Zprávy pondělí, 17. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Václav Klaus odmítl kritiku výsledků jednání se sociální demokracií

Kritiku výsledků pátečního jednání zástupců Občanské demokratické strany a sociální demokracie odmítl předseda ODS Václav Klaus. Delegace obou stran se dohodly na doplnění jejich opoziční smlouvy jako způsobu řešení současné politické situace. "V pátek se nic nezměnilo, v pátek se řeklo, že budou pokračovat jednání, která eventuálně k takovému nějakému řešení povedou," uvedl Klaus v nedělním diskusním pořadu televize Prima. Obě strany se v pátek shodly, že uzavřou pět dílčích dohod, které budou doplňkem jejich opoziční smlouvy. Mají se týkat státního rozpočtu, změny systému parlamentních voleb, vstupu České republiky do Evropské unie, vymezení podmínek vzájemné tolerance a komunikace parlamentních klubů obou stran. ČSSD a ODS rovněž daly najevo, že současné uspořádání, kdy na základě opoziční smlouvy toleruje ODS menšinovou vládu ČSSD, vydrží do parlamentních voleb v roce 2002.

Premiér Zeman je pro pomoc státu brněnskému Zetoru

Stát by měl v každém případě pomoci najít strategického partnera pro brněnského výrobce traktorů Zetor. Po zhruba hodinové schůzce s představiteli odborářů podniku to v neděli v Brně řekl premiér Miloš Zeman. K setkání vyzval předseda vlády odbory v reakci na dopisy, které mu zástupci zaměstnanců Zetoru zasílali od loňského června. "Stát v posledních deseti letech nalil do Zetoru devět miliard korun a řešení, která budeme hledat, nepovedou k nalévání dalších," uvedl premiér. Východiskem by podle něj bylo stabilní řešení, jež umožní prosperitu firmy. Spektrum řešení má projednat v nejbližší době jak odborová organizace, tak i kabinet. "Pan premiér slyšel na vše, co jsme mu říkali," ocenil setkání se Zemanem odborový předák Zetoru Antonín Kallus. Odboráři poskytnou Zemanovi do čtvrtka své návrhy na řešení situace, s nimiž má předseda vlády seznámit ministry.

Zetor očekává ztrátu za loňský rok přesahující jednu miliardu korun a stále dluží svým zaměstnancům část mezd. Výroba pokračuje v dceřiných společnostech Zetoru, metalurgie a nářaďovna, které nejsou zcela odkázány na výrobu traktorů. Na 1700 pracovníků mateřské společnosti Zetor má však volno a do práce mají přijít až 24. ledna.

Irák údajně odmítl kontrakty s ČR kvůli vysílání RFE/RL do Iráku

Irák údajně odmítl podepsat s Českou republikou obchodní kontrakty kvůli vysílání Radia Svobodná Evropa/Radia Svoboda z Prahy. Agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje uvedla, že česká delegace vedená náměstkem ministra zahraničí Hynkem Kmoníčkem byla v Bagdádu odmítnuta, protože se Česká republika údajně zařadila do protiiráckého tábora. Ministerstvo zahraničí odmítlo tyto informace komentovat. Potvrdilo pouze, že náměstek Kmoníček skutečně Bagdád navštívil. AFP konstatovala, že česká delegace prý přijela s cílem vyjednat s Iráčany kontrakty v rámci dohody "ropa za potraviny", jež umožňuje Iráku nakupovat pod dohledem OSN potraviny a humanitární potřeby pro obyvatelstvo.

Česká ekonomika potřebuje podle odborového předáka Richarda Falbra hospodářský růst okolo tří procent

Zásadním problémem české ekonomiky je nedostatečný hospodářský růst. V ekonomice nejsou peníze a podniky, které mají objednávky, nemají na zaplacení materiálu. Je zapotřebí hospodářský růst okolo tří procent ročně, pak teprve začne klesat nezaměstnanost. V nedělním diskusním pořadu televize to uvedl odborový předák a senátor Richard Falbr. "Nějakých 0,8 procenta nebo jedno procento není k ničemu," dodal. Na tomto stanovisku se shodl při nedávné schůzce s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. "Nevyplácení mezd, které postihlo jedno nebo dvě procenta zaměstnanců, je strašně nepříznivý jev, ale není podstatou problémů naší země. Problémem je už třetí rok stagnující ekonomika, která s sebou samozřejmě nese spoustu problémů, zejména výrazný nárůst nezaměstnanosti," doplnil Václav Klaus.

