Zprávy pondělí, 21. února 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Premiér Zeman ve Francii o Evropské unií a investicích

Na vstupní proces do Evropské unie, stejně jako na posílení francouzských investic v České republice a na potvrzení tradičních bilaterálních vztahů se zaměřuje oficiální návštěva českého premiéra Miloše Zemana, který se v pondělí a v úterý sejde se všemi nejvyššími představiteli Francie. Zeman bude v úterý jednat s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem, s premiérem Lionelem Jospinem a s předsedy Národního shromáždění a Senátu Laurentem Fabiusem a Christianem Ponceletem.

Premiéra Zemana doprovází početná delegace včetně čtyř ministrů. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla se sejde se svou francouzskou kolegyní Martine Aubryovou, ministr financí Pavel Mertlík se svým protějškem Christianem Sautterem, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr se státním tajemníkem pro průmysl Christianem Pierretem a státním tajemníkem pro zahraniční obchod Francoisem Huwartem. Dvoustranná jednání se svou francouzskou kolegyní Dominique Voynetovou povede také ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Náměstek ministra zahraničí Pavel Telička bude jednat se státním ministrem pro evropské záležitosti Pierrem Moscovicim.

Verheugen: O volném pohybu pracovníků se bude jednat až nakonec

Zatím je předčasné se zabývat přesnými modalitami uspořádání mezi Evropskou unií na jedné a Českou republikou, Maďarskem a Polskem na druhé straně, pokud jde o volný pohyb pracovních sil po vstupu. Konkrétní řešení bude třeba dohodnout až krátce před přistoupením těchto zemí, soudí člen Evropské komise Günter Verheugen. "Maďarsko, Polsko a Česká republika dávno vědí, že Německo a Rakousko budou požadovat pro volný pohyb osob přechodná období; není to nic nového," řekl komisař pro rozšíření před odjezdem do Budapešti. "Měli bychom prozkoumat všechny aspekty tohoto problému, zjistit, zda se týká hlavně sezónních dělníků nebo lidí dojíždějících každodenně přes hranice. Musíme vědět, jaká bude na obou stranách příjmová úroveň před vstupem, jaká bude zaměstnanost a další aspekty," uvedl Verheugen.

Sněmovna má schvalovat rozpočet a zákony o krajských orgánech

Schvalování vládního návrhu státního rozpočtu na tento rok a zákonů umožňujících existenci krajských orgánů budou patřit k nejsledovanějším bodům schůze Poslanecké sněmovny, která začne v úterý. Podle sněmovního harmonogramu lze schvalování rozpočtu čekat až po 1. březnu. Jeho přijetí by nemělo stát nic v cestě díky vstřícnosti opoziční ODS, která má spolu s vládní ČSSD ve dvousetčlenné sněmovně 137 křesel. Postup obou stran vychází z dohod podepsaných v lednu. Na postoji ODS asi nezmění nic ani odlišné názory, které mají obě strany na tempo a rozsah personálních změn ve vládě.

Sněmovna by měla rozhodnout mimo jiné také o návrhu zákona, podle kterého by měli čeští občané bojující za druhé světové války proti nacismu v československých zahraničních a spojeneckých jednotkách dostat od státu finanční odměnu. Sněmovna tuto předlohu 48 poslanců ČSSD již jednou schválila, Senát ji ale vrátil zpět s vlastními pozměňovacími návrhy. Zákon počítá s tím, že každý, kdo v zahraničních armádách bojoval proti nacismu déle než jeden rok, dostane 120.000 korun. Za každý další měsíc nad jeden odsloužený rok mu připadne 5000 korun.

Požadavky sudetských Němců jsou pro ODS nepřijatelné

Požadavky sudetských Němců jako právo na vlast či jejich odškodnění jsou pro Občanskou demokratickou stranu naprosto nepřijatelné. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova to uvedl předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Poslanec za Unii svobody Vladimír Mlynář v pořadu uvedl, že česká vláda by mohla vyzvat rakouskou, aby se přihlásila k česko-německé deklaraci. Připomněl, že Česká republika a Německo se v ní zavázaly nezatěžovat své budoucí vztahy odkazy na minulost. "V tuto chvíli nepovažujeme za možné klást tyto otázky na stůl a jakkoliv je dávat do souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie," řekl Tlustý. S Mlynářem se shodl, že dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě byli sudetští Němci odsunuti po druhé světové válce z Československa, patří minulosti.

