Zprávy pondělí, 21. prosince 1998

A nyní podrobně:

Ministerstvo zahraničí přijalo zprávu o ukončení operace Pouštní liška s ulehčením

Ministerstvo zahraničních věcí s ulehčením přijalo zprávu o ukončení vojenských akcí vůči Iráku tak, aby nenarušily měsíc Ramadán. To by totiž podle mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila bezpochyby vzbudilo krajně negativní reakci celého islámského světa. "Věříme, že irácké vedení a prezident Saddám Husajn osobně nyní bezpodmínečně obnoví spolupráci se zbrojními inspektory OSN, což je jediná spolehlivá cesta k ukončení sankcí mezinárodního společenství vůči Irácké republice," řekl ČTK Aleš Pospíšil. O detailnějších výsledcích zásahu spojenců bude podle něj americký velvyslanec v Praze ministerstvo informovat příští týden.

Ministerstvo zahraničních věcí je se zastupitelským úřadem v Bagdádu ve spojení a mluvčí Pospíšil ujistil, že všichni čeští občané jsou v pořádku a ani český majetek nebyl poškozen. Drobnou úhonu utrpěl podle něj pouze v sobotu 19. prosince majetek českého zastupitelského úřadu v syrském Damašku, kdy několik tamních demonstrantů při útoku na britskou radu proniklo rovněž na pozemek českého velvyslanectví. "Je třeba ale zdůraznit, že nešlo o akci namířenou vůči ČR," dodal Aleš Pospíšil.

Demonstranti požadovali v Praze stažení amerických jednotek ze Zálivu

Okamžité stažení všech amerických jednotek z Perského zálivu a ukončení sankcí proti Iráku požadovalo v neděli před americkým velvyslanectvím v Praze zhruba padesát převážně arabských demonstrantů s transparenty a iráckými vlajkami. Demonstranti odsuzující jak režim Saddáma Husajna, tak i vojenský zásah Spojených států a Velké Británie proti Iráku, třímali transparenty s hesly "Zrušte sankce", "Stop US terorism" a jiné. Protestní shromáždění svolané Socialistickou solidaritou se obešlo bez incidentů a demonstrace byla asi po půl hodině ukončena. Organizátoři avizovali další protest v lednu. "Žádáme po vládě ČR, aby vyjádřila místo pochopení ostrý protest proti agresi ze strany Spojených států a Británie," uvedla mimo jiné ve svém prohlášení Socialistická solidarita.

Martin Krafl: Prezident Havel nevěděl o nezákonných lustracích ÚDV

Mluvčí kanceláře prezidenta Martin Krafl trvá na tom, že prezident Václav Havel nevěděl o lustracích kandidátů na státní vyznamenání, které na žádost kancléře Ivana Medka prováděl Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV). Martin Krafl tvrdí, že se kancléř měl několikrát v minulých letech neoficiálně obrátit na tehdejšího ředitele ÚDV Václava Bendu s prosbou o radu týkající se bezúhonnosti kandidátů na státní vyznamenání. V době, kdy Benda už ředitelem úřadu nebyl, se na něj podle jeho slov kancléř Medek neobracel.

Senátor a bývalý ředitel ÚDV Václav Benda médiím řekl, že dvakrát oslovil prezidenta, aby ho upozornil na případ bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka, o kterém věděl, že je na seznamu lidí, kteří mají být vyznamenáni. Zilk vyznamenání nedostal kvůli podezření ze spolupráce se Státní bezpečností. Podle Krafla se ale Benda s prezidentem setkal pouze jednou letos v říjnu v Lucerně na neformální oslavě narozenin prezidentova bratra Ivana Havla. "Během několika vteřin podal Václav Benda panu prezidentovi nesrozumitelné kusé informace týkající se státních vyznamenání," řekl ČTK Krafl. V té době už Václav Benda ÚDV nešéfoval a údaje, které prezidentovi poskytl, nesouvisely s jeho kontakty s Ivanem Medkem, doplnil.

Ivan Medek byl nečekaně z funkce kancléře odvolán k 31. prosinci. Jeho odchod z místa, na kterém jej nahradí bývalý ředitel České televize Ivo Mathé, ale nemá souviset s aférou okolo udělování státních vyznamenání.

