Zprávy pondělí, 19. května 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Josef Kubeczka. Na uvod jsou pripraveny zpravy:

A nyni podrobneji:

Hovory v Lanech

Prezident Vaclav Havel nesouhlasi s nazorem, ze by byl Rusku ucinen jakykoli ustupek, kdyz uzavrelo s NATO chartu vytvarejici ramec pro partnerske vztahy mezi Alianci a Moskvou, jak to napsal vlivny americky denik New York Times. Vyjadril se tak v nedelnich Hovorech v Lanech Ceskeho rozhlasu, jez byly venovany vyhradne jeho navsteve Spojenych statu. Podle jeho nazoru to je proste domluva mezi dvema dulezitymi politickymi entitami. Prezident Havel zduraznil, ze domluva s Ruskem neznamena, ze je aliance nejakym zpusobem svazana nebo nesvobodna.

Prezident Havel ukoncil navstevu USA

Cesky prezident Vaclav Havel se v sobotu ve Washingtonu setkal s prezidentem Spojenych statu Billem Clintonem. Setkani se uskutecnilo pri prilezitosti soukromych oslav sedesatych narozenin americke ministryne zahranici Madeleine Albrightove. Prezident Havel po setkani a pred odletem do Ceske republiky prohlasil, ze s americkym prezidentem probrali mnoho otazek vcetne rozsireni NATO a integracnich procesu v Evrope. Timto setkanim skoncila sestidenni navsteva Vaclava Havla ve Spojenych statech. V jejim ramci prezident Havel prevzal spolu s nemeckym prezidentem Romanem Herzogem prestizni Cenu evropskeho statnika.

Otazka ceskeho vojenskeho rozpoctu a jeho dostatecna vyse byla mezi body, o nichz v patek vecer jednal ministr obrany Spojenych statu William Cohen s ceskym prezidentem Vaclavem Havlem a ministrem obrany Miloslavem Vybornym. Cohen pred setkanim konstatoval, ze zeme, ktere chteji vstoupit do NATO, by mely prizpusobit sve vojenske rozpocty svym moznostem. Americky ministr pripomnel, ze o teto problematice jiz nedavno hovoril s ministrem Vybornym pri jeho predchazejici navsteve.

Prezident Havel k situci v zemi

Odpovednost za situaci v zemi ma vlada a nastanou-li nejake problemy, nemuze se ze sve odpovednosti vylhat. Uvedl to prezident Vaclav Havel po sobotnim navratu ze Spojenych statu. Podle jeho slov by to vytvarelo nedobry pocit neduvery doma i v zahranici. Reagoval tak na vyjadreni ministra prumyslu a obchodu Vladimira Dlouheho, ze by soucasnou situaci mohla resit demise a nasledne vytvoreni nove vlady stejne koalice. Vaclav Havel nepocituje v soucasne situaci personalni krizi v ceske vlade, ale spis krizi programu. Uvedl, ze ma pocit, ze vlada improvizuje v mnoha vecech, jakoby nemela zadny dlouhodoby program.

Ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy si podle premiera Vaclava Klause po jejich patecni schuzce uvedomil, ze nesmi zatahovat do sveho rozhodnuti odstoupit z ministerske funkce celou vladu. Premier to uvedl v nedelnim diskusnim poradu televize Nova 7, cili Sedm dni. Jeho oponent, predseda socialnich demokratu Milos Zeman nevyloucil, ze jeho strana bude iniciovat vysloveni neduvery vlade v pripade, ze neodstoupi ministr financi Ivan Kocarnik a ministr prumysl a obchodu Vladimir Dlouhy.

Demise vlady a vytvoreni vlady nove je az krajni moznost. Rekl to predseda Obcanske demokraticke aliance Michael Zantovsky v reakci na vyjadreni ministra prumyslu a obchodu Vladimira Dlouheho. Predseda ODA poukazal na to, ze od zacatku prohlasoval, ze zmeny nemohou byt jen kosmeticke, ze nelze vymenit jen jednoho nebo dva ministry.

Ministr Zieleniec v Saudske Arabii

Ministr zahranici Josef Zieleniec jednal o vikendu v Saudske Arabii zejmena o moznostech vzajemne hospodarske spoluprace. V pristavni Dzidde se setkal s ministrem zahranici Saudem Fajsalem ibn Abdalem Azizem. Prijal jej kral Saudske Arabie Fahd ibn Abdal Aziz Saud, kteremu ministr Zieleniec predal poselstvi od ceskeho prezidenta Vaclava Havla. Vyjadruje se v nem vule Ceske republiky po pratelskych a intenzivnich vztazich se Saudskou Arabii. Ne zcela bezne prijeti podle mistnich pozorovatelu doklada vyznam, prikladany zde Ceske republice a byl zrejme i ocenenim aktivni ceskoslovenske ucasti ve valce v Zalivu.