Vicepremiér Rychetský: Lustrační zákon splnil roli, aniž se musel užívat

Místopředseda vlády Pavel Rychetský míní, že nastala doba pro nahrazení lustračního zákona moderní právní úpravou, která zajistí kvalitní státní aparát - zákonem o státní službě. "Lustrační zákon splnil svou pozitivní roli a ani se nemusel používat," řekl Rychetský v nedělním diskusním pořadu televize Nova. Lustrační zákon podle Rychetského po svém přijetí přispěl k tomu, že příslušníci a spolupracovníci bývalé Státní bezpečnosti odešli z exponovaných funkcí dříve, než se lustrace prováděly - zapůsobil tedy "automaticky" a preventivně, řekl vicepremiér. Nynější kauza kolem předsedy Fondu národního majetku Jana Stiesse, který se prokazoval falešným negativním lustračním osvědčením, je podle Rychetského naopak prvním případem, že někdo z těch, na které dopadá lustrační zákon, má zájem pracovat ve státních službách.

Ministr Motejl odmítl názory, že ve vězeňství nenastaly změny

Výhrady vedoucí trestního oddělení prezidentské kanceláře Lenky Hoffmanové, podle níž se v českém vězeňství od 80. let nic nezměnilo, nepřímo zpochybnili ministr spravedlnosti Otakar Motejl a šéfka Vězeňské služby Kamila Meclová. V nedělním diskusním pořadu České televize také ocenili nový zákon o výkonu trestu odnětí svobody, který Hoffmanová nepovažuje za dobrý. Nepokoje, které zachvátily věznice v minulém týdnu, souvisely právě i s novým zákonem o výkonu trestu odnětí svobody, který podle Hoffmanové spíše konzervuje dosavadní stav. Ministr Motejl označil zákon za dobrý a moderní, podle Meclové slaďuje českou praxi s evropskými standardy.

Senátoři budou v Beneluxu jednat o podpoře vstupu ČR do EU

O podpoře vstupu České republiky do Evropské unie bude tento týden jednat předsedkyně Senátu Libuše Benešová v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku. Během pětidenní návštěvy, kterou Benešová zahajuje v pondělí, by se měla uskutečnit jednání nejen na nejvyšší parlamentní, ale i vládní úrovni. Dalším cílem cesty, které se zúčastní i zástupci všech čtyř senátorských klubů, je navázat vztahy s tamními parlamenty.

ČR v NATO potřebuje novou legislativu o svém vzdušném prostoru

Do několik let trvající diskuse o nutnosti změnit Ústavu České republiky kvůli členství v NATO přibude letos další téma. Česká republika totiž jako poslední z benjamínků aliance dosud nevyřešila otázku, kdo má po loňském přistoupení k Washingtonské smlouvě rozhodovat o zabezpečení českého vzdušného prostoru. Změna ústavy je podle stálého vojenského zástupce ČR v bruselském ústředí NATO Jaroslava Hudce nutná k tomu, aby se mohla česká armáda plně začlenit do aliančního systému protivzdušné obrany. "Jde o svrchovanost území jako takovou," řekl generál v rozhovoru pro ČTK. O vyřešení této v podstatě technické záležitosti bude jednat ministr obrany Vladimír Vetchý se svými podřízenými na konci ledna, písemný materiál by měl být po schválení Bezpečnostní radou státu předložen vládě ještě v první polovině letošního roku.