Prezident Havel natočí dnes novoroční projev

Po týdnu domácího léčení virózy se už prezident Václav Havel chystá do práce. Dnes natočí svůj novoroční projev a poté si na Pražský hrad pozval premiéra Miloše Zemana 'ČSSD). Vánoční svátky a Nový rok už Václav Havel se svou ženou Dagmar oslaví v teplých krajích.

Ministerstvo zahraničí začalo podle televize Nova prověřovat ambasády

Generální inspekce ministerstva zahraničí začala prověřovat chod některých českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Uvedla to v sobotu česká soukromá televize Nova. Na českých velvyslanectvích v Záhřebu, Petrohradě a Sofii se totiž podle Novy objevily nejasnosti v hospodaření. Televize uvedla, že ministerstvo obdrželo na českého velvyslance v Chorvatsku množství anonymních udání týkajících se jeho činnosti. Podle dokumentu platilo údajně ministerstvo velvyslanci více peněz na vzdělání dětí, než na kolik měl právo. V Petrohradu mají zase inspektoři prošetřovat údajné zneužití diplomatického postavení. Podle Novy vyvolala akce "Čisté ruce" v resortu zahraničí mezi pracovníky Černínského paláce vlnu vzájemných udání.

Richard Falbr vyzval vedení České spořitelny k odstoupení

K odstoupení celého současného vedení České spořitelny vyzval v neděli předseda Českomoravské konfederace odborových svazů 'ČMKOS) a senátor Richard Falbr. Za nepřijatelné označil v pořadu televize Nova "7 čili sedm dní" situaci, aby se po sanaci "jelo dál" bez vyvození osobní odpovědnosti. Vláda na svém středečním zasedání schválila konkrétní seznam pohledávek České spořitelny v objemu přibližně 10,5 miliardy korun, které budou vyvedeny do státní Konsolidační banky. Richard Falbr odmítl názory, podle kterých byla spořitelna v době ekonomické transformace pod politickým tlakem, který ji nutil poskytovat i nevýhodné úvěry. "Konkrétní lidé udělali konkrétní chyby.... A za chyby se musí platit," dodal. Krok vlády považuje za správný a jedině možný.

Česká ekonomika je na tom podle mluvčího ČNB nyní lépe než před dvěma lety

Ekonomika postupně zvolňuje tempo tvorby HDP už od konce roku 1994, bohužel současně s tím rostla v české ekonomice prudce poptávka. Protože však ekonomika nebyla schopna spotřebu pokrýt, zvětšoval se prostor pro dovozy a ekonomika se dostala do zásadní nerovnováhy. Té byla přítrž učiněna komplexně až "balíčky" počátkem roku 1997. Ekonomika je proto nyní v poněkud lepší situaci než před dvěma lety. Mluvčí České národní banky 'ČNB) Martin Švehla to uvedl v nedělním pořadu České televize "V pravé poledne". Od té doby se, jak připomněl, snížil deficit obchodní bilance a běžného účtu platební bilance, což však nebylo jen přičiněním české ekonomiky, ale i poměrně silnou poptávkou po českém vývozu a prudkým poklesem cen komodit, které se do ČR dováží. Poměrně razantně se také podařilo utlumit domácí poptávku a byla dosažena lepší rovnováha mezi nabídkou a poptávkou v ekonomice. Podařilo se také zavést určité systémové změny či vylepšení.

Martin Švehla nevyloučil přijetí určitých rozhodnutí na bankovní radě

Mluvčí centrální banky Martin Švehla nevyloučil přijetí určitých rozhodnutí na úterním mimořádném zasedání Bankovní rady ČNB. Odmítl však uvést podrobnosti k programu jejího jednání s tím, že je důvěrný. Švehla to uvedl v pořadu České televize "V pravé poledne". Jak dodal, projednávání situační zprávy o měnovém vývoji se přitom očekává až na dalším pravidelném zasedání koncem ledna. Nelze však podle něho vyloučit, že banka situaci a nové ukazatele posoudí a vyjádří na ně svůj názor.

