Zprávy pondělí, 18. prosince 2000

Josef Kubeczka

SÚJB vydal souhlas, první blok Temelína znovu pracuje

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal Jaderné elektrárně Temelín (JETE) povolení k opětovnému spuštění prvního bloku. Elektrárna nyní přechází do režimu číslo dvě, tedy na minimální stabilizovaný kontrolovaný stav, charakterizovaný výkonem reaktoru do dvou procent. Mluvčí SÚJB Pavel Pittermann v pondělí upřesnil, že souhlas vydali v neděli v nočních hodinách. Elektrárna poté začala spouštět reaktor. Štěpná reakce v prvním reaktoru Temelína byla v sobotu po zásahu automatického systému řízení zastavena. Příčinou automatického odstavení bloku byl výpadek kondenzátních čerpadel. Odstavení reaktoru následovalo zhruba tři hodiny poté, co jaderná elektrárna obdržela souhlas SÚJB k přechodu na výkon reaktoru do 30 procent.

Tiskový mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář uvedl, že personál ihned po vydání povolení v neděli ve 20:25 zahájil přípravy na dosažení minimálního stabilizovaného kontrolovaného stavu. "V pondělí ve 03:20 byla zahájena velká borová regulace, při níž je ředěna kyselina boritá z koncentrace 10,5 gramu na jeden kilogram," doplnil Nebesář. Po zahájení štěpné reakce a přechodu do třetí podetapy energetického spouštění, v níž se výkon reaktoru bude pohybovat do 30 procent, bude podle něj zastávka na výkonové úrovni zhruba 15 procent. "Budeme se znovu zabývat sobotní událostí, kdy byla z kvůli poruše kondenzátních čerpadel zastavena reakce. Budeme sledovat průběh zvyšování výkonu a vyhodnocovat všechny údaje, abychom se vyhnuli opakování této situace," uzavřel Nebesář.

Senát čeká zejména volba vedení a naplnění jeho orgánů

Senátoři se příští týden poprvé sejdou v novém složení na schůzi, při níž mají rozhodnout o vedení horní komory a o složení jejích výborů, komisí a stálých parlamentních delegací. O tom, kdo usedne ve vedení horní komory, se senátorské kluby dohodly v dosavadních vyjednáváních. Ta vycházela z výsledků letošních senátních voleb, v nichž uspěly strany čtyřkoalice. Ve vedení Senátu i proto po dvou letech pravděpodobně znovu usedne Petr Pithart (KDU-ČSL) a v křesle místopředsedy Jan Ruml (Unie svobody). Zbývající dvě místopředsednictví připadla ODS a ČSSD, jejichž kluby měly do voleb v horní komoře většinu.

Podle návrhu programu mají senátoři projednat také několik vládních návrhů týkajících se armády a návrhy tří zákonů. Patrně nejkontroverznějším z nich bude žádost vlády o vydání dluhopisů na podporu klientů zkrachovaných kampeliček.

Poslanecká sněmovna by se mohla na důchodové novele shodnout

Předseda Unie svobody Karel Kühnl se domnívá, že Poslanecká sněmovna se nakonec shodne na obsahu novely zákona o důchodovém pojištění, která má zpřísnit podmínky pro předčasný odchod do penze. Reagoval tak na názor ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, že věk pro odchod do důchodu by měl být stanoven "pružně", přičemž pozdější odchod do penze by znamenal finanční výhody. Oba to uvedli v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. Špidla řekl, že lidé by se po dovršení pravděpodobně 58 let mohli sami rozhodnout, kdy chtějí do penze odejít. "Pružný" věk odchodu do důchodu může být podle Kühnla jedním nástrojů, jak omezit v dosavadním průběžném systému financování důchodů rostoucí deficit, který by mohl za deset let dosáhnout 100 miliard korun.

Politici mají na postih vydavatele knihy Mein Kampf odlišný názor

Politici se rozcházejí v názoru na to, zda je správné, že soud potrestal vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf Michala Zítka. Zatímco podle vicepremiéra Vladimíra Špidly a předsedy Unie svobody Karla Kühnla je rozhodnutí soudu spravedlivé, místopředsedkyně ODS Libuše Benešová míní, že díla tohoto typu nelze zakazovat. Také místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda soudí, že Mein Kampf je při vědomí souvislostí třeba číst. Politici tak v diskusních pořadech českých soukromých televizí Nova a Prima reagovali na pondělní rozhodnutí soudu udělit Zítkovi tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let a dvoumiliónovou pokutu.

