Zprávy pondělí, 22. března 1999

A nyní zprávy podrobné:

Vláda projedná zprávu o dostavbě Temelína a zvýšení důchodů

Nezávislou zprávu posuzující hospodářské aspekty dostavby jaderné elektrárny Temelín a návrh na zvýšení důchodů projedná v pondělí kabinet Miloše Zemana. Ministři se nesejdou jako obvykle ve středu, protože v úterý začíná schůze Poslanecké sněmovny. Posudek nezávislých expertů pro dostavbu elektrárny, jež daňové poplatníky stála už 70 miliard korun, příliš pozitivně nevyznívá. Přesto by podle něj mohla být dostavěna tak, aby se to vyplatilo. Zprávu k Temelínu vypracovalo i ministerstvo zahraničí. Dokument se zabývá zahraničněpolitickými aspekty případného zprovoznění. Ministr zahraničí Jan Kavan a ministr životního prostředí Miloš Kužvart hodlají vládu vyzvat, aby pověřila Kužvartův tým a ministerstvo průmyslu a obchodu vypracováním dalších "důkladných alternativních studií", na jejichž základě by kabinet kvalifikovaněji rozhodl o dostavbě či zastavení výstavby Temelína.

Přibližně dvě stovky demonstrantů se dnes sešly před Strakovou akademií, kde má vláda diskutovat o zprávě nezávislého expertního týmu o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Požadují, aby kabinet nechal připravit dvě varianty dalšího osudu staveniště. Veřejné shromáždění na podporu tohoto požadavku svolalo Hnutí Duha.

Libuše Benešová nevěří tomu, že ČR nebude potřebovat Temelín

Předsedkyně Senátu a místopředsedkyně ODS Libuše Benešová nevěří tomu, že Česká republika nebude potřebovat další energii nad možnost našeho těžení uhlí, aniž by překračovala limity, které jsou určeny k těžbě uhlí. "Buď se budeme bavit o tom, že prolomíme limity určené na těžbu uhlí, anebo o tom, že uvedeme do provozu další zdroj," řekla v neděli novinářům Benešová v souvislosti s temelínskou elektrárnou k jejímuž uvedení do provozu se přiklání a považuje ji za nejbezpečnější jadernou elektrárnu v Evropě a možná i ve světě. Otázka, zda má být uvedena do provozu, je otázka ekonomická a nikoli bezpečnostní, dodala. Zastavení výstavby podle Benešové už stejně nezmění krajinu v jejím okolí k lepšímu a nenajde se ani 60 miliard korun potřebných k odstranění temelínských věží nebo k jejich přetvoření na něco jiného.

Zatímco ministr životního prostředí Miloš Kužvart tvrdí, že "Temelín už nikdy nemůže být ničím jiným než monstrem, národní ostudou, strašákem", také předseda ODS Václav Klaus zastává stejně jako Benešová názor, že Kužvart absolutizuje radikálně ochranářský pohled a zcela pomíjí otázky ekonomické a sociální.

Otázka budoucnosti temelínské stavby v popředí zájmu sousedů Rakousku

"V diskusi o Temelínu se rýsuje překvapující zvrat: už polovina pražské vlády je proti jaderné elektrárně, a také ministr zahraničí Jan Kavan se nyní vyslovil proti jejímu dokončení. Vídeň zahájila v tomto směru novou diplomatickou ofenzívu a Česká republika se stále více obává, že by otázka Temelína mohla zkalit jinak dobré vztahy s Rakouskem," napsal v neděli rakouský deník Neue Kronen Zeitung.

Stodůlka: Vstup ČR do NATO rozšířil její svrchovanost

Vstup České republiky do NATO a případné začlenění do Evropské unie neznamená podle lidoveckého senátora Jiřího Stodůlky pro republiku ztrátu svrchovanosti, ale naopak její rozšíření. Stodůlka to řekl v neděli novinářům po skončení okresní konference KDU-ČSL ve Zlíně. Senátor se domnívá, že slovo "svrchovanost" nezmizí z české Ústavy ani po její připravované novele. Stodůlka připomněl, že toto slovo je stále v ústavách Finska a Portugalska i po vstupu do EU.

Vláda se rozhodla připravit návrh ústavních změn v souvislosti se vstupem země do NATO a budoucím členstvím v EU tak, aby předlohu mohla počátkem května předat sněmovně. První část změn zahrnuje vysílání české armády do zahraničí, pobyt cizích vojsk na území ČR a předpokládá, že vláda bude mít právo o těchto krocích rozhodnout sama, ovšem s dodatečným souhlasem parlamentu. Druhá skupina změn se týká nadřazení mezinárodního práva, a to i nepsaných, obyčejových norem, včetně mezinárodních smluv, nad českou legislativu. Návrh nového znění Ústavy dokonce již počítá s přenesením části státní struktury na Evropskou unii.

