Zprávy pondělí, 22. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Zemřel bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux

Bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux zemřel v pondělí nad ránem v americkém Seattlu. ČTK to potvrdil místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který ale neznal žádné další podrobnosti. Lux, který trpěl leukémií, se v září na klinice v Seattlu podrobil transplantaci kostní dřeně. Luxův zdravotní stav po operaci se nečekaně zhoršil 7. listopadu, kdy u něj propukl zápal plic. Z domácího ošetření musel být převezen zpět do nemocnice na jednotku intenzivní péče. Prezident Václav Havel soudí, že se měl věnovat strukturaci politického života Český prezident Václav Havel s odstupem deseti let cítí jako chybu, že po nástupu do prezidentské funkce v prosinci 1989 věnoval malou pozornost strukturaci politického života. V nedělním pořadu České televize "V pravé poledne" řekl, že pokud by se v této věci více angažoval, možná mohl přispět k tomu, aby ze snah o transformaci společnosti a demokratizaci země nevymizela duchovní dimenze. Havel připustil, že tenkrát neodhadl úkoly, které ho v prezidentské funkci čekají, "nechal se zcela pohltit prezidentstvím" a přestal se starat o Občanské fórum, které postupně zaniklo a vedlo ke vzniku nových politických stran. Havel hovořil i o tom, nakolik se liší jeho obecné představy o dobrém politickém řešení od názorů předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause. Prezident má pocit, že polistopadová politická generace se už trošku opotřebovala, vyčerpala a unavila, a bylo by proto dobré, aby se politický život více otevřel mladším lidem nezatíženým "deformacemi z těch desetiletí komunismu". Příčina nespokojenosti lidí s politikou je podle Havla možná i v tom, že "celá veliká transformace", budování demokratického systému a tržní ekonomiky ztratila duchovní, lidskou, humánní, mravní dimenzi.

Prezident Václav Havel upřednostňuje takové řešení současné politické situace, které si nevyžádá předčasné volby. "Byl bych radši, kdyby nemusely být žádné předčasné volby," řekl. Také Havlův externí poradce Michael Kocáb soudí, že předčasné volby nejsou tím nejlepším řešením. Podle něj by bylo lepší, kdyby různé občanské iniciativy, jako je například výzva bývalých studentských vůdců k odchodu čelních představitelů stran, přinutily politiky hledat dohodu. Prezident Václav Havel, místopředseda Senátu Petr Pithart, bývalý poslanec Federálního shromáždění Michael Kocáb a jeden z leadrů Občanského fóra a publicista Jan Urban jednoznačně odmítli spekulace, že listopadová revoluce v roce 1989 byla vyjednaným předáním moci.

Vláda opět projedná zavedení víz pro bývalé státy Sovětského svazu Návrh na zavedení víz pro bývalé země Sovětského svazu, se opět ocitl na programu jednání vlády. V pondělí má kabinet znovu projednat odložené návrhy na víza pro Bělorusko, Gruzii, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Tádžikistán, Turkmenistán a Ukrajinu. Rozhodnout o nich měl již v polovině listopadu, na žádost ministra zahraničí byl ale tento bod odložen. Zavedení víz pro bývalé sovětské státy si vyžádá harmonizace vízové politiky České republiky a Evropské unie. Rychlost zavádění víz je ale již déle předmětem sporu mezi ministerstvy zahraničí a vnitra. Spor se vede především o víza pro Ukrajinu. Vnitro připomíná, že Ukrajinci tvoří většinu černého trhu s pracovní silou a podílejí se na organizovaném zločinu, zahraničí poukazuje na širší diplomatické a politické důsledky rozhodnutí. Premiéři České republiky a Ukrajiny se nedávno dohodli na vytvoření expertní komise, která by měla důvody ilegální migrace z Ukrajiny omezit. Proti obnovení vízové povinnosti směrem na východ je i část veřejnosti. Ve středu, v den 10. výročí počátku sametové revoluce, se v Praze sešly asi dvě desítky lidí, aby protestovaly proti možnému obnovení vízové povinnosti s Ruskem, Ukrajinou, Běloruskem, Rumunskem, Bulharskem a Srbskem.

Kabinet vytváří podmínky pro hospodaření územních samospráv Vytvořit právní podmínky pro rozpočtové hospodaření územních samospráv je cílem vládního návrhu zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Předlohu, která je součástí připravované reformy veřejné správy, obdržela v těchto dnech Poslanecká sněmovna. Návrhem zákona by se měla zabývat na své nadcházející prosincové schůzi. Předložený návrh vychází z předpokladů zakotvených v připravovaném novém zákoně o majetku státu. V něm se mimo jiné ruší dosavadní existence rozpočtových organizací jakožto právnických osob, které mají své vlastní postavení ve správě majetku ve vlastnictví státu. Návrh vychází z toho, že v současné době se v hospodářství obcí vyskytují rozpočtové organizace jen ojediněle, spíše ze setrvačnosti, než z nějakých důležitých ekonomických či právních příčin, soudí vláda. V dopadu na státní rozpočet je předložený návrh neutrální. Nemá žádné přímé dopady na státní rozpočet a ani na rozpočty územních samosprávných celků. Vznik krajů a další s tím související organizační přesuny v kompetenci resortů, krajů, okresních úřadů a obcí jsou upraveny jinými zákony, které budou mít své vlastní rozpočtové důsledky. Zákon by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2001.

