Zprávy pondělí, 19. června 1995

Vazeni posluchaci, pri poslechu vysilani Radia Praha vas vita Filip Bernard. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Predstavitele antimonopolnich uradu ve Visegradu

K dvoudennimu jednani predstavitelu antimonopolnich uradu sesti stredoevropskych zemi u kulateho stolu odcestoval do Visegradu v Madarsku cesky ministr pro hospodarskou soutez Stanislav Belehradek. Ucastniky diskuse bude ministr Belehradek informovat o vladnich programech podpory drobneho a stredniho podnikani v CR a o pomoci z programu PHARE. Zmini se take o zkusenostech s protekcionistickymi opatrenimi zemi Evropske unie, ktera nepriznive ovlivnuji dynamiku hospodarskeho rozvoje v CR.

Tchajwansky premier v Ceske republice.

Druhym dnem pokracuje soukroma navsteva tchajwanskeho premiera Lien Cana v Ceske republice. Dopoledne se setkal se svym ceskym protejskem, premierem Vaclavem Klausem. Podle mluvciho ceske vlady Vadima Petrova oba predstavitele setrvali v kratkem neformalnim rozhovoru. Navsteva se uskutecnuje na pozvani Karlovy univerzity, kde tchajwansky premier v utery prednese prednasku.

Klaus se nesejde se zeleznicari

Pondelni jednani odborovych central pusobicich na zeleznici s ministrem dopravy Janem Straskym skoncilo po peti hodinach nezdarem. Premier Vaclav Klaus jiz prislibene jednani se zeleznicnimi odbory odmitl, protoze povazuje vstricny krok odborovych central za nedostatecny.

Zeleznicari se s ministrem dopravy Janem Straskym rozchazeji v nazoru na ohodnoceni zamestnancu Ceskych drah. Moznost odvolani stavky zatim nepripousteji. Prohlasil to mistopredseda Odboroveho sdruzeni zeleznicaru Miroslav Kapoun.

Vaclav Havel zahajil navstevu zapadnich Cech

Polozenim kytice u pamatniku americkych osvoboditelu Diky, Ameriko zahajil dnes v Plzni prezident Vaclav Havel dvoudenni oficialni navstevu zapadnich Cech. Pri setkani s radou mesta hovoril o prioritach, ktere mesto hodla preferovat. Prezident se take zajimal o vystavbu mesta a o predstavy rozvoje bytoveho fondu se zachovanim atmosfery mesta.

Mezi obcany Ceske republiky byl v cervnu zaznamenan dalsi rust volebnich preferenci Ceske strany socialne demokraticke na 22 procent. Naproti tomu trva pokles volicske zakladny ODA na 4,5 z lednovych deseti procent. Kdyby se v techto dnech konaly volby do Poslanecke snemovny, ziskala by ODS 27 procent hlasu. Petiprocentni hranici by v prekrocila jeste KSCM se sedmi procenty a KDU-CSL se sesti procenty.

Sef cinohry Narodniho divadla ve Washingtonu

O mozne spolupraci hovoril ve Washingtonu s predstaviteli tamnich scen sef cinohry Narodniho divadla Ivan Rajmont. Chtel by tak navazat na mimoradny uspech, ktereho Narodni divadlo dosahlo pri hostovani v Clevelandu s Goldoniho hrou Sluha dvou panu. "Chtel bych, abychom do dvou let hrali ve Washingtonu pripadne i v New Yorku," rekl sef cinohry Narodniho divadla pred odletem do Prahy.

Kratce o pocasi:

Dnes je v Ceske republice na vetsine uzemi oblacno az polojasno, ojedinele s prehankami. Nejvyssi denni teploty se pohybuji mezi 19 az 23 stupni Celsia.

A nyni uz predavam slovo kolegum Katerine Brezovske a Josefu Kubeczkovi, kteri pro vas maji podrobnejsi informace: