Zprávy pondělí, 19. ledna 1998

Zprávy 19.1.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy...

A nyní podrobněji:

Dnes jedndání o termínu a způsobu vypsání předčasných voleb

Další kolo jednání představitelů parlamentních stran o termínu a způsobu vypsání předčasných voleb se má dnes uskutečnit na pozvání předsedy Poslanecké sněmovny a ČSSD Miloše Zemana. Schůzka má mít stejný charakter jako obdobné jednání 11.ledna, jehož se zúčastnili předseda vlády Josef Tošovský a předsedové či místopředsedové ostatních stran zastoupených ve sněmovně. Na minulé schůzce se většina zúčastněných shodla na konání předčasných voleb v první polovině roku, ale strany se dosud nedohodly, jak k nim dospět.

Zasedání celostátní konference KDU-ČSL

Dnešní zasedání celostátní konference KDU-ČSL má určit termín stranických primárek, z nichž vzejdou kandidáti pro volby do Poslanecké sněmovny. Ty se zřejmě uskuteční už letos v červnu. Podle mluvčí lidovců Evy Rolečkové se bude celostátní konference zabývat i návrhem na svolání sjezdu ještě před předčasnými volbami.

Dnes budou oznámena jména oficiálních kandidátů na prezidentský úřad

Předsedové volebních komisí sněmovny a Senátu Robert Kolář a Bohumil Kulhánek dnes oznámí jména oficiálních kandidátů na úřad prezidenta republiky tak, jak byly v zákonné lhůtě 48 hodin přede dnem volby předloženy společné volební komisi obou parlamentních komor. Prezident bude volen na historicky první společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, která se uskuteční 20.ledna ve Španělském sále Pražského hradu.

Jednání o vstupu ČR do NATO

S českými politiky dnes bude jednat zástupce velitele spojeneckých sil NATO v Evropě Jeremy Mackenzie. Britský generál se sejde s ministrem obrany Michalem Lobkowiczem, náměstkem ministra zahraničních věcí Karlem Kovandou a předsedou senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaelem Žantovským. V úterý jej přijme předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas. Lobkowicz by měl podle svého mluvčího Milana Řepky informovat Mackenzieho o aktuálních úkolech resortu obrany, zvlláště pak o stavu příprav české armády na vstup do NATO.

Hlavním tématem dnešního jednání vládního výboru pro integraci do NATO má být zahájení procesu ratifikace České republiky do Severoatlantické aliance Česká diplomacie chce, aby ratifikační proces začal co nejdříve a s přistoupením země do aliance vyslovila souhlas ještě nynější sněmovna.

Hovory v Lánech

Prezident Václav Havel odmítl spekulace, že Hrad při sestavování nové vlády do ní pašoval své lidi. V nedělním pořadu Českého rozhlasu Hovory v Lánech prezident přirovnal rychlé sestavovaní vládního kabinetu Josefa Tošovského k velmi složité šachové hře a řešení z nouze. Vláda, která podle něj sice nebyla sestavena v podmínkách parlamentní demokracie obvyklým způsobem, vznikala v situaci, kdy politické strany nebyly schopny se domluvit. "Je to postup zcela regulérní, ale politicky neobvyklý, nestandardní, jak se dnes říká, ale když všichni standardní lidé selhali, co nám jiného zbývalo?," řekl Václav Havel.

Václav Havel by se mohl stát prezidentem již v prvním kole voleb

Prezident Václav Havel pravděpodobně obhájí své postavení v čele státu již v prvním kole prezidentských voleb. Při společném zasedání obou parlamentních komor na Pražském hradě, které bude 20. ledna prezidenta volit, by totiž podle předběžných odhadů mohl získat zhruba 170 z 281 hlasů - asi 121 poslanců a 47 senátorů. S jednotnou podporou nemůže Václav Havel podle všeho počítat od dvou největších politických stran. Především mezi poslanci a senátory ODS je řada lidí, kteří se netají svými výhradami vůči jeho osobě, a to zejména od nedávného Havlova projevu v Rudolfinu. V něm prezident ostře kritizoval styl minulé vlády, v níž měla ODS nejvíce ministrů.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Vlach vystoupil z ODS

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Vlach v neděli vystoupil z Občanské demokratické strany. Oznámil, že dopis s tímto sdělením předal předsedovi místního sdružení ODS České Budějovice Jiřímu Brůhovi. "V dopise jsem uvedl, že ukončením svého členství v ODS nereaguji jen na současnou situaci, ale i na usnesení výkonné rady ODS z 5. ledna, které vyzvalo členy názorové platformy k odchodu ze strany," prohlásil Vlach.

