Zprávy pondělí, 2. září 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Evelina Himalova. Na uvod jsou pripraveny zpravy:

A nyni podrobneji:

Zacal novy skolni rok

V prave zacinajicim novem skolnim roce do lavic poprve usedne vice nez 130 tisic zaku prvnich trid zakladnich skol. Na strednich skolach bude otevreno pravdepodobne pres 700 trid pro prvni rocniky. Pocet otevrenych prvnich rocniku je pritom znacne nizsi nez pocet strednich skol, protoze pres 114 tisic zaku nastoupi letos poprve po dvaceti letech povinne do devate tridy na zakladni skole. Zahajeni noveho skolniho roku se zucastni tradicne i prezident republiky Vaclav Havel.

Dohoda ODA s lidovci pri sestavovani prazske kandidatni listiny pro volby do Senatu

Na pomeru sesti ku ctyrem se dohodla Obcanska demokraticka aliance s lidovci pri sestavovani prazske kandidatni listiny pro volby do Senatu. Otazka pripadne spoluprace s jinymi subjekty zustane podle predsedy ODA Jana Kalvody otevrena jeste tyden, protoze v pristich dnech schvali konference strany navrzene kandidaty. Pripustil, ze nektere vyrazne osobnosti, ktere nejsou cleny ODA, budou navrzeny na kandidaturu za ODA.

Spoluprace KDU-CSL s jihomoravskou a severomoravskou organizaci ODA

Na spolupraci s KDU-CSL se shodly i jihomoravska a severomoravska organizace ODA. Nominace kandidatu za alianci do Senatu schvalily uz take vikendove stranicke oblastni konference v jiznich, severnich a vychodnich Cechach - tam kupr. pro volebni obvod Svitavy znameho zpevaka a architekta Pavla Bobka, pro obvod Pardubice prezidentku Ceske komise pro UNESCO dr. Jaroslavu Moserovou, byvalou velvyslankyni v Australii pred rozdelenim cesko-slovenske federace.

Vaclav Havel je sokovan krachem Kreditni banky Plzen

Prezident Vaclav Havel je sokovan krachem Kreditni banky Plzen, jejiz oficialni ztrata je temer l2 miliard korun. Uvedl to v pravidelnych rozhlasovych Hovorech v Lanech, prvnich po sve dovolene. Pozastavil se nad tim, jak mohla banka "takto podivne a dlouho hospodarit, a ze nikdo za to neni stihan". Podivil se rovnez duverivosti obcanu a dokonce Celni spravy a mestskych zastupitelstev, ktere zrejme proto, ze banka nabizela vyssi urok, sverili obecni penize, tedy penize obcanu prave ji. Byl by nerad, kdyby vec byla zahnana kamsi do autu a zustala nepotrestana jako desitky dalsich. Znamenalo by to zneverohodneni celeho naseho bankovniho systemu, rekl prezident.

Predseda Poslanecke snemovny Milos Zeman obvinil v cause Kreditni banky ministra financi

V cause Kreditni banky porusil ministr financi sve povinnosti v oblasti dohledu nad investicnimi fondy, nad pojistovnami, nad bankovni sferou a pri peci o hospodareni ministerstva. Toto obvineni vznesl v poradu "7, cili sedm dni" televize NOVA proti Ivanu Kocarnikovi predseda Poslanecke snemovny Milos Zeman. Ministr Kocarnik priznal chybu pri ulozeni dvou miliard korun Celni spravy do Kreditni banky. Odmitl vsak ostatni obvineni s tim, ze o situaci v bankach ma informace pouze Ceska narodni banka. Ministr se take vyjadril pro vysetreni ztraty Kreditni banky, avsak od profesionalu.

Zastupci odboru budou prosazovat splneni predvolebniho slibu Vaclava Klause o dvojnasobnem zvyseni prumerneho platu

Splneni predvolebniho slibu Vaclava Klause o dvojnasobnem zvyseni prumerneho platu do roku 2000 budou na zarijovem jednani tripartity prosazovat zastupci odboru. Podle jejich nazoru musi realny rust mezd pokracovat a vlada nema pravo takove zvyseni regulovat. V diskusnim poradu prvniho programu Ceske televize "Debata" to uvedl predseda Ceskomoravske komory odborovych svazu Richard Falbr. Podle byvaleho ministra hospodarstvi Karla Dyby zvyseni platu zavisi na momentalni situaci a inflacnim ocekavani.

