Zprávy pondělí, 20. března 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel bude dnes propuštěn z nemocnice

Prezident Václav Havel má dnes po téměř týdenním léčení opustit Ústřední vojenskou nemocnici v Praze-Střešovicích a pokračovat v domácí léčbě. Nedělní rentgen plic i laboratorní vyšetření dopadly dobře a lékaři ukončili léčbu antibiotiky. Na pracovním programu se prezident ještě domluví s lékaři, na tento týden zatím nic naplánováno nemá. Prezident se od úterý léčil v nemocnici ze zánětu průdušek. Lékaři ještě v polovině týdne uvažovali o prezidentově propuštění z nemocnice v pátek.

Podle ministra Jana Kavana bude úřadovna FBI v České republice otevřena přibližně do roka

Ministr zahraničí Jan Kavan soudí, že americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) by mohl svoji úřadovnu v České republice otevřít přibližně do jednoho roku. Současně upozornil, že tomu musí předcházet velmi složitá schvalovací procedura ve Spojených státech amerických. Podle Kavana půjde o poměrně malou kancelář s přibližně deseti lidmi. Jejím hlavním úkolem bude spolupracovat s příslušnými orgány české policie, předávat zkušenosti a případně organizovat semináře. Ministr zahraničí zdůraznil, že pracovníci úřadovny FBI se nezúčastní žádného konkrétního vyšetřování v České republice a nebudou o to ani žádáni. Ministr nepochybuje, že otevření kanceláře FBI bude pro Českou republiku výhodné. Jak uvedl, bude příležitostí k získání zkušeností od organizace, která má dlouholeté zkušenosti s potíráním hospodářské kriminality.

Předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost a bývalý velvyslanec České republiky v USA Michael Žantovský v neděli novinářům řekl, že o otevření úřadovny FBI v České republice se uvažovalo už dříve. "Je to v podstatě vždy rozhodnutí amerického ministerstva spravedlnosti, kterému FBI podléhá, a amerického ministerstva zahraničí, a v těch předchozích úvahách k tomu rozhodnutí nikdy nedošlo," uvedl Žantovský.

Poprvé se o otevření úřadovny FBI v České republice zmínila šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová při nedávné návštěvě Prahy. Ministryně vyjádřila naději, že FBI bude schopna otevřít svoji českou úřadovnu nejpozději v tomto roce.

Michael Žantovský chce, aby se Česká republika kvůli Čečensku obrátila na mezinárodní soud ve Štrasburku

Předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský v neděli navrhl ministru zahraničí Janu Kavanovi, aby Česká republika zahájila proces u mezinárodního soudu ve Štrasburku kvůli porušování lidských práv v Čečensku ruskými vojáky. Ministr Kavan by však takovou iniciativu považoval za "nepřiměřenou". Oba to uvedli v diskusním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní". Jak řekl Michael Žantovský, mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Human rights watch zdokumentovala popravy čečenských civilistů ruskými jednotkami. "To je důvod, aby Česká republika společně s dalšími zeměmi zahájila proces podle úmluv Rady Evropy u mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku," dodal senátor. Ministr Kavan ale míní, že omezit aktivitu České republiky na jeden takový aspekt by bylo nepřiměřené. Česká republika podle něj podporuje všechny možnosti politického řešení konfliktu a Rada Evropy i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) k tomu poskytují dostatečný prostor.

Ministr Kavan ani senátor Žantovský nevědí o silách rozvracejících českou policii

Šéf české diplomacie Jan Kavan ani předseda senátního výboru pro zahraničí a bezpečnost Michael Žantovský nevědí nic o tom, že by v České republice byly "temné síly" mající zájem o destabilizaci významných policejních složek. V nedělním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní" tak reagovali na obavy prezidenta Václava Havla. Kavan s Žantovským jsou nicméně zajedno v tom, že práci všech složek policie je nutné zefektivnit a zlepšit. Ministr zahraničí rovněž senátora Žantovského ujistil, že vláda rozhodně nehodlá tyto policejní útvary rušit.

Prezident Havel po nedávných návštěvách Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Útvaru pro boj s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou nabyl přesvědčení, že v zemi existují síly, které mají zájem na destabilizaci těchto dvou policejních složek. Prezident se také pozastavil nad tím, že ministr vnitra Václav Grulich a premiér Miloš Zeman hodnotí oba elitní policejní útvary odlišně. Havel následně zadal Bezpečnostní informační službě tajný úkol týkající se aktuální bezpečnostní situace státu.

ČNB má podle Vlastimila Tlustého rozsáhlé kompetence bez příslušné odpovědnosti

Předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Vlastimil Tlustý (ODS) je přesvědčen, že Česká národní banka (ČNB) má rozsáhlé kompetence, které nejsou doprovázeny přiměřenou odpovědností. "Je to orgán, který sám sobě stanovuje řadu věcí, stanovuje si sám rozpočet, stanovuje sám platy svých zaměstnanců a nikomu se vlastně nezodpovídá," řekl Tlustý v nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne". Česká národní banka je podle něj kromě své nezávislosti plně nekontrolovatelná ve věcech, které by měly podléhat kontrole ostatních ústavních institucí. To je hlavní prostor, který by měla využít novela zákona o ČNB, dodal Vlastimil Tlustý.