České věznice se potýkají s kapacitními problémy

Na jednoho uvězněného připadá v českých věznicích v průměru 3,5 metru čtverečních ubytovacích ploch, což svědčí o přeplněnosti těchto zařízení. Ze statistik, které Vězeňská služba poskytla ČTK, vyplývá, že kapacita věznic pro odsouzené je překročena o 18 procent a vazebních věznic o 10 procent. V České republice je nyní uvězeněno 22.302 lidí. Generální ředitel Vězeňské služby Jiří Malý nedávno veřejně označil situaci ve vězeňství za "víc než soudek s prachem". Příčiny tohoto jevu vidí v nedostatečném početním stavu personálu, v jeho nízkých platech, v nedostačujících kapacitách věznic a v nízké zaměstnanosti vězňů. Jiří Malý vidí řešení této situace v částečné privatizaci vězeňství, které by umožnilo, aby se zaměstnanci vězeňské služby věnovali pouze dozoru nad vězni a ostatní by bylo v kompetenci podnikatelů.

Premiér Miloš Zeman se přestěhoval do Kramářovy vily

Reprezentační Kramářovu vilu na Hradčanech obývá od konce minulého týdne premiér Miloš Zeman. Informaci potvrdil ČTK vedoucí Úřadu vlády Karel Březina, který páteční stěhování zajišťoval. Vládní vila, která doposud sloužila především k reprezentačním účelům, by se napříště měla stát sídlem českých premiérů. Ministerský předseda má v jednom křídle nedávno rekonstruovaného domu obývat pětipokojový byt. Jeho vybavení Miloš Zeman podle dřívějšího Březinova vyjádření ovlivnit nemohl, protože bylo koncipováno i pro příští premiéry.

Poslanci tráví Vánoce tradičně, místo kapra občas preferují řízek

Kýženými chvílemi odpočinku budou letošní Vánoce pro většinu poslanců, kteří chtějí sváteční chvíle věnovat převážně svým rodinám. Dárky pro ty nejbližší ale hodlají nakoupit téměř až na Štědrý den. Dříve to totiž nestihli.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross 'ČSSD) každý rok koupí jednoho zabitého a jednoho živého kapra; toho jde s manželkou pustit do řeky. Na méně šťastném kaprovi si pak doma pochutnají. Štědrý den stráví poslanec se ženou a s dcerou, během svátků by ale rád navštívil příbuzné po celé republice.

Idylicky stráví doma v Olomouci svátky i další místopředseda sněmovny Ivan Langer. "Dárečky budu kupovat, stromeček budu zdobit, jinak budu ležet, spát, číst knížky, dívat se na pohádky v televizi a pojídat bramborový salát, který si udělám," popsal ČTK místopředseda sněmovny i ODS. Kapra ale zabíjet nebude, to u Langerů obstarává babička.

Vladimír Mlynář 'US) stráví Vánoce se ženou a dětmi, kterým přenechá dívání se na pohádky. Také on nakoupí dárky až těsně před 24. prosincem a štědrovečerní večeři stráví u rodičů své ženy. "Tam bývá ohromné množství příbuzných, takže kapra zabije někdo z nich," tvrdí Mlynář. Sám dává přednost řízku.

Lidovecký poslanec Vilém Holáň je v názoru na oslavu Vánoc konzervativní "jako v politice". "Doma, s klasickou večeří, s klasickou půlnoční," těší se Holáň, který bude doma v Ostravě s manželkou. "Obyčejně taky za člověkem chodí vnoučata nebo my jdeme za nimi," dodal Vilém Holáň.

Čeští vojáci SFOR oslavili pravoslavného Mikuláše

I přes vzdálenost mnoha stovek kilometrů, která je dělí od jejich domovů a rodin, vojáci českého kontingentu SFOR v Bosně nezapomněli, že sváteční období spojené s odchodem starého a příchodem nového roku patří především dětem. Skupina pro styk s veřejností českého mechanizovaného praporu SFOR společně s vedením základní školy "Mladen Stojanovič" v obci Ljubija, která je pod patronátem našich vojáků, uspořádala pro místní děti mikulášskou besídku - "Den dědy Nikoly", informoval ČTK tiskový a informační důstojník českého kontingentu v misi SFOR kapitán Vladimír Lukovský.

