Global 2000, že česká tajná služba hraje už dlouho kolem výstavby elektrárny v Temelíně pochybnou úlohu.

Za tři měsíce klesl vývoz do CEFTA o pětinu

Vývoz ČR do zemí Středoevropské dohody o volném obchodu 'CEFTA) představoval za první čtvrtletí 35,4 miliardy korun, což bylo o 19,9 procenta méně než za leden až březen 1998. Dovoz se snížil o 14,2 procenta na 28,7 miliardy Kč a obchodní přebytek tak byl 6,7 miliardy Kč ve prospěch ČR. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Hlavním exportním artiklem ČR byly tržní výrobky - polotovary s podílem na celkovém vývozu 29,7 procenta. Následovaly stroje a dopravní prostředky '29,2 procenta) a chemikálie '14,7 procenta).

V Terezíně se poklonili památce obětí fašismu

Na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku se uskutečnila v neděli tryzna na památku obětí německého fašismu. Většinu účastníků pietního aktu tvořili oficiální hosté. Památce obětí fašismu se spolu se stovkou občanů poklonili předsedkyně Senátu Libuše Benešová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková, členové vlády a zástupci 21 zemí, jejichž občané byli zavlečeni v době druhé světové války do Terezína. V letech 1940 až 1945 zavlekli nacisté do policejní věznice pražského gestapa v terezínské Malé pevnosti, terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích přes 200 tisíc vězňů. Každý pátý zemřel přímo tam, na sto tisíc jich zahynulo po deportaci z Terezína v koncentračních vyhlazovacích táborech.

Účastníci vzpomínkového pochodu uctili památku obětí AIDS

Vzpomínkou na oběti nemoci AIDS i vyjádřením solidarity s HIV pozitivními bylo smyslem nedělního pochodu pražskými a brněnskými ulicemi v rámci celosvětové akce Světlo pro AIDS. Šestnáctý květen si více než 50 států připomíná jako Den obětí AIDS. Organizátoři z "České společnosti AIDS pomoc" ve spolupráci se Sdružením SOHO doufají, že akce přispěje také k většímu povědomí o této smrtelné nemoci. Podle vedoucí Národní referenční laboratoře Marie Brůčkové bylo k 30. dubnu u nás registrováno 402 HIV pozitivních. U 123 z nich AIDS propuklo. 79 lidí už této chorobě podlehlo.

Zajímavosti z hudebního festivalu Pražské jaro

První místo v mezinárodní hudební soutěži Pražského jara v oboru cembalo, v jejímž finále se utkalo pět interpretů, porota v noci na neděli v pražském Rudolfinu neudělila. Druhý je podle organizátorů Maďar András Szepes a o třetí místo se podělili studentka pražské AMU Monika Knoblochová a Yan-Kyung Kim z Koreje.

Se Slovenskou filharmonií zahrál v neděli večer vítěz loňské festivalové klavírní soutěže mladý pianista Martin Kasík. Ve Španělském sále vystoupilo v neděli večer Academia trio Praha, v Lucerna Music Baru jazzový soubor Veleband. Odpoledne se uskutečnil koncert na Bertramce, místě spojeném s Mozartovými pobyty v Praze. Účinkovalo zde Saxofonové kvarteto Bohemia.

Pětadvacetiletý světoznámý rusko-izraelský houslista Maxim Vengerov se rozhodl také dirigovat. Umělec, který v pondělí vystoupí jako jedna z hlavních hvězd v houslové koncertní řadě mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, to řekl v neděli na dotaz ČTK, týkající se jeho budoucnosti.

Zahajovací koncert v Obecním domě sledovalo v České televizi na 300.000 diváků, řekla to v neděli ČTK mluvčí televize Renata Elhenická. Podle ní to byl dosud největší divácký zájem o zahájení tohoto hudebního svátku, měřený elektronicky prostřednictvím peoplemetrů. "Zájem o Smetanovu hudbu ve špičkovém provedení rostl s věkem a zvyšoval se s úrovní vzdělání," dodala Elhenická. Například z každé stovky diváků od 55 let výše, kteří byli v dané době u televizorů, jich 13 dávalo přednost přenosu koncertu. Z každé stovky vysokoškolsky graduovaných jich bylo dokonce sedmnáct.

Romský festival Khamoro '99 v Praze

V neděli skončil v Praze romský festival Khamoro '99. Dopoledne proběhl v Senátu seminář na téma Romové a český stát - deset let po revoluci. Festival zakončily večer koncerty v divadle Komedie a Jazz Clubu Železná. V divadle Komedie vystoupili známá romská zpěvačka Věra Bílá se skupinou Kale, zpěvák a instrumentalista Antonín Gondolán, košické divadlo Romathan a oficiální královna romské hudby Esma Redžepova Teodosievská z Makedonie. Tato umělkyně se představila i v Jazz Clubu Železná s maďarským souborem Kalyi Jag a jugoslávským hudebníkem Šabanem Bajramovičem.

Požehnáním pramenům začala sezóna ve Františkových Lázních

Požehnáním všem minerálním pramenům zahájil o tomto víkendu letošní už 207. lázeňskou sezónu ve Františkových Lázních na Chebsku plzeňský katolický biskup František Radkovský. Slavnostního zahájení se zúčastnil také ministr financí Ivo Svoboda. Program oslav, v jejichž rámci vystoupili hudební skupina Lunetic a zpěvák Karel Gott, zahájili kuchaři zdejších lázeňských domů soutěží o nejlepší kulinářskou specialitu. Františkovy Lázně ročně navštíví téměř 30 tisíc pacientů. Počet lázeňských hostů v loňském roce přesáhl 28.000 osob, z nichž třetina přijela ze zahraničí, převážně z Německa.

Ze sportu:

Výsledky 28. kola první fotbalové ligy: Hradec Králové - Žižkov 0:1, Plzeň - Brno 2:0, Karviná - Ostrava 1:3 a Sparta Praha - Jablonec 2:0. Zbývající zápasy kola se hrají v pondělí. V tabulce nadále vede Sparta, před Slavii a Teplicemi. Jasno je na konci tabulky. Jistým sestupujícím je Karviná.

Čeští házenkáři vyhráli v utkání předkvalifikace pro mistrovství Evropy v roce 2000 v Řecku 25:20. Nejlepším střelcem našeho týmu byl Filip s devíti brankami.

Krátce o pondělním počasí:

Na území ČR je převážně polojasno, při zvětšené oblačnosti slabé přeháňky. Teploty l3 až l7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.