Dale jednal ministr Zieleniec s predstaviteli Obchodni a prumyslove komory v Dzidde. Tlumocil zajem ceskych podnikatelu o tuto zemi, naznacil oblasti mozne spoluprace a pokusil se vyvratit urcite pochybnosti a neduveru zdejsich podnikatelu vyplyvajici z ceske komunisticke minulosti. S ministrem obrany a civilniho letectvi emirem Sultanem ibn Abdal Aziz Saudem jednal Josef Zieleniec o moznostech rozsireni vojenske spoluprace, datujici se od valky v Perskem zalivu v roce 1991.

Koruna posilila

Na urovni 2,90 procenta nad centralni paritou, tedy v devalvacnim pasmu, je aktualni kurz koruny. Informovalo tom v pondeli rano dealer Ceskoslovenske obchodni banky Pavel Bouc. Koruna tak posilila od posledni patecni urovne 3,30 procenta nad paritou.

Premier Klaus k devalvaci

Korunu chceme drzet v tom pasmu, ktere jsme si vytycili, a proto myslim, ze devalvace neni variantou. Predseda vlady Vaclav Klaus to uvedl v diskusnim poradu "7 cili sedm dni". Podle jeho nazoru zareagoval kurs koruny na vysledek pruzkumu verejneho mineni, podle kterych klesl pocet potencialnich volicu ODS a vzrostly preference CSSD, nebot zahranicni investori to pochopili jako oslabeni pozice jeho vlady. Proto musela centralni banka intervenovat ve prospech ceske koruny, prohlasil premier Klaus. Klausuv oponent v poradu predseda socialnich demokratu Milos Zeman se tomto bode s premierem shodl, nebot, jak rekl, devalvace je pohroma pro kazdou ekonomiku a kazda rozumna politicka strana ma zajem usilovat o stabilitu meny.

Guverner Tosovsky ke korune

Guverner Ceske narodni banky Josef Tosovsky nesleduje klesajici kurs ceske koruny ani jako optimista, ani jako pesimista, ale jako realista. Znamena to podle nej, ze ekonomove Ceske narodni banky rekli jasne, jaka je v teto veci jejich politika a po te vytahli zbrane a zasahli. Tosovsky to uvedl po navratu z USA, kam doprovazel prezidenta Vaclava Havla.

Jako spravne zhodnotil ministr financi Ivan Kocarnik zasahy Ceske narodni banky ve prospech ceske koruny. CNB v patek intervenovala ve prospech klesajici koruny nejprve prodejem deviz a pote zvysenim lombardni sazby ze 14 na 50 procent. Ministr uvedl, ze banka musi reagovat okamzite podle momentalni nabidky a poptavky po devizach. K tomu ma take centralni banka radu analyz, rekl ministr Kocarnik.

Skandal v Nomure

Ministr financi Ivan Kocarnik nespatruje ve skandalu kolem japonskeho financni skupiny Nomura duvod k tomu, aby byla vyrazena z privatizace Investicni a postovni banky. Pokud Nomura zustane tou bankou, jakou byla a predstavuje jistou silu, tak ja bych nevidel zadny duvod, ktery by to mel jakkoli vyrazne ovlivnit, rekl ministr Kocarnik na dotaz Ceske televize. Predseda Fondu narodniho majetku Roman Ceska rekl, ze Ceska republika by se mela oprostit od veci, ktere se deji kolem Nomury v Japonsku. Pripomenme, ze japonska komise pro cenne papiry a burzy pozadala nedavno vysetrovatele, aby podali na nejvetsi japonskou maklerskou spolecnost Nomura Securities a jeji tri byvale vysoke manazery zalobu za ilegalni prevody penez.

Sudetonemecke dny

Bavorsky premier Edmund Stoiber vyzval ceskou stranu, aby urychlene stanovila termin pro zahajeni primych jednani s oficialnimi predstaviteli Sudetonemeckeho krajanskeho sdruzeni a pozvala k nim jeho predsedu Franze Neubauera. Stoiber to uvedl na letosnich sudetonemeckych dnech v Norimberku. Ve svem tradicne emocionalnim projevu se tak prihlasil k pozadavkum, jez vznesl v souvislosti s pripravou cesko-nemecke deklarace pred rokem.

Na otevrene protesty sudetskych Nemcu narazil na sudetonemeckych dnech v Norimberku predseda bavorske vladni strany CSU a spolkovy ministr financi Theo Waigel. Serie nesouhlasnych vykriku byla projevem protestu sudetskych Nemcu proti cesko-nemecke deklaraci a zklamani nad tim, ze nemecka vlada podle nich nesplnila sve sliby a patronske povinnosti vuci sudetskym Nemcum. Hlasite projevy nevole, vcetne vykriku o zrade, provazely napriklad Waigelovo prohlaseni, podle nehoz je deklarace navzdory nedostatkum dulezitym meznikem v cesko-nemeckych vztazich.