Konec parlamentnich prazdnin

Ceskym poslancum konci pozvolna jejich priblizne mesicni parlamentni prazdniny. V praxi to znamena, ze organy Poslanecke snemovny uz nyni, v uvodu zari, obnovi svou obvyklou praci. Dnes, v pondeli, zacina tzv. poslanecky tyden, ktery ma zakonodarcum umoznit pravidelny kontakt s jejich volici v jednotlivych volebnich obvodech. Na poslanecky tyden navazou v pondeli 9.zari dva tydny vyhrazene pro zasedani parlamentnich vyboru.

CSSD zahaji v Parlamentu legislativni ofenzivu

Legislativni ofenzivu zahaji v tomto tydnu v Parlamentu Ceska strana socialne demokraticka. Podle predsedy Milose Zemana zacne poslanecky klub CSSD predkladat vsechny zakony, ktere se strana zavazala prosadit behem letosni volebni kampane.

Ustredni vykonny vybor CSSD odmita tvrzeni clena predsednictva sve strany Vaclava Zaluda

Ustredni vykonny vybor socialni demokracie odmitl predstavu clena predsednictva strany Vaclava Zaluda, ze CSSD podvedla sve volice. Podle Zaluda k tomu doslo pri hlasovani o duvere novemu kabinetu, kdyz socialnedemokraticti poslanci umoznili poslancum vladni koalice vyslovit duveru mensinove vlade tim, ze odesli z jednaci sine Poslanecke snemovny. Vedeni strany v nedeli jejich postup prakticky jednomyslne schvalilo. Zradu volicu by podle predsedy CSSD Milose Zemana znamenalo spis vytvoreni koalice s KSCM a Sladkovymi republikany.

Havel - k cesko-nemecke deklaraci

Schuzka prezidenta Vaclava Havla s jeho nemeckym protejskem 4.zari ve vychodoceske Policce na setkani ceske a nemecke mladeze s dokoncovanou cesko-nemeckou deklaraci bezprostredne nesouvisi, souvisi pouze neprimo: "Je to vyraz vule udelat neco pro to, aby nase sousedske vztahy byly co nejlepsi, " uvedl cesky prezident v pravidelnem nedelnim poradu pro Cesky rozhlas "Hovory v Lanech".

Sjezd bohemistu

Na tri desitky bohemistu privitala v nedeli Praha. Sjeli se na tradicni bohemisticky seminar, ktery pro ne uz poseste organizuje Obec spisovatelu. Ucitele cestiny, prekladatele a propagatori ceske kultury ve svete se na nem do patku 6.zari budou seznamovat s novinkami ceske literatury i zaludnostmi tohoto jazyka. Do Prahy prijal pozvani napr. rusky bohemista a vyznamny capkolog Oleg Malevic, slovinska basnirka Alenka Jesterle-Dolezalova, z USA pak Ivanka Robertsova.

Ostrava se stala sidlem ostravsko-opavske dieceze

Ostrava se stala sidlem ostravsko-opavske dieceze. Jejiho rizeni se v sobotu ujal nove jmenovany biskup Frantisek Lobkowicz pri slavnostni msi v rimskokatolickem katedralnim chramu Bozskeho spasitele. Novou cirkevni provincii zridil papez Jan Pavel II. letos v kvetnu a jmenovaci bullu na inauguracni slavnosti prednesl apostolsky nuncius Giovanni Copa.

Nove "Prazske noviny"

Novy denik s nazvem "Prazske noviny" si budou moci obyvatele Prahy kupovat od tohoto pondeli u novinovych stanku. List se stava nastupcem "Dobreho vecerniku", jehoz posledni cislo vyslo 23.srpna. Na vydavani Prazskych novin se bude podilet redakce byvaleho vecerniku. Podle informaci od jeho redaktoru je jednim z duvodu zmeny ve vydavani listu snaha odstranit zavadejici nazev. Noviny totiz byly v poslednim obdobi denikem, ale v jejich titulu bylo stale obsazeno slovo "vecernik".

Srpnova bilance Prazske paroplavby

Temer sedm tisic kilometru urazila v srpnu plavidla Prazske paroplavebni spolecnosti, ktera prepravila 23 000 pasazeru. CTK to rekl prazsky radni Michael Hvizdala s tim, ze letosni plavebni sezona se stejne jako v poslednich ctyrech letech obesla bez urazu nebo plavebni nehody. Nezanedbatelnou cast pasazeru tvori cizinci, kteri maji priblizne osmdesatiprocentni podil na panoramatickych okruznich plavbach.

