Zprávy pondělí, 21. srpna 2000

Ivo Prokop

A nyní podrobněji:

Vnitro poslalo vrtulník na pomoc při hašení požárů v Makedonii

Záchranný hasičský vrtulník se šesti lidmi na palubě, tedy se dvěma kompletními posádkami, odletěl v neděli ráno z Prahy do Makedonie. Tam bude pomáhat při hašení rozsáhlých požárů. Vrtulník byl vybaven dvěma vaky na rozprašování vody, každý o obsahu asi 800 litrů. Ministerstvo vnitra bdrželo od ministerstva zahraničí makedonskou žádost o pomoc při likvidaci požárů v sobotu večer a vrtulník byl zvolen jako nejrychlejší varianta. Stroj, letící přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, by měl na místo určení dorazit v neděli večer. Makedonii sužují rozsáhlé lesní požáry od začátku léta a dosud jim padlo za oběť na 16.000 hektarů lesních porostů. Většinu z téměř 330 lesních požárů způsobila neopatrnost; osm podezřelých z jejich založení již makedonské úřady zadržely. Na požárech se však podepsala i mimořádná vlna veder, kdy na některých místech země dosahovala teplota až 48 stupňů Celsia. Dosavadní škody způsobené tímto živlem jsou odhadovány na 30 miliónů německých marek (15,3 miliónu eur). Jen od začátku tohoto týdne bylo zaregistrováno osm nových požárů.

Vláda projedná návrh nového zákona o užívání státních symbolů

Vyřešit užívání státního znaku nestátními institucemi a zamezit užívání státních symbolů pro ryze podnikatelské účely má nový návrh zákona o užívání českých státních symbolů. Ve středu jej projedná vláda. Ministerstvo vnitra sdělilo, že dosavadní zákony nezabraňují užití státního znaku k čistě podnikatelským účelům. Vyřešena není ani otázka užívání razítek se státní znakem - používají ho například i zdravotní pojišťovny, které vydávají rozhodnutí ve správním řízení, přestože nejde o správní úřady. Právě těmto případům má návrh nového zákona zabránit. Ministerstvo také chce sjednotit právní úpravu, která je v této oblasti roztříštěná, a zpřesnit pravidla pro užívání státní vlajky. Nově by měl vzniknout i správní delikt, který umožní postihnout podniky i podnikatele, kteří užívají státní symboly v rozporu s navrhovaným zákonem.

Stát zatím vrátil turistům na dani z přidané hodnoty 96 miliónů korun

Za období duben až červen letošního roku stát vrátil zahraničním turistům 95,7 miliónu korun na dani z přidané hodnoty za zboží, které nakoupili v České republice. "Je to zatím méně, než ministerstvo financí očekávalo, počet cizinců žádajících o vracení DPH však každý měsíc výrazně roste," řekl Zdeněk Červený z ministerstva financí. V celkové částce se podle něj projeví zejména nákupy v červenci a srpnu, kdy vrcholí turistická sezóna. O vrácení DPH mají turisté možnost žádat na základě novely zákona o DPH, která vstoupila v platnost 1. dubna letošního roku. Ta umožňuje i jiné vratky DPH, například postiženým osobám při nákupu osobních automobilů. Od dubna do června o vrácení daně požádalo celkem 164 tisíc turistů, v červenci přibylo dalších 78 tisíc. Více než polovinu žádostí o vracení daně celníci potvrzují na hranicích se Slovenskem. Naopak nejmenší zájem mají Poláci.

Podnikatelé žádají vládu o zrovnoprávnění českého zemědělství se zemědělstvím Evropské unie

Zástupci zemědělských podnikatelů zaslali vládě žádost o zrovnoprávnění českého zemědělství se zemědělstvím Evropské unie. Na svém prvním koordinačním setkání, kterého se účastnil i zástupce ministerstva zemědělství, podnikatelé konstatovali, že dotace Evropské unie ničí místní zemědělské prostředí a české zemědělské produkty mají ztížený přístup na chráněný trh států unie. Účastníci setkání jsou proto přesvědčeni, že v obchodních vztazích s unií by zavedení srovnatelných dotací pro české zemědělce bylo spravedlivým řešením. Dalším možným řešením by byla eliminace té části dumpingové ceny u zemědělských komodit, krmiv a potravin dovážených z Evropské unie, kterou tvoří dotace. V tomto smyslu podnikatelé také žádost vládě formulovali. Žádost zatím podepsali zástupci Sdružení českých a moravských výrobců krmiv, Rybářského sdružení, Českomoravské šlechtitelské a semenářské asociace, Svazu chovatelů drůbeže, Unie výrobců krmiv pro domácí zvířata, Českomoravského svazu výrobců a zpracovatelů drůbeže a vajec, Cukrovaru a rafinérie cukru Dobrovice TTD a.s. a Českomoravského cukrovarnického spolku.