Havel: Protesty proti NATO jsou znamením, že ČR patří k západu

Protesty proti vstupu České republiky do Severoatlantické aliance jsou podle prezidenta Václava Havla znamením, že ČR patří k západnímu civilizačnímu okruhu. Pokud mají někteří lidé rozumné námitky proti vstupu ČR do aliance, mají alespoň vlastní názor. "Pokud si někdo myslí, že se hodí protestovat, aniž přesně ví proč, je mi to trošku líto," uvedl Havel v neděli v rozhovoru pro televizi Prima a dodal, že vstupem do aliance Česká republika neztratila suverenitu.

Havel: Potrestání funkcionářů KSČ by stav společnosti nezměnilo

Potrestání někdejších vysokých představitelů Komunistické strany Československa by podle prezidenta nemělo podstatný vliv na nynější nepříliš dobrou společenskou atmosféru v České republice. "Myslet si, že když zavřeme bývalé politbyro, bude společenské klima lepší, je naivní," řekl v rozhovoru pro televizi Prima. Zároveň odmítl názor, že takzvaná sametová revoluce v listopadu 1989 byla zinscenovaná. Myšlenka, že existovala dohoda, podle níž představitelé KSČ předali disidentům moc za svou beztrestnost, je podle Václava Havla absurdní a dokonce urážlivá.

Havel se též zmínil, že hodlá v budoucnu napsat memoárovou knihu, neupřesnil však, kdy na ní začne pracovat. "Dopustil jsem se za posledních deset let mnoha chyb, obzvláště v prvních měsících a letech v prezidentské funkci. O tom nebudu vyprávět, o tom někdy napíšu paměti," řekl v nedělním rozhovoru pro televizi Prima s tím, že osud ho obdařil zázračným životem: "Před deseti lety jsem byl ve vězení, tři roky nato jsem oznamoval světu, že se zrušil varšavský pakt, a několik let poté jsem u toho, když se tato země stává členem Severoatlantické aliance," poznamenal prezident Václav Havel.

HDP ČR za rok 1998 meziročně klesl o 2,7 procenta

Hrubý domácí produkt České republiky klesl za celý loňský rok o 2,7 procenta. Podle Českého statistického úřadu ve čtvrtém čtvrtletí klesl HDP o 4 celé a jednu desetinu. Úhrnný cenový index meziročně vzrostl o 10,7 procenta, z toho ve 4. čtvrtletí o 9,6. Měřeno k průměrným cenám roku 94 byla v posledním kvartále cenová hladina vyšší o 46,2 procenta, oproti 3. čtvrtletí 98 vzrostly ceny o 2,2 procenta.

Zeman a Benešová v pořadu TV Nova "7, čili sedm dní"

Předseda vlády Miloš Zeman v nedělním diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" zopakoval, že kabinet nehodlá utopit výnosy z privatizace, kterou uskuteční, v sanaci peněžních ústavů. "Žádný finanční ústav, s výjimkou České spořitelny, a i tam budeme velmi opatrní, nemůže počítat s tím, že stát své vychudlé prostředky ze státního rozpočtu bude tak, jak se to dělo v minulosti, nalévat do bank. My je věnujeme na ty účely, které máme ve svém programu: na oživení bytové výstavby, na získávání nových pracovních míst a na desítky užitečných věcí," upřesnil premiér.

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová kritizovala výměny předsedů krajských soudů, které v poslední době provedl ministr spravedlnosti Otakar Motejl; způsob výměny předsedů soudů označila za nevkusný. Motejl chce nahradit předsedy pěti krajských soudů mladšími, ale zkušenými soudci. Změna má podle něj zlepšit organizaci práce na soudech.

Svoboda: Změny daňových sazeb jsou propodnikatelská opatření

Vláda se pomocí změn v daňovém systému údajně snaží pomoci především podnikatelům. Ministr financí Ivo Svoboda jmenoval v nedělním pořadu České televize "V pravé poledne" například převedení daně z přidané hodnoty v cestovním ruchu do snížené sazby. "To je evidentně propodnikatelské opatření," uvedl. Zvýšení jiných sazeb Svoboda vysvětlil tím, že tyto služby nemají charakter základních potřeb. Ministr dále připomněl snížení daní z příjmů či zvýšení odpisů.

Podnikání Šloufa skončilo mnohamiliónovým dluhem

Podnikání Miroslava Šloufa, poradce předsedy vlády Miloše Zemana 'ČSSD), skončilo podle České televize dluhem několik desítek miliónů korun. Dokumenty, kterými bylo za dluhy ručeno, jsou přitom padělky, uvedla v neděli ČT. Na jedné z neproplacených směnek na třicet miliónů korun je přitom podpis Miroslava Šloufa. Směnka, která se dostala na veřejnost údajně v souvislosti s mocenským bojem uvnitř ČSSD, odkazuje k obchodním vztahům mezi Šloufem a trestně stíhaným bankéřem Janem Fabiánem. Fabián podle ČT ručil v roce 1994 za půjčky dvou firem, v nichž Šlouf působil, padělaným výpisem z katastru nemovitostí.