ČLK bude chtít od pondělí po pacientech příspěvky pro lékaře

Pacienti v České republice se budou moci už od pondělí setkat při návštěvách lékařů s letáky, v nichž je Česká lékařská komora (ČLK) vyzývá ke sponzorování jejich ordinací, a to minimálně částkou 100 korun při jednorázové návštěvě a 50 korun při každé další. Výzva je součástí časopisu ČLK, kde je také vzor sponzorské smlouvy, kterou by pacient s lékařem uzavřel. Komora to odůvodňuje tím, že kvůli rozhodnutí vlády o snížení cen zdravotní péče se sníží také její kvalita a dostupnost. "Kdo bude vynucovat přímou dodatkovou platbu v hotovosti, porušuje zákon a odebere se mu licence, to je povinnost příslušných správních orgánů," prohlásil místopředseda vlády Pavel Rychetský. Také Svaz pacientů vyzývá zdravotní rady, aby s lékaři, kteří sponzorský dar přijmou, zahájili správní řízení o zrušení registrace. Zdravotní pojišťovny by pak měly s takovými lékaři zrušit smlouvy.

Pod Národním muzeem v Praze byl odhalen Palachův a Zajícův památník

Památník Jana Palacha a Jana Zajíce odhalili v neděli pod Národním muzeem představitelé Prahy 1 spolu se zástupci Palachova rodiště - obce Všetaty. Jan Palach se zde na protest proti vzrůstající lhostejnosti lidí upálil 16. ledna 1969, tedy jen několik měsíců po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Jan Zajíc ho později následoval. Dvě nízké mohyly s křížem představují postavu jako pochodeň. Památník se skládá ze dvou kamenných kruhových mohyl, které vystupují z plochy chodníku. Do mohyl autoři zapustili kovový kříž, jehož spodní část tvoří lidské nohy. Z horní části symbolu utrpení vystupují do strany plameny ohně.

Památku Jana Palacha uctili v neděli jeho přátelé a blízcí u hrobu na Olšanském hřbitově, kde si lidé Palachovu oběť oficiálně připomínají od roku 1990, kdy sem byly ostatky dvacetiletého studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vráceny za účasti prezidenta Václava Havla ze hřbitova ve Všetatech. Místo Palachova posledního odpočinku však lidé se svíčkami a květinami navštěvovali i v dobách nesvobody.

Pedagogové se sešli v Terezíně na semináři o holocaustu

Osm desítek pedagogů a dalších odborníků z České republiky, Německa a Rakouska se sešlo v Terezíně na druhém ročníku semináře Holocaust ve vyučování. Seminář, jehož organizátorem je Památník Terezín, potrvá do středy. Jeho součástí je vedle přednášek také beseda s bývalými vězni terezínského ghetta, sdělil ČTK Jiří Janoušek z Památníku Terezín. Během víkendu na semináři hovořil mimo jiné učitel židovského gymnázia ve Vídni Wolfgang Lassmann o tom, jak je vylíčen holocaust v rakouských učebnicích, představitel ministerstva školství a mládeže ze spolkové země Braniborsko shrnul poznatky o tom, co německá mládež nyní ví o holocaustu. O výuce na českých školách vztahující se k holocaustu bude v pondělí přednášet Miroslav Kryl z Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Během semináře je v místě jeho konání v tzv. Magdeburských kasárnách v Terezíně otevřena výstava o činnosti vzdělávacího oddělení Památníku Terezín.

Evangelíci odmítli podobně jako katolíci dialog s komunisty

Synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Smetana se odmítl připojit k iniciativě předsedy komunistických poslanců Vojtěcha Filipa, který s cílem rozvinout dialog občanů o řešení problémů moderní společnosti oslovil církve. Pro Smetanu je podle jeho odpovědi komunistům nemožné jednat s lidmi, kteří se nezřekli totalitního komunistického dědictví, informoval ČTK mluvčí synodní rady. Představitel evangelíků reagoval na Filipův dopis podobně jako v minulých dnech katolická církev. Komunistická strana by se podle Pavla Smetany měla také přiznat "ke spoušti, kterou zanechala v duchovním a mravním povědomí našeho národa". Smetana ujistil Filipa, že bude sledovat, zda dojde ke změně postojů členů a představitelů KSČM.