Schodek zahraničního obchodu v červenci vzrostl na 14,4 mld. Kč

Obchodní bilance České republiky vykázala za červenec letošního roku schodek 14,4 miliardy korun (7,7 miliardy korun ve skupině nerostných paliv). Proti červenci 1999, kdy činilo pasívní saldo 6,6 miliardy korun, schodek vzrostl o 7,8 miliardy korun a předčil očekávání analytiků. Ti předpokládali červencový schodek obchodní bilance v rozmezí sedmi až 12 miliard korun. Údaje ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. V červenci se mírně snížila vysoká dynamika růstu zahraničního obchodu v běžných cenách. V porovnání se stejným měsícem minulého roku dovoz v běžných cenách vzrostl o 26,4 procenta a vývoz o 17,9 procenta. Růst dovozu byl nadále ovlivněn zejména zvýšenými dovozy nerostných paliv, jejichž hodnota byla více než dvakrát vyšší proti červenci 1999 vlivem vysokých dovozních cen ropy.

Pošta vydá u příležitosti zasedání světových finančníků příležitostné razítko

Vydání příležitostného razítka k zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze připravuje Česká pošta. Otisk zvláštního razítka budou zájemci moci získat od 18. do 28. září na poště v Praze 4. Česká pošta uvedla, že koncem srpna vydá k zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky také příležitostnou poštovní známku. Námětem známky v nominální hodnotě sedmi korun bude kompozice listů národních stromů, symbolicky zastupujících měny některých členských států Mezinárodního měnového fondu. Doplní ji text Praha 2000 - Mezinárodní měnový fond, skupina Světové banky - výroční zasedání. Autorem výtvarného návrhu je Jan Solpera, autorem rytiny na známce Václav Fajt. Výroční zasedání obou finančních institucí se v pražském Kongresovém centru uskuteční od 26. do 28. září.

Fórum 2000 bude o vzdělání, duchovních hodnotách a kultuře

O roli vzdělání a vědy, náboženství a umění v procesu globalizace světa budou hovořit účastníci mezinárodní konference Fórum 2000, která se letos už počtvrté bude konat na Pražském hradě z iniciativy prezidenta Václava Havla. Mezi účastníky fóra bude řada známých osobností včetně Vysoké komisařky OSN pro lidská práva a bývalé irské prezidentky Mary Robinsonové či bývalého jihoafrického prezidenta Frederika de Klerka. Prezident Havel před čtyřmi lety svolal první Fórum 2000 společně s židovským spisovatelem Elie Wieselem, nositelem Nobelovy ceny za mír. V roce 1997 pozvali do Prahy na 60 významných myslitelů a politiků, aby diskutovali o stavu společnosti na přelomu tisíciletí. Fórum 2000 se letos na Pražském hradě koná od 15. do 18. října. Pozvání na letošní ročník fóra přijali kromě jiných tibetský dalajláma, rektor Univerzity Spojených národů v Tokiu Hans van Ginkel, vdova po indickém premiérovi Sonia Gándhíová, ruský obhájce lidských práv Sergej Kovaljov, přední izraelský politik Šimon Peres, politolog Jacques Rupnik, bývalý tchajwanský prezident Li Teng-chuej či místopředsedkyně německého Spolkového sněmu Antje Vollmerová. Část těchto osobností se účastnila už předcházejících ročníků konference. Vloni se účastníci Fóra 2000 zabývali mimo jiné problematikou chudoby rozvojových zemí a hledáním vize náboženství v příštím tisíciletí, ale i situací v Čečensku.

