Zprávy pondělí, 18. května 1998

Zprávy 18.5.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Shromáždění ekologů přerostlo ve střet s policií a rabování

Na dvě stě policistů a 80 strážníků muselo v sobotu večer likvidovat nepokoje v centru Prahy. Shromáždění ekologických aktivistů, které odpoledne začalo na náměstí Míru, přerostlo večer v otevřený střet s policií, rozbíjení výloh a rabování obchodů. Řada účastníků ekologické akce "Global Street Party '98" se vydala na nenahlášený pochod městem a projevovala se stále agresivněji. Výtržnosti vyvrcholily kolem 21. hodiny napadením restaurací McDonald's a Kentucky Fried Chicken na Václavském náměstí a ve Vodičkově ulici. Tam se policii podařilo aktivisty rozehnat. Při konfliktu s demonstranty bylo zraněno 17 policistů ze Stálé pořádkové jednotky pražské policie. Lékařské ošetření vyhledalo také pět strážníků.

V neděli policie pětadvacet účastníků sobotního nepovoleného pochodu Prahou obvinila z trestných činů výtržnictví, útoku na veřejného činitele a poškozování cizí věci. Devět z nich, na něž byl podán návrh na vzetí do vazby, skončilo v policejní cele.

Ostrý konflikt s demonstranty v centru Prahy způsobil policii značné materiální škody. Podle mluvčí pražské policie Evy Brožové vznikla škoda na čtyřech služebních motorových vozidlech asi 270 tisíc korun. Na oděvech a výstroji zasahujících policistů je prozatím stanovena asi na 130 tisíc korun. Škoda na pěti poškozených služebních vozech městské policie je asi 25 tisíc korun. Poškození objektů na Václavském náměstí a ve Vodičkově ulici není dosud vyčísleno.

Ještě kolem sobotní půlnoci, tedy už poté, co policie rozehnala řádící dav v centru Prahy, si na brutalitu policejního zásahu přišlo stěžovat na pražskou policejní správu 32 lidí. Nikdo z nich však nepodal trestní oznámení a stížnosti občanů policie prošetřuje, řekl novinářům Radislav Charvát, pověřený vedením pražské policejní správy. Připustil, že někteří z nevinných občanů mohli být policií napadeni. "Těm, kteří tam zůstali, a prokáže se, že jim policie ublížila, těm se omluvíme," slíbil Charvát v souvislosti s informacemi, že se policii při zásahu proti demonstrantům nevyhnuli ani lidé, kteří procházeli Vodičkovou ulicí.

Dokumentační středisko pro lidská práva hledá svědky sobotní ekologické demonstrace. ČTK o tom informoval aktivista Stanislav Penc. Podle něj existují informace svědčící o neadekvátnosti policejního zásahu i pozdějšího jednání policistů. Ve Vodičkově ulici měli policisté podle těchto informací zasáhnout i proti náhodným chodcům a v policejních celách se údajně dopouštěli mučení a násilí.

Organizátoři sobotní demonstrace se distancují od násilností, ke kterým došlo v centru Prahy. Jak v neděli pro Český rozhlas uvedl jeden z pořadatelů Slavomír Tesárek, účastníci protestu byli na náměstí Míru vyzváni, aby se rozešli. Následné nepokoje proto odsuzuje.

Od demonstrace a násilných akcí v centru Prahy se jednoznačně distancovaly také česká pobočka organizace Greenpeace, ekologické hnutí Děti Země a Hnutí Duha.

Podle poslance sociální demokracie Pavla Dostála by měl zákrok policie proti rabujícím demonstrantům v centru Prahy prošetřit ministr vnitra. Jak totiž Pavel Dostál v neděli uvedl, byli při tomto zásahu postiženi i nevinní občané.

Ministr vnitra Cyril Svoboda považuje zákrok policie za adekvátní. Konečné stanovisko však vysloví až po prostudování všech materiálů.

Na podpoře policie a důkladném vyšetření sobotní demonstrace ekologických aktivistů v Praze se v neděli shodly ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová a místopředsedkyně sněmovny a ČSSD Petra Buzková v diskusním pořadu televize Nova. Podle nich šlo o vandalismus a nikoli o ekologické proklamace.