Tryzna v Terezine

Za maleho zajmu verejnosti se v nedeli konala na Narodnim hrbitove v Terezine tryzna za obeti nemeckeho fasismu z terezinske Male pevnosti, terezinskeho ghetta, litomerickeho koncentracniho tabora a dalsich nacistickych vyhlazovacich taboru. Polozenim vencu kvetu k pylonum uctili pamatku mrtvych z druhe svetove valky mimo jine predseda Senatu Petr Pithart a zastupci velvyslanectvi zemi, jejichz obcane byli zavleceni do Terezina. Petr Pithart v projevu uvedl, ze o posledni valce budeme moci rici, ze skutecne skoncila, az budou odhaleny posledni zlociny, az budou potrestani posledni zlocinci, az budou vyrovnany posledni ucty. V teto souvislosti pripomnel, ze teprve pred nekolika lety priznala Moskva, ze vrahove z Katyne meli sovetske a nikoliv nemecke uniformy.

Diskuse o bydleni

Do roku 2000 by mohl podle nazoru ministra pro mistni rozvoj Tomase Kvapila kazdy dosahnout na vlastni nebo najemni byt. V nedelnim poradu Ceske televize Debata rekl, ze jestlize bude stat poskytovat na podporu noveho bydleni rocne procento z hrubeho domaciho produktu, muze se rok 2000 stat prahem nadeje. Uvedl take, ze kolem roku 2000 bude zrusena velka regulace, ale nadale bude trvat jemna regulace. Ministr prace a socialnich veci Jindrich Vodicka vyjadril presvedceni, ze vlada nejen stihne rozhybat bytovou politiku, ale staci splnit vsechno, co slibila.

Republikani extremisty

Extremistickou politickou stranou v Ceske republice je Sdruzeni pro republiku-Republikanska strana Ceskoslovenska. Uvadi to sbornik "Extremismus v Evrope", ktery v Parizi vydalo Evropske stredisko pro vyzkum rasismu a antisemitismu (CERA) za podpory Evropske komise. V pomerne strucnem prispevku venovanem Ceske republice oznacuje studie republikany za jedinou vyznamnou krajne pravicovou stranu. Pripomina, ze k extremistickym je v Ceske republice razena i Komunisticka strana Cech a Moravy.

Kardinal Vlk slavil narozeniny

Gratulace a mnozstvi kvetin od cirkevnich hodnostaru i vericich prijal v sobotu v prazske katedrale sv. Vita kardinal Miloslav Vlk ke svym 65. narozeninam na zaver dekovne mse, kterou sam slouzil. Mse se zucastnil mj. apostolsky nuncius arcibiskup Giovanni Coppa.

Ceny pro cesky film

S vyznamnymi ocenenimi se ze svetoveho festivalu animovanych filmu v Los Angeles vratil snimek rezisera Lubomira Benese a animatora Frantiska Vasi nazvany Kulecnik. Tento jeden z nejnovejsich dilu popularniho televizniho serialu o dvou nesicich Pat a Mat ziskal nejen druhou cenu v kategorii "nejlepsi animace loutkoveho filmu", ale v kategorii "nejlepsi animace televizniho serialu" dokonce zvitezil. Stalo se tak v konkurenci vice nez 1100 snimku.

Pochod do Prcic

Kolem 10 tisic lidi se v sobotu zucastnilo 32. rocniku popularniho pochodu Praha - Prcice. Vsichni, kteri zvitezili nad nastrahami trati a umornym vedrem, dostali v cili na namesti v Prcicich tradicni boticku - skrpal- a tatranku. Poradatele pripravili letos pro ucastniky deset tras. Nejdelsi z Prahy Jizniho Mesta merila 70 km a byla urcena vyhradne pro vyspele turisty starsi 18 let. Nejkratsi pochod mel start ve Strezimiri u zeleznicni stanice a meril 22 km. Stejne jako v minulych letech patrily k nejfrekventovanejsim dve trasy z Votic.

Ze sportu:

V patek se dohravalo odlozene utkani 23. kola prvni fotbalove ligy. Jablonec v nem porazil Liberec 1:0.

Vitezem jubilejniho 50. rocniku cyklistickeho Zavodu miru se stal Nemec Steffen Wesemann z profesionalni staje Telekom, ktery se radoval jiz potreti, kdyz predtim triumfoval v letech 1992 a loni. Spolu s nim na stupne vitezu vystoupili jeho krajane Christian Henn z Telekomu a Jens Voigt z cesko-australske staje ZVVZ Giant AIS. Nejlepsi z ceskych cyklistu byl Miloslav Kejval, jez obsadil osmou pricku. Zaverecnou casovku na 50 km v Brne vyhral Thomas Liese z druheho celku Nemecka, o 14 sekund byl pomalejsi Wesemann a treti skoncil Bert Grabsch z prvniho nemeckeho tymu.

Kratce o pocasi:

V Ceske republice ma byt dnes oblacno, misty prehanky a bourky. Teploty mezi 21 az 25 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.