Ústecká ČSSD chce po vedení strany, aby řešilo tzv. Operaci Olovo

Ústecká krajská organizace České strany sociálně demokratické požaduje po vedení strany, aby neprodleně řešilo záležitosti kolem takzvané Operace Olovo, které vyšly v posledních dnech najevo. Krajský výkonný výbor ČSSD jednomyslně přijal toto usnesení, protože vývoj kauzy poškozuje stranu před senátními a krajskými volbami. Ústečtí sociální demokraté tak reagovali na informace tisku, že autorem materiálu nazvaného Operace Olovo, který měl zdiskreditovat bývalou místopředsedkyni strany Petru Buzkovou, by mohl být poradce premiéra Miloše Zemana Vratislav Šíma. Uvedla to páteční Mladá fronta Dnes s odvoláním na dalšího Zemanova poradce Zdeňka Šarapatku, který v tomto smyslu vypovídal na policii.

Potřeby pro bosenské školy z Chrudimi jsou připraveny k odvozu

Výtěžek sbírky, při které lidé v Chrudimi darovali bosenským dětem školní pomůcky a potřeby v hodnotě zhruba 93.000 korun, je připraven k expedici a v nejbližších dnech opustí Chrudim. Na místo určení má dorazit do dvou týdnů. V úterý přijedou zástupci armády, kteří rozhodnou o rozložení nákladu. Část zásilky bude odeslána vojenským letadlem, zbytek nákladními vozy. Školní potřeby, nábytek a kancelářská technika jsou připraveny k celnímu odbavení a odvozu. Mezi věcmi, které lidé bosenským dětem věnovali, je 4000 sešitů, knihy, ale i kompletní počítač, pracovní stoly a podobně. Výtěžek sbírky, ke které radnici inspirovalo zjištění, že v bosenských školách chybí téměř vše, radní mile překvapil. Zapojili se do ní nejen chrudimské děti a mládež, ale i lidé z jiných měst.

Vybrané romské děti z Mostecka odjely na týdenní tábor

Na týdenní dětský tábor do Jesenice na Rakovnicku odjelo v sobotu 25 vybraných malých Romů z Mostecka. Na rozdíl od drtivé většiny svých vrstevníků tak neprožijí celé prázdniny jen doma a v okolí svého bydliště. Na pobyt v táboře přispívá romským dětem stejně jako loni mostecký okresní úřad. Letos poprvé poskytla peníze i romská sdružení v obcích, odkud účastníci tábora pocházejí. Sdružení Romů z Mostu a Litvínova, Dživas z mostecké městské čtvrti Chanov a Lačo Drom z Bečova uhradila deset procent z celkových nákladů. Rodiče za ubytování, celodenní stravu i výlety zaplatili 250 korun na dítě.

Praha 7 podpoří měsíčník Stříbrný kruh částkou 5000 korun

Finančním příspěvkem ve výši 5000 korun podpoří sedmá městská část sdružení Stříbrný kruh, které poskytuje občanům rady, názory, průzkumy a zajímavosti z oblasti prevence kriminality. Holešovičtí radní na svém zasedání rozhodli, že dar poskytnou z Fondu rezerv a rozvoje městské části Praha 7. Letos v květnu vyšlo nulté číslo měsíčníku Stříbrný kruh, který informuje Pražany o prevenci kriminality. Část finančního příspěvku má být podle radních využita právě na jeho další vydávání. Náklad květnového nultého čísla činil 50.000 výtisků v rozsahu osmi stran. Další číslo vyšlo již ve dvojnásobném nákladu s 12 stranami. Po řadě pozitivních ohlasů na první dvě čísla pražského zpravodaje plánují jeho tvůrci zvýšení nákladu až na 250.000 výtisků. Mezi spolupracovníky redakce patří mimo jiné odborníci z úřadu vyšetřování, pražské policejní správy, linek bezpečí či experti na drogovou kriminalitu.

Poutí a česko-německou mší vyvrcholily oslavy založení kláštera

Tisíce poutníků se v sobotu vydaly do poutního kláštera na Hoře Matky Boží u Králík na Orlickoústecku. Česko-německou poutní mší, celebrovanou za přítomnosti královéhradeckého biskupa Domonika Duky biskupem Viktorem Josefem Dammertzem z německého Ausburgu, zde vyvrcholily oslavy 300. výročí založení poutního kláštera. Oslav se zúčastnili jak čeští věřící, tak Němci, jejichž rodiny byly z tohoto regionu odsunuty po druhé světové válce. Přítomnost bývalých starousedlíků i slova o vzájemném odpuštění a smíření, která u příležitosti oslav 300. výročí založení tohoto významného poutního místa zazněla, se setkala u většiny obyvatel tohoto regionu s pozitivní odezvou. Klášter s barokním kostelem a ambity, zdobenými barokními oltáři a sochami je významným poutním místem, které ročně navštíví zhruba 100.000 lidí. Z Králík k němu vede alej s osmi kapličkami. Vstupuje se do ní 300 let starou branou, u které příchozí poutníky vítali a obdarovávali koláči představitelé města.