Voliči ODS žijí průměrně z více než dvojnásobku životního minima

Voliči ODS mají podle zjištění agentury GfK Praha nejvyšší takzvaný průměrný index životního minima - více než dvojnásobek. Na opačném konci pomyslné škály jsou voliči KSČM, jejichž index životního minima je nejnižší, asi 1,9 životního minima. ODS podle průzkumů obvykle volí lidé s vyšší životní úrovní. KSČM naopak ti, kteří se "mají špatně".

Index životního minima agentura definuje jako součet všech čistých příjmů domácnosti k zákonem stanovenému životnímu minimu rodiny podle počtu a věku členů domácnosti. Voliči ODS přitom dosáhli 2,33násobku životního minima, za nimi jsou voliči Unie svobody s indexem 2,17, na třetím pak s indexem 2,03 voliči ČSSD následovaní KDU-ČSL s 1,94. Poslední je právě KSČM, plyne z průzkumu. Přitom popularita obou nejsilnějších stran, jak míní agentura Sofres-Factum, je u občanů téměř shodná: ODS podle jejího nedávno zveřejněného průzkumu preferuje 22,3 procenta lidí, sociální demokracii 21,6 procenta. Podle Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM) ale ČSSD jasně vede a v březnu by ji volilo 31 procent občanů. Druhá ODS by získala hlasy 23 procent voličů.

Nová politická platforma - Národní demokratická aliance

Pět neparlamentních stran v čele s Českou stranou národně sociální 'ČSNS) se v neděli dohodlo na společném programu a na vzniku nové politické platformy s názvem Národní demokratická aliance. Členy tohoto sdružení jsou vedle ČSNS i Politické hnutí Nezávislí, Občanská koalice-Politický klub, Klub angažovaných nestraníků a Pravý blok. Předsedové uvedených stran na tiskové konferenci zdůraznili, že Národní demokratická aliance chce být demokratickou alternativou k již existujícím politickým silám v zemi.

Sudetští Němci podávají stížnost ke Komisi OSN pro lidská práva

Sudetoněmecké krajanské sdružení chce nechat německo-českou otázku vyjasnit podle mezinárodního práva, proto rozhodlo o podání stížnosti ke Komisi OSN pro lidská práva. Podle nedělního oznámení agentury DPA má uznávané grémium expertů OSN kromě toho také přezkoumat, zda výroky spolkového kancléře Gerharda Schrödera, pronesené v době návštěvy českého premiéra Miloše Zemana počátkem března v Bonnu, nepředstavují selhání diplomatické ochrany německých státních příslušníků. Schroder po jednání se Zemanem prohlásil, že majetkové nároky vznášené sudetskými Němci patří, stejně jako jiné požadavky, vyplývající z minulosti, k "historicky uzavřené epoše" a nesmějí už zatěžovat německou zahraniční politiku.

Dagmar Havlová se v pondělí ve Vídni setká se ženou prezidenta Klestila

Choť českého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlovou, která přijala pozvání bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka a v rakouské metropoli zhlédne v pondělí večer derniérové představení jeho manželky ve hře "Písně mého života", pozvala na pondělní oběd žena rakouského prezidenta Margot Klestilová. Jak sdělil ČTK vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl, který první dámu České republikydo Vídně doprovází, oběda pořádaného Klestilovou se zúčastní i další manželky rakouských politiků, herečky a jiné osobnosti vídeňského společenského života. Podle rakouského deníku Kurier by cesta Havlové do Vídně měla udělat "decentní tečku" za usmířením Havla a Zilka, jejichž dlouholeté přátelství poznamenala loni aféra kolem udělování státních vyznamenání České republiky, kdy byl Zilk jako jeden z kandidátů na ocenění obviněn ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Prvním krokem ke smíření bylo osobní setkání Helmuta Zilka s Václavem Havlem v prezidentově pražské vile začátkem prosince loňského roku.