Zahraniční agentury k nově vzniklé Unii svobody

Vznik nové politické strany v České republice - Unie svobody - zaznamenaly také některé zahraniční agentury. Podle AFP to znamená nový políček pro Václava Klause, který byl ještě nedávno přesvědčen, že je nepominutelný pro vyřešení první vážné politické krize České republiky, která vyplynula z pádu vlády. Pro Klausova zapřisáhlého nepřítele Václava Havla, který si může být jist znovuzvolením 20. ledna k dalšímu pětiletého mandátu, bude Unie svobody naopak dalším spojencem proti Klausovi, zastánci ultraliberalismu, dodala francouzská agentura.

Agentura DPA označila novou českou stranu za formaci pravého středu. Uvedla, že nová strana vznikla ze zklamání části Občanské demokratické strany z Václava Klause. Poznamenala, že Unie svobody se stala stranou s třetím nejsilnějším počtem poslanců v parlamentu.

Na to, že dosud není jasné, kolik hlasů při očekávaných předčasných všeobecných volbách má naději Unie svobody získat, upozornila agentura AP. S odvoláním na "některé výzkumníky" uvedla, že Unie svobody se těší podpoře asi 10 procent voličů. Připomněla v této souvislosti, že pro získání křesel v parlamentu stačí v ČR pět procent odevzdaných hlasů.

Výkonná rada ODS Bohdana Dvořáka nepřemlouvala

Místopředsedkyně ODS Hana Benešová odmítla, že by členové výkonné rady strany na pátečním jednání přemlouvali bývalého místopředsedu Bohdana Dvořáka, aby před policií tajil informace o dopisech falešných sponzorů. Rada podle ní naopak Dvořákovi nabídla, aby se na vyšetřování záležitosti dále podílel. Benešová reagovala na slova člena výkonné rady Alexandra Tomského, podle něhož se Dvořák rozčílil, protože ho údajně bývalý hlavní manažer ODS Tomáš Ratiborský nutil podepsat dokument, podle něhož se v budově ODS nenacházejí žádné jiné písemnosti, než ty, které předal policii. Na výkonné radě však někteří členové uvedli, že četli tzv. darovací dopisy od tajemných sponzorů, které prý jsou stále v budově strany. Dvořák byl podle Tomského velice rozrušen a řekl, že okamžitě půjde na policii a všechno řekne, ale přemluvili ho, aby to nedělal, že to tak není.

Východiskem ze situace v úřednická vláda?

Prozatímní předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý by za řešení nynější politické situace pokládal vytvoření úřednické vlády, která Českou republiku dovede k předčasným volbám. Podle něj budou předčasné volby stejně zanedlouho a "jde jen o to, aby se situace dále nezhoršovala". Šéf poslanců ODS by si úřednický kabinet představoval tak, že v něm žádná z politických stran nebude mít své "výrazné politické osobnosti". Pokud jde o vládu Josefa Tošovského, která bude žádat o důvěru, podle Tlustého je již dnes jasné, že ODS tento kabinet nemůže "aktivně, ve smyslu plné podpory" podpořit. Podle něj je nyní otázkou, zda jeho strana umožní aspoň fungování této vlády.

Ivan Mašek vyzval k vytvoření nové pravicové vlády

Poslanec a zakladatel nové Strany konzervativní smlouvy Ivan Mašek vyzval v nedělním diskusním pořadu České televize Debata pravicové strany, aby se dohodly na vytvoření společné vlády, která by vydržela až do řádných voleb v roce 2000. Chce tak zabránit předčasným volbám, v nichž by podle jeho názoru byla předána moc do rukou sociální demokracie. Nynější vládu Josefa Tošovského obvinil, že uzavřela se sociální demokracií "špinavý kšeft" o tom, že výměnou za její podporu při hlasování o důvěře jí již letos v červnu předá moc. Za zásadní chybu pravice označil to, že po pádu vlády Václava Klause nebyla schopna dohodnout se na novém kabinetu.

Televizní diskuse dvou političek

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová (ODA) se domnívá, že pokud se v pondělí představitelé parlamentních stran nedohodnou na tom, že by vláda Josefa Tošovského měla dostat podporu, kabinet by měl vzít zpět svůj návrh zákona, který spojuje s vyslovením důvěry. "Měli bychom dál postupovat podle ústavních mechanismů, jaké Ústava nabízí," uvedla Parkanová v nedělním diskusním pořadu televize Nova.