Šéfdirigent Ashkenazy se obává zániku České filharmonie Šéfdirigent České filharmonie Vladimir Ashkenazy se obává, že přístup politiků k financování kultury způsobí postupný zánik orchestru. V rozhovoru pro ČTK je obvinil z lhostejnosti. Podle něj nenaslouchají ministru kultury a dávají přednost politickým cílům před kulturou. "Rok od roku zkracují rozpočet orchestru, až to jednoho dne dojde k nebezpečnému bodu - pokud se nahoře nevzbudí, bude filharmonie postupně umírat," konstatoval Ashkenazy. "Současný postoj vlády směřuje k likvidaci tělesa," dodal šéfdirigent.

Pražská Anglo-American College získala mezinárodní akreditaci

Soukromá angloamerická škola Anglo-American College v Praze získala pro bakalářský program obchodní administrativa akreditaci od Evropské komise pro manažerské vzdělávání (ECBE). Stala se tak jediným vzdělávacím institutem v Česku, který nabízí v anglickém jazyce tento mezinárodně uznaný program. Škola nabízí od roku 1990 studijní programy vysokoškolského typu založené na angloamerických vyučovacích metodách. Poskytuje v angličtině bakalářské vzdělání v oborech obchodní administrativa, právo a společenské vědy. Dvě třetiny posluchačů tvoří čeští studenti, hojné zastoupení mají i mladí lidé z dalších zemí někdejšího východního bloku, zejména ze Slovenska a států bývalé Jugoslávie.

Češi a Slováci oslaví v Bílých Karpatech společně nové tisíciletí

Do nového tisíciletí vstoupí společně Češi a Slováci, kteří si letos tradičně dali před koncem roku sraz ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. "Česko-slovenský Silvestr zde oslavíme už podeváté," řekl ČTK Radovan Kunc z české Společnosti pro trvale udržitelný život. Setkání začne 29. prosince. Následující den se jeho účastníci vydají na patnáctikilometrovou trasu po hraničním hřebenu Bílých Karpat do restaurace Zámeček ve Strání na Uherskohradišťsku. Hlavní akcí bude v poslední den roku výprava na nejvyšší horu Bílých Karpat Velkou Javořinu. "Vydáme se tam na Silvestra ze Strání, kam se pak vrátíme," upřesnila Dagmar Lišková ze slovenské Společnosti pro trvale udržitelný život.

Brňané si mohli jako první zapálit betlémské světlo

Brňané si v neděli mohli jako první v České republice zapálit betlémské světlo, symbolizující pokoj a lidskou sounáležitost o vánočních svátcích. Plamen, který každoročně zažehne dítě v jeskyni Narození Páně v Betlémě, přinesl do katedrály sv. Petra a Pavla průvod při ranní mši; lidé si pak mohli zapalovat svíčky či lampy. Světlo přivezli skauti v sobotu z Vídně. Do dalších míst České republiky ho rozvezou 22. prosince. Předávání Betlémského světla v zemích Evropy iniciovali v roce 1986 pracovníci rakouského rozhlasu a televize. V Česku se tento novodobý vánoční zvyk šíří od prosince 1989.

Na výstavě v Rychnově nad Kněžnou je k vidění stovka betlémů

Výstavu betlémů z Evropy, Afriky i Ameriky mohou vidět návštěvníci Společenského centra v Rychnově nad Kněžnou. Mezi 101 betlémy převažují exponáty z Orlických hor, z nichž nejstarší jsou z počátku 19. století. Nejnovější díla dokončili jejich autoři v pátek. Vedle českých a slovenských betlémů jsou k vidění například výtvory z Keni, Tanzanie, Bolívie a Mexika. Vyrobeny jsou ze všeho možného, ten mexický je v kokosovém ořechu. Netradiční je i bolívijský cestovní betlém, umístěný v krabičce. Naopak mezi největší patří dosud nedokončený dřevěný betlém rychnovské řezbářky. Měří zhruba dva metry a zachycuje starou část Rychnova nad Kněžnou. Vystavené betlémy pocházejí z muzeí a soukromých sbírek. Lidé si je mohou prohlédnout denně od 09:00 do 17:00, na Štědrý den až do půlnoci. Výstava bude otevřena do 30. prosince.