Sčítání věřících

Ve všech katolických farnostech v českých zemích se v neděli uskutečnilo z rozhodnutí biskupské konference sčítání účasti věřících při mších. Katolická církev tak pravidelně získává údaje pro strukturování duchovní správy a nyní i podklady pro budoucí ekonomickou nezávislost na státu. Minulá léta přinesla zjištění, že na bohoslužby chodí v průměru půl miliónu lidí, tedy asi deset procent občanů hlásících se ke katolickému vyznání, řekl ČTK mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Pyrotechnici loni na jižní Moravě zlikvidovali 1000 min a 11 pum

Téměř tisícovku dělostřeleckých min a 11 leteckých pum o váze až 150 kilogramů z druhé světové války zlikvidovali loni na jižní Moravě policejní pyrotechnici. Ve 206 případech museli vyjet do akce po anonymním hlášení o uložení bomby. Ani jedno z nich nebylo pravdivé. Prošetřovali i incidenty spojené s občany, kteří zemřeli nebo se zranili při sestavování nebo manipulaci s doma vyrobenými výbušninami, řekla ČTK policejní mluvčí Dagmar Bartoníková.

Muzeum umění připomíná dílo židovského intelektuála Engelmanna

Dílo téměř zapomenutého olomouckého rodáka, židovského intelektuála, umělce a architekta Paula Engelmanna připomíná výstava v Muzeu umění v Olomouci. Na její přípravě se podílel i Rakouský kulturní institut v Praze, jeruzalémská Národní knihovna a olomoucká a innsbrucká univerzita. Expozice s dobovými fotografiemi, dokumenty, nákresy a modely mapuje životní pouť Engelmanna v souběhu s osudy lidí, kteří jej výrazně ovlivnili. Částečně byl jeho život spjat například s evropským literátem a architektem Adolfem Loosem, který se stal v architektuře jeho učitelem; oběma jim byl společný odpor k principům secese a příklon k jednoduchému, funkčnímu kultivovanému stylu. Autoři výstavy zdůrazňují Engelmannovy vazby mezi Vídní, Brnem a Olomoucí, které významně poznamenaly rozvoj architektury na Moravě na počátku tohoto století. Kromě výtvarných návrhů několika domů a parků v Olomouci, ve Vídni, ale také v Tel-Avivu a Jordánsku, zůstalo po Engelmannovi rovněž bohaté dílo literární.

Vítání jara

Jarní rovnodennost nastala v neděli přesně v 02:46, kdy Slunce vstoupilo do znamení Berana a zima předala žezlo astronomickému jaru. Slunce se dostalo nad takzvaný nebeský rovník a od této chvíle až do 23.září, jak řekl ČTK Pavel Najsner ze Štefánikovy hvězdárny v Praze, bude v horní části své dráhy.

Na nejvyšším kopci rovinaté Hané, 442 metrů vysokém Kosíři, v neděli zástupy lidí, recesistů z prostějovského Klubu nočních turistů, jejich přátel a příznivců, oslavily nástup jara zapálením vatry, zpěvy, projevy a bohatým používáním alkoholu přesně ve dvě hodiny 46 minut a sedm vteřin. Pochodu téměř stovky nadšenců na Kosíř předcházela půlnoční vernisáž výstavy barevných fotografií šéfa Klubu a prostějovského umělce Boba Pacholíka s příznačným názvem "Kosíř - 442 m.nad m.". Při zahájení výstavy vystoupilo Velké noční trio s Malou noční hudbou, poté odborník s půlhodinovou přednáškou o kose, od níž je odvozen název Kosíře, a nakonec většina hostů vystoupila na dominantu Hané.

Ze sportu:

V extralize ledního hokeje se rozběhly zápasy play-off. Po nedělních utkáních Vsetín vede nad Vítkovicemi na zápasy 2:0, stejně jako Zlín nad Pardubicemi. Druhá skupina zatím odehrála jenom jednu sérii, po níž Sparta vede nad Českými Budějovicemi a Plzeň nad Třincem 1:0.

Plno překvapivých výsledků má na svém kontě po 21.kole fotbalová Gambrinus liga: Plzeň zdolala Drnovice 2:0, Hradec Králové Opavu 1:0, Brno Blšany také 1:0, Ostrava podlehla Dukle Příbram 1:2, Olomouc zvítězila nad Karvinou 2:0. Zápas Jablonec - Slavia se v důsledku nezpůsobilého terénu nekonal a bude se dohrávat 8.dubna.

Počasí:

Na českých horách panují navzdory začínajícímu jaru stále dobré sněhové podmínky. Na sjezdovkách v jihočeské části Šumavy leží kolem 40 centimetrů sněhu, v noci připadly ve vyšších polohách hor zhruba tři centimetry. Na západní Šumavě leží od 60 centimetrů sněhu v Železné Rudě do 110 centimetrů na Pancíři. V neděli přes den bylo zataženo se sněhovými přeháňkami a teplotou kolem tří stupňů Celsia. Na krušnohorském Božím Daru je 41 centimetrů a na Klínovci 125 centimetrů sněhu. Teplota se pohybuje lehce nad bodem mrazu a sněží.

A jaká je předpověď počasí na pondělí pro celou Českou republiku? Oblačno, místy deštové přeháňky, nejvyšší teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.