Zprávy pondělí, 21. června 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

A nyní podrobně:

Složení vlády je pravomocí premiéra, shodli se zákonodárci ČSSD

Personální obsazení kabinetu je podle poslanců a senátorů vládní ČSSD výlučně v kompetenci premiéra Miloše Zemana, který jediný může rozhodovat o případných výměnách ministrů. Zákonodárci vládní ČSSD proto na nedělním závěrečném jednání vládních i parlamentních představitelů strany nedali Zemanovi v otázce změn ve vládě žádná doporučení. "Poslanecký klub respektuje nezadatelné právo ministerského předsedy tyto záležitosti řešit ve své pravomoci," řekl novinářům ministr vnitra Václav Grulich.

Špičky sociální demokracie diskutovaly o dosavadní činnosti vlády při reformě veřejné správy, výsledcích akce "čisté ruce" i o přípravách státního rozpočtu na příští rok. V sobotu čelní představitelé ČSSD včetně svého předsedy Zemana přiznali, že jejich strana plní některé své předvolební sliby pomalu či nedostatečně.

Poslanci ČSSD během víkendového setkání schválili usnesení, v němž souhlasí se zvýšením počtu volebních krajů z nynějších osmi až na 36. Ministr Grulich toto rozhodnutí označil za "prakticky maximální konsensus" poslanců, protože podle něj jen jeden člen klubu se zdržel hlasování. Poslanci tak vytvořili toleranci k jednání o 14 nebo 36 volebních krajích, upřesnil. Cílem je vytvořit v tomto státě stabilnější politický systém, odmítl Grulich diskuse o výhodnosti některé ze zvolených variant pro ČSSD.

Sedmdesát procent lidí by si přálo většinový volební systém

Většina českých občanů podporuje zavedení většinového volebního systému. Podle průzkumu Střediska emipirických výzkumů 'STEM) by si takový systém přálo určitě 17 procent a spíše 53 procent respondentů. Spíše proti zavedení tohoto systému bylo 22 procent a určitě proti osm procent dotázaných osob. Většinový volební systém se přitom podle STEM těší značné podpoře občanů už dlouhou dobu. Jeho podpora souvisí s tím, že lidé požadují osobní odpovědnost zvoleného poslance vůči svým voličům.

Z nedělní debaty na televizi NOVA

Místopředseda ODS Miroslav Macek pokládá za rozumné sobotní rozhodnutí poslanců ČSSD doporučit vedení strany, aby sociální demokraté uzavřeli s ODS dohodu počítající s vytvořením až 36 krajů pro volby do Poslanecké sněmovny. Místopředsedkyně sněmovny a sociální demokracie Petra Buzková je naopak přesvědčena, že by její strana takovou změnu navrhovat neměla. "Tato jiná volební geometrie by nemusela být pro ČSSD právě tou nejlepší a já si myslím, že to do značné míry může svědčit i o prostupnosti politické scény," uvedla.

Místopředseda ODS Miroslav Macek ani místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková neočekávají, že by premiér Miloš Zeman po roce změnil personální složení vlády. Podle Macka tak neučiní proto, že by rozčílil zájmové skupiny, podle Buzkové proto, že vláda plní volební program. Jedinou chybou vlády podle Buzkové je, že nedokázala vyvolat v občanech očekávání, že se situace zlepší, Buzková očekává zlepšení ve třetím čtvrtletí. Macek se jako stínový ministr zdravotnictví ODS pozastavil nad tím, že lidé, kteří nejsou spokojeni s programem vlády ČSSD, chtějí vyměnit ministra zdravotnictví Ivana Davida. Osobně soudí, že zdravotnický program vlády je špatný a přinese vedlejší nepříjemné účinky, a tak je podle Macka jen dobře, že ve vládě je ministr, který není schopný tyto změny provést. Vláda podle Buzkové sliby v zásadě plní, rezervy má v popularizaci toho, co všechno už splnila. To je podle ní jedna z příčin nárůstu preferencí komunistické strany, což vidí jako nebezpečí pro demokracii. Macek na to řekl, že ČSSD a komunisté jsou spojité nádoby, co jedné ubude, dostane druhá.

Sociální demokraté uzavřou koalici s ODS jen v případě, že by zemi hrozil chaos, v každém jiném případě je koalice těchto dvou stran vyloučena. Shodli se na tom místopředsedkyně ČSSD a Poslanecké sněmovny Petra Buzková a místopředseda ODS Miroslav Macek. "Velká koalice ČSSD a ODS by byla reálná za jediného předpokladu, kdyby ekonomická situace byla tak špatná, že by vzbuzovala takové sociální a politické problémy, že už by to bylo na hranici chaosu. Pak je povinnosti velkých stran politicky se dohodnout a něco udělat," řekl Macek.

Strany, které mohly za vyvolání komunálních voleb, si nepomohly

Politické strany a sdružení, které odstoupením svých zástupců z obecních zastupitelstev vyvolaly sobotní komunální volby, si v nich příliš nepomohly a naopak mandáty ztratily. Tradičně se i v těchto komunálních volbách uplatnili nezávislí kandidáti případně ve spojení s tradičními politickými stranami, kteří získali podle dostupných informací stovku křesel. Z parlamentních stran se nejlépe umístila ODS se 47 mandáty před KSČM '29 mandátů), ČSSD '24 mandátů), KDU-ČSL '23 mandátů) a Unií svobody 'pět mandátů).

Sobotní volby v Českých Budějovicích nezměnily příliš rozložení sil v tamním zastupitelstvu. ODS, která odstoupením svých 16 zastupitelů a všech náhradníků volby vyvolala, získala 16 mandátů a ve srovnání s výsledkem loňských řádných voleb však jedno křeslo ztratila. Naopak o dvě křesla posílili komunisté, kteří skončili s osmi mandáty druzí.

Počet zaměstnaných v ČR v letech 1990-1998 je o devět procent nižší

O devět procent se v roce 1998 snížil celkový počet zaměstnaných osob v České republice ve srovnání s rokem 1990. Z jednotlivých odvětví se největší pokles zaměstnanců projevil v těžebním průmyslu a v zemědělství, nejvýraznější zvýšení počtu zaměstnanců i přes meziroční snížení v loňském roce zaznamenalo peněžnictví a pojišťovnictví. Vyplývá to z materiálu Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí 'VÚPSV) "Vývoj hlavních ekonomických a sociálních ukazatelů ČR 1990- 1998", který má ČTK k dispozici.

Milan Knížák nevyloučil kandidaturu do Senátu za ODS

Profesor Akademie výtvarných umění a její bývalý rektor Milan Knížák zcela nevyloučil možnou kandidaturu na senátora za ODS v letošních doplňovacích volbách v Praze. V pořadu televize Prima Nedělní partie však upozornil, že ho ještě nikdo neoslovil. "Pokud by mé šance - a to by si ODS měla zjistit - byly reálné, tak bych to vzal," řekl Knížák, který loni neúspěšně kandidoval do Senátu za ODS na Berounsku. O tom, že je údajně jedním z horkých kandidátů za ODS na senátorské křeslo v Praze, se prý dověděl v sobotu z televize.

Křeslo senátora za Prahu 1 se uvolnilo úmrtím Václava Bendy. ODS má zatím pět kandidátů pro doplňovací senátní volby, jejich jména však dosud zůstávají tajemstvím.

V brněnské diecézi připravují změnu správního členění

Brněnská diecéze bude z rozhodnutí katolického biskupa Vojtěcha Cikrleho nově uspořádána a počet děkanství snížen z nynějších 37 na 20, a to od 1. července na zkušební dobu do konce roku 2000. ČTK o tom informovala mluvčí biskupství Martina Jandlová. Připomněla, že tato změna správního členění diecéze bude první po 103 letech. "S klesajícím počtem kněží a tím i obsazených farností bych si přál, aby novým uspořádáním byla zjednodušena administrativa diecéze a zlepšena komunikativnost," uvedl k tomu Cikrle. Hlavně by si však přál, aby větší počet kněží v jednotlivých děkanátech umožňoval lepší vzájemnou spolupráci a rozvinutí osobních charismat kněží pro vytvoření "děkanátní rodiny".

Manifestační jízdy Prahou se zúčastnilo pět desítek cyklistů

Zhruba pět desítek mladých lidí s koly se v neděli odpoledne sešlo na Tylově náměstí v Praze 2 na manifestační jízdě Prahou. Cyklisté tak chtěli upozornit na neúnosnou hustotu automobilové dopravy v hlavním městě a s ní spojené problémy. Účastníci manifestační jízdy se na náměstí sjeli na kolech horských i obyčejných a pětice mladíků tam dokonce přijela na unikátním "pětikole". Akce byla řádně ohlášena úřadům i dopravnímu inspektorátu pražské policie. Policisté také kolonu kol provázeli a zabezpečovali jí volný průjezd městem.

Aktivisté Greenpeace v plavkách lobbovali za sluneční energii

Na výhody solární energie v neděli na Karlově mostě kolemjdoucí upozorňovali aktivisté hnutí Greenpeace. Oblečeni jen do plavek předvedli také solární elektrárnu, která podle mluvčího Greenpeace Václava Vašků dodávala zdarma proud do místní elektrické sítě. "Propagace čisté solární energie je součástí aktivit Greenpeace na ochranu klimatu. Solární energie a další obnovitelné zdroje, jako například vodní a větrná energie, totiž neprodukují oxid uhličitý a nepřispívají ke globálnímu oteplování," podotkl Vašků. Nedělní akce na podporu solární energie je podle něj součástí mezinárodního turné Greenpeace, které začalo v březnu na Maltě a pak pokračovalo po Španělsku a Francii. Greenpeace s elektrárnou navštíví ještě Brno, Olomouc a Opavu.

