Zprávy pondělí, 2. října 1995

Vazeni posluchaci, u pondelniho vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

MV vysetruje unik informaci

Znacnou nevoli a poboureni vyvolal ve vedeni ministerstva vnitra unik informaci z tajneho spisu tykajiciho se kvetnove policejni razie v prazske restauraci U Holubu, konkretne zpravy o tom, ze inspekce ministra vnitra podezira v souvislosti se zasahem ctyri predni predstavitele resortu z trestneho cinu. Ministerstvo k zalezitosti narychlo svolalo na dnesni odpoledne tiskovou konferenci. Z dostupnych informaci vyplyva, ze vedeni resortu se nyni snazi vzniklou situaci rychle a radikalne vyresit.

Demonstranti blokuji JETE

Proti dalsim dvaceti ucastnikum blokady jaderne elektrarny Temelin, kteri kratce po 7 hodine spojeni retezy a trubkami znovu zablokovali vozovku pred vjezdem do arealu elektrarny v obci Brezi, smeroval dnes uz druhy zakrok policistu. Jeho cilem bylo na zadost vedeni a. s. CEZ - Elektrarna Temelin uvolnit vjezd na staveniste. Jeden z ucastniku blokady byl po zasahu prevezen sanitkou k lekarskemu osetreni.

Predstavitele statu navstivi cviceni NATO

Predseda vlady Vaclav Klaus, prezident Vaclav Havel a predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde navstivi postupne od utery do ctvrtka ve Vyskove ucastniky velitelsko-stabniho cviceni NATO Cooperative Challenge'95, ktere zacalo dnes rano a skonci ve ctvrtek odpoledne.

Rusko protestuje proti cviceni NATO v CR

Situace na Balkane a otazka rozsireni Severoatlanticke aliance na vychod nedovoluji Rusku zucastnit se velitelsko-stabniho cviceni NATO Cooperative Challenge'95, ktere se kona ve Vyskove. Nejmenovany predstavitel ruskeho ministerstva obrany uvedl, ze Rusko povazuje za nepripustne, ze puvodni pocet deseti zemi ucastnicich se cviceni byl bez vedomi Ruska zvysen na 14. Cviceni se navic ucastni vojaci clenskych zemi Partnerstvi pro mir, s jejichz zaclenenim do NATO Moskva nesouhlasi.

Obcane duveruji prezidentovi

Zatimco prezidentovi Ceske republiky duveruje 71 procent a vlade 53 procent obcanu, parlamentu pouze 24 procent respondentu. Vyplyva to z pruzkumu, ktery na prelomu srpna a zari uskutecnil Institut pro vyzkum verejneho mineni.

Podle pruzkumu jsou platove pozadavky lekaru spravne

Temer dve tretiny Prazanu, 60 procent, povazuji platove pozadavky lekaru za spravne, ale jen 29 procent se domniva, ze stavka je tou spravnou formou, jak je prosadit. Vyplyva to z pruzkumu, ktery uskutecnila v Praze spolecnost Dema.

Sport

Vcera pokracovaly dalsimi zapasy nejvyssi hokejove i fotbalove souteze. V prvni fotbalove lize se urodily tyto vysledky: Viktoria Zizkov-Boby Brno 4:0, Union Cheb-Kaucuk Opava 3:1, Sparta Praha-Svit Zlin 3:0, FK Jablonec-Sigma Olomouc 4:2, Viktoria Plzen-Slovan Liberec 2:0, SK Ceske Budejovice-Slavia Praha 2:3, Banik Ostrava-Petra Drnovice 5:3. Po devatem kole zatim tabulku vede Sparta Praha pred Libercem a Chebem a na sestupovych mistech figuruji Uherske Hradiste a Zlin. V osmem kole hokejove extraligy byly tyto vysledky: Vitkovice-Olomouc 1:1, Zlin -Vsetin O:2, Plzen-Sparta O:4, Slavia-Litvinov 3:5, Kladno-Brno 6:3, Ceske Budejovice-Pardubice 6:3 a Jihlava-Trinec 4:3.I v hokejove soutezi je v cele Sparta a za ni je Litvinov se Vsetinem, na poslednich mistech je Plzen a Brno.

Pocasi

A na zaver kratce o pocasi. V Ceske republice je dnes jasno az polojasno a denni teploty se pohybuji mezi 13 a 17 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Dalsi informace pro vas pripravila Renata Pratova.