Skončil Alianční modlitební týden

Mezinárodně pořádaný týden modliteb, který byl věnovaný Evropě, skončil v neděli ekumenickými shromážděními v řadě křesťanských sborů na mnoha místech České republiky. Například v Praze uzavřelo program každodenních modliteb, meditací a přímluv za kontinent setkání v evangelickém kostele U Martina ve zdi. Další pravidelný modlitební týden - za jednotu křesťanů - pořádá celosvětově katolická církev od 18. do 25. ledna. Také tato akce už je ekumenická, tedy s účastí ostatních církví. "Téma 'Evropa v roce 2000 je kontinentem v nouzi' vypracovala Evangelická aliance. Je velmi aktuální, neboť Evropa je podobná starému nemocnému muži a potřebuje pomoc. Má za sebou dějiny, jež ji zdobí, ale i ty, za které se musí stydět," řekl ČTK zlínský farář Českobratrské církve evangelické Jiří Kabíček, kde se od 9. ledna v rámci Aliančního modlitebního týdne zúčastnilo shromáždění přes 500 lidí.

Manželé Havlovi navštívili seniory, kterým přispěli na nový domov

Podívat se, jak žijí obyvatelé domu s pečovatelskou službou v Mikulovicích na Jesenicku, přijeli v neděli prezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Jejich Nadace Vize '97 po povodni v roce 1997 přispěla na penzion několika milióny korun. Návštěva prezidentského páru vnesla na několik desítek minut nečekané vzrušení do života tří desítek tamních stařenek a stařečků. Havlovi navštívili v penzionu několik domácností a se seniory si krátce popovídali. Manželé Havlovi, kteří nyní pobývají v lázních v Karlově Studánce na sousedním Bruntálsku, zhlédli velkou část penzionu, včetně koupelny a zázemí pro personál, a ocenili jeho zařízení. "Je to přesně na úrovni západních domů, které jsem měla možnost navštívit," řekla novinářům Havlová.

Dramatik Josef Topol převzal literární Cenu Karla Čapka

Dramatik a spisovatel Josef Topol převzal na pražské radnici prestižní literární Cenu Karla Čapka, kterou od roku 1994 organizuje česká pobočka mezinárodní organizace spisovatelů PEN klub. Cenu si podle poroty, v jejímž čele stál literární kritik Jan Lukeš, zaslouží za celoživotní dramatické dílo, které objevilo nové dramatické postupy. Společně s Cenou Karla Čapka byla také udělena cena PEN klubu, kterou získal v Kanadě žijící vědec a literát Jiří Krupička. Osmasedmdesátiletého vědce, kterého má předseda PEN klubu Jiří Stránský za jednoho z posledních českých polyhistorů, zastoupil na slavnosti vnuk. Krupička žije v Edmontonu a je geologem světové úrovně. Cenu získal za knihy Renesance rozumu a Flagelantská civilizace, které vyšly v České republice v 90. letech.

Soutěž o nejchutnější houbu v nálevu vyhrál ryzec pravý

Finále soutěže o nejchutnější houby ve sladkokyselém nálevu se uskutečnilo o víkendu v Hořovicích na Berounsku. Jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha ČTK řekl, že v kategorii nazvané Nejchutnější houby zvítězil letos ryzec pravý Oldřicha Jindřicha z Hořovic. Vítězem kategorie Zajímavý druh se stala čirůvka fialová houbaře Josefa Sedláčka z Liberce. Mezi mykologickými kroužky byli nejúspěšnější houbaři z Liberce a Prahy. Letos se tradiční soutěže zúčastnilo 85 nadšenců ze 13 mykologických kroužků. Čeští houbaři se podle Smotlachy scházejí každoročně už přes čtvrt století a soutěží s nakládanými houbami, které nasbírali během uplynulé sezóny.

Ze sportu:

Výsledky 36. kola extraligy ledního hokeje: V sobotní předehrávce Kladno - Litvínov 4:3, v neděli Karlovy Vary - Sparta Praha 2:5, Slavia Praha - České Budějovice 1:3, Vítkovice - Pardubice 1:3, Zlín - Třinec 5:2, Znojmo - Havířov 8:4 a Plzeň - Vsetín 7:0. Sparta si upevnila vedení v tabulce před Plzní a Vsetínem. Poslední Kladno už ztrácí pouze bod na předposlední Vítkovice.

Český reprezentant Ladislav Rygl obsadil druhé místo ve sprinterském závodu Světového poháru v severské kombinaci, který se uskutečnil v rakouském Breitenwangu. V průběžném pořadí Světového poháru patří nejlepšímu českému sdruženáři po devátém závodu třetí pozice.

A ještě krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty nula až plus 4 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.