Zprávy pondělí, 19. dubna 1999

A nyní podrobně:

Česká vláda bude rozhodovat o poskytnutí letišť pro NATO

Severoatlantická aliance v pondělí pravděpodobně požádá Českou republiku o poskytnutí vojenského letiště tankovacím letadlům, která se účastní operací v Jugoslávii. V diskusním pořadu soukromé televize Nova to v neděli prohlásil místopředseda vlády Pavel Rychetský. Kabinet bude podle něj o požadavcích aliance, mezi kterými může být i žádost o pozemní tranzit, rozhodovat rovněž v pondělí odpoledne na mimořádném zasedání. Jak Rychetský dále uvedl, vláda zřejmě požadavkům aliance vyhoví. S poskytnutím letišť musejí souhlasit i obě komory Parlamentu. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Ivana Langra by Sněmovna měla vyslovit požadavkům NATO jednoznačný souhlas.

O obligacích pro Kosovo by vláda měla jednat ve středu

Ve středu by se mohla vláda zabývat záměrem na vydání státních dluhopisů na pomoc uprchlíkům z jihosrbského Kosova. Jak uvedl vicepremiér Pavel Rychetský, pokud se kabinet pro tento typ pomoci rozhodne, ministr financí Ivo Svoboda by návrh zákona o dluhopisech měl stihnout připravit do týdne. Kvůli urychlenému vytištění obligací je vláda podle Rychetského ochotna vyhlásit stav legislativní nouze k překonání několikaměsíčního procesu nutného pro vydání. Obligace jako zdroj financí pro humanitární pomoc navrhuje Občanská demokratická strana, Unie svobody a Občanská demokratická aliance. Vicepremiér ale nepředpokládá, že by o dluhopisech kabinet jednal už na pondělním mimořádném zasedání, jak ho o to požádal místopředseda sněmovny a ODS Ivan Langer.

Podle Jiřího Dienstbiera je bombardování Jugoslávie chyba, která může NATO oslabit

Zpravodaj OSN pro lidská práva Jiří Dienstbier v neděli znovu kritizoval postup Severoatlantické aliance při řešení situace v Kosovu. V pořadu televize Prima Nedělní partie uvedl, že bombardování Jugoslávie je fatální chyba, která může NATO ve svém důsledku oslabit. Mezinárodnímu společenství Dienstbier vyčetl, že nechce přistoupit k pozemní vojenské akci. Samotné bombardování bude podle něj neúčinné. "Jsme dál o zhruba milión lidí, kteří přišli o své byty a domy, o jejich zoufalství, o naprostý růst napětí v celém regionu, o dneska v podstatě už zničenou srbskou ekonomiku," řekl Jiří Dienstbier. Domnívá se, že kdyby NATO Slobodanu Miloševičovi hned na začátku pohrozilo pozemní operací, nemuselo by k ní nakonec vůbec přikročit.

Poslanec a místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Václav Exner v pořadu televize Prima zásah NATO odsoudil a označil jej za agresi. Situaci podle něj nevyřeší ani pozemní zásah NATO.

Program revitalizace může podle ekonomů ozdravit český průmysl

Revitalizační program, který minulou středu schválila vláda pro ozdravění průmyslových podniků, je podle ministra financí Ivo Svobody 'ČSSD), finančního experta Miroslava Singera a ekonoma Miroslava Zámečníka za daných okolností a určitých podmínek možným řešením restrukturalizace a startem opětovného růstu. Uvedli to v neděli v diskusním pořadu České televize. Další účastník debaty, stínový ministr průmyslu a obchodu Vladimír Budínský 'ODS), program naopak považuje za prázdný dokument postrádající konkrétní odpovědnost a pouze shrnující obecné možnosti.

První výsledky revitalizačního programu z hlediska pohledávek věřitelských bank v ozdravovaných podnicích odhaduje ministr financí Ivo Svoboda na tři až šest měsíců. Jak v neděli řekl, po privatizaci se banky začnou chovat lépe a budou revitalizovat samy. Ministr zdůraznil, že každá koruna, která se do revitalizačního programu vloží, se použije dvakrát. Jednou ve prospěch privatizace bank, což se za rok, dva vrátí a za druhé ve prospěch podniků.

Premiér Zeman podpoří ve Střední Asii hospodářské vztahy

První mimoevropskou cestu zahájil v neděli český premiér Miloš Zeman. Po třídenní oficiální návštěvě Ruska přiletěl předseda vlády v čele vládní delegace do Kazachstánu. Členy delegace jsou ministři průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a dopravy Antonín Peltrám. Politiky doprovází mise více než 70 českých podnikatelů. Do pátku navštíví delegace ještě Uzbekistán a Kyrgyzstán. Návštěva ve Střední Asii má ekonomický rozměr a jejím cílem je proniknout na tamní trhy.

Oficiální program delegace v kazašském hlavním městě Astaně začíná v pondělí. Premiér Zeman by se měl setkat s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem a s předsedou vlády Nurlanem Balgimbajevem. Tématem jejich jednání budou mimo jiné dodávky kazašského plynu, jimiž má být umořen dluh asi čtyř miliard korun vůči České republice. Prostor k jeho likvidaci vznikl po moskevské schůzce Zemana s ruským kolegou Jevgenijem Primakovem. Dohodli se, že Rusko odebere kazašský plyn a výměnou poskytne České republice identické množství ruského plynu. Podle ministra Grégra je plánován podpis dvou společných dokumentů - dohody o silniční dopravě a dohody o letecké dopravě.