Pokrten novy osobni automobil Skoda Octavia

Novy osobni automobil Skoda Octavia pokrtil vcera vecer na Staromestskem namesti v Praze premier Vaclav Klaus. Vuz pak byl primo na miste predan zastupci SOS detskych vesnicek. Na domacim trhu se Octavia objevi v listopadu a do konce roku jich ma Skodovka dodat 5000. Vaclav Klaus jako kmotr Octavie ji take popral vse nejlepsi na jeji zivotni draze.

Informace ze sportu:

Ve tretim utkani Svetoveho poharu prohrali v sobotu hokejiste CR v Garmisch Partenkirchenu s Nemeckem necekane vysoko 1:7 a neprobojovali se do zaverecnych boju v zamori. Autorem jedine nasi branky byl Jagr.

Fotbalovym vysledkem 1:1 skoncilo v Liberci pratelske hokejove utkani mistniho Stadionu se Slavii Praha.

Prvni fotbalova liga mela vcera na programu zbyvajici zapasy ctvrteho kola. Opava hrala v Olomouci 1:1, zizkovska Viktoria remizovala s Hradcem Kralove take 1:1, Liberec porazil Plzen 1:0, Brno deklasovalo Drnovice 4:1, Sparta prohrala v derby s Bohemmians 3:4 a Ceske Budejovice se rozesly s Jabloncem bez branek. Utkani Karvina - Banik Ostrava bylo pro nezpusobily teren odlozeno.

Vysledky peti zapasu druhe fotbalove ligy: Lazne Bohdanec - Dukla Praha 2:0, Lerk Prostejov - Uherske Hradiste take 2:0, Vitkovice - Trinec 1:1, Prerov - Usti nad Labem 1:1 a Frydek-Mistek - Chrudim 0:0.

Pavel Benc z Dukly Liberec byl nejrychlejsi v behu na koleckovych lyzich v ramci kontrolnich zavodu reprezentantu CR v behu na lyzich v Jablonci. Trat 15 km zabehl za 37:15 min. , z zen byla v krosu nejrychlejsi Lucie Samkova z SKP Jablonec.

Basketbalistky IMOSu Zabovresky obsadily treti misto v silne obsazenem mezinarodnim turnaji Eurostar ve Francii. V boji o treti pricku Brnanky porazily Ateny 90:82.

Ceskeho reprezentanta Pavla Burane zastavil na mistrovstvi sveta v drahove cyklistice v Manchesteru v kategorii sprint jednotlivcu ve ctvrtfinale American Marty Nothstein, ktery vyhral dve ze tri jizd. Na ceste do ctvrtfinale Buran obsadil seste misto ve druhem kole a stejne tak ve tretim, kde byl jeho souperem Svycar Roger Furrer. Cesky olympionik dosahl ve druhem kole casu 10,936, ve tretim 11,898 a ve ctvrtfinale 11,182.

Ve dvanactem zavodu serialu mistrovstvi sveta silnicnich motocyklu o Velkou cenu San Marina v Imole obsadil Jaroslav Hules na Honde v dramatickem zavodu do 125 kubickych centimetru 13.misto. Dosahl tim sveho nejlepsiho umisteni v serialu mistrovstvi sveta. Zavod vyhral Japonec Tokudemo na aprilii.

Nasi reprezentanti Miroslav Simek a Jiri Rohan si na mistrovstvi Evropy ve slalomu na divoke vode v kategorii C2 po bezchybne jizde bez jedineho kontaktu s brankou vybojovali stribrne medaile. V kategorii K1 skoncil Lubos Hilgert sesty.

Ceske tenistky se v prvnim kole Svetove skupiny souteze druzstev Fed cupu utkaji s hrackami Nemecka v jejich prostredi. Rozlosovani se uskutecnilo v ramci posledniho grandslamoveho turnaje v roce US Open v New Yorku. CR tuto soutez vyhrala uz petkrat.

Nase Petra Langrova ukoncila svou pout poslednim granslamovym turnajem v roce US Open ve tretim kole, kdyz nestacila na rakouskou tenistku Judith Wiesnerovou a prohrala hladce 2:6, 0:6.

Predpoved pocasi pro dnesni den: Prevazne zatazeno, teploty se budou pohybovat kolem 19 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.