Diskuse, která se rozpoutala nad vyplacením vysokých odstupných bývalému generálnímu řediteli Komerční banky Janu Kollertovi, má podle Vlastimila Tlustého pouze odvést pozornost od skutečných problémů. Těmi jsou podle něj skutečnost, že vláda rozhodla odkoupit od bankovního ústavu špatné úvěry za 60 miliard korun a postup při privatizaci bank obecně.

Jan Kasal jel do Rakouska zjistit postoj ÖVP k rozšíření EU o ČR

Zjistit postoj rakouské Konzervativní lidové strany (ÖVP) ke vstupu České republiky do Evropské unie (EU) byl v závěru týdne v Rakousku zjišťovat předseda českých lidovců Jan Kasal. Řekl to v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima a dodal, že nad spojenectvím rakouských lidovců se Svobodnými (FPÖ) Jörga Haidera "nejásá nadšením". Rakouská lidová strana bude podle Kasala podporovat co nejrychlejší vstup ČR do EU bez dalších podmínek. "Moje návštěva byla návštěva partnerská," poznamenal Kasal, jenž za svou cestu do Rakouska sklidil kritiku od předsedy vlády Miloše Zemana. Podle Kasala však byla návštěva šéfa konzervativní lidové strany Wolfganga Schüssela správným krokem také proto, že přibližně za měsíc budou evropští lidovci rozhodovat o svém postoji k rakouským lidovcům. Země EU zmrazily po vstupu populistické FPÖ do rakouské vlády s touto zemí bilaterální vztahy.

Sofres-Factum: Tři čtvrtiny občanů chtějí přímou volbu prezidenta

Tři čtvrtiny občanů České republiky soudí, že příští prezident by měl být zvolen v přímé volbě, polovina občanů však nemá představu, kdo by se jím měl stát. V názorech na setrvání Václava Havla ve funkci je veřejné mínění rozpolcené. Vyplývá to z únorového průzkumu veřejného mínění, který pro ČTK zpracovala agentura Sofres-Factum. Názor, že příští prezident by měl být volen všemi občany, zastává 74 procent občanů. Volbu prezidenta parlamentem, tak jako dosud, považuje za optimální 19,5 procenta lidí, a 6,5 procenta se nedokázalo rozhodnout.

Langer: Gross má přes své mládí šanci jako ministr vnitra uspět

Stínový ministr vnitra za Občanskou demokratickou stranu a její místopředseda Ivan Langer soudí, že předseda sociálně demokratických poslanců a místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross by i přes své mládí mohl za určitých podmínek úspěšně vést ministerstvo vnitra. Výměna Grosse za nynějšího šéfa resortu Václava Grulicha je jednou z očekávaných změn, kterou hodlá učinit předseda vlády Miloš Zeman ve svém kabinetu. "Pokud by si Gross na ministerstvo přivedl tým dobrých spolupracovníků a skloubil dynamiku a mládí se stářím a zkušeností, mohl by resort zvládnout. Kdyby do toho šel sám, je to jasná sebevražda," řekl Langer ČTK.

Změny v Zemanově kabinetu, které ODS prosadila při podpisu dokumentu o prohloubení opoziční smlouvy, zatím předseda vlády neoznámil ani ministrům, kterých se mají dotknout. Právě Grulich za tento postup Zemana kritizoval.