Ve stejném pořadu ministryně Parkanová a její oponentka v diskusi senátorka a místopředsedkyně ODS Libuše Benešová označily za velmi nešťastné štěpení politické pravice, které dokládá vznik tří nových pravicově zaměřených stran minulý týden. Shodly se na tom, že žádoucí by byla integrace pravicových sil, neboť jinak se prostor pro pravicovou politiku velmi zúží.

Legislativní rada projednala zákon o utajovaných skutečnostech

Definovat a klasifikovat utajované skutečnosti a stanovit způsob prověřování osob, které s nimi přicházejí do styku, je účelem nového zákona, jehož návrh v neděli posoudila Legislativní rada vlády. Po jejím jednání řekl předseda rady, ministr Miloslav Výborný (KDU-ČSL). Zákon by podle jeho slov měla již ve středu schválit vláda a následující den by pak měl být postoupen Poslanecké sněmovně. Rada chce, aby jej sněmovna schválila ještě v tomto volebním období. Norma reaguje mimo jiné na neutěšený stav státní správy, kde je patrný častý únik tajných informací. Ministr Výborný to vysvětluje jednak malými organizačními možnostmi ministerstev a úřadů, ale také absencí jasných pravidel pro prověřování kompetentních osob.

Ministr Mlynář odsoudil žhářské útoky v Krnově

Za hnusné a zbabělé označil ministr a předseda Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Vladimír Mlynář dva pravděpodobně rasově motivované žhářské útoky, které se staly v noci z pátku na sobotu v Krnově na Bruntálsku. Při prvním žhářském útoku v Krnově utrpěla romská žena těžké popáleniny druhého a třetího stupně a jeden muž byl lehce zraněn. O hodinu později zapálil neznámý pachatel asi dva kilometry od místa prvního útoku osobní automobil. Ministr Mlynář ČTK řekl, že se případem budou zabývat nejen příslušné orgány, ale i on osobně. "Chtěl bych povzbudit příbuzné poškozených a požádat Romy, aby nebrali zákon do svých rukou," dodal ministr.

Měnový vývoj roku 1997 poznamenal deficit platební bilance

Měnový hospodářský vývoj ČR byl v prvním pololetí roku 1997 podstatnou měrou ovlivněn rostoucím deficitem běžného účtu platební bilance. Ten dosáhl v prvním čtvrtletí loňského roku téměř devíti procent hrubého domácího produktu, což je výjimečně vysoká hodnota i v mezinárodním měřítku. Vyplývá to z materiálu o měnovém vývoji v ČR za první pololetí roku 1997, který Poslanecké sněmovně předložila ke schválení Česká národí banka.

Pražské Jezulátko přicestovalo na Filipíny

Věrnou kopii Pražského Jezulátka přivezl na Filipíny ostravsko -opavský biskup František Lobkowicz, který ji oficiálně předal při nedělníní slavnostní mši v manilské katedrále do rukou tamního arcibiskupa kardinála Jaimeho Sina. Jak ČTK sdělila Česká biskupská konference, donace repliky Pražského Jezulátka je vrcholnou součástí "Českých dnů", které se nyní konají ve filipínském hlavním městě. V Manile se koná zároveň i výstava "šatníku" Pražského Jezulátka spojená s výkladem o vzniku a rozšíření úcty k tomuto symbolu dětství Ježíše Krista. Voskovou sošku v 16. století darovala mariánskému klášteru bosých karmelitánů v Praze paní Polyxena z Lobkowicz.

Týden modliteb za jednotu křesťanů

Celopražský ekumenický modlitební večer v rámci začínajícího Týdne modliteb za jednotu křesťanů se dnes uskuteční v římskokatolickém pastoračním středisku sv. Vojtěcha v Praze-Dejvicích. Setkání má podle Evangelického týdeníku vést kardinál Miloslav Vlk a kázáním poslouží předseda úzké rady Jednoty bratrské Ondřej Halama. Biblické texty, které jsou do 25. ledna základem témat pro jednotlivé dny celosvětově rozšířeného modlitebního týdne, připravila mezinárodní skupina jmenovaná nekatolickou Světovou radou církví a Papežskou radou pro jednotu křesťanů na základě návrhu Rady křesťanských církví ve Francii. Tento "ženevský" modlitební týden, tradičně využívaný především v římskokatolické církvi, navazuje na Alianční modlitební týden pořádaný počátkem ledna po celém světě již od minulého století Evangelickou aliancí.