V Hukvaldech vyvrcholil festival městských folklórních souborů

Druhý ročník festivalu městských folklórních souborů Folklór bez hranic vyvrcholil v sobotu na hradě Hukvaldy na Frýdeckomístecku. Vystoupením souborů pod širým nebem přihlíželo za slunečného počasí zhruba 500 návštěvníků. Festival začal v pondělí v Ostravě. Deset folklórních, většinou mládežnických souborů z České republiky, Běloruska i Ruska se až do pátku představovalo ve čtyřech městských částech Ostravy, kde vystupovaly na otevřených pódiích nebo přímo v rušných ostravských ulicích. V pátek pak účinkující zamířili do centra města, kde po průvodu na Masarykově náměstí předvedli v rámci minikoncertu lidové tance. Jeden z minikoncertů organizátoři přes týden uspořádali také pro Ústav sociální péče v Ostravě-Muglinově. Součástí festivalu byla výstava fotografií Františka Řezníčka, zachycující atmosféru prvního ročníku akce, instalovaná ve vestibulu ostravské radnice. Hlavním pořadatelem letošního festivalu byla Společnost pro kulturu a umění v Ostravě a Soubor lidových písní a tanců Hlubina. Záštitu nad akcí letos převzal náměstek ministra kultury Ilja Racek.

Heleně Vondráčkové se v Sopotech dostalo bouřlivého přijetí

Publikum hudebního festivalu v severopolských Sopotech v noci ze soboty na nedeli bouřlivě přijalo českou zpěvačku Helenu Vondráčkovou. Ta vystupovala ve vlastní show jako jeden z hlavních hostů festivalu na závěr sobotního večerního programu, diváci jí však nechtěli pustit ze scény ani po půlnoci. Vondráčková polskému publiku zazpívala řadu ze svých starých hitů, představila ale i písně ze svých posledních desek. Zpěvem některých textů v polštině pak diváky přiměla k nadšené spolupráci. "Helena, Helena," skandovali pak, když už chtěla svůj koncert ukončit. "Stará láska prostě nerezaví," komentoval atmosféru moderátor polské televize, která celý koncert vysílala v přímém přenosu. Zpěv v polštině česká zpěvačka slibovala v rozhovorech s novináři už před vystoupením. Polský tisk přitom českou zpěvačku často chválí za velmi dobrou znalost tohoto jazyka. Ta si na nedostatek příležitostí k opakování svých jazykových znalostí nemůže stěžovat; v Polsku totiž zažívá velký "comeback". Její písně z desky Zlatá Helena pravidelně hrají místní rozhlasové stanice a v posledních měsících v Polsku absolvovala rovněž několik vystoupení. Po sopotském festivalu zpěvačka vedle natáčení nové desky v Belgii připravuje koncertní vystoupení v největších polských městech.

Locatelli vyhrál závod 125, motocyklové MS vede Ui, Huleš je 19.

Úspěchem českých jezdců Jaroslava Huleše a Jakuba Smrže skončil úvodní závod jedenáctého dílu letošního mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně. Po tréninkových problémech s italským strojem Italjet obsadil Huleš v závodě deváté místo a Jakub Smrž si jedenáctým vyjel první body v seriálu. Prvenství získal Ital Roberto Locatelli, průběžnou klasifikaci vede Japonec Juiči Ui, v brně druhý. Další český jezdec Igor Kaláb skončil osmnáctý s plným pčtem okruhů, kdežto Michal Březina závod nedokončil.

A ještě krátce o počasí:

Čekejte skoro jasno až polojasno, během dne místy vývoj kupovité oblačnosti s bouřkami, ojediněle s kroupami. Odpoledne od západu přibývání frontální oblačnosti, k večeru s deštěm nebo přeháňkami, místy s bouřkami. Denní teploty 31 až 35 stupňů, na horách kolem 27-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.