Problém České národní banky je třeba strukturovat do tří oblastí. Nejdůležitější by měl být bankovní dohled, potom měnová politika a vnitřní hospodaření. Po skončení nedělní televizní diskuse České televize "V pravé poledne" to řekl náměstek ministra financí Ivan Mládek s tím, že bankovní dohled je činnost, která neskončí ani vstupem České republiky do měnové unie, který se plánuje v roce 2008 a kdy ČNB přestane dělat měnovou politiku. "Dohled nad bankami, které působí na území České republiky, z ní nikdo nesejme a bude ho muset dělat dlouhodobě. Nehledě na to, že už dnes je měnová politika do značné míry předurčena mezinárodními trhy a možnosti ovlivňování jsou relativně malé. Proto diskuse o měnové politice a jejích možnostech trochu připomínají bouři ve sklenici vody," vysvětlil Ivan Mládek.

Andorrský premiér položil věnec k soše svatého Václava v Praze

Premiér Andorrského knížectví Marc Molné položil v neděli, na závěr svého pobytu v České republice, věnec u sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí, aby tak projevil úctu českému národu. Poté odcestoval do Barcelony. Andorrský host jednal v Praze s nejvyššími ústavními činiteli a navštívil Karlovu univerzitu, kde dostal pamětní medaili. Po pátečním jednání s premiérem Milošem Zemanem Molné řekl, že Andorra může spolupracovat s Českou republikou při úsilí o přistoupení k Evropské unii.

Katoličtí biskupové odsoudili zadržování mezd zaměstnancům

Za nemorální a zavrženíhodné označili katoličtí biskupové chování představitelů některých českých podniků, kteří zadržují mzdy svých zaměstnanců. Uvádí se to v pastýřském listu čteném na druhou postní neděli při bohoslužbách v katolických kostelích v českých zemích. Dopis upozorňuje na zvětšující se sociální nespravedlnost v zemi a vyjadřuje solidaritu nejpočetnější církve s těmi, jichž se tato nespravedlnost nejbolestněji dotýká. Jako další závažné sociální problémy současnosti katoličtí biskupové uvádějí především nezaměstnanost a nedostatek bytů pro mladé rodiny. V této souvislosti vyzvali k "bratrštějšímu životu", k respektování univerzálně platných mravních principů, jako je poctivost, spravedlnost, dodržování smluv, smysl pro čest, úcta k právům druhých, solidarita, důstojná kultura práce a odpovědnost za svěřené vlastnictví.

Asociace základního školství se obává dopadů reformy veřejné správy na vzdělávání

Obavy z dopadů reformy veřejné správy na vzdělávání vyjádřili na nedělní tiskové konferenci zástupci Asociace základního školství, jejíž třetí valná hromada jednala od pátku v Praze. Poslanci totiž před deseti dny schválením zákona o kompetencích svěřili krajům pravomoci, které jim umožní rozhodovat, jak bude v dané oblasti školství vypadat. Pokud zákon schválí Senát, bude ministerstvo školství od začátku příštího roku prosazovat svou vůli jen pomocí zákonů. Různá síla regionů může způsobit, že v jednotlivých oblastech republiky bude představa o vzdělávání rozdílná, uvedl prezident asociace František Tomášek, který označil reformu veřejné správy za překotnou a ne zcela domyšlenou. "Jde o to, aby kvalita a vzdělávací systém vůbec nebyly ohroženy názory menšího celku, to znamená regionu," uvedl. V nových podmínkách by podle něj měl vzrůstat zejména význam profesních pedagogických asociací.

Srbové zadržovali sedm českých vojáků působících v Kosovu

Srbové v sobotu na administrativní hranici Kosova a Srbska zadrželi a po několika hodinách propustili sedm českých vojáků působících v Kosovu v rámci mezinárodních sil KFOR. ČTK to sdělil podplukovník Vladimír Palán z generálního štábu české armády s tím, že všichni Češi jsou v pořádku a jsou zpět u svých jednotek. Srbové zadrželi vojáky z české průzkumné roty za sněhové vánice na srbské hranici, která je špatně značena. Propustili je mezi 21:30 a 22:00 SEČ.

Mluvčí KFOR podplukovník Henning Philipps řekl, že Češi se ztratili a nechtěně překročili demarkační linii. Jeli v obrněném voze podél hranice oddělující Kosovo od zbytku Srbska. Zadrženi byli poblíž vesnice Merdare u silnice spojující Prištinu a Bělehrad. Henning Philipps podotkl, že Češi byli v hornatém terénu, kde je těžké se orientovat. V případě českých vojáků, kterých je nyní v rámci KFOR 179, se podle dostupných informací jedná o první podobný incident.