V brněnském Mahenově divadle byly uděleny Ceny diváka 1997

Inscenace Rok na vsi autorů Aloise a Viléma Mrštíkových, uvedená na scéně Mahenova divadla v režii Zbyňka Srby, získala 126 hlasy Cenu diváka na rok 1997. Ve 14. ročníku této ankety bylo do konce loňského roku odevzdáno 207 platných hlasovacích lístků. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon převzal Igor Bareš. Jeho Raskolnikova v Dostojevského Zločinu a trestu ocenilo svým hlasem 53 diváků. Plaketu za ženský herecký výkon na scéně Mahenova divadla si odnesla Jana Janěková, kterou považuje za nejlepší 88 diváků v roli Vrbčeny z oceněného Roku na vsi.

Výstava litiny a smaltu

Použití výrobků z litiny a smaltu v domácnosti 18. a 19. století dokládá výstava, která je od víkendu přístupna v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Návštěvníkům nabízí především předměty z litého železa, ponejvíce umělecky zpracované. Zajímavá je i produkce plzeňské smaltovny Partelmus. Výstava, zapůjčená Národopisným muzeem Plzeňska, potrvá v Jílovém u Prahy do 29. března.

Ze sportu

Výsledky nedělního 40. kola extraligy ledního hokeje: Třinec - Pardubice 5:2, Plzeň - Sparta Praha 0:10, Opava - Vsetín 2:2, Litvínov - Kladno 7:1, Zlín - Vítkovice 3:0, Slavia Praha - Jihlava 2:2 a České Budějovice - Karlovy Vary 7:1. Tabulku vede Třinec s 54 body, před Vítkovicemi, které mají o dva body méně. O další bod zpět je třetí Vsetín. Předposlední Karlovy Vary mají na svém kontě 21 bodů a poslední Opava dosud nasbírala 19 bodů.

Soupeři českých fotbalistů v kvalifikaci pro mistrovství Evropy v roce 2000 budou týmy Skotska, Litvy, Bosny a Hercegoviny, Faerských ostrovů a Estonska. Rozhodl o tom nedělní los v Gentu, který rozdělil 49 přihlášených zemí do devíti skupin. Z nich si postup na závěrečný turnaj v Belgii a Nizozemsku zajistí přímo jen vítězové a jeden tým z druhého místa s nejlepší bilancí. Dalších osm mužstev z druhých příček čekají dodatečné zápasy o zbývající čtyři místa. Nový trenér reprezentace Jozef Chovanec se domnívá, že patříme k favoritům skupiny, avšak žádného ze soupeřů nepodceňuje.

Čeští tenisté úspěšně vstoupili do grandslamového turnaje Australian Open, dotovaného částkou 6,6 miliónů dolarů. Do druhého kola se v mužské soutěži probojovali šestý nasazený Petr Korda, Ctislav Doseděl a Daniel Vacek. Korda si ve čtyřech setech poradil se Španělem Albertem Portasem, Vacek vyřadil v pětisetovém boji Lleytona Hewitta z Austrálie a Doseděl postoupil po vítězství ve čtyřech setech nad Francouzem Arnaudem Boetschem. Mezi ženami se dařilo Adrianě Gerši, která ve třech setech přehrála Magdalenu Malejevovou z Bulharska. Vstup do turnaje se nevydařil Lence Němečkové, která ve dvou setech prohrála s Anne-Gaelle Sidotovou z Francie.

Skvělou formu má necelé tři týdny před začátkem olympijských her v Naganu český sdruženář Milan Kučera. Ukázal to v neděli vítězstvím v závodě Světového poháru ve francouzském Chaux-Neuve a potvrdil, že nedávné třetí místo z Schonachu a čtvrtá příčka z Ramsau nebyly náhodné.

Karel Loprais na českém kamionu Tatra dovedl úspěšně do konce své suverénní vystupování na trase jubilejního 20. ročníku Rallye Paříž-Dakar a počtvrté se v senegalské metropoli těšil z vítězství. Dominantní postavení kopřivnické Tatry potvrdil ještě třetím místem Milan Kořený.

Krátce o počasí

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy s přeháňkami deště nebo deště se sněhem. Teploty se pohybují mezi 2 až 6 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.