Bývalým zaměstnancům Poldi bylo doplaceno téměř 13 miliónů korun Dluh na mzdách 473 zaměstnancům Konstrukčních ocelí Poldi za dobu po prohlášení úpadku splatila tento týden konkursní správkyně Jiřina Lužová. Zaměstnancům vyplatila celkem 12,87 miliónu korun, dalších 5,3 miliónu pak příští týden zašle zdravotním pojišťovnám, finančnímu úřadu a České správě sociálního zabezpečení. Sdělil to Petr Vyšohlíd, pověřený sumarizací věřitelských pohledávek. Platby byly podle Vyšohlída zasílány poštovní poukázkou, na niž bývalí zaměstnanci obdrží v průměru 20.000 korun. "Výjimkou však nejsou ani osmdesátitisícové částky, či naopak jen tisícikorunové doplatky," uvedl. Na výplaty zaměstnanců Konstrukčních ocelí Poldi podle něho od úterý naváže doplacení "pokonkursních" mezd společností Poldi Ocel. Mezi 1206 zaměstnanců by zde mělo být rozděleno 36,2 miliónu korun, dodal. Konkurs na majetek Konstrukčních ocelí Poldi prohlásil Krajský obchodní soud v červenci 1997, na Poldi Ocel o pět měsíců dříve.

Sklárny Rückl Crystal prodají v New Yorku 70.000 vánočních koulí Sklárna Rückl Crystal v Anníně na Klatovsku letos vyrobila speciální zakázku 70 tisíc křišťálových broušených koulí pro předvánoční prodej v newyorských obchodních domech. Oproti loňskému roku je zakázka pro tradičního amerického zákazníka větší o 40 procent. Sklárna v Anníně nedaleko Sušice se specializuje pouze na zakázkovou výrobu broušeného křišťálového skla, včetně sportovních trofejí, ale i darů pro oficiální státní návštěvy. Z celkové produkce putuje 80 procent k zahraničním odběratelům převážně do USA, Japonska, Arábie a letos i do Irska. Letošní předvánoční novinkou pro odběratele v tuzemsku je dóza v podobě vánočního stromku, která je součástí souboru skleněných doplňků a dezertních talířků s vánočními motivy na slavnostní vánoční tabuli.

Seminář o mezikulturním vzdělávání byl podle pořadatelů úspěšný Podnítit mezikulturní dialog mezi východoevropskými a západoevropskými školami byl jeden z cílů semináře "Partnerství mezi školami: zaměření na mezikulturní vzdělávání", který skončil v Praze. Konference byla podle pořadatelů úspěšná, neboť zde vznikly zárodky nových vztahů a výměn mezi zúčastněnými školami. Čtyřdenního semináře, který se konal v Michnově paláci na pražské Kampě, se zúčastnilo téměř pět desítek středoškolských učitelů a ředitelů z 18 zemí. Českou republiku reprezentovali pedagogové z příbramského gymnázia a pražského Gymnáziua Jana Nerudy. Seminář uspořádala za finančního přispění Evropské komise Evropská federace pro mezikulturní vzdělávání.

Počet pštrosů chovaných v České republice meziročně vzrostl o 146 procent Počet pštrosů chovaných letos v České republice dosahuje 3222 kusů, což je ve srovnání s loňským rokem, kdy jich v České republice bylo 1308 kusů, nárůst o více než 146 procent. Uvádí to předseda Českého svazu chovatelů pštrosů Stanislav Kubesa v informaci Státní veterinární správy. Letos se chovu pštrosů věnuje 217 farmářů v 63 okresech, zatímco vloni jich bylo 131 v 58 okresech. Nejvyšší stavy pštrosů jsou v severomoravském a východočeském regionu, v obou po 658 kusech, nejméně se pštrosi chovají v severočeském regionu, celkem 111 kusů. V tuzemských chovech je v současnosti podle plemenné příslušnosti zastoupen ze 75 procent pštros dvouprstý africký černý, ze 17 procent pštros modrokrký, jedním procentem pštros červenokrký, Emu je chován v šesti procentech chovů a jednoprocentní je podíl druhu Nandu.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili ve 14. kole první Gambrinus ligy v Českých Budějovicích 1:0 a upevnili si vedení v tabulce. Teplice remizovaly s Drnovicemi 2:2, Dukla porazila Opavu 1:0, Brno přehrálo Blšany 3:0 a stejným výsledkem vyhrál Jablonec nad Žižkovem.

Ve šlágru 22. kola hokejové extraligy Českého telecomu zvítězila Plzeň nad Zlínem 2:0 a vrátila se do čela tabulky. Vsetín přehrál Havířov 7:1, Vítkovice prohrály s Třincem 2:6, Znojmo podlehlo Spartě 4:9, Karlovy Vary prohrály s Litvínovem 0:2, Kladno remizovalo s Českými Budějovicemi 2:2 a také zápas Slavia - Pardubice skončil nerozhodně 2:2.

Stručně o počasí:

V České republice má být dnes převážně oblačno, ve vyšších polohách očekáváme sněžení. Denní teploty se budou pohybovat od - 2 do 2 stupňů Celsia.