Spojování sobotního řádění radikálních aktivistů v ulicích Prahy s ekologickými organizacemi v neděli důrazně odmítl ministr životního prostředí Martin Bursík. Uvedl, že tato akce vrhá neprávem na ekologické organizace špatné světlo, což mu znesnadňuje jeho úsilí zlepšit vztah vlády k ekologickým hnutím. Ministr Bursík se podle svých slov v neděli spojil se Zeleným kruhem, který sdružuje nevládní ekologické organizace, a ten odmítl jakoukoli spojitost se sobotním pochodem, který přerostl v demolování obchodů a potyčky s policií. Ministr se chce o přestávce pondělního jednání vlády s ekologickými organizacemi setkat, postavit se za ně a vše vysvětlit, tak "aby na nich nezůstal stín".

Za řádění a rabování má podle SPR-RSČ část odpovědnosti i prezident Havel

Republikáni v neděli obvinili prezidenta Václava Havla z toho, že nese svůj díl odpovědnosti za sobotní "řádění" a rabování, jímž vyvrcholil nepovolený pochod asi 3000 lidí pražskými ulicemi. "Na sobotním řádění a rabování zfetovaných anarchistů má bezesporu svůj díl odpovědnosti Václav Havel, který omilostněním dvou útočících cikánů vydal pokyn k dalším útokům ze strany těchto a jim podobných živlů," uvádí se ve stanovisku SPR-RSČ, které v neděli její tajemník Jan Vik poskytl ČTK.

Václav Havel tento týden udělil milost dvěma Romům, kteří nedávno napadli v Novém Boru na Českolipsku při volebním shromáždění SPR-RSČ předsedu republikánů Miroslava Sládka a další členy strany. Popudem pro čin Romů se stali údajné Sládkovy hanlivé výroky pronesené na adresu prezidentského páru.

Politici si nemyslí, že Češi jsou rasisté

Ministr vnitra Cyril Svoboda (KDU-ČSL), poslanci Pavel Dostál (ČSSD) a Jan Vik (SPR-RSČ) a volební kandidátka Unie svobody Monika Horáková odmítli v nedělním diskusním pořadu České televize úvahy o tom, že Češi jsou rasisté. Někteří z nich ovšem neskrývali, že v českém národě chybí tolerance a že někteří jeho příslušníci či organizace k rasismu a xenofobii inklinují. Podle Moniky Horákové, která se zabývá romskou problematikou, existují v zemi dvě formy rasismu: latentní a tvrdý. Tvrzení, že český národ je rasistický, absolutně odmítl republikánský poslanec Jan Vik. Ministr Svoboda soudí, že českému národu chybí tolerance. Podle poslance Pavla Dostála nejsou Češi rasisté, ale latentní rasisté mezi nimi, jak dodal, žijí.

Rozdílný postoj zaujali účastníci pořadu k milosti, kterou prezident Václav Havel udělil dvěma Romům, kteří před týdnem fyzicky napadli v Novém Boru na Českolipsku při volebním shromáždění SPR-RSČ předsedu republikánů Miroslava Sládka. Monika Horáková a Cyril Svoboda označili milost za prezidentovo právo. Pavel Dostál poznamenal, že prezident dal svým počinem políček také politikům, kteří nestaví mechanismy proti beztrestnému šíření nacistické ideologie. Znepokojení vyjádřil nad udělením milosti Jan Vik, podle něhož je třeba zahájit debatu o podobě prezidentských pravomocí.

ODA by podle Ivana Langera mohla doporučit příznivcům, aby dali hlasy ODS

Místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer by přivítal, kdyby vedení Občanské demokratické aliance, která se rozhodla nekandidovat v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny, doporučilo svým příznivcům, aby své hlasy dali ODS. "Myslím, že by to byl další krok ke sbližování pravicových stran a zejména ODS a aliance," uvedl Ivan Langer v neděli pro ČTK. Připomněl, že prvním krokem byla intenzivní jednání obou občanských stran o spolupráci.

Ústřední sněm aliance v sobotu dospěl k závěru, že účast ODA ve volbách by znamenala tříštění hlasů posilující levici a ohrožující sociální a ekonomický vývoj země. Předseda ODA Daniel Kroupa po zasedání sněmu řekl, že strana před volbami oznámí, koho doporučí svým příznivcům podpořit ve volbách. Bez bližšího upřesnění dodal, že to budou strany demokratické pravice.