Mladí lidé v Brně protestovali proti vybíjení kožešinových zvířat

Přibližně dvě stovky mladých lidí protestovaly v neděli na brněnském náměstí Svobody před kožešnictvím proti zabíjení zvířat pro módní průmysl. Aktivisté občanského sdružení WERA jako pořadatelé akce tvrdí, že ročně nesmyslně zahyne na 65 miliónů zvířat v nastražených pastech či faremních chovech. "Jen USA zpeněží odchycená zvířata 1,5 miliardou dolarů ročně," řekla ČTK za organizátory Karolína Vrbasová. Na jeden kožich musí údajně zahynout 10 až 12 rysů, osm až deset bobrů, deset až 15 lišek, 40 mývalů nebo 60 veverek. WERA považuje za zcela nepřijatelné zabíjení zvířat zvláště v době, kdy lze vyrobit umělý kožich téměř nerozeznatelný od pravého. Aktivisté rozdali účastníkům shromáždění fotografie zvířat v malém měřítku, které lepili na papírové siluety kožichů na zemi. Snažili se tím vyjádřit, kolik živých tvorů musí zahynout na vznik jednoho kusu oděvu.

V katolických kostelích se konala sbírka Svatopetrský haléř

Již třetím rokem se v neděli v katolických kostelích v České republice konala sbírka nazvaná Svatopetrský haléř. Jejím prostřednictvím získává papež finanční prostředky ke zmírnění bídy ve světě. Před dvěma lety se v České republice podle biskupů vybralo díky této obnovené tradici přes osm miliónů korun, loni překročil dar zaslaný do Říma deset miliónů korun. Vedle Svatopetrského haléře posílá katolická církev obdobnou částku do Vatikánu na papežské misijní dílo, ale na rozdíl od bohatších místních církví dosud finančně nepodporuje vatikánské ústředí.

Asociace kameramanů ocenila Josefa Illíka a Štěpána Kučeru

Výroční ceny udělila v neděli večer Asociace českých kameramanů (AČK) nestorovi tohoto oboru Josefu Illíkovi a kameramanu Štěpánu Kučerovi. Illík byl na návrh prezidia AČK vyznamenán za celoživotní dílo a stal se tak po Vladimíru Novotném, Janu Čuříkovi, Svatoplukovi Malém a Josefu Vanišovi pátým držitelem prestižního ocenění této přísně výběrové organizace sdružující 140 členů, řekl ČTK prezident AČK Josef Hanuš. Autorem výtvarného ztvárnění cen je akademický sochař Václav Lokvenc. Kučera převzal cenu za vynikající kameramanské dílo a mimořádně citlivou spolupráci s režisérem filmu Návrat idiota Sašou Gedeonem. Porota rozhodovala mezi sedmi již dříve nominovanými tituly z produkce loňského roku.

Předpremiéra Johanky z Arku se stala na Bruntálsku událostí roku

Kulturní událostí roku se v severomoravských městech Bruntálu a Krnově stala předpremiéra historického velkofilmu francouzského režiséra Luka Bessona Johanka z Arku, jejíž významná část se za účasti 2000 komparsistů natáčela před půldruhým rokem právě na Bruntálsku. Majitel bruntálského kina pojal projekci jako velkou show, při níž se na pódiu objevil dokonce i živý kůň, který také ve filmu hraje. Velkofilm o francouzské národní hrdince Johance z Arku má oficiální premiéru 23. února v Praze. Společnost Falcon se jej však rozhodla představit o několik dní dříve na Bruntálsku, kde od srpna do října 1998 zahraniční štáb natáčel. Na břehu přehrady Slezská Harta tehdy vyrostly atrapy středověkého hradního opevnění, města a bojiště. Režiséra zaujala tamní divoká příroda, díky níž Bruntálsko zvítězilo nad regiony dalších čtyř zemí.

Vítězem doutníkového Royal Cupu se stal František Neckař

Ve čtvrtém ročníku soutěže v pomalém kouření doutníků Royal Cup 2000 v Brně zvítězil časem 2:20,15 hodiny František Neckař. Mezi 34 soutěžícími muži a dvěma ženami tak vydržel nejdéle kouřit speciálně na Slovensku vyrobený osmigramový doutník Royal Premium. ČTK to sdělil prezident pořádajícího Pipe Clubu Brno Břetislav Kotulán. Soutěž je podle něj otevřená všem příchozím od 18 let. Každý obdrží doutník a dvě zápalky, přičemž po startu si borec musí do jedné minuty zapálit. Letošní vítěz překonal o pět minut loňský dosažený čas. "Chce to trpělivost a také jistou ruku," prozradil Kotulán recept na úspěch. Rozhodčí sledují rovněž i čas, který soutěžící dosáhne bez odklepnutí popele z doutníku. Nejlepším byl s časem 1:27 hodiny Lubomír Činka. Obdobná "doutníková" akce existuje údajně pouze v Dánsku.

