Zprávy pondělí, 19. července 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

ČSSD a ODS chystají podle Kühnla rozpočet se schodkem 100 miliard Kč

Sociální demokraté a Občanská demokratická strana spolupracující podle opoziční smlouvy připravují rozpočet na příští rok s ohromným schodkem ve výši 100 miliard korun, uvedl v televizním pořadu V pravé poledne místopředseda Unie svobody Karel Kühnl. "V rámci smlouvy se nyní chystá společný rozpočet, kde budou zavírat oči nad tím, že bude mít schodek někde ke sto miliardám a bude se předstírat zase nějakých třicet," řekl Kühnl. Místopředseda vlády - Vladimír Špidla v debatě prohlásil, že je to nesmysl. ČSSD bude o rozpočtu jednat se všemi parlamentními stranami.

Přípravě a prosazení změny volebního zákona, na níž pracují ČSSD a ODS, by podle místopředsedy vlády Vladimíra Špidly neměl zamezit nárůst volebních preferencí komunistů. Ty jsou podle posledního průzkumu agentury STEM dokonce o procento vyšší než preference vládnoucí sociální demokracie. Dosavadní návrhy obou stran směřují k posílení většinových prvků v současném poměrném systému voleb. Podle Špidly se dalo předpokládat, že ČSSD poklesnou v prvním roce vlády volební preference.

Poslanci Tlustý a Svoboda hodnotí rozdílně řešení politické situace

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý i místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda shodně soudí, že růst preferencí KSČM, by měl být pro ODS, KDU-ČSL a Unii svobody varováním a výzvou zahájit komunikaci. Jejich představy o zahájení takových rozhovorů jsou ale naprosto rozdílné. Vyplynulo to z diskuse politiků v pořadu televize Prima Nedělní partie. Politici se nedohodli ani na tom, kdo může za to, že KSČM v posledním průzkumu STEM získala 17,8 procenta preferenčních hlasů a stala se tak druhou nejsilnější stranou hned po ODS. Tlustý rozhodně odmítl názor lidovců a Unie svobody, že příčinou takového stavu je opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD, která znejasnila politickou scénu i roli opozičních stran a zablokovala možné jednání. Podle Tlustého jsou viníky především politici lidové strany a unie, neboť právě oni hned po volbách jednání o spojenectví s ODS odmítli. Trvá na tom, že opoziční smlouva zabránila chaosu na politické scéně.

Německá firma Siemens odškodnila deset českých žen

Deset českých žen, které musely za druhé světové války pracovat pro německou firmu Siemens v koncentračním táboře Ravensbrück, dostalo od této firmy jednorázové odškodnění ve výši 10.000 marek. Uvedla to Česká televize s odvoláním na předsedu Českého svazu bojovníků za svobodu Jakuba Čermína. Siemens je druhou německou firmou, která se odhodlala jednorázově odškodnit české oběti nacismu. V minulosti se k podobnému kroku odhodlal také koncern IG Farben.

Ropné látky unikly do Labe

Černé skvrny na hladině Labe v Děčíně vytvořil vyjetý olej, který unikl z nádrže v překladišti Československé plavby labské v Děčíně-Loubí. První norná stěna vybudovaná v Dolním Žlebu nestačila postupující olejovou skvrnu zachytit. Proto byla postavena ve Hřensku u státní hranice s Německem stěna druhá. Lodní provoz mezi Děčínem a Hřenskem byl obnoven.