Účastníci Terezínské tryzny se poklonili památce obětí

Na národním hřbitově v Terezíně se v neděli uskutečnila tradiční tryzna za oběti, které nacisté umučili během 2. světové války ve zdejší Malé pevnosti a židovském ghettu. Položením věnců květů k pylonům uctili památku mrtvých z druhé světové války předseda a místopředsedkyně Senátu Petr Pithart a Jaroslava Moserová, místopředseda Poslanecké sněmovny Jaroslav Zvěřina, ministr zahraničí Jaroslav Šedivý, dalších pět ministrů a zástupci velvyslanectví zemí, jejichž občané byli zavlečeni do Terezína. Terezínské tryzny se kromě oficiálních osobností zúčastnily necelé dvě stovky občanů, převážně bývalých terezínských vězňů.

Vladimír Mlynář: Moje návštěva Ústí nad Labem problém s Romy nevyřeší

"Česko-romské" problémy nevyřeší podle ministra Vladimíra Mlynáře ani jeho návštěva Ústí nad Labem, ani "ústecká zeď". Ministr Mlynář to v neděli řekl novinářům, kteří se jej ptali, zda přijme páteční televizní pozvání ústeckého primátora Ladislava Hrušky k návštěvě města i místa, kde má zeď vyrůst. Do konce září má mezi domy s obecními byty pro neplatiče, kde bydlí zejména Romové, a mezi řadou rodinných domků v Matiční ulici v Ústí nad Labem vyrůst zeď, která bude součástí oplocení celého areálu obecních domů. Impulsem k této stavební úpravě byly opakované stížnosti majitelů rodinných domků na obyvatele obecních bytů, kteří jsou podle "domkářů" příčinou strašných hygienických podmínek, ohrožení bezpečnosti jejich rodin i nadměrného hluku. Vladimír Mlynář v neděli zdůraznil, že soužití bílých s Romy v České republice vyžaduje trpělivou práci, toleranci majoritní společnosti, investice do vzdělání a zaměstnanosti romské komunity. Zděšení pak ministr vyjádřil nad tím, že zeď má být "odhlučňovací". Pokud se nebudeme ani poslouchat, pak už ten problém nemůžeme vůbec vyřešit, poznamenal ministr Mlynář.

Po potyčce se skinheady zahynul v Orlové Rom

Smrtí Roma skončil konflikt čtyř skinheadů s třemi Romy v Orlové na Karvinsku. Jeden Rom zůstal po napadení skiny ležet na ulici, kde ho poté usmrtil projíždějící nákladní automobil. Policistům se podařilo pachatele identifikovat.

Na návštěvu ČR přicestují rumunští senátoři

Rumunští senátoři přijedou dnes do Prahy hledat podporu pro snahu Rumunska vstoupit do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Rumunské kolegy pozval předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost české horní parlamentní komory Michael Žantovský. Návštěva rumunských senátorů je reciproční, vůbec první zahraniční cesta Žantovského výboru totiž vedla loni v březnu právě do Rumunska. Rumunské hosty přijmou kromě Michaela Žantovského také šéfové zahraničního a branně-bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Vilém Holáň a Petr Nečas. Setkat by se měli rovněž se zástupci ministerstev vnitra a obrany.

ČR nevyužívá snížených kvót v německém stavebnictví

Zájem českých stavebních podniků o práci v Německu na základě smluv o dílo zřejmě upadá. Česká republika totiž v plném rozsahu nevyužívá ani výrazně sníženou kvótu pracovních povolení, která byla pro letošní rok sjednána mezinárodní dohodou. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí wiesbadenské centrály Svazu německého stavebního průmyslu. Podle informací tohoto svazu má ČR pro letošní rok k dispozici 1120 pracovních příležitostí v německém stavebnictví, na konci prvního čtvrtletí však bylo v SRN jen 652 českých pracovníků. Tento stav kontrastuje s přístupem Slovenska a Polska, které naopak své kvóty překračují.

Smlouvu o otevřeném nebi využijí čeští specialisté v Turecku

Specialisté české armády vykonají v Turecku v době od 18. do 23. května první cvičnou pozorovací misi v souladu se smlouvou o otevřeném nebi. Úkolem je provést pozorovací let nad tureckých územím. Turecký tým provede let nad naším územím na přelomu června a července.