Den památek využili na Zlínsku na pomoc uprchlíkům z Kosova

Veřejná sbírka na pomoc uprchlíkům z jugoslávské provincie Kosovo se v rámci Dne památek a sídel v neděli uskutečnila v zámku ve Vizovicích na Zlínsku a v objektech Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Návštěvníci měli vstup do expozic zdarma, jejich dobrovolné příspěvky poskytnou památkáři občanskému sdružení Adra.

Adra přepravuje zásilky do Albánie, Makedonie a Černé Hory, kde se shromažďují obyvatelé Kosova, kteří z této provincie prchají před etnickými čistkami jugoslávského režimu. "Z oblasti se vrátil ředitel české Adry Rudolf Reitz a konstatoval, že situace je tam kritická," řekla v neděli ČTK pracovnice Adry Alena Rusová. Ve středu mají odjet do Černé Hory dva kamióny, jeden z Prahy a druhý z Brna, které povezou potraviny, přikrývky, zdravotnická lehátka a pomůcky.

Smrt 27 obyvatel si připomněli Moravané ve valašské Ploštině

Upálení 27 obyvatel valašské osady Ploština nacistickými jednotkami před 54 lety si v neděli připomnělo přes 300 účastníků pietního aktu. Hlavně komunisté a jejich příznivci zároveň podepsali petiční archy proti útokům NATO v Jugoslávii. "Podobná situace jako za německé okupace Československa je nyní v Bělehradě," řekl ČTK předseda KSČM na Zlínsku Leo Goiš.

Ploštinu obklíčilo 19. dubna 1945 komando gestapa nazvané Josef, vedené Ottou Skorzenym, kvůli partyzánským operacím v této oblasti. Poté do deseti zapálených usedlostí nahnali fašisté muže i ženy. V den pohřbu obětí Ploštiny vypálili část obce Prlov a 2. května nedaleké Vařákovy Paseky.

Ve věku 85 let zemřel český divadelní režisér Karel Palouš

Divadelní režisér Karel Palouš zemřel v pátek večer v jedné z pražských nemocnic. Absolvoval pedagogickou fakultu a v letech 1936 až 1943 stal se hercem činohry a režisérem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Po krátkém angažmá v Kladně zakotvil až do 70. let v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze. Současně působil jako pedagog na divadelní fakultě Akademie múzických umění.

Na Šumpersku kvůli lesním mravencům vyhlásili novou rezervaci

Novou přírodní rezervaci vyhlásil šumperský okresní úřad v lesích u obce Pavlov na Šumpersku, aby ochránil tamní velmi početnou populaci lesních mravenců, která patří mezi největší v České republice. Novinářům to řekl Pavel Krobot z referátu životního prostředí Okresního úřadu v Šumperku. Dodal, že v nové přírodní rezervaci je nyní například omezeno pořádání sportovních a rekreačních akcí, používání chemických látek, či stavění nových objektů.

V pražském kostele U Salvátora začalo nepřetržité čtení Solženicyna

Dvaasedmdesátihodinový maratón nepřetržitého čtení z knih ruského spisovatele Alexandra Solženicyna začal v neděli odpoledne v pražském evangelickém kostele U Salvátora. Zde se se loni po tři dny a noci odehrával podobný happening zaměřený na dílo amerického spisovatele beatnické generace Lawrence Ferlinghettiho. Čtení zahájil pražský primátor Jan Kasl. Příchozí, ať už předem s pořadateli domluvení, nebo náhodní, se mohou do čtení zapojit kdykoli během dne či noci až do středy 21. dubna do 15.00. Čtení lze také sledovat v přímém přenosu na internetu na adrese www.czech.cz/nonstop.

Mezinárodní den srandy oslavili Werichovci na Kampě

Salvou z papírových pytlíků oslavili v neděli v pravé poledne na pražské Kampě členové sdružení Werichovci Mezinárodní den srandy, který před dvěma lety vyhlásili na počest výročí první hry Voskovce a Wericha - legendární Vest Pocket Revue. Před domkem, kde Jan Werich bydlel, se jich sešly zhruba dvě stovky, aby "dělovou salvou" upozornily na zatím marnou snahu vybudovat z objektu Dům osvobozené kultury. "Měl by soustředit vše dostupné z odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka. Na expozici by tematicky navázala divadelní kavárnička," řekl ČTK Karel Bartovský, "nejvrchnější bidelník" tohoto Sdružení pana Jana pro srandu a kulturně společenský život mladých věkem či duchem. Zatím se jim však myšlenku muzea nedaří realizovat. Také proto, že v domku jsou dva byty, jeho stav je špatný a úpravy včetně rekonstrukce by si údajně vyžádaly 60 miliónů korun.

Ze sportu:

První fotbalová Gambrinus liga měla v neděli na programu pět zápasů 23. kola, které skončily s těmito výsledky: Dukla Příbram - Jablonec 1:1 Teplice - Hradec Králové 4:0 Slovan Liberec - Karviná 3:1 Opava - Petra Drnovice 4:0 Boby Brno - Olomouc 0:0 Zbývající utkání Slavia Praha - Plzeň, Ostrava - Viktoria Žižkov, Chmel Blšany - Sparta Praha se hrají v pondělí. Tabulku po neúplném kole vede Sparta Praha, druhé jsou Teplice, třetí Slavia Praha a poslední je Karviná.

A ještě krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, od vyšších poloh sněhové. V noci se teploty pohybovaly od -2 až do 2 stupňů Celsia. Denní očekáváme v rozmezí 7 až l1 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.