Česká Europalia nadále vítězí vážnou hudbou

Dvakrát se v minulém týdnu nadšeně tleskalo české hudbě v bruselských kostelích. Půlroční festival Europalia'98 - Česká republika tak dobře zapadl do předvánoční nálady v belgickém hlavním městě. Vánočními koncerty se s ním také v příštích dnech rozloučí - do půli ledna zůstanou otevřeny už jen některé výstavy.

Rožnovský skanzen předvedl unikátní živý Betlém

Živý Betlém neboli vánoční lidovou hru na motivy biblického Evangelia svatého Matouše "Když panna Maria po světě chodila" po oba víkendové dny ve skanzenu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm předvedlo 80 účinkujících. V Dřevěném městečku skanzenu tak připravili příchozím ojedinělou podívanou. Podle pořadatelů bylo hodinové vystoupení součástí vánočního programu Valašského muzea a na výjimečnosti získalo mimo jiné i účinkováním živých zvířat.

Vánoční jarmark v Buchlovicích voněl uzeným a svařeným vínem

Svařené červené víno a horký grog pro zahřátí a domácí uzené maso s opékanými brambory provoněly Vánoční jarmark v Buchlovicích. V zámeckém areálu bývalých koníren nabízeli prodejci také valašské ručně šité papuče, dřevěné hračky, prostírání, keramiku, betlémy, zvonečky a perníky.

Skauti rozvezli z Brna symbol vánoční lásky a pokoje

Betlémské světlo jako poselství lásky, vděčnosti a pokoje rozvezli v neděli po celé republice skautští kurýři, kteří vyjeli z Brna šesti rychlíkovými spoji. Do Brna přivezli skauti světlo, zažehnuté přímo v Betlémě, z ekumenické bohoslužby ve vídeňské katedrále sv. Štěpána. Člen brněnské rady Junáka Jan Svoboda vysvětlil, že přes různé skautské řetězce se světlo dostává do 20 evropských zemí. Skauti udržují rovněž tradici předávání betlémského světla do domovů důchodců a nemocnic. Předávání betlémského světla v zemích Evropy iniciovali v roce 1986 pracovníci rakouského rozhlasu a televize. V České republice se tento novodobý zvyk připomínající, že Vánoce znamenají více než jen hmotné dary, šíří od prosince 1989.

Nejlepším sportovcem České republiky se stal hokejista Dominik Hašek

Nejlepším sportovcem České republiky za rok 1998 se stal brankář zlatých hokejistů z Olympijských her v Naganu Dominik Hašek, který stejné ocenění získal už v roce 1994. "Vítězství v anketě Sportovec roku bych zařadil mezi nejvyšší individuální ocenění, které se mi podařilo získat v posledních letech. To znamená vedle Zlaté hokejky, Vezinovy, Hartovy a Pearsonovy trofeje. V této anketě je hrozně těžké hodnotit, protože se porovnávají různé sporty," reagoval Hašek. Za triumf obdržel čtvrtmiliónovou prémii. Jak s ní naloží, zatím neví. "Vůbec jsem nad tím ještě nepřemýšlel, snad na to bude víc času po sezóně," připojil nejlépe placený brankář NHL, známý svými příspěvky na charitativní účely.

Na druhém místě ankety Sportovec roku skončila lyžařka Kateřina Neumannová, na třetím pak Haškův kolega Jaromír Jágr. Nejlepším kolektivem roku byla vyhlášena olympijská hokejová reprezentace a stejný tým vyhrál i diváckou anketu o Sportovní hvězdu České televize, v níž se nerozlišují kategorie jednotlivců a kolektivů. Čtvrté místo v individuální části obsadila tenistka Jana Novotná, páté kanoista Martin Doktor. Na šestém skončila trojskokanka Šárka Kašpárková, na sedmém fotbalista Pavel Nedvěd. Osmá příčka patří tenistovi Petru Kordovi, devátá hokejistovi Petru Svobodovi a desátá atletce Heleně Fuchsové.

Čeští hokejisté porazili na závěr moskevského turnaje Kanadu

Výhrou nad Kanadou v poměru 6:3 se čeští hokejisté rozloučili v neděli s moskevským Baltika Cupem, ve kterém obsadili druhé místo za vítěznými Švédy a vybojovali si tak prémii 40.000 dolarů.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno a místy sněhové přeháňky. Denní teploty mínus jeden až plus tři stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha