Zprávy pondělí, 20. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Reakce na složení vlády premiéra Miloše Zemana

Za neúspěšného socialistického nebo postsocialistického ředitele podniku" označil předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus označil budoucího ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Podle Klause, který dnes v rozhovoru pro Český rozhlas kritizoval členy budoucí vlády České strany sociálně demokratické, hodlá Grégr zavádět v ČR "vylepšené centrální plánování". Klaus podrobil kritice i budoucího ministra zahraničních věcí Jana Kavana. Podle něj budou Kavanovy problémy, zejména předlistopadová aféra se zadržením zásilky exilových tiskovin určených pro československý disent, "dělat obrovské potíže doma i ve světě". Za "mimořádně úsměvnou" považuje Klaus skutečnost, že v budoucí vládě sociální demokracie nezasedne žádná žena. "Vždycky jsme byli(ODS) kritizováni za nedostatek žen, takže já čekal, že sociální demokracie si vezme za vzor sociální demokracie západní Evropy a povinně tam zařadí několik žen. A je vidět, že to všechno byla jen slova, slova, slova," řekl Klaus v rozhovoru pro Český rozhlas.

Předseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Josef Lux nehodlá komentovat složení nové vlády, které v sobotu zveřejnil premiér a předseda sociálních demokratů Miloš Zeman. Překvapen je pouze tím, že ČSSD nenavrhla do své vlády žádnou ženu.

Místopředseda Unie svobody Petr Matějů je znepokojen tím, že ve vládě sociálních demokratů je navržen na místo ministra zahraničí Jan Kavan a na nejvyšší post resortu vnitra Václav Grulich.

Bývalí šéfové Bezpečnostní informační služby a Služby pro odhalování korupce a závažného hospodářské trestné činnosti Stanislav Devátý a Jan Šula zase mají strach z nominace Jaroslava Bašty na post ministra bez portfeje.

Dvojicemi ministrů a vicepremiérů, jejichž kompetence se překrývají, premiér a předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman předchází nebezpečí rozkolu ve straně, tvrdí politolog Oskar Krejčí. Kdyby uspokojil pouze frakci, kterou má raději, tak ostatní by rozbili stranu, řekl Krejčí v rozhovoru pro ČTK. Klíčovým problémem je podle něj ekonomika.

Rozpočet na 1999 bude podle Pavla Mertlíka konstruován jako deficitní

Sociálně-demokratická vláda bude pravděpodobně sestavovat rozpočet na rok 1999 jako deficitní. V neděli v pořadu televize Prima to prohlásil Pavel Mertlík, nastupující vicepremiér Zemanovy vlády zodpovědný za hospodářskou politiku. Proti pasti deficitního rozpočtu se postavil jeho diskusní oponent odstupující ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl. Odsoudil také avizované zvyšování mezd státních zaměstnanců. Finanční prostředky budou podle něj spotřebovány neefektivně a nebudou využity pro konkrétní investice.

Pavel Mertlík v televizi Prima dále řekl, že pokud bude menšinové vládě ČSSD systematicky bráněno plnit její program, kabinet odstoupí. Odstupující ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl (Unie svobody) nepřímo naznačil, že bude-li jeho strana spolu s lidovci chtít vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, budou potřebné hlasy ve sněmovně hledat u komunistů. Upozornil však, že s nimi Unie nebude spolupracovat.

Lidovci a Unie svobody, které mají ve sněmovně dohromady 39 hlasů, přičemž k návrhu na hlasování o nedůvěře vládě je potřeba 40, by museli hledat potřebné hlasy jedině u KSČM. Poslanci ODS jsou totiž vázáni smlouvou s ČSSD, že takové hlasování nepodpoří.

Akce "čisté ruce" dopadne pro ODS podle jejího senátora Kondra dobře

Akce sociální demokracie "čisté ruce" proti ekonomické kriminalitě a korupci dopadne pro Občanskou demokratickou stranu podle jejího senátora Milana Kondra dobře. Uvedl to v nedělním pořadu soukromé televize Nova "Sedm, čili sedm dní". Odstupující ministr financí a poslanec Unie svobody Ivan Pilip pokládá akci "čisté ruce" za rozumný plán, pokud jeho cílem bude skutečně omezení korupce a boj proti hospodářské kriminalitě.

Právě, aby celá prověrka nebyla vykládána jako snaha po politické či stranické pomstě, pozval premiér Miloš Zeman do své vlády nestraníka, dosavadního předsedu Nejvyššího soudu Otakara Motejla.

Největší chybou bylo podle Lubomíra Zaorálka předčasné zrušení povodňové komise

Největší chybou při odstraňování škod po loňských katastrofálních záplavách bylo, že Ústřední povodňová komise ukončila práci dříve, než ji dokončila. V nedělním pořadu České televize "V pravé poledne" to řekl předseda severomoravské organizace České strany sociálně demokratické poslanec Lubomír Zaorálek. Další chybu minulých vlád vidí v tom, že se Česká republika nestala součástí sociálního fondu Rady Evropy, který by jí umožnil získání další pomoci.

Rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř v pořadu pochválil okamžitou humanitární pomoc postiženým i první reakce vlády. V dlouhodobém řešení problému však podle něj vláda selhala, protože nedokázala vytvořit průhledný systém ekonomické sanace škod.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Ivan Langer si je naopak stoprocentně jistý, že by se následky škod nepodařilo plně odstranit, i kdyby se stát činil sebevíc. V České televizi trval na tom, že kromě vlády jsou odpovědná i zastupitelstva obcí a sami poškození.

Železničáři vítají nového ministra, "hodní" však nebudou

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek uvítal rozhodnutí premiéra a předsedy ČSSD Miloše Zemana obsadit funkci ministra dopravy a spojů Antonínem Peltrámem. Ani této vládě a ani tomuto ministrovi ale železničáři nemohou podle Jaromíra Duška slíbit, že budou "odteďka hodní". Třecí plochy mezi nimi určitě budou, odborový předák však doufá, že bude snahou obou stran, aby jich bylo co nejméně a aby se jednáním odstranily. Připomněl, že se nyní na dráze vyjednává o zvýšení mezd vzhledem k vyšší inflaci, než očekávala kolektivní smlouva. Možnost "zaskřípání" proto podle Duška hrozí už za dva měsíce.

WoodCommerz: Žádná vláda by neměla být odsuzována předem

Nominovaní ministři do vlády Miloše Zemana nejsou neznámé osobnosti a jejich názory a představy o řízení příslušných resortů byly prezentovány v médiích. "Samotná vláda přichází do už rozběhnuté situace v ekonomice, kdy plnění některých obecně uznávaných cílů bude komplikované, což by však bylo komplikované pro každou vládu," uvedl pro ČTK analytik společnosti WoodCommerz Radomír Jáč. Žádná vláda by podle něj neměla být hodnocena a tím spíše odsuzována předem. Vláda ČSSD bude čelit komplikované situaci v Parlamentu, kde nebude mít většinu a stálou podporu. Řada věcí je ale v rukou samotné vlády - například cenové deregulace, privatizace bank a distribučních společností, řekl Radomír Jáč. Upozornil ale, že řadu avizovaných věcí asi kabinet nebude v nejbližší době schopen naplnit (mj. zvýšení platů lékařů a učitelů). Vysvětlil, že schopnost plnit tato předsevzetí bude limitována zdroji, jež vláda bude mít k dispozici.

Standardy EU budeme muset převzít a dále rozvíjet

Standardy Evropské unie budou muset středoevropské a východoevropské státy převzít a zapracovat do svých právních systémů, nikoli však jako neměnné konstanty, ale jako normy, které se budou dále vyvíjet a o nichž se bude vést i poté kritická diskuse. Shodli se na tom účastníci dvoudenní víkendové konference o vstupu středoevropských zemí do Evropské unie a dopadu tohoto kroku na jejich azylovou politiku. O závěrech konference v neděli informoval ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Pavel Tychtl. Podle něj budou závěry zapracovány do tzv. pozičního dokumentu nevládních organizací ve střední, východní a západní Evropě, sdružených v rámci Evropské rady pro uprchlíky a exulanty a středoevropského fóra nevládních organizací, které se zabývají uprchlíky. Jak dodal, už nyní existuje hrubá verze dokumentu. Na podzim by měl být kompletně připraven a poskytnut ministerstvům i médiím.

Na konferenci, nad níž převzal záštitu místopředseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jan Krámek (ODS), se ve Valdštejnském paláci setkali zástupci nevládních organizací z Velké Británie, Finska, Itálie, Rakouska, Maďarska, České republiky, Polska, Rumunska, Bulharska a Litvy. Konferenci pořádaly Organizace pro pomoc uprchlíkům a Evropská rada pro uprchlíky a exulanty. Jan Krámek vyjádřil naději, že akce přispěje k většímu porozumění českých občanů pro situaci lidí, kteří se ocitli v tísni, když museli opustit svou vlast a připomněl, že tisíce emigrantů z bývalého Československa našly své nové domovy na Západě.

V Brně začne další ročník Letní školy slovanských studií

Letní škola slovanských studií začne 25. července na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Informovala o tom ředitelka školy Eva Rusínová. Smyslem akce je podle ní zlepšit český jazyk, mluvnici i další jazykové znalosti jejích účastníků. Na letošní už 31. ročník letní školy je přihlášeno 135 studentů z 27 zemí, mezi nimiž nechybí například zástupci z USA, Japonska, Kamerunu či Iráku. Účastníky jsou stipendisté ministerstva školství, Masarykovy univerzity, Kabinetu češtiny pro cizince filozofické fakulty a také studenti, kteří si výuku i pobyt platí sami. Kurz probíhá formou intenzivní výuky od pondělí do soboty. Studenti jsou rozděleni do deseti skupin podle stupně pokročilosti. Po dopolední výuce následuje doplňkový program, mimo jiné jazykový a literární seminář, cvičení české výslovnosti a na večerní hodiny jsou připraveny projekce filmů české produkce. Program je doplněn exkurzemi do Moravského krasu, Třebíče, Telče, Prahy a prodejní výstavou knih.

Helsinský výbor chce zjistit stav lidských práv ve věznicích

Český helsinský výbor navrhl počátkem července generálnímu ředitelství Vězeňské služby novou formu spolupráce při monitorování lidských práv obviněných a odsouzených ve výkonu vazby a trestu. Projekt se opírá o dotazníkové anonymní šetření určitého vzorku vězeňské populace, který se vyjádří k podmínkám vazby a trestu. Informaci zveřejnilo na své internetové stránce Středisko sociální prevence Hlavního města Prahy. Materiál má být dále statisticky zpracován, konzultován s vedoucími pracovníky generálního ředitelství, a poté s ním bude podle záměrů helsinského výboru seznámena veřejnost. Od projektu se mimo jiné očekává, že potvrdí i známé problémy českého vězeňství, plynoucí z neutěšené ekonomické situace a podpoří jeho požadavky týkající se materiálního zabezpečení. Zpráva Českého helsinského výboru má být též poskytnuta parlamentu a vládě.

Vzpomínka na Olgu Havlovou

Do pražského kostela Nejsvětějšího Salvátora si v neděli večer přišli věřící a blízcí vzpomenout na první prezidentovu ženu Olgu Havlovou. Katolický kněz Tomáš Halík poukázal na to, že mše se koná v době, kdy se všichni derou k moci, a připomněl, že když Olga Havlová dostala moc, začala ji využívat ve prospěch bezmocných. Mše se měla původně konat při příležitosti nedožitých pětašedesátých narozenin Olgy Havlové, na základě prosby prezidentovy druhé ženy Dagmar byla spojena i se vzpomínkou na jejího otce Karla Veškrnu, který zemřel ve středu ve věku nedožitých 79 let.

Poslední rozloučení s otcem prezidentovy manželky Dagmar Havlové Karlem Veškrnou se uskuteční dnes v 15:00 v Obřadní síni v Brně-Židenicích. Veřejného pohřbu se podle informací prezidentské kanceláře zúčastní i prezident Václav Havel.

"Plastikové" v New Yorku

Na 200 posluchačů si v sobotu večer přišlo do newyorského klubu The Irving Plaza poslechnout legendu českého undegroundu The Plastic People of the Universe, kteří vystoupili na americké půdě poprvé. "Plastiky" americkým posluchačům, mezi nimiž bylo ale hodně lidí s českými a slovenskými kořeny, "představil" prezident Václav Havel. Skupina totiž přivezla záznam, na němž prezident oceňuje své hudební přátele. Na koncert se přijel z Washingtonu podívat také velvyslanec ČR v USA Alexandr Vondra.

Vyznamenáni američtí starostové českého původu

Unikátní pocty se v neděli dostalo na dvaceti starostům nebraských měst a obcí, které spojuje jediné - příjmení českého původu. Na 35. výročním českém festivalu ve Dwightu je uctila místní Americká legie, která rok co rok vyznamenává důležité osobnosti. Letos mezi nimi byli Brian Váša z Big Springs, Joe Novotný z Dilleru, Lawrence Mašek z Valparaisa, Darell Bárta ze Sumneru, Russ Karpíšek z Wilbergu a ještě další. V předvečer slavnosti organizátor festivalu Alfred Nováček v listu Lincoln Journal Star uvedl, že celkově narazil v seznamu činitelů nebraských místních správních rad na 40 českých jmen. Všichni jejich nositelé byli pozváni na slavnost do Dwightu, který čítá 227 obyvatel, z nichž mnozí mají české kořeny.