Umělci - senioři se v Praze setkali u vánočního stromku

K tradičnímu setkání u vánočního stromku pozvala Nadace Život umělce nositele ocenění Senior Prix. Od roku 1993 jich je už na 500. A tak se v pražském Národním domě na Smíchově v neděli pobavili herci, zpěváci, tanečníci i muzikanti. Většina z nich už aktivní dráhu opustila, ale jejich umělecké výkony dodnes žijí v srdcích pamětníků. Připomínají je gramofonové a rozhlasové nahrávky, filmy a televizní pořady. Mezi přítomnými byli herci Jaroslav Moučka, Ilja Prachař, Otto Lackovič, Viola Zinková, Josef Langmiller, Otakar Brousek, Jiřina Petrovická, Zita Kabátová a Jiří Holý. Oblast tanečního umění zastoupili Miroslav Kůra a Pavel Šmok, vážnou hudbu Ilja Hurník, Václav Snítil, Libuše Domanínská a Lubomír Kostecký, který byl 44 let členem světoznámého Smetanova kvarteta.

Nejlepší slivovici má ředitel vsetínské policie

Švestková slivovice ředitele vsetínské policie Vladimíra Nováka zvítězila v koštu pálenek v Semetíně na Vsetínsku. "Ve čtvrtém ročníku se nám sešlo 72 pálenek od 63 pěstitelů a ti všichni anonymně hodnotili předložené slivovice, označené pouze číslem," odpověděl spoluorganizátor soutěže Jaroslav Malučký na otázku ČTK, zda policejní ředitel nebyl protežován. V semetínské restauraci U Vančurů bylo z čeho vybírat, přestože se švestky letos moc neurodily. Milovníci ovocné pálenky je nahradili například hruškami nebo jablky a zájem budila i bílá kořalka z drobných kuliček černého bezu. Cena pro nejvzdálenějšího účastníka putovala až do Loun. Nejstarší slivovici z roku 1982 nabídl Miroslav Bařina z Liptálu na Vsetínsku. "Slivovice stárne tak pět let, potom již nelze čekat zázraky," vysvětlil Malučký.

Ze sportu:

Vítězem čtvrtého ročníku ankety Zlatý míč České republiky o nejlepšího fotbalistu roku 2000 se stal Pavel Nedvěd, záložník italského Lazia Řím. Rozhodlo o tom hlasování odborných novinářů. Na druhém místě skončil útočník Jan Koller z belgického Anderlechtu a třetí pozici obsadil záložník Sparty Praha Tomáš Rosický.

Čeští hokejisté zvítězili ve svém úvodním vystoupení na Poháru Baltiky v Moskvě nad Švédskem 4:2. Do tabulky seriálu Euro Hockey Tour si tak připsali po dvou remízách a čtyřech porážkách první výhru v normální hrací době. Příštím soupeřem českého výběru bude v pondělí domácí tým Ruska.

Kompletní sbírku medailí si z mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu ve Valencii odveze Daniel Málek. Český prsař využil životní formu a na dvoustovce dohmátl v dalším národním rekordu jako třetí. Devátou medaili pro českou výpravu získal Květoslav Svoboda. Talentovaný junior vybojoval druhé místo v závodě na 200 metrů volně.

Poprvé v letošní sezóně se běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová probojovala v závodu Světového poháru na stupně vítězů. Česká reprezentantka obsadila druhé místo v nedělním sprintu v italském Brussonu.

Pro nejlepší výsledek v závodu Světového poháru cyklokrosařů v kariéře si v neděli v belgickém Zolderu dojel český reprezentant Petr Dlask, který podlehl pouze domácí hvězdě Svenu Nijsovi. V závodu juniorů vybojoval druhé místo cyklokrosař Radomír Šimůnek mladší.

České házenkářky budou o účast na mistrovství světa v roce 2001 bojovat s olympijskými vítězkami z Dánska. Rozhodlo tom losování v Bukurešti, kde v neděli vyvrcholilo mistrovství Evropy. Kvalifikační zápasy se uskuteční v květnu.

A ještě krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle, v horských oblastech místy sněhové přeháňky. Teploty minus jeden až plus 3 stupně Celsia.