Chemopetrol Litvínov postihla v sobotu večer nehoda

V Chemopetrolu Litvínov v sobotu večer hořela etylénová jednotka. Poruchu provázel výron etylenu do ovzduší, nicméně bezpečnost obyvatel ani provoz na komunikaci sousedící s areálem firmy nebyly ohroženy. Produkce navazujících výrob polyetylenu a polypropylenu by neměla být havárií narušena, pokud oprava nepřesáhne šest dnů.

Diskuse politiků jsou pro většinu přijatelnou formou kampaně

Diskusní pořady v rozhlase a televizi a předvolební mítinky považuje 80 procent českých občanů za vhodnou formu předvolební kampaně. Naopak nepřijatelné jsou pro lidi osobní návštěvy politiků, se kterými souhlasí pouze desetina respondentů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Sofres-Factum pro ČTK. Agentura se při průzkumu dotazovala více než tisíce plnoletých občanů, jakou formu volební kampaně si přejí.

Nadace Člověk v tísni laureátem ceny EU a USA pro demokracii

Nadace při České televizi Člověk v tísni dnes obdrží Cenu pro demokracii a občanskou společnost, kterou udělují Evropská unie a Spojené státy americké. Laureáta oficiálně představí na Velvyslanectví Velké Británie v Praze vedoucí delegace Evropské unie v Praze Joannes ter Haar, britský velvyslanec David Broucher a americká velvyslankyně Jenonne Walkerová. Cena pro demokracii a občanskou společnost byla založena v roce 1997 ke 40. výročí Římské úmluvy a 50. výročí Marshallova plánu. Je také připomínkou 50. výročí Deklarace lidských práv.

Rozhlasové jubileum pozdravilo zábavné odpoledne v Praze

Nedělním zábavným odpolednem na Staroměstském náměstí v Praze vyvrcholily oslavy 75. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v českých zemích. Pokřtěno tu bylo dvojalbum mapující odraz významných událostí na rozhlasových vlnách i kus dějin české hudby. Náměstí se při této příležitosti proměnilo v improvizované studio, takže o dění byli pravidelně informováni posluchači Radiožurnálu Českého rozhlasu. Ke slovu se dostala řada těch, kteří veřejnoprávnímu rozhlasu dávají tvář. Vpodvečer se "rozhlasáci" se svými přáteli setkali v pražské Lucerně.

Výstava historických radiopřijímačů, která byla v sobotu k vidění v rámci Dne otevřených dveří v krajském studiu Regina Praha v Karlíně, bude dnes pod názvem "Na čem jste nás poslouchali" otevřena v Národním technickém muzeu v Praze. Jejím spolupořadatelem je Historický radioklub československý. Celkem 113 exponátů, které doplní poslech archivních nahrávek, tam bude vystaveno do 5. června.

Capella Accademica uvedla poloscénicky H„ndelovu operu Imeneo

Předposlední italskou operu Němce Georga Friedricha H„ndela působícího v Londýně nastudoval pro nedělní večer na festivalu Pražské jaro sbor a orchestr historických nástrojů Capella Accademica s pěticí mladých českých sólistů. Program byl kompromisem mezi koncertním a scénickým nastudováním. Umělecký vedoucí souboru a dirigent projektu Ondřej Macek získal notové materiály opery Imeneo pro letošní uvedení v českých zemích od zahraničních muzikologů, kteří připravují novou tiskovou edici díla, a mohl tak rekonstruovat podobu premiérovanou H„ndelem v roce 1740 před dalším přepracováním.

Symfonický orchestr z Detroitu přivezl na jediné vystoupení na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro Šostakovičovu 10. symfonii a partitury tří amerických skladatelů. Ve Smetanově síni tak zněly v hudbě z baletu o pistolníkovi Billym The Kidovi od Arona Coplanda melodie z Divokého západu.

Sto let muzejnictví si připomínají v Třebíči.

Historii muzejnictví připomíná výstava ke stu letům založení Muzejního spolku v Třebíči, která byla v neděli otevřena v Západomoravském muzeu. Muzeum pečuje o 150 000 sbírkových předmětů. Proslulé je jednou z největších sbírek vltavínů, fajfek či betlémů, ale také předměty z výzkumu oblasti Dalešice-Kramolín, či Mohelenska. Ročně pořádá přes deset výstav, na čtyřicet přednášek a letos od 27. do 30. května spolu s Muzeem Těšínska už třetí veletrh muzeí, na kterém se představí na pět desítek vystavovatelů.

Krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.