Ze sportu:

Výsledky nedělního 45. kola extraligy ledního hokeje: Vítkovice - Slavia Praha 2:2, Zlín - Kladno 5:2, Třinec - Karlovy Vary 4:2, Pardubice - Znojmo 6:3, Litvínov - Havířov 6:3, Sparta Praha - Plzeň 6:1 a v sobotní předehrávce České Budějovice - Vsetín 2:1. V tabulce vede Sparta o sedm bodů před Vsetínem. Třetí Zlín ztrácí další dva body. Na opačném konci tabulky je poslední Kladno jen o skóre horší než předposlední Vítkovice.

Před pondělním odletem k přátelskému utkání do Irska má trenér českých fotbalistů Jozef Chovanec plnou hlavu starostí s brankáři. Pavel Srníček ze Sheffieldu Wednesday v sobotu večer telefonoval z Ostravy, že by z vážných rodinných důvodů chtěl zůstat doma. Ladislav Maier dorazil z Vídně s bolestmi zubů a hned po přivítání s trenérem musel vyhledat pomoc dentisty. Dodatečně byl povolán Radek Černý ze Slavie, který se skvěle uvedl na nedávném turnaji v Hongkongu.

Jaroslav Sakala vytvořil při Světovém poháru v Kulmu český rekord v letech na lyžích. Mistr světa v letech z Planice 1994 se závodů v Rakousku zúčastnil jako předskokan a prvním pokusem dolétl na značku 205 metrů. O dva metry Sakala překonal čtyři roky starý výkon Jana Balcara z harrachovského 'mamuta'. Platnost rekordu musí potvrdit český svaz lyžařů.

S náskokem tři a půl minuty vyhrál Stanislav Řezáč 33. ročník Jizerské padesátky, dálkového závodu v běhu na lyžích, který byl letos poprvé zařazen do elitní ligy dálkových běžců Worldloppetu. Na trati 50 km klasickou technikou byl za vítězným sedmadvacetiletým Řezáčem na druhém místě Petr Michl a třetí do cíle dorazil Josef Kučera, letošní mistr republiky na 50 kilometrů. V závodu žen zvítězila Lucie Kareisová před Jitkou Kalovskou.

Český reprezentant v šermu kordem Jiří Beran dosáhl v neděli velkého úspěchu vítězstvím na turnaji Světového poháru juniorů v Basileji. V semifinále si Beran poradil s Maďarem Peterem Comfaiem těsně 15:14, ve finále pak mladý český kordista zdolal Normana Ackermana z Německa 15:12. Turnaje se zúčastnilo 125 šermířů z devatenácti zemí včetně celé světové špičky.

Házenkáři Baníku Karviná porazili v prvním utkání čtvrtfinále Městského poháru německý celek TV Grosswallstadt 28:26. Odveta se uskuteční příští neděli v Elsenfeldu.

Čeští basketbaloví reprezentanti prohráli v pražské hale na Folimance v přípravném mezistátním utkání se Slovenskem 70:72. Zápas byl generálkou pro nadcházející dvojici evropských kvalifikačních soubojů proti Polsku a Estonsku. V rámci kvalifikace o postup na ME 2001 v Turecku česká české basketbalisty ve středu v Pruszkově utkání s domácím Polskem a v sobotu zakončí první část kvalifikace v Ústí nad Labem duelem proti Estonsku.

Pouze dva gamy uhrála česká tenistka Denisa Chládková ve finálovém duelu na turnaji v Hannoveru proti nejvýše nasazené Američance Sereně Williamsové. Čtvrtá hráčka světa nedala své nenasazené soupeřce, které patří v žebříčku WTA 56. místo, šanci překvapit a po 46 minutách se radovala z turnajového titulu po vítězství 6:1, 6:1.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s možností slabých sněhových přeháněk. Teploty okolo nuly nebo slabě nad nulou.

Tolik zprávy Rádia Praha.