STEM: S úřadem ombudsmana souhlasí téměř dvě třetiny českých občanů

Podle Střediska empirických výzkumů (STEM) souhlasí s úřadem ombudsmana téměř dvě třetiny českých občanů. Zákon, pro který český právní řád užívá označení veřejný ochránce práv, nabyl účinnosti počátkem března. Podle průzkumu STEM zpochybňují praktický smysl nové instituce voliči Občanské demokratické strany, levicově orientovaní lidé zase počítají, kolik peněz bude nová instituce stát. Zavedení úřadu ombudsmana obhajují především mladí lidé, protože věří v jeho nezávislost na současných institucích. Ty jsou podle nich příliš navzájem propojeny, vzdalují se od občana a poskytují mu málo šancí dovolat se svých práv.

Sofres-Factum: Třetině lidí působí přechod ze zimního na letní čas problémy

Poruchy spánku, únavu, potíže s orientací v čase, somatické a psychické potíže mívá každý třetí občan České republiky při přechodu ze zimního na letní čas. Tři pětiny lidí naopak podle průzkumu Sofres-Factum, zpracovaného exkluzivně pro ČTK, nemívají se změnou času problémy. Letní čas začne už za týden, kdy se v neděli 26. března hodinové ručičky v 02:00 posunou o hodinu dopředu.

V České republice byl od roku 1979 zaváděn šestiměsíční letní čas. Vládní vyhláškou je od roku 1996 zaváděn letní čas na sedm měsíců. Česká republika tak reagovala na směrnici Evropské unie a Evropského parlamentu.

České dráhy jsou čtvrtým největším nákladním dopravcem v Evropě

S loňskou přepravou 82 miliónů tun nákladu jsou České dráhy čtvrtým největším železničním přepravcem na evropském kontinentu. ČTK to sdělil vrchní ředitel divize obchodně provozní Českých drah Jaroslav Kocourek. První místo v evropské nákladní přepravě zaujímají německé DB Cargo s ročním objemem 270 miliónů tun. Následují polské PKP s přepravou přibližně 175 miliónů tun a francouzské SNCF-Fret se 130 milióny tun přepraveného nákladu za rok.

V Brně skončily Mezinárodní veletrhy spotřebního zboží

Za účasti 721 firem z 20 zemí skončily v neděli na brněnském Výstavišti Mezinárodní veletrhy spotřebního zboží. Organizátoři odhadují, že je navštívilo 60 tisíc platících návštěvníků. Novinkou byl Mezinárodní veletrh zdraví, sportu a zdravého způsobu života Medsport. Největší ze šestice akcí byl Mezinárodní veletrh nábytku Domo, v jehož rámci se poprvé představila Italská nábytkářská federace.

V pražském Kině 64 U hradeb skončily Dny evropského filmu

Snímkem italského režiséra Bernarda Bertolucciho Obležení skončila v neděli večer v Kině 64 U hradeb pražská část sedmého ročníku Dnů evropského filmu. Organizátoři této prestižní filmové přehlídky, která od pondělí do 29. března pokračuje v Brně, jsou se zájmem filmových fanoušků zatím spokojeni. "K sobotní půlnoci jsme evidovali přes dvanáct tisíc platících diváků, přičemž hlediště byla v průměru obsazena z poloviny," řekla na dotaz ČTK Eva Kačerová z festivalového sekretariátu. Dny evropského filmu nabídly pražskému publiku 33 snímků z produkce 15 členských a osmi nečlenských zemí Evropské unie. Třiadvacet z nich mělo českou premiéru, polovinu této produkce podpořil evropský fond Eurimages. Českou tvorbu zastupovala Kachyňova Hanele, Brabcovo Kuře melancholik a sedm krátkých snímků.

Ze sportu:

Výsledky 21. kola fotbalové Gambrinus ligy: České Budějovice - Sparta Praha 1:4 Brno - Teplice 2:1 Bohemians Praha - Jablonec 2:0 Ostrava - Opava 2:2 Hradec Králové - Viktoria Žižkov 0:0 Liberec - Drnovice 0:0 Blšany - Olomouc 1:0 Utkání Slavia Praha - Dukla Příbram se hraje v pondělí.

Tabulku po neúplném kole vede Slavia Praha před Spartou Praha, třetí jsou Drnovice a poslední příčka patří Jablonci.

Ve druhém čtvrtfinále play off hokejové extraligy vyhrál Vsetín nad Českými Budějovicemi 6:3. V sérii vede 2:0 na zápasy a jen jedna výhra mu stačí k postupu do semifinále. Srovnáno na 1:1 na zápasy je naopak mezi Třincem a Plzní, která na třineckém ledě vyhrála 3:1.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Převážně polojasno až oblačno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti a místy sněžení, v nížinách déšť se sněhem nebo déšť. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia, na horách kolem nuly.

Tolik zprávy Radia Praha.