V ČR žije 1500 vzácných čápů bílých, péče o ně je prý dostatečná

V České republice žije ve více než 1100 zjištěných hnízdech téměř 1500 vzácných čápů bílých. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů ochránců přírody, kteří se shodují v tom, že v zemi je péče o tento druh vzácných ptáků dostatečná. Největším nebezpečím pro tyto čápy jsou podle Mojmíra Vlašína z brněnské ekologické poradny Veronica umělé provazy, s nimiž se svazuje sláma. Dodal, že čápi často hnízdí v okolí lidských obydlí a na venkově se z nich mnohdy stává místní atrakce. O jejich hnízda je ale nutné se starat a vybírat z nich právě nebezpečné předměty. Nejvíce čapích hnízd v ČR evidují ekologové na Hodonínsku, na Břeclavku a Novojičínsku.

Romské kapely z pěti zemí uzavřely festival Respect

Romské kapely z pěti zemí uzavřely v neděli vpodvečer koncertem na terase Jízdárny Pražského hradu čtyřdenní program festival etnické hudby a world music Respect'99. Vedle četných sond do cikánské muziky bylo od čtvrtka na programu také předvedení japonského tance butoh a hudby kočovníků z Mongolska, Alžírska a Mali. "Atmosféra byla skvělá, přišlo nejméně sedm set lidí," řekl ČTK Borek Holeček z pořádající agentury. Druhý ročník festivalu podle něj splnil účel. Letošní program doznal jediné změny, když nemoc překazila účast polské skupiny Kroke hrající repertoár židovských klezmerů. "Domníváme se, že cesta kontaktu živelné hudby s evropskou vzdělaností je jednou z nejúčinnějších prevencí proti rasovým třenicím a příkladnou výchovou k toleranci," uvedli pořadatelé před letošním ročníkem.

Koncerty na náměstí Míru předznamenaly Evropský den hudby

Více než stovka lidí různého věku si přišla v nedělním slunečním odpoledni na náměstí Míru poslechnout vystoupení Městského dechového orchestru Františka Kmocha z Kolína, provázené mažoretkami Srdíčko. Orchestr odpoledne zahájil sérii hudebních produkcí, které předznamenaly pondělní oslavy Evropského dne hudby. Večer si naplánovaly vystoupení česká jazzová kapela New Silence a anglický Saxofon Choir, své umění se rozhodli předvést také kytarista Radim Hladík a písničkář Jaroslav Hutka. "Je to zcela nekomerční záležitost, muzikanti tady vystupují a pro veřejnost je to zdarma. Celý princip festivalu je v tom, že muzika neláká lidi do sálu, ale jde za lidmi tam, kde se běžně pohybují. Mají tak možnost potkat různé žánry, na které by si třeba ani nekoupili vstupenky," řekla ČTK hlavní pořadatelka festivalu v ČR Zdeňka Kukalová.

Osvětlení zámku Hluboká nad Vltavou bylo kompletně dokončeno

Osvětlení zámku v Hluboké nad Vltavou, který je považován za jedno z nejkrásnějších šlechtických sídel v Čechách, bylo o tomto víkendu kompletně dokončeno. Zatímco v první etapě, která byla završena v srpnu 1995, byla osvětlena Alšova jihočeské galerie, přední část zámku a dolní část zahrady až k oranžerii, nyní byl rozsáhlý projekt dokončen a iluminace tak zvýrazňuje celý památkový objekt. Slavnostní osvětlení zámku, který patří k nejnavštěvovanějším v zemi, je společným projektem společností Jihočeská energetika a Electricité de France. Celkem si vyžádal asi 2,5 miliónu korun, přičemž investorem bylo město ve spolupráci se sponzory.

V Teplicích zakládají novou tradici: aukce výtvarných děl

Premiéru bude mít v lázeňském městě Teplicích v sobotu 26. června aukce výtvarných děl. František Erbert, který aukci povede za teplickou výstavní síň Auxilium, ČTK řekl, že zájemcům nabídne 40 výtvarných děl od 13 severočeských a středočeských umělců v celkové hodnotě 298.600 korun. Při sobotní aukci budou kromě jiných nabízena díla Aleny Kartákové, Karla Bořeckého a Heleny Ambrosové. Účastnický poplatek je 150 korun, vstupné pak 30 korun. Výstavní síň Auxilium počítá letos v Teplicích ještě s jednou aukcí uměleckých děl, a to 23. října.

Slavnost Kutnohorské stříbření přilákala tisíce návštěvníků

Druhý den gotických slavností Královské stříbření, která poosmé symbolicky otevřely turistickou sezónu v Kutné Hoře, v neděli zahájila "stříbrná" mše v chrámu svaté Barbory. Tisíce diváků ani letos neodolaly lákavé nabídce vrátit se do minulosti a zažít atmosféru, kterou královské město dýchalo právě před 600 lety. Žánrové scénky, historická hudba a tance, bitky měšťanů a horníků, turnaje a především přítomnost krále Václava IV. s chotí Žofií a dvorem pomáhaly navodit atmosféru, kterou autorka scénáře slavností Světlana Kršáková letos zasadila do roku 1399. Jako vyvrcholení slavností naplánovali pořadatelé noční pochodňový průvod městem za zvuku bubnů a píšťal. Pod rouškou tmy, která skryje znaky současnosti, se tak v záblescích ohňů alespoň na okamžik do Kutné Hory vrátil středověk.

A ještě krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.