Obyvatelé Vimperku protestují proti ubytování kosovských Albánců

Obyvatelé čtyř panelových domů ve Vimperku ostře protestují proti tomu, že se město rozhodlo vybudovat v přízemí jejich domů byty pro uprchlíky z Kosova. Informovala o tom televize Nova. V petici, kterou podepsalo 55 rodin, tedy naprostá většina nájemníků, se uvádí, že národy jako kosovští Albánci mají už od útlého mládí brutální sklony, protože vyrostli v prostředí náboženské a etnické nesnášenlivosti, která vedla až k vyvražďování. Nájemníci žádají, aby byty sloužily buď starším občanům, mladým rodinám nebo tělesně postiženým, ale jen české národnosti. Starosta města Miroslav Kvasnička připustil, že ze zdůvodnění petice by se dalo usuzovat na určité rysy odporu proti jiné rase, neboť lidé se obávají konkrétně kosovských Albánců. Obyvatelé ale oponují tím, že k sepsání petice je vedl pouze strach z toho, že se po nastěhování uprchlíků zvýší v místě jejich bydliště kriminalita. Bude-li tak masový odpor proti uprchlíkům pokračovat, městské zastupitelstvo bude muset pro kosovské Albánce hledat jiné byty, uvedl starosta.

Tržby v maloobchodu v květnu meziročně o 3,2 procenta vyšší

Tržby v maloobchodu vzrostly v květnu meziročně o 3,2 procenta ve stálých cenách. Největší nárůst tržeb zaznamenalo odvětví spojů, a to o 14,4 procenta. Tržby vzrostly i v odvětví dopravy, a to o 2,2 procenta. Naopak v pohostinství a ubytování se v květnu tržby meziročně opět propadly, pokles činil 5,6 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Poslanci chtějí rozšířit účast VZP na preventivních programech

Větší účast Všeobecné zdravotní pojišťovny na financování různých preventivních a léčebných programů by měla umožnit novela zákona, jejíž návrh předložilo několik poslanců z Unie svobody, KDU-ČSL a ODS. Podle předlohy by pojišťovna na takovéto programy mohla letos použít asi 240 miliónů korun. Podle současné právní úpravy by to mělo být jen 15 miliónů. Návrh předpokládá, že pojišťovna by mohla fond prevence do určité míry naplňovat také penězi z pokut či penále z prodlení a prostředky ze základního fondu.

Vláda ve středu projedná věcný záměr zákona o přiznání majetku

Vláda ve středu projedná věcný záměr kontroverzního zákona o přiznání majetku. Prosazení této legislativní normy slíbila sociální demokracie voličům s tím, že poslouží k lepší kontrole nelegálního obohacování. Zákon by se měl týkat každého, jehož majetek přesahuje deset miliónů korun. Ministr financí Ivo Svoboda již dříve uvedl, že je pro širší pojetí předlohy. V přiznáních by se měly objevit nejen nemovitosti, ale například i starožitnosti a cenné papíry. Myšlenku majetkových přiznání však otevřeně podpořili pouze komunisté, takže sociální demokraté nemají mnoho šancí s tímto zákonem v parlamentu uspět.

Vláda má ve středu přijmout také stanovisko k působení perské redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda 'RFE/RL) v Praze v souvislosti s kvalitou bezpečnostního zajištění českých zastupitelských úřadů ve vybraných teritoriích. Od loňského jara se vedly diskuse o tom, zda česká vláda povolí či nepovolí vysílání známé rozhlasové stanice z území ČR do Iráku a Íránu a zda může do činnosti stanice mluvit. Kabinet nakonec proti vysílání nezasáhl s tím, že politické a ekonomické dopady vysílání z centra Prahy vyhodnotí.

Skončily Kopaničářské slavnosti bratrství Čechů a Slováků

Mimořádně příznivé počasí přálo od pátku účastníkům Kopaničářských slavností bratrství Čechů a Slováků, které zakončil ve Starém Hrozenkově folklórní pořad souborů ze Slovenska, Španělska a České republiky. Starosta pořadatelské české obce Milan Vaculík uvedl, že tradicí se stala stejná cena vstupenek za české a slovenské koruny, i když ve stáncích měla slovenská koruna oproti české kurs nižší o dvacet až pětadvacet procent. "Těším se, až za čtrnáct dnů v Senátu zvednu ruku pro novelu zákona o nabývání a pozbývání českého občanství, který právě prošel sněmovnou," řekl ČTK na slavnostech přítomný vicepremiér Egon Lánský. Připomněl, že každý, kdo byl 31. prosince 1992 občanem Československa, bez ohledu jaké je národnosti, jaké má občanství a kde žije, si bude moci znovu požádat o české občanství a mít občanství dvojí.