Czech Voice of Cleveland

Každou neděli dopoledne na rozhlasových vlnách vysílá v ohijském Clevelandu a jeho okolí "Czech Voice of Cleveland". Joe Kocáb vysílá prostřednictví dvou místních komerčních stanic a informuje o tom, co se děje v české krajanské komunitě. "Jsou to takové noviny v éteru," říká Kocáb. Pořad je v angličtině. Sám Kocáb, příslušník třetí generace přistěhovalců, napůl Čech, napůl Slovák, již česky moc nerozumí a stejně tak by čeština dělala potíže mnohým z těch, kdo se v oblasti Velkého Clevelandu dnes hlásí k českým kořenům. Kolik jich je? Některé prameny hovoří o 12.000, Kocáb počítá všechny jakoukoli měrou spojené s českým původem a uvádí tak vysoké číslo 100.000. Říká, že většina Čechů přišla na přelomu století z oblastí kolem Písku a Tábora.

Skončil Dvořákův festival

Te Deum v neděli večer zakončilo pátý ročník hudebního festivalu Dvořákova Nelahozeves. Závěrečný program se - podobně jako před měsícem úvodní koncert - konal v Praze, ostatních dvanáct zaznělo mezitím ve skladatelově rodišti na Mělnicku. Dvořákovo Te Deum a Rodrigův Aranjuezský koncert uvedl ve Smetanově síni Symfonický orchestr Českého rozhlasu se sólisty a s Pražským filharmonickým sborem.

Vzpomínka na Jiřího Schelingra

Více než dvanáctihodinovým hudebním maratónem si o víkendu na 1200 příznivců převážně rockové hudby připomnělo v areálu letního kina v České Skalici na Náchodsku památku Jiřího Schelingra při druhém ročníku hudebního memoriálu pojmenovaném po tomto hudebníkovi.

Rekordní kolekci slivovice hodnotili ve Velké nad Veličkou

Rekordních 2337 pálenek hodnotilo v neděli 150 degustátorů v 65 komisích ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku při přípravě v historii alkoholu největšího Mezinárodního koštu slivovice, který se zde koná od soboty 25. července bez přestávky až do půlnoci 26. července. "A to ještě 50 vzorků dodali majitelé po uzávěrce přihlášek," prohlásil ředitel soutěže Vladislav Jarošek s tím, že pořadatelé uvažují o zapsání své sbírky do Guinnessovy knihy rekordů. Letošním unikátním objevem byla lízátková kořalka, vyrobená z odpadu při výrobě dětských lízátek. Nejvíce je v kolekci zastoupena švestková, meruňková, jablečná a hrušková pálenka, ale nechybí ani banánová, jeřabinová a broskvová.

Brankář Hašek se stal členem pivního klubu litovelského pivovaru

Olympijský vítěz a nejlepší hokejový brankář světa Dominik Hašek se v sobotu večer při návštěvě Pivovaru Litovel stal čestným členem jeho pivního klubu, který sdružuje příznivce pěnivého moku. "České pivo mám rád a i v Americe si jej kupuji, i když tam ho lze hůře sehnat. Doporučuji ho i svým spoluhráčům v Buffalu," řekl Hašek novinářům v litovelském pivovaru poté, co sklenicí piva zapil krajíc chleba s pravými olomouckými tvarůžky. "Syrečky jím poprvé v životě a strašně mi zachutnaly," přiznal se hokejista. Dominik Hašek se společně s Jaromírem Jágrem a dalšími sportovci a umělci zúčastnil na kurtech v nedalekém Prostějově sobotního tenisového turnaje osobností.

Ze sportu:

Po sedmnácti utkáních skončila vítězná série české tenistky Jany Novotné. Světová dvojka prohrála v semifinále exhibičního turnaje v Mahwahu s Jihoafričankou Coetzerovou 3:6 a 6:7.

Čeští dráhoví cyklisté získali na mistrovství světa juniorů v Havaně bronzové medaile ve stíhacím závodě družstev na čtyři kilometry.

Čeští slalomáři na divoké vodě získali na mistrovství světa juniorů v rakouském Loferu tři tituly světových šampionů a jedno třetí místo. Lukáš Přinda vyhrál soutěž singlkanoistů, Hana Pešková byla nejlepší mezi kajakářkami. Třetí zlato přidaly kajakářky Hana Pešková, Marie Řihošková a Petra Semerádová v závodě hlídek. Bronz si z Rakouska veze deblkanoe Martin Rašner a Jan Hošek.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až skoro jasno. Teploty mají vystoupit až na 34 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.