Multimediální umělci se představí v pražské galerii Mánes

Papír, kmeny, lešení, plast, sklo, stroje, motory, světlo a zvuk budou materiálem k multimediálním performancím, které bude na výstavě 1999 Beyond Art v pražské galerii Mánes od 22. července do 2. srpna předvádět skupina mezinárodně uznávaných umělců. Součástí výstavy bude celonoční taneční párty, která vypukne 23. července od 17:00 v dolním podlaží galerie Mánes a na ostrově Žofín. Na ostrově se kromě hudebně-vizuálních představení bude konat ohňová a laserová show, představí se žongléři a bude se podávat občerstvení. Výstava i taneční párty se budou živě vysílat přes Internet na adrese http://www.manifestinternational.org/beyondart.html.

Areálem Pražského hradu denně projde až 1500 návštěvníků

Odhadem až 1500 návštěvníků projde denně areálem Pražského hradu, který je přístupný už v brzkých ranních hodinách. Většina historických památek má bezbariérový vstup. U bran Hradu se koná každou hodinu střídání stráží a v pravé poledne se za zvuku slavnostních fanfár odehrává ceremoniál výměny standarty na prvním nádvoří.

Na jindřichohradecký zámek se v srpnu vrátí opět Bílá paní

Tajuplná Perchta z Rožmberka, známá jako Bílá paní, se letos opět vrátí do Jindřichova Hradce, kde mystická historka o ní v 17. století vznikla. V době od 6. srpna do 4. září bude totiž každý pátek a sobotu účastnicí nočních prohlídek jindřichohradeckého zámku. Bílá paní je ve všech příbězích líčena jako dobrý duch, který barvou svých rukaviček věští budoucnost. Měla-li navlečeny černé rukavičky, znamenalo to smrt či onemocnění, červené pak požár. Dobrou zprávu údajně přinášely rukavičky bílé.

Česká delegace při NATO uspořádala tenisový turnaj

Slavnou tradici možná založil velvyslanec Karel Kovanda v bruselském sídle Severoatlantické aliance, když odevzdal ceny prvního ročníku tenisového turnaje "Open české delegace". Do soutěže se přihlásila stovka hráčů a hráček a divácky byla velmi poutavá. "Je to skvělá myšlenka - divím se, že to nikoho dřív nenapadlo," řekl vítěz mužské dvouhry, Belgičan Nicolas Guzo, jehož maminka pracuje v mezinárodním sekretariátu aliance. Mezi muži se Češi daleko nedostali, zato Kovandova sekretářka Marcela Zelníčková to dotáhla až do finále, kde podlehla Danielle Kennesové. "Je to jednoznačný úspěch a může se z toho zrodit skvělá tradice," řekl ČTK šéf tenisového klubu NATO Benoit Laloux, jinak zaměstnaný v alianci jako grafik. Všichni si libovali, že právě takový víkend bylo třeba uspořádat po vypětí posledních měsíců kolem Kosova.

Český tenista Zíb vyhrál challenger ve Štýrském Hradci

Nenasazený český tenista Tomáš Zíb zvítězil v challengeru v rakouském Štýrském Hradci, když ve finále porazil ve dvou setech 7:6 a 6:1 Španěla Juana Carlose Ferrera.

Moderní pětibojař Capalini získal na mistrovství světa stříbro

Český reprezentant Libor Capalini vybojoval na mistrovství světa v moderním pětiboji v Budapešti stříbrnou medaili. Ve finále soutěže jednotlivců, do něhož postoupil z páteční kvalifikace jako jediný český zástupce, nasbíral loňský vicemistr Evropy 5510 bodů a podlehl jen Maďaru Gáboru Baloghovi.

A ještě krátce o počasí. Dnes je jasno, až polojasno, teploty 27 až 31 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.